Primetio sam Simke da tvoja religija pogresno tumaci ulogu posredovanja. Bar po citatima koje si citirao. Ti uzimas samo te stihove koji govore o podrsci apostolima od vernika, a zaboravljas da su vernici pa cak i apostoli bili telo, telo sa mnogim udovima, a da je samo Isus bio Glava telu, isto deo tela. A Bog sve u svemu.
Isus kao Glava upravlja celim telom. A mi svi smo samo braca.
Tako da uloga posredovanja moze i treba da postoji u telu, medju razlicitim udovima, ali ne i SPASAVAJUCA Posrednicka Figura koji je sam Isus Hristos. I to preko Posrednika u cijoj se prolivenoj krvi cini ili sklapa novi Savez, alo brate moj, novi Savez kroz krv koju niko nije prolio, ni svestenik, ni andjeo a po najmanje Marija.
Tu je uloga Isusa Hrista u svakom pogledu uzvisenija i jedina merodavna da niko drugi ne moze niti sme da se smatra posrednikom izmedju Hrista i coveka, ili coveka i Boga.
Iskreno- na dobrom si putu da shvatiš Katoličku vjeru- ali još uvijek nisi sve shvatio kako spada.
Velikim slovima si napisao "SPASAVAJUCA" Posrednička figura i povezao je s Kristom- što vjerujem. Ali s druge strane rekao si da spasonosnu krv nije prolio ni svećenik ni anđeo, a ni Marija, neizravno govoreći da Katolici vjeruju da ih Marija može spasiti.
Tvoj problem je što misliš da Katolici drže da Marija ima nekakvu ulogu u "Posredništvu spasenja"- velim ti- to nije vjera Katolika- svako tko Mariji daje takvu ulogu istog je trena ekskomuniciran iz Crkve jer je Marija beskonačno mnogo "niže biće" od Isusa.
Ja mogu pred Hrista, kao najobicniji vernik, kao sto to jesam, da se molim za tebe i posredujem u mojim molitvama za tvoje spasenje ali samo Isus licno od mene prima i ima pravo i obavezu da te molitve od mene prenese k Bogu. I niko drugi ne sme ili ne moze da stoji izmedju mojih posrednickih molitava i Isusa Prvosvestenika nebeskog.
Ali Katolici prate Biblijsku poruku da mrtvi znaju što se dešava na zemlji- Samuel, dapače, govori što se ima desiti idućeg dana ( 1 Samuelova 28: 15 )! Ako sveci na Nebesima čuju ljude na zemlji- tada je jasno da će moliti za njih i njihovo "posredništvo" nema veze s Isusovim posredništvom Boga i čovjeka.
Isus nema nikakvu obavezu prema nama više- a Biblija jasno govori da molitve svetaca pred Boga donosi anđeo ( Otkrivenje 8:3 ).
Pa tebi bi kao Adventistu barem trebalo takvo što biti jasno- ti vjeruješ da Bog već 150 godina proučava s anđelima izvještaje o ljudskim grijesima.
Kada bih ja molio mojega svestenika da on moju molitvu moli Hristu, da MU prenese moje potrebe ili trazi oprostenje za moje grehe, tako da svestenik ili Marija budu u mom srcu preko njihovog duha, tada ja vise nemam Hrista kao Onoga na koga se oslanjam kao svog Prvosvestenika, te otpadam ili se odvajam ili isterujem Hrista iz svog srca. Jer samo ON mora da zivi u meni.
Zaboravljaš da Bog živi i u Mariji i u svećenicima, i to ne umanjuje ulogu Isusa Krista.
Da nije tako, Starješine ne bi mogle izvoditi rituale kojima Bog oprašta grijehe ( Jakovljeva 5:14 ) a kojih nema u Protestantskim Crkvama ( jer ne vjeruju , kao što Biblija govori, da je Bog uspostavio Crkvu s Tradicijama i ritualima ).
Marija ili bilo ko drugi ne moze i nesme da zivi u nama, niti se ona moze verom useliti u nasa srca i nastaniti se u nama. Sa njom se ne moze uspostaviti preko njenog covecijeg duha zajednistva sa Hristovim Duhom u Hristu, da bi bila u nama i istovremeno u Bogu. Ona ne moze da bude deo coveka, jedno sa covekom i istovremeno jedno sa Bogom. Tu se nalazi velika falinka u vasoj teologoiji. Primeti to, molim te.
Ne znam tko te podučavao RimoKatoličkoj teologiji, ali tko vjeruje u ovo što si gore naveo- taj nije Katolik. Takve gluposti Katolička teologija ne uči, i jedino što mogu primjetiti jest da imaš krajnje krive informacije što Katolici vjeruju i što je njihova vjera.
Ako želiš spoznati pravu vjeru Katolika, mani se tih infantilnih ideja da Katolici drža da je Marija posrednik Boga i čovjeka ili da Katolici obožavaju kipove- sve su to izmislili pojedini radikalni Protestantski fundamentalisti koji žele preobratiti Katolike koji ne poznaju svoju vjeru. Jedno od prvih pravila svake uspješne apologetike jest: znaj što vjeruješ i jednako tako znaj što sugovornik vjeruje. Bez toga nema kvalitetnog dijaloga.
Kako tu ikakav svestenik, ili andjeo moze imati bilo koju ulogu ili posrednicku svrhu. A kamoli mrtva Marija? Pa ona je mrtva!
Zapravo, ona je uzašla- ali o tome ću govoriti kada će mi netko odgovoriti na pitanje https://izaija95.forumcroatian.com/Apologetika-f1/Borba-za-tijelo-Mojsijevo-t906.htm i dokazati da Apostol Juda nije imao Usmenu Tradiciju koja se ne spominje u Bibliji.
Jer jedino On moze da zivi preko svojega Duha u nama i da istovremeno preko svojega Duha zivi u Bogu, jer je jedno sa Bogom, ON je taj Bog. Otac, Sin i Duh Sveti je jedan Bog.
Ovo vi katolici oupste ne razumete.
Budući da Katolici ne vjeruju da je Marija posrednik, ne vjeruju da postoji više od Jednog Boga i sve ostale neistine koje si naveo ( a nisi nužno kriv- vjerojatno te netko krivo podučio ) ....
mi Katolici uopće ne razumijemo koja će budala pomisliti da mi vjerujemo stvari koje si rekao.
Zadnja promjena: ; ned 16 ruj 2007, 01:12; ukupno mijenjano 2 put/a.