Danas brzo, jer imam puno posla.
Ilija:Pitam i molim te za odgovor ponovo: gdje je Bog tako sto rekao da se gradi katolicima,gdje i kad je Bog dao uput za podizanje kipova u katolickoj crkvi i po kom standardu se jedni kipovi prave a drugi ne,jasno sam postavio pitanje pa kad vec govorimo o naputku Bozje Rijeci bas me jako taj naputak interesuje jer nisam nasao nigdje takav naputak!
Osobito me interesuje citat koji kaze da se nacini kip svetog franje i djevice marije....
Najljepsa hvala na odgovoru....
Pitaš sa stajališta usmene predaje Protestantizma da se kipovi ne smiju graditi- ali zapravo tebi fali citat iz Biblije koji govori da se ne smiju.
Židovi i Katolici drže da "ne gradi sebi kipa" spada pod Prvu Božju Zapovijed tj. odnosi se na kipove poganskih bogova, te zabranu prikazivanja Pravog Boga stvorenim bićem.
Biblija u tome daje svoju potporu. Bog daje naredbu da se grade kipovi anđela u Hramovima, dapače, Svojom Svetom Rukom crta gdje se imaju u Hramu staviti.
Pitanje nije gdje Katolicima Bog daje naredbu da se kipovi grade- već gdje Protestantima daje naredbu da ne grade kipove.
Molitelj:
Molim te, sto si tako ironican.
Znas li ti sta si ovde napisao? Nista!!!!
Znas li ti uopste sta to znaci imati Hrista u srcu? Ako Hristos zivi u nama, onda nema mesta za nikoga drugog u nama. Pazi, nema mesta ni za Mariju. Nema mesta ni za papu, ni za svestenike, ni za mog oca i mojku, zenu i decu, nema mesta za nikog drugoga - kao mojih posrednika izmedju Boga i mene.
Tu je Hristos!!! Slava MU!!!
Slava Bogu koji daje naredbu da se grade kipovi anđela u Hramu u Starome Testamentu- i slava Isusu Kristu, NJegovom Sinu.
Tko nema kipova i slika u Hramovima, usmenom je predajom zamijenio Božju Naredbu Rukom Mu Svetom pisanu.
Vidim da si priznao da su kipovi i slike kod vas u Crkvi "plakale", lepo od tebe! Ali ko stoji iza toga, i sta to onda znaci?
Pa to dragi moj Sinke znaci da su ti kipovi ustvari istinski predstavnici sotone i njegovih demona. Jer ako su kipovi i slike samo predstave, sto placu krvavim suzama? Sto preko njih dobijate poruke?
Ako su to samo obicni kipovi i slike??????????????
Bog jednostavno preko predmeta čini čuda da bi ljudi vjerovali u NJega, ne u slike.
Mi se ne klanjamo kipovima, i ne smatramo da su kipovi proplakali sami od sebe- već držimo da je Bog takvo što učinio na kipu da bi ojačao vjeru. Kao što i Isus veli- kamenje će proslaviti NJega ako narod neće.
Ja ništa ne velim- ali ako su klipovi proplakali Božjom voljom, tada ti nazivaš djelovanje Duha Svetoga utjecajem demonskih sila i griješiš protiv Duha Svetoga.
Budući da jednostavno nemaš kipova u svojem Hramu, u direktnoj si suprotnosti s Božjom Riječi- a ti ideš i korak dalje pa čudotvorne moći koje Bog odluči predati kipovima ( što je poznato još i u Starom Zavjetu ) nazivaš zlim silama.
Imas li usi da cujes brate moj, iako bih imao potpuno pravo da kazem da katolicki nauk nije bratski, jer kipovi koji placu ili slike preko kojih cuju glasove, vise lice na neznabostvo, sotonizam ili vracarstvo!!!!!
Izvini, ja ne zelim da budem grub, a i Dina ce da me riba ako nisam dobar jer ona ne gleda ko je ko, bio to njen brat u veri ili katolik. Samo ti ukazujem na bolesnu cinjenicu u tvojoj Crkvi.
Sto si toliko slab da to shvatis, priznas i suocis se sa takvim pitanjima.
Ti gledaš nauke- ja gledam Krista koji nas ujedinjuje.
Činjenica je ostala:
Biblija veli da su u Hramovima kipovi.
Biblija veli da kipovi mogu imati čudotvorna svojstva, jer tako im Bog odluči.
Svi koji se ovome suprotstavljaju, iskrivljavaju Božju Riječ i u nemaloj su opasnosti.
Zar sam slab ako citiram Božju Riječ? Ali ne vjerujte meni- vjerujte Božjoj Riječi.
Zašto vi Boga učite što je idolopoklonstvo?
Abraham: Kako katolici definiraju prirodu kipova?
Kip je mrtav predmet, napravljen od mrtvog materijala koji nema nikakvu veću vrijednost od prikazivačke. Kipovi nisu predmet obožavanja, niti imaju ikakav realan utjecaj na molitvu. Moliti se pred kipom nije različito od molitve bez kipa. Prema kipu se jednostavno odnosi s posebnom vrstom poštovanja jer prikazuje nekog važnog za vjeru, ali sam kip nema učešća u tome.
Primjerice, da pojedini radikalni ateisti otmu kip Isusa i na njega stave kapu od Djeda Mraza, takav čin bio bi uvredljiv i za Protestante- jer kip Isusa tamo predstavlja našu zajedničku vjeru. Slično je i s ikonoklastičkim Protestantima- iako misle da je kip Isusa samo kip, ne bi na kip stavljali kapu Djeda Mraza jer bi principijelno uvrijedili Isusa kojeg kip predstavlja.
Na koji način se treba ophoditi prema njima?
Jednostavno ih ne smijemo smatrati idolima- već kipovima. Kip postaje idol kada se kipu pripisuju čudotvorna svojstva van Kršćanskog konteksta ili kada se smatra bogom samim, tj. drugim bogom. ( Židovi u Starom Zavjetu imali su kip s čudotvornim svojstvima- zmiju koja je čistila od otrova- i dok su zmiju smatrali kipom , bila je na slavu Boga. Ali kada su ljudi kipu počeli pripisivati svojstvo čuda kipu nazvavši ga drugim bogom, učinili su prekštaj ).
Drugim riječima, kipovi Isusa se ne smiju obožavati, ali se Isus obožava.
Kipovi svetaca se ne smiju obožavati, ali se sveci poštuju.
Kada će upotreba kipova prestati?
Budući da desetine Biblijskih citata govore da je upotreba kipova u kontekstu prave religije ispravna , ne postoje Biblijski citati koji brane njihovu primjenu.
Provjeri- svi citati u Bibliji koji govore da se ruše kipovi odnose se na kipove drugih bogova. S druge strane, kipovi posvećeni Pravoj Religiji se grade. Sunčani stupovi se ruše, ali se grade stupovi posvećeni Bogu u Knjizi Proroka Izaije. Takvih primjera ima još.
Nema nikakvih razloga da se kipovi prestanu graditi, dapače, nema nikakvih razloga da se ne grade ako se zna s njima odnositi.
No Nick:sta ja to ignoriram???
Gde imas u Bibliji 'sporedne posrednike', posebno one kojima se treba moliti i slicno??
I nisi ni odgovorio na moje pitanje:
Zasto nam treba sve to?? Nije li Krist dovoljan??
Kao što sam rekao, Katolici vjeruju da je samo Isus Posrednik Boga i čovjeka- vjerom u Isusa naši grijesi su uništeni i postajemo Djeca Božja.
S druge strane, postoji "manje posredništvo"- koje nije u kontekstu posredništva s Isusom, već u putu prema spasenju. Recimo, Biblija nas uči da su anđeli posrednici za ljude: anđeo na Nebu može moliti Boga za spas čovjeka na zemlji (
Job 33:23 ). Budući da anđeo na Nebu zna što se dešava s čovjekom na zemlji, Biblija jasno uči da tražiti anđela da moli za nas nije ništa drukčije nego moliti živog čovjeka za nas- pa i Jakov poziva da se ljudi mole jedni za druge (
Jakovljeva 5:16 ).
Osim toga, pozivas se na gradnju kipova i cega god, a zaboravljas neke stvari.
Prvo, mnogi od tih kipova su direktno preuzeti iz paganstva. To ni vasi izvori ne mogu poreci. Tako je sveti Petar bio Mars, ili koji vec bog, poskropljen je, i onda je postao nesto drugo.
Sveti Petar ili Mars?
A druga stvar-gradnja kipova je bila naredjena u Hramu u starome zavetu (ali sa sasvim drugacijom ulogom nego sto je to kod katolika danas), a mi ne zivimo u tom Hramu. Novozavetna crkva ne potrebuje bilo kakve spoljasnje manifestacije Boga i bozanstva. Isu nam nigde nije ostavio zapovest o gradnji, kao ni apostoli. Zasto nama onda sve to?? Ja zaista nemam nista protiv ko se klanja kipovima ili im "iskazuje postovanje" (mada je to isto), ali se pitam zasto sve to?? Zar je to Bogu potrebno?? Zar je potrebna vidljiva manifestacija da bi obozavali Boga?? Ako je potrebno, onda upadamo u veliku zamku idolopoklonstva, jer njima je to trebalo, hriscanima ne treba.
Ovo je usmena predaja Protestanata koja nema nikakve osnove u Bibliji, Božjoj Riječi.
U Novom Zavjetu nigdje ne piše da je zabranjeno graditi kipove, a takvo što trebalo bi pisati ako je Kršćanstvo religija bez kipova. Budući da su Židovi Starog Zavjeta gradili kipove i podizali stupove Bogu koji je za iste i davao naredbe, sigurno bi tu promjenu trebalo zabilježiti u Novome Zavjetu.
Našem Bogu nisu potrebni niti Hramovi niti stupovi da bi bio Slavan- pa ipak, Stari Zavjet na desetine mjesta udara Usmenu Predaju koja tvrdi da se kipovi ne grade: Bog veli da će Egipćani kada se obrate napraviti stup NJemu na granici (
Izaija 19:19 ) i nije potrebna daljnje propitivanje da i Stari i Novi Zavjet u potpunosti opravdavaju gradnju kipova i slika u Hramovima.
Emanuel:Da te podsjetim.
Tvrdio si kako nije istinit moj navod u kojem tvrdim da je učenje RKC da će protestanti svi u pakao jer nisu članovi rimokatoličke crkve.Podsjećam te da si rekao da ćeš ukoliko to dokažem postati protestant i izići iz takve crkve.Sada kada sam ti iz vašeg katekizma taj dokaz iznio kako ti reagiraš?
Pročitaj svoj odgovor još jednom.
Podsjećam te da sam već dvadeset puta rekao da prema Katoličkoj teologiji postoje pripadnici Apostolske Katoličke Rimske Crkve unutar Protestantizma.
S tim na pameti, dokazujem da interpretacija "pripadam Katoličkoj Crkvi" nije kakva ti veliš, već da iskrivljuješ Katoličko učenje da bi izvukao poantu-i radi čega ne uspijevaš u svojim pokušajima.
Umjesto da kažeš da sam u pravu (što bi opasno poljuljalo tvoj ego i ponos) ti ideš zaobilaznim putem koji ti se čini prikladnijim i kažeš da nema spasenja izvan RKC osim ako priznaju nauk RKC i time ustvari potvrđuješ da sam u pravu ali na način da ostaje dojam da si ipak ti u pravu pa me čak optužuješ da iskrivljavam podatke.
Ovo je prilično naivno svojatanje argumenata koji nisu ni dani, a na uvrede sam već naviknuo na ovom forumu.
Van Katoličke Crkve nema spasenja.
A tko je njenim članom- samo Bog zna.
Koliko daleko si u stanju muljati sa očitim i jasnim stvarima Sinke?
I Lucifer je bio zbačen sa neba zbog ponosa ....
Ovim načinom koji ti imaš....sam sebe difamiraš i oduzimaš si kredibilitet kao sugovornik Sinke....štete za tebe....imaš potencijala.
Ponekad se uistinu pitam ima li smisla nastaviti raspravu kada je više od 25% cijenjene pisane argumentacije sugovornika sačinjeno od osobnih uvreda, naivnog prozivanja, apsurdnih zaključaka u sferama privatnog te samoljubljivog ponašanja gdje se u nedostatku bilo kakvih teoloških dokaza sugovorniku govori sa smješkom "imaš potencijala, šteta za tebe".
Još tome pridodam desetine točkica u svrhu nekakve "dramske pauze u čitanju", tone uskličnika, upitnika, imitacija smijeha.... valjda skoči i do 40%.
Više vrijedi Biblijski citat koji opravdava moju vjeru i završava točkom, nego sve tvoje točkice i pozivanja na tvoj kredibilitet bez opravdanja Biblije.