danijel12 je napisao/la: Molitelj je napisao/la:
Na isti nacin i ja tebe mogu nazvati nelogicnim, ne?
Ako Isus nije vecno unisten, bilo kako da to gledamo kao Covek i Bog u ljudskom telu, kakvo pravo Bog ima da iskupi pokajane???? Pravno gledano, Bog bi tada sam sebi vezao ruke da spasi ljude.
Ujedno, iako je Isus bio i Bog, On je posto i bio Covek, te je kao takav mogao umreti smrcu koja je namenjena ljudima, jer je bio covek. Kao Bog On nije mogao umreti, ali je mogao kao Covek. I u tom smislu, to ti ne razumes, On je mogao da ustane kao drugi Adam u besmrtnom i neraspadljivom telu koje je pre pada u greh imao Adam.
Ujedno, dok je Isus bio Covek, odrekao se svog delovanja kao Bog. A ustao je iz mrtvih jer je bio Bog i zato je mogao da se vrati iz vecnog unistenja da bi OTKUPLJENJE bilo potpuno. I to je ustao kao prvi Adam pre nego je pogresio.
To je velika tajna otkupljenja ljudskog roda. A mogao je Isus to da ucini jer je On bio Stvoritelj svih nas ljudi.
Ujedno Isus nije imao odvojenu dusu od tela. To uvek ide zajedno, jer kako bi telo moglo osecati i funkcionisati bez svog srca, sto ti smatras nekim odvojenim delom od tela. Zato Isus i nije bio u dusi ziv kada je umro. Niti je isao u bilo kakvu tamnicu da propoveda duhovima. To je za mene prazna prica.
Nije mi jasno, Molitelju, kada kažeš da je Isus mogao umrijeti kao čovjek, a ne kao Bog, a istodobno kažeš da se duša ne može odvojiti od tijela te je Isus kada je umro bio mrtav i u duši. To mi stvarno nije jasno. Ako je Isus bio mrtav i u duši i u tijelu, u čemu je onda kao Bog bio živ? Što je to božansko u Kristu po tebi?
Da se bolje razumijemo, molim te odgovori mi da li je po tebi Isus bio svjestan nakon tjelesne smrti ili nije?
Molitelj je napisao/la:
Ako dragi moj, Isus nije pretrpeo vecnu smrt, On onda nije niti bi mogao da bude nasa Zamena, Otkupitelj. Vidim da ti jednostavno ne shvatas kakvu ulogu je Isus imao kao nas Otkupitelj.
I sto bi Bogu bilo nemoguce da podigne u zivot onoga koji je umro vecnom smrcu???? To nikako nije problem.
Naravno da Bogu ništa nije nemoguće, pa tako ni podignuti u život onoga koji je umro vječnom smrću. Ali pitanje je ako je tako podignuo u život Isusa koji je na sebe uzeo našu kaznu, zašto ne bi Bog mogao i nas podignuti u život kada smo platili svoju kaznu vječnom smrću (dakle, bez Isusove zamjene za nas)?
Da, vjerojatno ne shvaćam kakvu je ulogu imao Isus kao naš Otkupitelj u tvojoj teoriji. Zato ću probati objasniti kako ja to shvaćam.
Otkupiti nekog znači kupiti ga s tim da ga se ne stavi u isti pravni položaj kao prije, već da mu se podari sloboda, ili platiti cijenu nečijeg oslobođenja, platiti odštetu umjesto nekoga tko je svojom ili tuđom greškom došao u stanje iz kojeg se sam ne može izvući jer nije u mogućnosti platiti otkupninu.
Otkupio nas je Krist od vlasti tame, od grijeha, od bezakonja i od prokletstva zakona. Mi griješeći postajemo robovi grijeha i Sotone. Kako možemo biti otkupljeni? Tako da netko plati otkupninu za nas (ili da se ponudi da postane rob umjesto nas – to bi nekako vodilo na tvoje vjerovanje da je Isus zamjena za nas, pa shodno tome bi Isus morao biti potpuno uništen ili provesti vječnost u paklu). Kao što vidiš, dovoljno je da netko plati otkupninu za nas, a ne da povrh toga u potpunosti zauzme naše mjesto u kazni.
Čime nas je to Isus otkupio? Otkupio nas je svojom skupocjenom krvlju. Krist je krv svoju dobrovoljno za nas prolio te nas je time otkupio od grijeha. Ne može se sada reći da bi Isus trebao još i preuzeti naše mjesto u paklu ili u vječnoj smrti, jer naprimjer koji bi čovjek otkupivši roba za određeni novac još i zauzeo njegovo mjesto te sam postao rob. Ta već je platio njegovo oslobođenje.
Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim – srebrom ili zlatom – od svoga bezvrijednog, od otaca baštinjenog života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta. (1 Pt 1,18-19)
Zaista veoma kvalitetno razmisljanje! Svaka pohvala sa moje strane.
I ja sam svestan da se ne razumemo u potpunosti iz razloga razlicitih kocepata ucenja kojima pripadamo.
Ja ne vidim u Pismu da ono proglasava dusu besmrtnom. Neznam koliko si u mogucnosti da citas Jevrejsko Pismo. Jer bih ti iz originala pokazao da na nekim mestima se dusa naziva mrtvom, ili umrlom dusom! Dok je na hrvatskom i engleskom to nemoguce zapaziti jer su prevodioci pod uticajem licnog verovanja da je dusa besmrtna preveli rec mrtva dusa kao mrtvaci. A jasno nam je da ako je dusa besmrtna, da onda nemogu postojati mrtve duse!!!!!
Sta je to u Isusu bilo bozansko po meni. On licno, je po meni bio bozanska licnost. Ali koje se odrekao i nije ju koristio da bi nas otkupio. On je to morao da cini samo kao drugi Adam. Znaci On je morao da umesto coveka kao covek plati nas dug. A to je kao sto je receno, Adamu, da umre.
Otkupljenje znaci placanje duga umesto nas.
Ako sam ja zbog greha morao da umrem, tada i onaj koji zeli da me otkupi isto tako mora da umre. S toga krv koju je Isus prolio ne oznacava samo krv ocisenja od greha, vec i davanje zivota sa strane Otkupitelja kao placanja kazne koju preksitelj greha zasluzuje, a to je smrt.
Zato se i kaze da je prolio svoju krv. Proliti krv znaci umreti. Jer da nas je mogao spasiti, kako si ti to objasnio, samo pukim prolivanjem krvi, Isus ne bi morao da umre. Ucinio bi to i ostao ziv, samo prolivenom krvlju. Ne bi umro, jer to onda ne bi bilo neophodno. Krv koja bi tekla iz Njegovih rana, dok je ziv, bila bi dovoljna za nase otkupljenje. Ali nije bilo tako, kao sto svi znamo On je umro!
Medjutim, realnost je sasvim drugacija. On je bukvalno umro. Zasto??? Pa da bi nas u potpnosti otkupio. Ne samo od greha, sto je krv cinila i dok je tekla kada je On ziv visio na krstu, nego i od kazne za ucinjeni greh a to je smrt, pa je stoga i umro. Jer je kako to kaze Pavle kazna za greh smrt, a ne vecno mucenje, pa zato to Pavle i ne spominje.
Isus znaci proliva svoju krv, ali i umire. I ne samo to, On da bi smo mi mogli biti spaseni i vaskrsava iz mrtih.
Tako se mi preko Njega, zahvaljujuci Njegovim zaslugama u potpunosti sa strane Boga mozemo izbaviti od greha i njegove sile, krivice koja je smrt a i da dobijemo novi zivot kroz Hristovo vaskrsenje.
E zasto mi to ljudi ne bi smo mogli da ucinimo sami za sebe ( ovo je odlicno pitanje ), i bez Hrista kada smo naprimer vec umrli i platili na taj nacin kaznu za greh. Odgovor je jednostavan. Mi smo gresni i osudjeni po toj gresnosti na smrt, ili vecno nestajanje. Upravo sto smo gresni mi nismo mogli, niti bi ikada zadovoljili zahteve Bozje pravde, koja trazi bezgresnost da bi smo bili spaseni.
Zato nam je bio potreban Spasitelj. I to kakav? Pa svet! Bezazlen i ujedno sasvim slobodan od greha!
On je ispunjavao sve uslove pravde. Jer je bio svet i bez greha. Ujedno nikada nije ucinio greh za svog zivota kao covek. Zbog toga Ga je Bog mogao podici iz mrtvih, opravdati sve one koji Mu veruju, i dati im vecni zivot. Pravednik je umro za nepravednike i spasio ih je svojom pravdom. U tome je lepota Bozjeg iskupljenja. On je dao svog Sina bezgresnog, da zivi bezgresno, a taj bezgresni zivot je bio zamena za nas gresni zivot, i dao je sebe da umre za nase grehe kao Onaj koji nije ucinio greha, da bi smo mi primili nagradu vecni zivot verom, zbog Njega.
On, Isus Hristos, je nadopunio sve zahteve Bozje pravde, da bi smo mi mogli biti vaskrsnuti ako smo umrli u vecni zivot.
To se prema tome moglo ispuniti samo Hristovom zamenom. On pravednik za nas nepravednike.
Zato i mi nepravednici opravdani preko Hristove pravde, postizemo spasenje.
Smrt Hristova tako dokazuje da Bog je pravedan, da je obezbedio zamenu za nas gresnike, a i On sam nije prekrsio zahteve svoje pravde. Tako je On ostao pravedan, a i sada zahvaljujuci Hristovoj zameni moze opravdati i nas koji verujemo.
Upravo zato svi oni koji su umrli verom u tu pravednost, Hrista kao nase zamene, bice od Boga podignuti u vecni zivot. Oni nisu sada zivi, vec ce na dan poslednje trube kada Isus dodje, biti pozvani u zivot.
Isus svojom smrcu, nije omogucio samo Sebi da ustane iz te smrti, vec i svima nama koji verujemo u Njega.
Ovo je, ako me mozes razumeti, jos jedan snazan dokaz da nema paklenog mucenja kroz svu vecnost.