Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

PAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

power_settings_newLogin to reply
+13
Justin
Aladin
kainos
Istina
dominik
imhotep
Daniel
Bhakti
Caesar
ILIJA
Izrail
Mila
hrvoje hrki
17 posters

descriptionPAKAO- spominje li se uopće na propovijedima? - Page 9 EmptyRe: PAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

more_horiz
Nada-Sloboda-Pakao:
Komentirajuci encikliku pape Benedickta XVI - komentar istice da je upravo radi slobode Pakao stvarna mogucnost:

TEOLOG VITIELLO O ENCIKLICI BENEDIKTA XVI:
Papina nova enciklika dotiče se i Pakla

Profesor teologije na Katoličkom sveučilištu u Rimu don Salvatore Vitiello osvrnuo se na novu encikliku pape Benedikta XVI. koja je posvećena nadi. Govoreći o odnosu nade i posljednjeg suda, kazao je kako Benedikt XVI. polazi od procjene i vrednovanja dvaju izvanrednih ljudskih sposobnosti: razuma i slobode, te zaključuje kako je upravo poradi poštovanja čovječje slobode, a prema kršćanskom nauku, Pakao stvarna mogućnost.

Obzirom na posljednji sud Papa s pravom kaže: upravo zbog poštovanja individualne slobode posljednji sud neće biti zaboravljanje. Upravo zbog toga valja posljednji sud promatrati u svjetlu nade, nade u spasenje, a ta nada postaje aktivna u životu pojedinca, stvarna u odabirima koje svaki kršćanin i svi ljudi dobre volje stalno, dan za danom, čine, zaključio je profesor Vitiello.

Na primjedbu kako su mediji shvatili nedavni govor Pape kao oštri napad na Ujedinjene narode, don Salvatore Vitiello je rekao kako se o tome mogu reći dvije stvari. Učiteljstvo Benedikta XVI. je apsolutno stručno, a ono kao i drugo njegovo učenje zahtijeva produbljivanje i marljivost, a nisu svi novinari sposobni prodrijeti u dubinu Papina govora.

Puno je lakše služiti se krilaticama, koje su možda unaprijed smišljene, nego se truditi da se pozorno pročita dokument kako bi se shvatio njegov sadržaj. Drugo, očito je da ima moćnika koji bjesne pred uzvišenim učiteljstvom, koje poziva čovjeka da se vrati svojim temeljnim vrednotama, posebice razumu i slobodi, zaključio je profesor Vitiello.
------------
Komentar:
Svetoj svijesti rodjene po Kristu iz oblicja Njegove slave - koja ce sudjelovati u Posljednjem sudu u 1000 godina sudjenja mrtvima - nije potreban Pakao kao podsjetnik da ne upadne u grijeh..U njoj je predjeljenje za slobodu od pocetka u Kristu..Nalzimo li u Kristu takvu slobodu ?Krist je ispunio zakon tj - podario je ljudima pravednost kojoj nije potreban pakleni podsjetnik onima koji su presli iz smrti u zivot..New mozemo primiti svetu slobodu ako se ne odrecemo zla..Odricanjem od zla mi ne suszujemo slobodu jer maksimalno pristajemo na ono sto treba a ne na ono sto bi mogli htjeti kad bi dosli na ideju koju je dosao Lucifer..
U tome je uciteljstvo KC potrebno korigirati..Svetoj slobodi nije potreban pakao..jer svjesno trebanje iskljucuje negaciju-slobode jer ne zeli odvojenost od Boga..U svetosti sadrzana je potpuna predanost zakonu slobode - samo svetosti pripada zivot vjecni..Razumu je stalo do zakona slobode - ispuniti pravo na zivot vejci:svetost u ljubavi..

descriptionPAKAO- spominje li se uopće na propovijedima? - Page 9 EmptyRe: PAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

more_horiz
Abraham:
Profesor teologije na Katoličkom sveučilištu u Rimu don Salvatore Vitiello osvrnuo se na novu encikliku pape Benedikta XVI. koja je posvećena nadi. Govoreći o odnosu nade i posljednjeg suda, kazao je kako Benedikt XVI. polazi od procjene i vrednovanja dvaju izvanrednih ljudskih sposobnosti: razuma i slobode, te zaključuje kako je upravo poradi poštovanja čovječje slobode, a prema kršćanskom nauku, Pakao stvarna mogućnost.

Obzirom na posljednji sud Papa s pravom kaže: upravo zbog poštovanja individualne slobode posljednji sud neće biti zaboravljanje. Upravo zbog toga valja posljednji sud promatrati u svjetlu nade, nade u spasenje, a ta nada postaje aktivna u životu pojedinca, stvarna u odabirima koje svaki kršćanin i svi ljudi dobre volje stalno, dan za danom, čine, zaključio je profesor Vitiello.

Caesar:
Najveće iznenađenje je ono što se dogodilo kasnije. Prateći anđeo je rekao pastoru Danielu: "Kada bi tvoj zapis zatražio sada ovde i ti bi bez ikakve sumnje bio bačen u pakao". Pastor Daniel je odmah počeo da se brani govoreći: "Ja sam čovek Božiji. Ja mu služim sa celim svojim srcem". Ali biblija se odjednom pojavila u ruci anđela i bila je otvorena na Matej 5. gde Isus upozorava da ako neko nazove svog brata budalom, da je dovoljno kriv da bi bio bačen u paklenu vatru ( vidite Mat. 5:21-22). Pastor Daniel je znao da je kriv zbog ljutitih reči koje je izgovorio svojoj ženi. Anđeo ga je takođe podsetio da Bog nama neće oprostiti naše grehe, ako mi ne oprostimo drugima ( Mat. 6: 14 -15), zato što ćemo mi požnjeti ono što sejemo. Samo oni koji su milosrdni primiće milosrđe (Mat. 5:7). Anđeo je rekao Danielu, da molitve koje je on molio dok je bio u bolnici nisu imale nikakvog efekta, zato što je odbio da oprosti svojoj ženi dok je ona pokušavala da se pomire,tog jutra kada se nesreća dogodila.

Pastor Daniel je zaplakao na ovo otkrivenje, ali mu je anđeo rekao da ne plače, zato što će ga Bog poslati nazad na zemlju kao saglasnost na molbu bogataša ( vidite Luka 16:27-30). Čovek će biti vraćen iz mrtvih i upozoriće ljude o paklu. Anđeo je takođe rekao Danielu da će njegovo vaskrsnuće da posluži kao znak i zadnje upozorenje ovoj generaciji.

Bira li netko namjerno Pakao?
Tko je odgovoran za njegov izbor za "zivot" protiv Boga?
U cemu je krivica izbora Pakla umjesto Neba?
Koji su racionalni razlozi da netko slobodno izabere Pakao?
Radi li se u izboru za Pakao o vrsti upotrebe razuma ili je takav razum koji se slaze sa izborom Pakla grijehovne prirode ?Vrednuje li on istom prosudnom snagom kao onaj koji se slaze sa izborom Neba a koji se protivi umu koji se slaze sa izborom Pakla?Takav je antikrist prije morao moci odbiti ponude milosti po slobodnoj volji koja u svom iskustvu nema udjela krivice drugih osoba, dakle koja nije nagovorena ili navedena na izbor odvojenja od Boga - koja je svjesno pristala protiv Boga, koja je slobodu tako besperspektivno definirala i pored dokaza koji govore da je takav izbor i takva filozofija slobode neegzistentna , tj da ne pruza mogucnost bivanja u kreaciji kojoj je imanentna radost...vec zalost kada se ukloni milosna zastita poziva Isusa Krista...
Dakle samosvjesni izbor ne bi smio biti posredovan odgojem, obrazovanjem, okolinom..vec biti potpuno originalan...?!

more_horiz
''Nikad na pogrebima gdje dolazi katolički svećenik pokopat nekog nisam čula da je rekao: ovaj čovjek je bio bezbožan i sad je u paklu. Svi odlaze u mir''.
Znam da ne bi bilo pedagoški tako što reći pred tugujućom rodbinom i bilo bi krajnje užasno da to kaže, ali to zapravo pokazuje stanje crkve koja uljuljkava ljude u nekakvu nerealnu sigurnost: platit ćemo ti mise i sve će biti ok. I još što mi je zanimljivo: svi se za svoje mrtve mole kao da su u čistilištu. Pa zar nitko nije u raju ili paklu?!
Znam da po katoličkoj teologiji postoji i raj i pakao i čistilište, ali mi je nakaradno kako zapravo u praktičnoj pobožnosti svi živi u čistilištu. Pakao očito prazan!

more_horiz
inliner je napisao/la:
I još što mi je zanimljivo: svi se za svoje mrtve mole kao da su u čistilištu. Pa zar nitko nije u raju ili paklu?!
Znam da po katoličkoj teologiji postoji i raj i pakao i čistilište, ali mi je nakaradno kako zapravo u praktičnoj pobožnosti svi živi u čistilištu. Pakao očito prazan!

Nitko ne tvrdi da zna gdje se nalazi pokojnikova duša nakon smrti, molitve se prinose u slučaju da se nalazi u čistilištu. Što ne znači da se tamo doista i nalazi, radi se o pretpostavci.

more_horiz
Evo jedna kratka prica...

http://blonline.8.forumer.com/a/pismo-iz-pakla_post408.html

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply