Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zasto ne smemo imati druge posrednike osim Gospoda Isusa?

power_settings_newLogin to reply
+22
No Nick
Justin
kainos
jula
usamljena
10
sunshine
amos
sunrise_an
stefani
stranac
melkisedek
KRAJVREMENA
jakob
Caesar
simply
emanuel
ILIJA
Sinke
Totus Tuus
dominik
Aladin
26 posters

descriptionZasto ne smemo imati druge posrednike osim Gospoda Isusa? - Page 2 EmptyRe: Zasto ne smemo imati druge posrednike osim Gospoda Isusa?

more_horiz
Primetio sam Simke da tvoja religija pogresno tumaci ulogu posredovanja. Bar po citatima koje si citirao. Ti uzimas samo te stihove koji govore o podrsci apostolima od vernika, a zaboravljas da su vernici pa cak i apostoli bili telo, telo sa mnogim udovima, a da je samo Isus bio Glava telu, isto deo tela. A Bog sve u svemu.

Isus kao Glava upravlja celim telom. A mi svi smo samo braca.

Tako da uloga posredovanja moze i treba da postoji u telu, medju razlicitim udovima, ali ne i SPASAVAJUCA Posrednicka Figura koji je sam Isus Hristos. I to preko Posrednika u cijoj se prolivenoj krvi cini ili sklapa novi Savez, alo brate moj, novi Savez kroz krv koju niko nije prolio, ni svestenik, ni andjeo a po najmanje Marija.

Tu je uloga Isusa Hrista u svakom pogledu uzvisenija i jedina merodavna da niko drugi ne moze niti sme da se smatra posrednikom izmedju Hrista i coveka, ili coveka i Boga.

Iskreno- na dobrom si putu da shvatiš Katoličku vjeru- ali još uvijek nisi sve shvatio kako spada.

Velikim slovima si napisao "SPASAVAJUCA" Posrednička figura i povezao je s Kristom- što vjerujem. Ali s druge strane rekao si da spasonosnu krv nije prolio ni svećenik ni anđeo, a ni Marija, neizravno govoreći da Katolici vjeruju da ih Marija može spasiti.

Tvoj problem je što misliš da Katolici drže da Marija ima nekakvu ulogu u "Posredništvu spasenja"- velim ti- to nije vjera Katolika- svako tko Mariji daje takvu ulogu istog je trena ekskomuniciran iz Crkve jer je Marija beskonačno mnogo "niže biće" od Isusa.

Ja mogu pred Hrista, kao najobicniji vernik, kao sto to jesam, da se molim za tebe i posredujem u mojim molitvama za tvoje spasenje ali samo Isus licno od mene prima i ima pravo i obavezu da te molitve od mene prenese k Bogu. I niko drugi ne sme ili ne moze da stoji izmedju mojih posrednickih molitava i Isusa Prvosvestenika nebeskog.

Ali Katolici prate Biblijsku poruku da mrtvi znaju što se dešava na zemlji- Samuel, dapače, govori što se ima desiti idućeg dana ( 1 Samuelova 28: 15 )! Ako sveci na Nebesima čuju ljude na zemlji- tada je jasno da će moliti za njih i njihovo "posredništvo" nema veze s Isusovim posredništvom Boga i čovjeka.

Isus nema nikakvu obavezu prema nama više- a Biblija jasno govori da molitve svetaca pred Boga donosi anđeo ( Otkrivenje 8:3 ).

Pa tebi bi kao Adventistu barem trebalo takvo što biti jasno- ti vjeruješ da Bog već 150 godina proučava s anđelima izvještaje o ljudskim grijesima.

Kada bih ja molio mojega svestenika da on moju molitvu moli Hristu, da MU prenese moje potrebe ili trazi oprostenje za moje grehe, tako da svestenik ili Marija budu u mom srcu preko njihovog duha, tada ja vise nemam Hrista kao Onoga na koga se oslanjam kao svog Prvosvestenika, te otpadam ili se odvajam ili isterujem Hrista iz svog srca. Jer samo ON mora da zivi u meni.

Zaboravljaš da Bog živi i u Mariji i u svećenicima, i to ne umanjuje ulogu Isusa Krista.

Da nije tako, Starješine ne bi mogle izvoditi rituale kojima Bog oprašta grijehe ( Jakovljeva 5:14 ) a kojih nema u Protestantskim Crkvama ( jer ne vjeruju , kao što Biblija govori, da je Bog uspostavio Crkvu s Tradicijama i ritualima ).

Marija ili bilo ko drugi ne moze i nesme da zivi u nama, niti se ona moze verom useliti u nasa srca i nastaniti se u nama. Sa njom se ne moze uspostaviti preko njenog covecijeg duha zajednistva sa Hristovim Duhom u Hristu, da bi bila u nama i istovremeno u Bogu. Ona ne moze da bude deo coveka, jedno sa covekom i istovremeno jedno sa Bogom. Tu se nalazi velika falinka u vasoj teologoiji. Primeti to, molim te.

Ne znam tko te podučavao RimoKatoličkoj teologiji, ali tko vjeruje u ovo što si gore naveo- taj nije Katolik. Takve gluposti Katolička teologija ne uči, i jedino što mogu primjetiti jest da imaš krajnje krive informacije što Katolici vjeruju i što je njihova vjera.

Ako želiš spoznati pravu vjeru Katolika, mani se tih infantilnih ideja da Katolici drža da je Marija posrednik Boga i čovjeka ili da Katolici obožavaju kipove- sve su to izmislili pojedini radikalni Protestantski fundamentalisti koji žele preobratiti Katolike koji ne poznaju svoju vjeru. Jedno od prvih pravila svake uspješne apologetike jest: znaj što vjeruješ i jednako tako znaj što sugovornik vjeruje. Bez toga nema kvalitetnog dijaloga.

Kako tu ikakav svestenik, ili andjeo moze imati bilo koju ulogu ili posrednicku svrhu. A kamoli mrtva Marija? Pa ona je mrtva!

Zapravo, ona je uzašla- ali o tome ću govoriti kada će mi netko odgovoriti na pitanje https://izaija95.forumcroatian.com/Apologetika-f1/Borba-za-tijelo-Mojsijevo-t906.htm i dokazati da Apostol Juda nije imao Usmenu Tradiciju koja se ne spominje u Bibliji.

Jer jedino On moze da zivi preko svojega Duha u nama i da istovremeno preko svojega Duha zivi u Bogu, jer je jedno sa Bogom, ON je taj Bog. Otac, Sin i Duh Sveti je jedan Bog.

Ovo vi katolici oupste ne razumete.

Budući da Katolici ne vjeruju da je Marija posrednik, ne vjeruju da postoji više od Jednog Boga i sve ostale neistine koje si naveo ( a nisi nužno kriv- vjerojatno te netko krivo podučio ) ....

mi Katolici uopće ne razumijemo koja će budala pomisliti da mi vjerujemo stvari koje si rekao.

Zadnja promjena: ; ned 16 ruj 2007, 01:12; ukupno mijenjano 2 put/a.

descriptionZasto ne smemo imati druge posrednike osim Gospoda Isusa? - Page 2 EmptyRe: Zasto ne smemo imati druge posrednike osim Gospoda Isusa?

more_horiz
Bez obzira brate, na to sto si sada naveo, ono ne moze da negira cinjenicu da je samo Hristos jedno sa Bogom, i da samo On preko Svetoga Duha jeste Posrednik izmedju Boga i coveka. Jer samo On moze da zivi u coveku i u Ocu svojim Duhom, istovremeno.

Ali tako i Katolici vjeruju, a niti knjige koje mi imamo u svojim Biblijama nemaju ništa protiv. Dapače- ističu Božju Jedninu!

Sto jasno dokazuje, da knjige koje citiras, a protestanti su ih odbacili, nisu istiniti i nemaju u sebi verodostojnu snagu argumenata.

Kao što sam rekao- Biblija Katolika jasno govori da je Isus Jedan s Bogom a mi preko Njega jednako tako bivasmo Hramovi Duha Svetoga.

Knjige koje vi imate u Bibliji jasno govore sve što i knjige koje nemate u vezi ovog pitanja- ali u vezi drugih -već druga priča , stoga držimo se napisanog i u jednima i u drugima.

more_horiz
Izvini, molim te, ali zar se vi ne molite kipu Marije? Vise nego Hristu?

Ako gresim zaista se izvinjavam. Postoji mogucnost da ne razumem tvoju religiju.
Ziveo sam nekada u Brazilu, zemlji koja se racuna Katolickom. I u svakoj katolickoj kuci, postoji kip Marije. Ili slika sveca. Molim te, mnogo puta sam gledao ljude kako se mole pred njima.

Kipovi i slike, su im sluzili da bi im se molili, da bi oni njihove molitve prineli Hristu kako bi Hrist se molio za njih Bogu. Zato sto su oni sveti ( sveci i Marija ), po vasem ucenju. Kao da su se molioci ustrucavali da dodju direktno ISusu, jer su se smatrali nedostojnima, pa ce Marija ili svetac da nadomeste taj nedostatak za njih pred Hristom.
Nije li to, dragi moj brate, odvajanje ljudi ili ucenje, da se ljudi ne obracaju direktno i neposredno licno svom Spasitelju?

Nije lose, ako neznam, pouci me. Nemoj mi samo reci da to sto sam video u Brazilu je neka moja izmisljotina.

Zar nije onda cudno sto toliko kipova Marije i svetaca drzite po svojim kucama. Iako sam video i raspela sa Hristom. Pred njim sam retko kada video da se vi katolice molite kao pred kipom Marije ili svetaca.

Pitam samo.

more_horiz
Izvini, molim te, ali zar se vi ne molite kipu Marije? Vise nego Hristu?

Ako gresim zaista se izvinjavam. Postoji mogucnost da ne razumem tvoju religiju.

Drago mi je što imaš strpljenja i razumijevanja. Mnogo smo puta već o ovome razgovarali, ali nikada nemam problem s ponavljanjem. Dakle, da rezimiramo:

Ziveo sam nekada u Brazilu, zemlji koja se racuna Katolickom. I u svakoj katolickoj kuci, postoji kip Marije. Ili slika sveca. Molim te, mnogo puta sam gledao ljude kako se mole pred njima.

Važno je napomenuti da se Katolici ne mole kipovima Marije, već samo koriste kipove u estetkse svrhe, nikako ne idolopokloničke. Biblija jasno govori u Starome Zavjetu da su Hramovi bili prepuni slika i kipova anđela , dok ni stupovi posvećeni Bogu nisu bili rijetkost- stoga svaka Protestantska denominacija koja nema kipove u hramovima ima nebiblijsku usmenu predaju da se kipovi ne smiju graditi- drugim riječima, pod utjecajem je ikonoklazma.

Pojedini Protestanti govore da nije grijeh imati kip u Crkvi, ali mu se ne smije klanjati jer kleknuti znači obožavati predmet pred kojim se kleči. To nije Biblijski nauk koji na desetine mjesta u Starom Zavjetu spominje kako heroji vjere poput Davida ili Natana kleče čak jedni pred drugima.

Nabukodonozor kleći pred Davidom, slaveći Boga na Nebesima ( Danijel 2:46 ) - na taj način treba shvaćati i Katoličko klečanje pred kipovima i slikama- kao što Bog na nebu čuje kada čovjek raširi ruke prema Hramu oslikanom Kerubinima ( 2 Kraljevima 8:38 ).

Kipovi i slike, su im sluzili da bi im se molili, da bi oni njihove molitve prineli Hristu kako bi Hrist se molio za njih Bogu.

Kipovi su mrtvi predmeti i ne mogu sigurno prenjeti ništa, a najmanje ne molitvu Bogu.

Da "ubrzam" diskusiju: Katolici jednostavno vjeruju da ih na Nebesima čuju sveci koji se mole Isusu za njih . Primjerice, u Otkrivenju 8:1 anđeo prinosi molitve svetaca pred Boga, a u Hebrejima 12:1 piše da je Kršćanin u "oblaku svjedoka".

Kao da su se molioci ustrucavali da dodju direktno ISusu, jer su se smatrali nedostojnima, pa ce Marija ili svetac da nadomeste taj nedostatak za njih pred Hristom.

Budući da Katolička teologija jasno i precizno govori da je samo jedan Posrednik između Boga i čovjeka- Isus Krist, smijemo moliti Boga direktno jer smo preko Krista u prijateljstvu s Bogom. A ruku na srce, pa i prije Isusove žrtve molilo se Boga direktno, molitva nije nešto radi čega bi se trebali smatrati nedostojnim da je provedemo.

Katolici jednostavno traže od usnulih Kršćana da mole za njih. Da je moguć takav zahtjev govori nam Biblija- Luka 20:38 recimo: A nije On Bog mrtvih, nego živih. Ta svi njemu žive!

Mi time ne činimo nikakvo "posredništvo", već tražimo isto što i Pavao kada veli da molimo jedni za druge- tu molitvu čak naziva doslovce "posredništvom" ( 2 Korićanima 1:11 , 2 Korićanima 9:11 ) ali sigurno ne misli na posredništvo koje Je dao Isus Krist.

Zar nije onda cudno sto toliko kipova Marije i svetaca drzite po svojim kucama. Iako sam video i raspela sa Hristom. Pred njim sam retko kada video da se vi katolice molite kao pred kipom Marije ili svetaca.

Iskreno- kako se čovjek mora moliti da bi prema tebi bio uspješan Smile ? Možda su baš ovi "mirniji" bili iskreniji od ljudi koji su izgledali kao da se napadnije mole.

Ali kao što sam već rekao, i kanon je problematičan- Protestanti koji su počeli Reformaciju nisu vjerovali u "općinstvo svetih" pa su izbacili knjige iz Biblije koje su spominjale molitve za mrtve ( na koje se poziva Pavao u jednoj od svojih poslanica ) te anđele koji "nose molitve Bogu" ( Tobija ).

more_horiz
Kada se odbaci Isusova nauka, tada se lako izmisle razne teologije, potpomognute biblijskim citatima koji nemaju veze sa stvarnim smislom tih tekstova.
Sinke navodi biblijske citate koji uopće nemaju veze sa posredovanjem: 1. samuelova 28,15 / Otkrivenje 8,3 i slično.

Glavno pitanje je: što se događa s čovjekom nakon smrti? Da li nastavlja živjeti (bar neki njegov dio - duša)? Biblija kaže da ne. Cijeli čovjek umire. Nema besmrtne duše!!! Duša je samo produkt spajanja tijela i daha (duha) životnog. Kada je to dvoje spojeno - nastaje živ čovjek ili živa duša. Kada čovjek umre, duh životni napusti tijelo - i duša prestaje postojati.

Isus kaže: «Dolazi naime čas kada će svi koji počivaju u grobovima čuti Njegov glas, te izići iz njih: koji su činili dobro, na uskrsnuće - na život; koji su činili zlo, na uskrsnuće – na propast.» Evanđelje po Ivanu 5,28.29.

Isus je poučavao da ljudi nakon smrti ne idu nikamo: ni u raj, ni u pakao. Nego su mrtvi, više ne postoje. A kada bude uskrsnuće - ono će biti iz grobova. Tek tada će ljudi dobiti plaću, tek tada će se podjeliti na one koji idu u vječni život, od onih koji idu u vječnu smrt.

Budući da do tog trenutka još nije došlo, svi ljudi koji su umrli do sada - nisu ni u raju, ni u paklu, nego su mrtvi. Tako i Marija, i svi "sveci". Jedino su Henoh i Mojsije uzneseni na nebo (što nije tema ovog posta). Dakle, Marija i "sveci" ne mogu biti naši posrednici pred Bogom iz jednog čistog praktičnog razloga: mrtvi su, oni trenutno ne postoje!!! Tek kada budu uskrsnuće iz grobova, tek tada će i oni uskrsnuti u život. A do tada su mrtvi.

Vjerovanje u besmrtnu dušu je grčka (poganska) filozofija koju su zdušno prihvatili prvi kršćanski teolozi nežidovskog porijekla ( poput Origena) i tako su svoj nedostatak predznanja Božje istine objavljene u Starom zavjetu, nadopunili grčkom (poganskom) filozofijom. I na tom izopačenom temelju su "nadozidali" Novi zavjet - pa on sada ima u mnogim kršć. crkvama - poganski temelj. A osnova tog poganstva je vjerovanje u besmrtnu dušu. Iz toga crkve crpe svoju "snagu", jer sebe (svoju organizaciju i svoje svece) nude kao posrednike te besmrtne duše na putu do Boga. A Isus takve teologije ruši (poput mačem) svojim učenjem o trsu i lozi: Ja sam trs, vi ste loze. Nema posrednika između mene i Krista . Ja sam mladica izrasla iz Krista. i što će mi onda poganski (čitaj: "kršćanski") posrednici? Koji osim toga, niti ne postoje, nego su mrtvi.
Pozdrav

more_horiz
Ja bih naveo vrlo jednostavnu stvar iz Pisma gde lezi i odgovor na ovo pitanje zasto?

I. Timo0teju 2:5.
Jer Bog je jedan i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos,

Zar ovo nije dovoljan razlog da se veruje samo u jednog posrednika izmedju Boga i ljudi???????

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
simply je napisao/la:

Budući da do tog trenutka još nije došlo, svi ljudi koji su umrli do sada - nisu ni u raju, ni u paklu, nego su mrtvi. Tako i Marija, i svi "sveci". Jedino su Henoh i Mojsije uzneseni na nebo (što nije tema ovog posta). Dakle, Marija i "sveci" ne mogu biti naši posrednici pred Bogom iz jednog čistog praktičnog razloga: mrtvi su, oni trenutno ne postoje!!! Tek kada budu uskrsnuće iz grobova, tek tada će i oni uskrsnuti u život. A do tada su mrtvi.

Kako onda objasniti činjenicu da su se zbila bezbrojna uslišanja molitvi zagovorom Marije i svetaca, u realnosti? Dakle, to ne bi bilo moguće da su oni ''mrtvi'', a ako gledaju Boga licem u lice, onda je sasvim sigurno da mogu moliti za nas - što je u praksi potvrđeno već nebrojeno puta.

more_horiz
Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti,

Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...

Ne sjećate li se, to sam vam govorio dok sam još bio među vama?

I sada znate što ga zadržava da bi se pojavio tek u svoje vrijeme. Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen. Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga - njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili. I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost. 2. Solunjanima 2,3-

more_horiz
Sinke navodi biblijske citate koji uopće nemaju veze sa posredovanjem: 1. samuelova 28,15 / Otkrivenje 8,3 i slično.

Ne iskrivljavaj rečeno- 1 Samuelovu sam koristio da dokažem da su mrtvi svjesni što se dešava na zemlji ( jer je Molitelj Adventist, pa sam morao unaprijed citirati Biblijski citat zašto Katolici ne vjeruju u "San duše" )

Navedeni citat fundamentalni je dokaz da su mrtvi svjesni sebe nakon smrti, i da Katolici nisu ništa izmislili već svoju vjeru opravdavaju Biblijom- Božjom Riječi.

Otkrivenje 8:3 govori da anđeo prinosi Bogu molitve svetaca, dok su na zemlji još živi ljudi.

Vjerovanje u besmrtnu dušu je grčka (poganska) filozofija koju su zdušno prihvatili prvi kršćanski teolozi nežidovskog porijekla ( poput Origena) i tako su svoj nedostatak predznanja Božje istine objavljene u Starom zavjetu, nadopunili grčkom (poganskom) filozofijom.

Badava trud- Origen nije bio Židov, ali nije niti Luka ( Kolonašima 4:14 - Luka nije ubrojen u obrezane).

Ali i Luka i Origen su vjerovali da je Isus išao "u duhu" svjesnim duhovima ljudi koji su poginuli u potopu ( 1 Petrova 3:19 ) , dakle "besmrtna duša" je potpuna jasna Biblijska činjenica a svi koji je nazivaju poganskom moraju raspraviti svoje stavove s Biblijom.

Prema tebi, Židovi su ti koji su imali predznanje Božje Istine u Starome Zavjetu jer su Stari Zavjet i imali. Postavlja se pitanje- zašto Židovi imaju molitve za mrtve?

Zadnja promjena: ; uto 18 ruj 2007, 00:35; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Ja bih naveo vrlo jednostavnu stvar iz Pisma gde lezi i odgovor na ovo pitanje zasto?

I. Timo0teju 2:5.
Jer Bog je jedan i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos,

Zar ovo nije dovoljan razlog da se veruje samo u jednog posrednika izmedju Boga i ljudi???????

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

U smislu spasenja, svakako.

Ali zašto Pavao govori da ima milost koja mu je dana posredovanjem mnogih ( 2 Korićanima 1:11 )?

I zašto Pavao govori da posredovanjem apostola žrtva zahvalnica, u smislu darežljivosti, biva izvijena Bogu ( 2 Korićanima 9:11 ) ?

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti,

Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...

Ne sjećate li se, to sam vam govorio dok sam još bio među vama?

I sada znate što ga zadržava da bi se pojavio tek u svoje vrijeme. Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen. Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga - njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili. I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost. 2. Solunjanima 2,3-

Sigurno se gornji citati odnose na ljude koji drže da ima drugog posrednika osim Isusa.

Srećom po mene, Katolici nisu takvi.

more_horiz
Caesar je napisao/la:
Kako onda objasniti činjenicu da su se zbila bezbrojna uslišanja molitvi zagovorom Marije i svetaca, u realnosti? Dakle, to ne bi bilo moguće da su oni ''mrtvi'', a ako gledaju Boga licem u lice, onda je sasvim sigurno da mogu moliti za nas - što je u praksi potvrđeno već nebrojeno puta.

Vrlo jednostavno, poštovani Caesare. Postoje dva vrlo ključna teksta koja razotkrivaju pozadinu mnogih čuda koji će ljudi doista doživjeti. Prvi tekst kaže da čuda nisu nikakva garancija da imaju vezu sa Kristom:

«Neće svaki koji Mi govori: «Gospodine, Gospodine!» ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj koji vrši volju Mog nebeskog Oca. Mnogi će Mi u onaj dan reći: «Gospodine, Gospodine, zar nismo pomoću Tvog imena prorokovali, pomoću Tvog imena izgonili zle duhove, pomoću Tvog imena čudesa činili?» Tada ću im kazati: «Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od Mene zlotvori!» Evanđelje po Mateju 7,21-23

Vidiš li da se u Isusovo ime mogu činiti čuda, a da Isus nema ništa s time? Isto se u Marijino ime mogu činito čuda, a da Marija nema APSOLUTNO NIKAKVE VEZE S TIME!

Pa tko onda stoji iza tih mnogih čuda u kršćanskom svijetu?

"Jer se sam Sotona pretvara u anđela svjetla" (2. Korinčanima 11,14.)

Ljudi mogu vidjeti samo nekakav blještavi lik (žene, muškarca) ali nitko nije vidio Mariju, pa da može reći: e nije to ona, ja je poznajem. Zato je prikazanje žene u obličju koje je vrlo popularno među kršćanima (u obliku Marije kako izgleda na slikama i kipovima) - dovoljna da ljudi pomisle kako je to Marija. I kada progovori umilnim glasom punim ljubavi i dobrote - tko da pomisli kako je to sam đavo. A Krist kaže da jest!

"Dolazak bezbožnika bit će, dakako, uz suradnju sotone, popraćen svakovrsnim silnim djelima, varavim čudesnim znakovima i svakakvim pokvarenim zavođenjem, namijenjenim onima koji propadaju za kaznu što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se tako spasili. Zato im Bog šalje djelotvornu zabludu da vjeruju laži, da budu osuđeni svi koji nisu vjerovali u istinu, već pristali uz nepravednost." 2. Solunjanima 2,9-12

Zabluda mora biti stvarna. I djelotvorna. Jer kako će inače zavesti ljude? Vidiš da si i ti potpuno uvjeren da je to Marija.

Pozdrav

more_horiz
Vidiš li da se u Isusovo ime mogu činiti čuda, a da Isus nema ništa s time? Isto se u Marijino ime mogu činito čuda, a da Marija nema APSOLUTNO NIKAKVE VEZE S TIME!

Problem je što Katolici ne vjeruju da Marija čini čuda- već Isus.

Katolici vjeruju da molitva pravednika može puno postići ( Jakovljeva 5:16 ) , tj. nije Marija ta koja čini, već kao pravednica može moliti Boga za nas, kao što i Pavao traži da se moli za njega, ne smatrajući da su molitve te radi kojih će dobiti zamoljeno- već da će Bog učiniti ( 2 Korićanima 1:11 )

Ljudi mogu vidjeti samo nekakav blještavi lik (žene, muškarca) ali nitko nije vidio Mariju, pa da može reći: e nije to ona, ja je poznajem. Zato je prikazanje žene u obličju koje je vrlo popularno među kršćanima (u obliku Marije kako izgleda na slikama i kipovima) - dovoljna da ljudi pomisle kako je to Marija. I kada progovori umilnim glasom punim ljubavi i dobrote - tko da pomisli kako je to sam đavo. A Krist kaže da jest!

Do neke mjere se slažem- ali što ako se Marija stvarno pojavi pred vjernikom?

Mojsije i Ilija su učinili tako ( Luka 9:30 ) .

more_horiz
Poštovani Sinke,
Mojsije i Ilija su iznimke koje Biblija spominje. Samo njih dvojica (uz još Henoka - sedmog patrijarha) su danas živi, i nalaze se sa Bogom. Svi drugi ljudi koji su ikada rođeni na ovoj planeti, a zatim su umrli - ostaju mrtvi do Kristovog dolaska. Mojsija je Bog uskrsnuo iz mrtvih, a Ilija je živ uznesen na nebo. I to zato da budu predstavnici dvije grupe ljudi. Mojsije predstavlja umrle vjernike koji će uskrsnuti prilikom Kristovog dolaska. A Ilija predstavlja one vjernike koji će živi doćekati Krista i uznjeti se sa Njim. Upravo na brdu gdje su se našli učenici sa Kristom - došlo je do očitovanja Kristove slave. Zato su oni vidjeli Krista sa Mojsijem i Ilijom - koji su predstavnici ove dvije grupe vjernika: onih koji će uskrsnuti iz smrti, i onih koji će se živi preobraziti u novo obličje za vječni život (vidi 1. Korinčanika 15,50-53). I Marija će tada uskrsnuti u život. Kao i svi oni koji su umrli vjerni Gospodu.

Isus je rekao da će uskrsnuće biti iz grobova - i tek tada će se presuditi tko ide u vječni život, a tko u vječnu smrt. Marija i drugi junaci vjere (David, Danijel, Job, Samson, Izaija, i mnogi drugi) danas ne postoje nigdje u svemiru. Oni su mrtvi. I zato Marija ne može pomoći nikome.

Ali to ne sprijećava one koji vjeruju u besmrtnost duše - da se mole njoj. Ali to nema nikakvog pozitivnog efekta. A ima negativnog - jer okreće čovjeka od susreta sa Bogom, na susret sa grešnim čovjekom "posrednikom".
Pozdrav

more_horiz
simply je napisao/la:

Vrlo jednostavno, poštovani Caesare. Postoje dva vrlo ključna teksta koja razotkrivaju pozadinu mnogih čuda koji će ljudi doista doživjeti. Prvi tekst kaže da čuda nisu nikakva garancija da imaju vezu sa Kristom:

«Neće svaki koji Mi govori: «Gospodine, Gospodine!» ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj koji vrši volju Mog nebeskog Oca. Mnogi će Mi u onaj dan reći: «Gospodine, Gospodine, zar nismo pomoću Tvog imena prorokovali, pomoću Tvog imena izgonili zle duhove, pomoću Tvog imena čudesa činili?» Tada ću im kazati: «Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od Mene zlotvori!» Evanđelje po Mateju 7,21-23

Isto tako Isus kaže:

''Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.'' (Mk, 16, 16-18)

Vidiš li da se u ime Isusovo mogu činiti čuda, a da Isus ima apsolutne veze s time? E sad, ili je Biblija u kontradiktu, ili se tvoj citat odnosi na činjenicu da će svatko biti suđen po svojim djelima (dakle, ne samo po vjeri, kako neki naučavaju, ali to je već rasprava za neku drugu temu).

simply je napisao/la:

Pa tko onda stoji iza tih mnogih čuda u kršćanskom svijetu?

"Jer se sam Sotona pretvara u anđela svjetla" (2. Korinčanima 11,14.)

"Dolazak bezbožnika bit će, dakako, uz suradnju sotone, popraćen svakovrsnim silnim djelima, varavim čudesnim znakovima i svakakvim pokvarenim zavođenjem, namijenjenim onima koji propadaju za kaznu što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se tako spasili. Zato im Bog šalje djelotvornu zabludu da vjeruju laži, da budu osuđeni svi koji nisu vjerovali u istinu, već pristali uz nepravednost." 2. Solunjanima 2,9-12

Zabluda mora biti stvarna. I djelotvorna. Jer kako će inače zavesti ljude? Vidiš da si i ti potpuno uvjeren da je to Marija.

Pozdrav

Zanimljivo je kako si lak na zaključcima, bez da prethodno razmotriš okolnosti i posljedice čudesa na koja se referiram. Iz gole činjenice da se Sotona može pretvarati u anđela svjetla (čega sam potpuno svjestan), ja nigdje ne vidim uzročno-posljedičnu vezu da tome doista jest tako. Nadnarave pojave mogu dolaziti iz dva izvora: Boga ili Sotone, trećega nema. Isus nam je objasnio na koji način čemo razlučiti jedno od drugoga:

''Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova.'' (Mt, 7, 16-18)

A koji su plodovi nadnaravnih pojava o kojima pričamo? Obraćenje, i vjera u Boga, vjera da je Isus Krist pravi spasitelj i otkupitelj. Doista misliš da bi Sotona pozivao na obraćenje, molitvu, pokoru, izvršavanje Riječi Božje...? Izgleda prilično nelogično, ne znam kako će opstati njegovo kraljevstvo ako izravno radi protiv svojih interesa?

Stoga, ako nas ta ''djelotvorna zabluda'' privodi k Bogu, mislim da bi je svatko tko gaji ljubav prema istini trebao objeručke prihvatiti. Cool

Pozdrav.

more_horiz
Poštovani Sinke,
Mojsije i Ilija su iznimke koje Biblija spominje. Samo njih dvojica (uz još Henoka - sedmog patrijarha) su danas živi, i nalaze se sa Bogom. Svi drugi ljudi koji su ikada rođeni na ovoj planeti, a zatim su umrli - ostaju mrtvi do Kristovog dolaska. Mojsija je Bog uskrsnuo iz mrtvih, a Ilija je živ uznesen na nebo.

Štovani Simply,

Cijenio bih da tvrdnju uskrsnuća Mojsija opravdate Biblijskim citatom- znamo iz Ponovljenog Zakona 32:48 gdje je Mojsije umro i gdje je ,načelno, bio pokopan, jer Biblija jasno govori da ljudi ne znaju gdje je Mojsijev grob.

Mojsijevom uskrsnuću u svakome je slučaju prethodila borba za njegovo tijelo koju su vodili Mihael i demon ( Poslanica Jude Apostola 1:9 ) ali po mome znanju nigdje ne piše da je Mojsije uskrsnuo.

Inače, navedeni citat jedan je od dokaza postojanja Apostolskih Tradicija koje nisu zapisane u Bibliji, ako vas interesira ima topic koji se bavi tim pitanjem ovdje:
https://izaija95.forumcroatian.com/Teologija-f10/Borba-za-tijelo-Mojsijevo-t906.htm .

Isus je rekao da će uskrsnuće biti iz grobova - i tek tada će se presuditi tko ide u vječni život, a tko u vječnu smrt. Marija i drugi junaci vjere (David, Danijel, Job, Samson, Izaija, i mnogi drugi) danas ne postoje nigdje u svemiru. Oni su mrtvi. I zato Marija ne može pomoći nikome.

Da je ta tvrdnja točna- Biblija ne bi spominjala mučenike koji pitaju Boga kada će osvetiti njihovu smrt na ljudima zemlje. Bog im veli da se moraju strpiti jer još na zemlji ima živih ljudi koji moraju umrijeti za vjeru- drugim riječima, mučenici za Nebu živi su i svjesni sebe dok mučenici na zemlji još žive ( Otkrivenje 6:9 ). Niti bi Biblija govorila o mrtvima svjesnih sebe koji iz doba Noe čekaju u Tamnici, a Krist im propovjeda ( 1 Petrova 3:19 ).

Ali to ne sprijećava one koji vjeruju u besmrtnost duše - da se mole njoj. Ali to nema nikakvog pozitivnog efekta. A ima negativnog - jer okreće čovjeka od susreta sa Bogom, na susret sa grešnim čovjekom "posrednikom".

Biblija uistinu govori da je samo jedan posrednik Boga i čovjeka- Isus Krist- 1 Timoteju 2:5 ali Biblija jasno govori da postoji i druga vrsta posrednika- koju može vršiti i grešni vjernik ( 2 Korićanima 1:11, 2 Korićanima 9:11 ).

Pozdrav!

more_horiz
Caesar je napisao/la:
Isto tako Isus kaže:
''Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.'' (Mk, 16, 16-18)

Vidiš li da se u ime Isusovo mogu činiti čuda, a da Isus ima apsolutne veze s time? E sad, ili je Biblija u kontradiktu, ili se tvoj citat odnosi na činjenicu da će svatko biti suđen po svojim djelima (dakle, ne samo po vjeri, kako neki naučavaju, ali to je već rasprava za neku drugu temu).

Zanimljivo je kako si lak na zaključcima, bez da prethodno razmotriš okolnosti i posljedice čudesa na koja se referiram. Iz gole činjenice da se Sotona može pretvarati u anđela svjetla (čega sam potpuno svjestan), ja nigdje ne vidim uzročno-posljedičnu vezu da tome doista jest tako. Nadnarave pojave mogu dolaziti iz dva izvora: Boga ili Sotone, trećega nema. Isus nam je objasnio na koji način čemo razlučiti jedno od drugoga:

''Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova.'' (Mt, 7, 16-18)

A koji su plodovi nadnaravnih pojava o kojima pričamo? Obraćenje, i vjera u Boga, vjera da je Isus Krist pravi spasitelj i otkupitelj. Doista misliš da bi Sotona pozivao na obraćenje, molitvu, pokoru, izvršavanje Riječi Božje...? Izgleda prilično nelogično, ne znam kako će opstati njegovo kraljevstvo ako izravno radi protiv svojih interesa?

Stoga, ako nas ta ''djelotvorna zabluda'' privodi k Bogu, mislim da bi je svatko tko gaji ljubav prema istini trebao objeručke prihvatiti. Cool
Pozdrav.

Poštovan Caesare,
naravno da postoje čuda s kojim Isus ima apsolutne veze. Ali poanta je u nečemu drugome. Isus kaže: «Neće svaki koji Mi govori: «Gospodine, Gospodine!» ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj koji vrši volju Mog nebeskog Oca. Mnogi će Mi u onaj dan reći: «Gospodine, Gospodine, zar nismo pomoću Tvog imena prorokovali, pomoću Tvog imena izgonili zle duhove, pomoću Tvog imena čudesa činiliTada ću im kazati: «Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od Mene zlotvori!» Evanđelje po Mateju 7,21-23

Ti polaziš od čuda - a ja polazim od Krista. Nije pokazatelj prave pobožnosti to što netko čini čuda, nego Isus kaže: "vršiti volju nebeskog Oca". A oni koji NE VRŠE volju nebeskog Oca, će se pokušati opravdati u dan suda: pa mi smo Isuse, u tvoje ime činili čudesa, u tvoje ima prorokovali, čak i zloduhe izgonili. Oni su dakle imali vrlo živu i djelotvornu pobožnost. Ako ih se procjenjuje, kako ti kažeš, po plodovima - neće ih se osuditi!!! Pa to su vrlo pobožni kršćani!!! Ali Bog gleda na srce, na motive koji čovjeka pokreću. Po tome Bog sudi čovjeka.
Naravno da Isusova izjava "prepoznat ćete ih po rodovima" stoji čvrsto. Ali ona nije upućena onima koji nemaju jasne kriterije dobra, pa ljude sude po njihovim djelima. Nego onima koji jesu sposobni procijeniti prave motive!!! onima koji imaju duhovna mjerila, pa mogu procjenjivati plodove kojima kršćani rađaju!!!

A mnogi od tih plodova su lažni rodovi. Ti spominješ plodove obračenja, molitve, pokore i sl. I tvrdiš da Sotona ne može pozivati na to. A ja tvrdim da itekako može. Njemu odogovara svaka pobožnost (molitve, pokore, djela, obraćenja) koja nisu po Božjem Duhu.
Vidiš, ja sam nedavno gledao jednu emisiju u kojoj su ljudi pričali o svojim obračenjima. Bili su oduševljeni, postali su kršćani, život im se ispunio smislom, pobožnošću i vjerom. Ali dragi Caesare - nije tu bilo Duha!!!

Ti ljudi su imali "obračene" emocije, promijenjene svjetonazore - ali im je srce i dalje ostalo isto!!! A Bog gleda na srce. Njihovo srce je ostalo neobračeno!!! Nikodem je bio fantastičan čovjek: izuzetno pobožan, voljen od naroda, poučen Bibliji, član najvažnije državno-religiozne organizacije onog vremena. Ali pri susretu sa Kristom doživio je kritiku, a ne pohvalu. Isus ga je poučio da je sve to što on jest - predstavlja ništa pred Bogom. Tek ako se nanovo rodi - postat će čovjek po Božjem ukusu!!! Uz svu svoju religioznost - Nikodem je bio duhovno mrtav!!! Morao se roditi. Vidiš li da izuzetno religiozni kršćani - mogu i jesu često mrtvi!!!
Večina današnjih kršćana su duhovno mrtvi, iako idu u crkve, mole se, poste, daju milostinju, čine dobra djela. Ne zbog toga što oni nemaju znanje ili volju za pobožnim životom - nego zbog naravi!!! Ona je grešna, ona je neprijateljska Bogu!!! Ona drži pobožnog čovjeka u mrtvilu!!! A Sotona? Njemu paše svaka takva pobožnost. I naravno da mu pašu takva "obračenja", takvi "vjernici". Jer su i dalje njegovi!!! A misle da nisu!!!
Zato sotona može poticati mnoga "kršćanska" čuda: kip Marije plaće krvavim suzama, oduzeti čovjek prohoda, i slično. A ti misliš da Sotona ne može to činiti.

Evo ti primjer. Isus je izlječio opsjednutog čovjek tako što je istjerao demone iz njega. Tada je čovjek ponovno postao normalan. Tko kaže da đavo ne može sam napustiti čovjeka - u trenutku kada će to izazvati erupciju oduševljenja i poslužiti u obmani okupljenih??? Na hodočašću! Ili u crkvi! Ili na karizmatskom skupu? Nije tada čovjek postao "Kristov" zato što ga je đavo napustio, nego je postao žarki sljedbenik crkve, hodočasničkog mjesta ili kipa na mjestu gdje se to dogodilo. I opet je rob grijeha - jer mu je narav ostala ista, neprijateljska Bogu. Iako je potpuno pobožan, potpuno je duhovno mrtav!!! A mnogi su zavedeni njegovim "izlječenjem" jer su im se "obratile" samo emocije, ali ne i narav!!! Emotivno su doživjeli ushičenje, ali su i dalje ostali robovi griješne naravi!!! Ali će to svoje "emotivno obračenje" - pripisati Bogu, a ne đavlu. Čovjek je slijep da bi uvidio svoje pravo stanje.

I zato mi je jasna tvoja izjava: ako "djelotvorna zabluda" dovodi k Bogu, treba je prihvatiti. Ti bi prihvatio i zabludu da te dovede k Bogu!? E to je nemoguće, jer samo istina dovodi k Bogu. A zabluda te zadržava u ropstvu starom gospodaru!
Pozdrav

more_horiz
[quote="Sinke"]
Štovani Simply,

Cijenio bih da tvrdnju uskrsnuća Mojsija opravdate Biblijskim citatom- znamo iz Ponovljenog Zakona 32:48 gdje je Mojsije umro i gdje je ,načelno, bio pokopan, jer Biblija jasno govori da ljudi ne znaju gdje je Mojsijev grob.
Mojsijevom uskrsnuću u svakome je slučaju prethodila borba za njegovo tijelo koju su vodili Mihael i demon ( Poslanica Jude Apostola 1:9 ) ali po mome znanju nigdje ne piše da je Mojsije uskrsnuo.

Da je ta tvrdnja točna- Biblija ne bi spominjala mučenike koji pitaju Boga kada će osvetiti njihovu smrt na ljudima zemlje. Bog im veli da se moraju strpiti jer još na zemlji ima živih ljudi koji moraju umrijeti za vjeru- drugim riječima, mučenici za Nebu živi su i svjesni sebe dok mučenici na zemlji još žive ( Otkrivenje 6:9 ). Niti bi Biblija govorila o mrtvima svjesnih sebe koji iz doba Noe čekaju u Tamnici, a Krist im propovjeda ( 1 Petrova 3:19 ).

Biblija uistinu govori da je samo jedan posrednik Boga i čovjeka- Isus Krist- 1 Timoteju 2:5 ali Biblija jasno govori da postoji i druga vrsta posrednika- koju može vršiti i grešni vjernik ( 2 Korićanima 1:11, 2 Korićanima 9:11 ).

Pozdrav!

Poštovani Sinke,
evo da nastavimo dijalog, iako sam u škripcu s vremenom. Gle, nigdje u Bibliji ne piše da je Mojsije uskrsnuo. Ali imaš dovoljno drugih činjenica da to zaključiš: Mojsije je umro i ne zna se gdje mu je grob, anđeo se borio za njegovo tijelo, i onda ga vidiš na brdu prikazanja s Isusom. Dakle, živ je. Ostali junaci vjere su mrtvi i čekaju Kristov dolazak - kada će uskrsnuti u vječni život. Tako kaže Božja riječ.

Ti navodiš tekstove iz Otkrivenja da bi diskutirao o osnovama vjere. Kao da višom matematikom pokušavaš objasniti zbrajanje i oduzimanje. Ne možeš tumačiti jednu viziju (što je knjiga Otkrivenje) doslovno!!! Pa tu je sve napisano u simbolici!!! I te slike koje Otkrivenje navodi: "janje otvori pečat", "duše zaklanih zbog riječi Božje", "viču svom snagom" - to su slike ili simboli stvarnosti. Janje je simbol Krista. "Zaklani" su ljudi koji su dali svoj život za vjeru. "Viču svom snagom" nije doslovano vikanje mrtvih ljudi, kako ti to razumiješ, nego je to simbolika kako žrtve "pozivaju" na kraj grijeha. Nisu to mrtvaci koji doista viču pred Bogom. Biblija ima puno simbolike i slika, kao npr. kada Bog kaže Kainu: "Slušaj! Krv tvoga brata iz zemlje k meni viče" - zar to znači da je krv "živa" pa može vikati? (Tako ti tumačiš doslovno ovakve stvari!?).

Valjda si razumio kada sam pisao o posredovanju grešnika da sam pisao o "mrtvim" grešnicima (Mariji i svecim), a ne o živim ljudima. Mrtvi ne mogu posredovati pred Bogom za žive. A naravno da živi ljudi (navodiš citate iz Korinčana) mogu moliti za druge ljude!!! Malo brkaš stvari. Mislim da namjerno ne želiš razumjeti ono što pišem, jer ti to ruši tvoje dosadašnje razumjevanje Biblije.
Pozdrav

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply