U vrijeme Martina Luthera pap je dao posebni poticaj skupljanju novca putem oprosnica.Johan Tetzel,je bio odrdjena da prodaje oprosnice u Njemackoj.Jedan ocevidas daje sledeci opis Tetzelovog ulaska u neki njmacki grad:"Kada se prodavac prosnica priblizio gradu,ispred njega je nosena bula(papin zvanicni dokumenat)na tkanini od svile i zlata.Svi svecenici i redovnici,gradski vjecnici,profesori i njrgovi ucenici te svi muskarci i zene izasli su mu u susret sa zastavama,svijcama i pjesmama formirajuci veliku povorku.Tada su mu se uz zvonjavu zvoana i sviranje orgulja pridkruzili do glavne crkve usred koje je bio postavljen kriz i istaknuta papina zastava,ukratko izgledalo je kao da pimaju samoga Boga.Ispred kriza postavljena je zeljezna skrinja da primi novac.Tada su ljudi na rzna nacine bili poticani na kupovanje oprosnica.Tezel sa sobom je nosio sliku djavola kako muci duse u cistilistu i ucastalo ponavljao rijeci koje su se nalazile na kutiji za novac."Sobald der Pfenning im Kastn klingt,kie seel' aus dem Fegfeuer springt"-sto u nasem prevodu znaci-"Cim novcic u skrinjici zazveci,uboga dusa iz cistilist iskoci.
Cijenio bih da mi kažeš kroničara ovog dijela. Ako se radi o Protestantu, ne bih mu vjerovao- Protestanti su u doba Luthera, kao i sam Luther, mnogo toga izmišljali u svrhu zavaravanja puka. Mnoge kontroverzne papinske izjave koje cirkuliraju Protestantskim stranicama su zapravo laži koje se izmislilo da bi ljudi promijenili vjeru. Ni danas nije puno bolje- na mnogim stranicama Interneta naći ćeš krivotvorinu govora biskupa Strossmayera- kojeg nikada nije održao i koji je od početka do kraja izmišljotina.
Djelo reformacije ucinilo je dobar posao u razotkrivanju zlouotrebe davanja novca u korist dusa u cistilistu.Poslije toga je obustavljeno javno prodavanje oprosnica iako je ostao obicaj da se plati molitva za mrtve duse.Velika (Pjevanja)ili misa moze biti vrlo skupa ovisno o cvijecu,svjecama i broju svestenika koji u njoj sudjeluju.
Ovo je zanimljivo, jer si upotrijebila riječ "zloupotreba" davanja novca u korist duša u čistilištu. I imaš pravo- pojedini Katolički svećenici uistinu su zloupotrebljavali tu praksu. Ali radi se o teološkom principu- Kler u Katolika nije čistilište niti oprosnice izmislilo, već su ih počeli zloupotrebljavati. Stoga ne možemo reći da su oprosnice "izmišljene" već jednostavno zloupotrebljene. Da je novac kojeg su ljudi davali Crkvi bio korišten na kupovanje hrane i smještaja za siromahe, ta praksa ne bi bila tako napadana.
Najbolje da to ovako objasnimo: nije problem što se novac davao za oprosnice, već na što se dobiveni novac trošio.
U vezi skupih misa- budimo realni- što veća misa, to više novca. Ako želite pjevače u misi, mora se platiti zbor. Ako želite raskoš- morate je platiti. Ali u svakom slučaju, radi se samo o vanjskoj , pokaznoj ritualnosti. Misa za pokojnika u kojoj sudjeluje jedan svećenik bez zbora i raskoši ima isti teološki učinak kao i golema misa prepuna dodatnih motiva.
Oni koji umru bez da itko plati mise za njih ,nazivani su "zaboravljena duse u cistilistu".Ipak na njih se podsjeca u posebnim molitvama 2.prosinca na Dan svih svetih.
Gdje su nazvani tako?
Ako se katolik boji da bi mogao postati zaboravljna dusa e on se moze ukljuciti u cistilisno udruzenje koje je ustnvaljno 1856 godine.Godisnja clanarina drustvu je garancija da ce nakon njegove smrti biti prinosene molitve za njega.
Možeš li probati pronaći dodatne podatke- gdje je to udruženje uspostavljeno i gdje je danas? Iskreno, mislim da se radi o dezinformaciji- jer uvijek možeš tijekom života otići u neku molitvenu grupu Katoličke Crkve i tamo sudjelovati u molitvama. Naravno, te su grupe međusobno jako prisne i apsurdno bi bilo da nakon smrti jednog člana ne mole za njegovu dušu. Nadalje, Katolici vjeruju u "Eccelesiu", mistično tijelo Crkve koje prelazi preko granica života i smrti- te moleći za Crkvu molimo i za ljude koji joj pripadaju u čistilištu.
Tokom drugog svjetskog rata vinipeski je nadbiskup u pismu od 1.travnja 1944 glpoticao majke rimokatolika da osiguravaju spasenje svojih sinova iz cistilista za 40 dolara sto je bio poprilican novac.Ovdje bi jasno rekla da nijedan pastor(protetanski,baptisticki,pentakostalni,adventisticki0 ili papa ne moze garantirati icije spasenje,zivih ili mrtvih na osnovu bilo kakve sume dtog za njihove molitve.Petar jasno kaze da mi nismo "otkupljeni necim raspadjljivim -srebrom ili zlatom -nego skupocenom krvi Krista kao nevina i bez mane janjeta".Nikako mi nije jasno da neko moze da plati za svoju dusu i to jos u crkvi.
I za ovu bih informaciju cijenio točne podatke, gdje je Vinipeški nadbiskup izjavio takvo što i još rekao točnu cijenu? Ako je tvoj izvor mjerodavan, morao bi jasno citirati od kud mu ti podaci.
Iskreno, mislim da se radi o dezinformaciji- namjerno izrečenoj laži koja se medijski eksponira u svrhu krivog informiranja o vjerovanjima Katoličke Crkve u svijetu Protestantizma. Tijekom svojih lutanja u potrazi za istinom, mnogo sam puta ispitujući Protestantske izvore naišao na slične netočnosti i one su ubrzale moj put u Katoličku Crkvu. Ako nekome trebaju laži da bi širio Evanđelje, tada taj sigurno nije Kršćanin- jer Evanđelje je istina kojoj ne trebaju smicalice ili podvaljivanja. Naravno- ne radi se o tome da tebe krivim- krivim tvoj izvor koji te možda namjerno varao da bi imala krivo vjerovanje u Katoličkoj Crkvi.
Katolička Crkva jasno i u potpunosti govori da je samo Isus i žrtva koju Je dao na križu put spasenja- i da nema nikakvog drugog posrednika niti puta za spasenje osim Isusa Krista- sve je ovo precizirano Katekizmom Katoličke Crkve. Svi koji tvrde drukčije, lašci su po krajnje objektivnim mjerilima. Ako bi tadašnji nadbiskup Winnipega Arthur Alfred Sinnott tvrdio drukčije, bio bi ekskomuniciran iz Crkve- ali izgleda da uopće takvo što nije rekao jer je ostao na čelu nadbiskupije do povlačenja 1952. Stoga, provjeri informacije.