Sola Fide nije usmena predaja....obrazloži to vezano uz Kanon...Luther je napravio mnogo toga ali to nije tema kojom se ovdje bavimo.
Sola Fide usmena je predaja, pa nigdje se ne spominje u Bibliji. Radi se o teoriji koja spasonosnu vjeru objašnjava kao jednostruko priznanje Isusa kao spasitelja, bez dokaza djela. Za razliku od Katolika, Protestanti drže da vjera može živjeti bez djela tj. da nas Isus spašava bez obzira na naša djela ako vjerujemo. Katolici vjeruju da su djela sastavni dio vjere i bez njih vjera niti ne postoji u skladu s mnogim Biblijskim citatima.
Luther je posebno želio izbaciti iz Biblije Jakovljevu Poslanicu, jer je od početka do kraja prepuna Biblijskih citata koji uništavaju Sola Fide do temelja- u prvome redu Katolička definicija vjere opravdana je Jakovljevim doslovnim uvredama ljudima koji misle da imaju spasonosnu vjeru u sebi bez dobrih djela (
Jakovljeva 2:20 ) . Jakov , sebe držeći učiteljem, tvrdi da će biti strože suđen zajedno s ostalim učiteljima ( dokazujući da će i Apostoli biti suđeni i da nisu spašeni vjerom )
Jakovljeva 3:1.
Prouči "Septembarski testament" od Luthera- tamo napada i Otkrivenje smatrajući da nema Isusa u Otkrivenju i da taj spis nije inspiriran Duhom Svetim.
Ali ovo nije tema, pa nastavimo.
Pokazuješ elementrano neznanje o službama u crkvi ili bolje rečeno gledaš na to iz rimokatoličkog kuta koji je tu napravio pravi gulaš.Ali to je posebna tema.U vrijeme rane crkve (hvala Bogu za ranu crkvu koja se držala Pisma) kada je pisana ova poslanica postojale su službe starješine i đakona što svakako nema veze sa hijerarhijom koja je nastala kasnije u RKC ( papa,kardinali,patrijarsi,nadbiskupi,biskupi,svećenici,đakoni,braća,sestre,laici)
Pokazuješ elementarno neznanje o Svetom Pismu i hijerarhiji Rane Crkve. Naime, da pratiš Pismo znao bi da postoje tri razine službe: "nadglednik" tj. biskup ( riječ "biskup" potječe od grčke riječi "episkop" što znači "nadgledatelj" ), i spominju se u
1 Timoteju 3:1.
Zatim starješine tj. prezbiteri ( Na engleskom "priest" "svećenik" nije ništa drugo već skraćeni oblik grčke riječi presbyteros) se spominju u
1 Timoteju 5:17 I đakoni- poslužitelji, tj. "diakonoi" se spominju u
Djelima Apostolskim 6:1.
"Kardinali" su samo skraćenica od riječi "Kardinalni biskup" tj. nadglednik šireg područja. A ideja da mi Katolici imamo unutar hijerarhije položaj koji se zove "brat" i "sestra" dokazuje da trebaš još mnogo učiti o našim vjerovanjima. Ako možeš biti tako ljubezan, možeš li mi reći otkud ti informacija da mi imamo takvo što? Tko te podučio tome, laže.
Rana Crkva se držala zapravo samo Usmene Predaje, budući da Biblije nije bilo još preko 350 godina.
Sinke:
Usprkos popularnom vjerovanju u Protestantskom medijskom prostoru, Katolički svećenici ne uzimaju sebi pravo opraštanja grijeha u Božje ime, već samo drže da su Božjom voljom vršioci sakramenata kojim Bog u Svoje Ime oprašta grijeh.
Emanuel:
Da ali s bitnom razlikom....svećenici uzimaju za pravo u ime Božje opraštati grijehe...na temelju čega ?Gdje u Pismu stoji takav naputak?S druge strane imamo biblijsku potvrdu da krštenje u znak obraćenja obavlja pastor ( primjer Ivana Krstitelja).
Shvaćaš li da je ovako nemoguće razgovarati? :)
Ne možeš ti meni, odmah nakon što ti nešto objasnim u vezi svoje vjere, reći da Katolici tako ne vjeruju.
Da Katolička Crkva vjeruje stvari koje ti držiš da vjeruje, ja bih već odavno napustio Katolicizam- ali dok sam istraživao Protestantizam, shvatio sam da Protestanti nemaju pojma o Katoličkim učenjima i česti su problemi slični ovima gore.
Doslovce rečeno "Katoliče, ti ne vjeruješ stvari koje govoriš da vjeruješ- ja ću ti reći u što vjeruješ, i tada ću ti objasniti zašto je krivo to što govorim da vjeruješ i tada ću ti dokazati da su tvoja vjerovanja u krivu."
Katolički svećenici ne opraštaju grijeh, već vrše sakrament kojim Bog oprašta grijeh Svojom Voljom.
Ispravak pogrešnog navoda....neznam jeli u pitanju samo neznanje ili to namjerno radiš.Protestanti vjeruju da je sukladno Pismu Isus Krist "jednom zauvjek" prinio žrtvu na križu.Rimokatolici rade upravo suprotno.Oni "ponovno razapinju Sina Božjega" svaki put kada blaguju euharistiju jer prinose njegovo tijelo i krv .
Kud bježiš u raspravu o Euharistiji? Ovdje razgovaramo o sakramentu bolesničkog pomazanja kojim , prema Bibliji, Bog oprašta grijehe.
Ideja da Katolici ponovo žrtvuju Isusa Krista na svojim misama jedna je od načudnijih iskrivljavanja Katoličkog učenja. Katolici ne vjeruju da se radi o novoj Žrtvi Isusa, već o novom daru iste Žrtve na Križu gdje posredstvom Duha Svetoga kruh i vino postaju Tijelo i Krv koje Se za nas predalo.
Da kruh i vino ne postaju Tijelo i Krv, Pavao ne bi upozoravao da Euharistiju smiju uzimati samo vjernici čistog srca (
1 Korićanima 11:27 ).
Koji Protestanti mažu uljem svoje grešnike?
Pastor to radi ali ne uvijek.
Hajde brate, nemojmo tako. Koji to Protestantski pastor misli da grijesi nisu oprošteni pa da bolesnika treba mazati uljem? Baptisitčki? Ne. Adventistički? Ne. Karizmatski? Ne. Lutheranski? Ne.
Niti jedan Protestantski pastor ne maže uljem tijelo grešnika u molitvi da mu Bog oprosti grijehe- jer ako bi tako vjerovao, ne bi bio Protestant jer ne bi vjerovao u Sola Fide.
Protestanti jednostavno ne vjeruju u sakrament bolesničkog pomazanja poput Prve Crkve. Katolici nikada nisu bili bez njega, jer ga i danas prakticiraju kao i u doba Prve Crkve (
Jakovljeva 5:14 ) .