Dobro sam pročitao rečenicu ali nisam shvatio poantu na koju se ti referiraš.
Ono što je sigurno kada se riječ o RKC radi to je da ste svi jako ponosni na nju pa sam naveo maleni dio njene krvoločne povijesti na koju ste izgleda ponosni.
Ta se rečenica pod nikakvim uvjetima ne može staviti u poantu koju si ti izvlačio.
Što se tiče ponosa na našu krvoločnu povijest, što imaš nama zamjerati kada ste činili potpuno iste stvari u to doba? I svojim Protestantima i nama Katolicima. Što ćemo opet brojati tko je pobio više ljudi u 500 godina?
Mislio sam da je pridjev heretik rezerviran samo za protestante.
Prilično naivno shvaćaš takve pojmove. Ne znam samo čemu se vrijeđaš ako te Katolik smatra heretikom dok u isto vrijeme ti njega optužuješ za herezu.
Ovdje nisam da bih manipulirao tvojim tekstovima.Nema zaista nikakve potrebe za time.Kada ne želiš priznati da sam u nekim stvarima u pravu onda kažeš da izvrćem tvoje tekstove i da tako manipuliram.
Tko god čita ovu raspravu ,neka pročita moje tekstove i tvoje- neće uopće imati problema da zaključi tko ovdje remeće red diskusije.
Uopće nema sfera u kojima si ti u pravu, govorim da se maltene razgovaraš sam sa sobom i odgovaraš na moje tekstove koji uopće ne postoje. Da tako imaš namjeru i nastaviti dokazuje i idući tvoj citat....
Rimokatolička crkva eksplicite govori o tome da nema spasenja izvan nje.To nije manipulacija niti izvrtanje već istina Sinke.Jeli potrebno da ti navedem citate ili ćeš mi vjerovati na riječ?
.....koji bez ikakve sumnje u pitanje dovodi tvoju sposobnost i zrelost za konstruktivan razgovor. Već dva dana govorim princip Katoličkog shvaćanja Crkve kao "Mistinčnog Tijela Kristova" van kojeg, uistinu, nema spasenja.
Moje tvrdnje da Katolici vjeruju u "Krštenje željom", princip radi kojih su mnogi ljudi na ovoj planeti Katolici a da niti ne znaju da su Katolici opravdane su
Katekizmom Katoličke Crkve poglavlje 847 te je izvor iz kojeg sam primio ovo učenje dobio
Nihil obstat status uz
Imprimatur. Adventisti će znati o čemu se radi jer Bacchiocchi često puta traži ove statuse za svoje tekstove od Katoličkih biskupija.
Što ćeš ti citirati biti će vjerojatno gomila "Van Crkve nema spasenja" različitih pisaca, ali ćeš sustavno ignorirati da je definicija Kristove Crkve po Katoličkoj teologiji nešto što prelazi granice papira i žigova.
Stoga, Katolici priznaju spasenje van Katoličke Crkve "po papiru" ali svi koji odbijaju tražiti Boga ne pripadaju Katoličkoj Crkvi "po duhu".
Ako sam pogriješio ( u vezi opraštanja grijeha ) onda te molim da mi to pokažeš na način da se pozoveš na relevantne dokumente RKC koji to opovrgavaju.Bez puno priče.
Uz Katekizam Katoličke Crkve, dokumenti koji spominju i objašnjavaju princip ispovijedi su sljedeći:
Didahe, Barnabino Pismo, Ignacijevo Pismo Filadelfijancima, Irenejev spis "Protiv Hereza" , Tertulijanov tekst "Pokora" , Hipolitov tekst "Apostolska Tradicija 3", Origenove Homilije Levictusa, Ciprijanovi "Otpali"....
Dokumenti koje sam naveo su službeni dokumenti RimoKatoličke Crkve i svi potječu prije 350 A.D.- a kasnije ih ima još na desetine.
Potvrđuješ svoj stav koji sam naveo već u ovom postu....opet govoriš o tome da pojam spasenja vežeš samo uz katolike....jedini problem koji ti vidiš jeste što kako kažeš ne možeš znati jeli netko katolik ili nije.Jer ako nije onda po toj logici nije u kategoriji da se uopće spominje kada je spasenje u pitanju.
Pojam spasenja vežem uz "Mistično Tijelo Katoličke Crkve", što je druga definicija od svega što ti misliš pod Katolička Crkva.
Istina je da nemaju Židovi veze sa ovom diskusijom.Međutim kako su pape naređivale progonstvo Židova onda možda ipak ima veze.Ne stoji ti usporedba sa protestantima kada je progonstvo Židova u pitanju.
Čovječe, Luther je svojom rukom pisao da Židovima treba spaliti sve sinagoge, što su Protestanti veselo i sretno činili. A gdje da stanemo kada pričamo o pokoljima Katolika, paljenju vještica od strane Protestanata, nasilnom pokrštavanju, Protestantskim hvaljenjem nacizma, idejama segregacije.... zar ne čitaš Luthera? Zar ne čitaš povijest? Pa Protestanti su krvavi do koljena. Dok je ta činjenica nedvojbena, nitko nema razloga niti vama niti nama išta predbacivati u dijalogu.
Što se apologetike tiče imao sam dosta diskusija s rimokatolicima i to je jednostavno smiješno od čega vi napravite nauku.
Npr. od dvije riječi koje je Marija rekla u Kani Galilejskoj "Nema vina", rimokatolički teolozi su napravili od Marije zagovornicu,posrednicu, suotkupiteljicu svijeta i da ne nabrajam dalje.Zar vam zdrava pamet ne govori koliko je to nategnuto i koliko se protivi Pismu koje kaže da je samo jedan posrednik?
Čovječe, ako si radi ovih razloga napustio Katolicizam, mislim da si trebao više proučavati svoju prvotnu vjeru. Pa ti niti sada ne znaš što Katolici vjeruju. Da mi vjerujemo stvari koje ti govoriš- ja bih već odavno otišao iz Katoličke Crkve.
Ali ja znam u čemu sam podučen, i znam što Katolici uistinu vjeruju. Tako da znam da nije problem niti u apologetici niti u teoriji- već, oprostiti ćeš- na tvojem neznanju i sustavnom ignoriranju dokaza o službenim vjerovanjima Katoličke Crkve.
Ja nisam imao besanih noći jer mi je Duh Sveti jasno pokazao istinu koja je jako jednostavna dok ne dođe u ruke teologa.
Duha Svetoga dugo sam molio u besanim noćima za odgovore- i dobio sam ih.
Zato danas znam priču o prepirci za Mojsijevo Tijelo Mihaela i demona, a vi panično prelistavate Biblije u potrazi za odgovorima kojih nema u Bibliji. Naći ćete ih u Apostolskoj Tradiciji, a ne u Protestantskim usmenim predajama da je kanon iz 16. stoljeća jedini izvor vjere.
Zadnja promjena: ; sub 29 ruj 2007, 17:14; ukupno mijenjano 1 put.