Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

PAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

power_settings_newLogin to reply
+13
Justin
Aladin
kainos
Istina
dominik
imhotep
Daniel
Bhakti
Caesar
ILIJA
Izrail
Mila
hrvoje hrki
17 posters

descriptionPAKAO- spominje li se uopće na propovijedima? EmptyPAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

more_horiz
kakava su vaša iskustva sa spominjanjem pakla- vječne kazne, u propovijedima vaših svećenika, pastora starješina?

ja se skoro i ne sjećam kad sam u zadnjih 10 godina čuo propovijed o paklu i kaznama za duše u nemilosti
govori se samo o Ljubavi i Milosrđu, ništa o Božjoj Pravednosti
ispada kao da pakao ne postoji, da je to samo nekakva parabola starih crkvenih otaca

ne govori se ništa o strahu božjem kao početku mudrosti i korisnom daru
propovjednici svojim jednostranim gledanjem nastoje te pojmove ublažiti i prilagoditi shvaćanjima i komocijama modernog čovjeka

da li ste primjetili takve tendencije već duže vrijeme unutar svoje crkve ili zajednice, i da li je to po vama dobro ili loše
zašto?

descriptionPAKAO- spominje li se uopće na propovijedima? EmptyRe: PAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

more_horiz
U mojoj crkvi nije tako.
I što mi je još zanimljivije, citirat ću jednu sestru iz moje crkve: ''Nikad na pogrebima gdje dolazi katolički svećenik pokopat nekog nisam čula da je rekao: ovaj čovjek je bio bezbožan i sad je u paklu. Svi odlaze u mir''.
Znam da ne bi bilo pedagoški tako što reći pred tugujućom rodbinom i bilo bi krajnje užasno da to kaže, ali to zapravo pokazuje stanje crkve koja uljuljkava ljude u nekakvu nerealnu sigurnost: platit ćemo ti mise i sve će biti ok. I još što mi je zanimljivo: svi se za svoje mrtve mole kao da su u čistilištu. Pa zar nitko nije u raju ili paklu?!
Znam da po katoličkoj teologiji postoji i raj i pakao i čistilište, ali mi je nakaradno kako zapravo u praktičnoj pobožnosti svi živi u čistilištu. Pakao očito prazan!

descriptionPAKAO- spominje li se uopće na propovijedima? EmptyRe: PAKAO- spominje li se uopće na propovijedima?

more_horiz
Mila je napisao/la:
U mojoj crkvi nije tako.
I što mi je još zanimljivije, citirat ću jednu sestru iz moje crkve: ''Nikad na pogrebima gdje dolazi katolički svećenik pokopat nekog nisam čula da je rekao: ovaj čovjek je bio bezbožan i sad je u paklu. Svi odlaze u mir''.
Znam da ne bi bilo pedagoški tako što reći pred tugujućom rodbinom i bilo bi krajnje užasno da to kaže, ali to zapravo pokazuje stanje crkve koja uljuljkava ljude u nekakvu nerealnu sigurnost: platit ćemo ti mise i sve će biti ok. I još što mi je zanimljivo: svi se za svoje mrtve mole kao da su u čistilištu. Pa zar nitko nije u raju ili paklu?!
Znam da po katoličkoj teologiji postoji i raj i pakao i čistilište, ali mi je nakaradno kako zapravo u praktičnoj pobožnosti svi živi u čistilištu. Pakao očito prazan!

ma ode ti u drugom smijeru
neka interdenominacijska prepucavanja

normalno da svećenik nikada neće reći da će netko otići u pakao, prvo zato jer sam nezna tko će u pakao , a tko u čistilište ili raj, a drugo jer sama reče nije pedagoški!

moja intencija je bila da raspravimo priča li se samo o bOžjoj ljubavi i milosrđu, ili se propovjeda i o Božjoj pravednosti , strahu Božjem

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
moja intencija je bila da raspravimo priča li se samo o bOžjoj ljubavi i milosrđu, ili se propovjeda i o Božjoj pravednosti , strahu Božjem

Da, priča se o Božjoj pravednosti i to podosta kod mene. Čak daleko više nego o ljubavi pa sam ja npr željna slušati o Božjoj ljubavi.

more_horiz
Mila je napisao/la:

Da, priča se o Božjoj pravednosti i to podosta kod mene. Čak daleko više nego o ljubavi pa sam ja npr željna slušati o Božjoj ljubavi.

možeš li nam reći u kojoj si crkvi?

lijepo je čuti i o milosrđu i ljubavi ,ali ne valja slušati samo jedno , a ne i drugo

more_horiz

možeš li nam reći u kojoj si crkvi?

lijepo je čuti i o milosrđu i ljubavi ,ali ne valja slušati samo jedno , a ne i drugo

U jednoj pentekostalnoj, ne bih sad detaljnije rekla.

Da, ne valja slušati samo jedno. Ali valjda ljudi kad vide da nešto nije u redu (kao npr da se ne govori o pravednosti, sudu i sl.) znaju da isprave krivo skrenuti u drugu krajnost.

more_horiz
Ma vas se dvoje poznajete dajte najte glumeti.
Very Happy

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ma vas se dvoje poznajete dajte najte glumeti.
Very Happy

koji si ti frik i sumnjičalo:?:

ženu nisam nikada čuo ni vidio:roll:

more_horiz
Ma naj povedati pa valjda si stil prepoznal?Very Happy
I frik ti je ........

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ma naj povedati pa valjda si stil prepoznal?Very Happy
I frik ti je ........

ne znam na koga misliš
ženu samo znam po pisanju, kad se nije slagala na temi- zašto sam katoliki ili bi trebao biti:|

more_horiz
Pakao postoji i o paklu bi se trebalo puno više govoriti nego što se to danas radi.
Evo baš je i papa upozorio na taj problem:

Vatikan, 3. travnja 2007. (Radio Vatikan) - Papine su riječi o postojanju Pakla, izgovorene tijekom nedjeljne Mise u propovijedi u župi svete Felicite i sinova mučenika, izazvale brojne i raznovrsne komentare. Benedikt XVI. je istaknuo kako je Isus došao „da nam kaže kako nas sve želi u Raju a ne u Paklu, o kojem se malo govori u naše vrijeme, a koji postoji i vječan je za one koji svoje srce zatvaraju Njegovoj ljubavi“.

more_horiz
Pakao postoji i o paklu bi se trebalo puno više govoriti nego što se to danas radi.
Evo baš je i papa upozorio na taj problem:

Vatikan, 3. travnja 2007. (Radio Vatikan) - Papine su riječi o postojanju Pakla, izgovorene tijekom nedjeljne Mise u propovijedi u župi svete Felicite i sinova mučenika, izazvale brojne i raznovrsne komentare. Benedikt XVI. je istaknuo kako je Isus došao „da nam kaže kako nas sve želi u Raju a ne u Paklu, o kojem se malo govori u naše vrijeme, a koji postoji i vječan je za one koji svoje srce zatvaraju Njegovoj ljubavi“.

Pa gdje ces veci pakao od Spanske inkvizcije i Krizarskih ratova...Kakvo licimjerje....

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
-cut-

Vidim, tebi je ekumenizam misao vodilja u dijalogu s pripadnicim drugih Crkava... lol!

more_horiz
ljudi dragi, koji normalan čovjek želi slušat propovjedi o paklu? kakav se kršćanin uopće može usuditi pomisliti da bog, kojeg nazivate ljubavlju, ima pakao u kojem vječno pate njegova stvorenja? to je bolesna mašta srednjovjekovnih popova. obacite ju.

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
ljudi dragi, koji normalan čovjek želi slušat propovjedi o paklu? kakav se kršćanin uopće može usuditi pomisliti da bog, kojeg nazivate ljubavlju, ima pakao u kojem vječno pate njegova stvorenja? to je bolesna mašta srednjovjekovnih popova. obacite ju.

očito je da si nekršćanin, kad tako govoriš

more_horiz
Caesar je napisao/la:
ILIJA je napisao/la:
-cut-

Vidim, tebi je ekumenizam misao vodilja u dijalogu s pripadnicim drugih Crkava... lol!

Ekumenizam koji stoji na nekom drugom temelju a ne na Bibliji je sotonina prevara, Ekumenizam koji trazi da se krse Bozji zakoni a uzdizu ljudske tradicije nema veze sa Hristovim ucenjem!

more_horiz
slažem se a hrkijem da se o tome baš ne govori i da bi se trebali govoriti, no ne samo o paklu nego o strašnom Božjem Sudu iz Otkrivenja i kako je zapravo Isus Strašni Sudac koji će doći suditi svijet, a ne više ga spasiti...zato i toliko JE ljudi koji dođu u crkvu, čuju malo o ljubavi i milosti i onda odu iz crkve u svijet dalje griješiti....misleći kak to je ipak "normalno"...jedan moj prijatelj kada smo razgovarali o vjeri, Isusu i Bibliji, i kada sam mu svjedočio je rekao ovak nekak: ja se deklariram kao ateist, makar sam katolik jer rađe ću se deklarirat kao totalni nevjernik nego biti licemjer pa se deklarirat kao katolik kao milijun drugih ljudi koji se deklariraju kao vjernici, a žive kao veliki pogani...

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Ekumenizam koji stoji na nekom drugom temelju a ne na Bibliji je sotonina prevara, Ekumenizam koji trazi da se krse Bozji zakoni a uzdizu ljudske tradicije nema veze sa Hristovim ucenjem!

Dakle, ti (odnosno tvoja denominacija, koja god bila) si (ste) jedini ispravan i nepogrešiv tumač Biblije? I svi ostali su u zabludi?

E onda stvarno možete voditi dijalog jedino sami sa sobom... lol!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply