KOLIKO U BIBLIJI TRAJE "VJEČNO"???
Nastavljam s primjerima koji nam pomažu da shvatimo što se u Bibliji podrazumijeva pod izrazom "vječan":
Primjer 3:
1. Ljetopisa 28:4 - "Jahve, Izraelov Bog, izabrao je mene od sveg moga roda, da budem kralj nad Izraelom zauvijek." Ovo je David rekao. Je li on još i danas kralj nad Izraelom? Pogledajmo kako Biblija sama odgovara na to pitanje: 1. Kraljevima 2:11 - "David je kraljevao nad Izraelom 40 godina".
Pogledajmo što Novi Zavjet kaže o tome: Djela apostolska 2:29 - "Braćo, nek mi je slobodno da vam posve otvoreno rečem za patrijarha Davida: umro je i pokopan je i grob mu se nalazi među nama do današnjega dana." Pogledajmo redak 34: "Dakako, David nije uzišao na nebo."
U čemu je kvaka? Što to znači da će David kraljevati ZAUVIJEK??
Primjer 4:
1. Ljetopisa 23:13 - "Aron je bio određen da posvećuje Svetinju nad svetinjama; on i njegovi sinovi dovijeka, da kade pred Jahvom, da Mu služe i da blagoslivljaju Njegovo ime dovijeka." Služi li Aron i danas u Svetinji nad svetinjama? Aron je 39 godina vršio dužnost prvosvećenika i onda je umro (vidi: Brojevi 33:38-39; Izlazak 40:17). Inače, služba u svetištu je završila nakon što su 70. godine Rimljani uništili hram.
Zašto onda piše da će vršiti tu službu DOVIJEKA??
Primjer 5:
Levitski zakonik 33-34 - "Jer kod Izraelaca kuće u gradovima Levita, njihovo su vlasništvo. Neograđena zemlja oko njihovih gradova ne može se prodati, jer je ona njihovo vlasništvo za sva vremena."
Ponovno se koristi ista hebrejska riječ - "olam", koja se inače prevodi u našim Biblijama kao "zauvijek", "vječno", "uvijek", "za sva vremena" i tome slično.
Ponovno postavljamo pitanje: pripadaju li te kuće još uvijek tim Levitima? Oni su davno pomrli, a te kuće više ne postoje.
Što znači izraz "za sva vremena"??
Primjer 6:
Matej 25:41 - "Tada će reći i onima s lijeve strane: 'Idite od mene, prokleti, u oganj vječni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim!"
Što ovdje znači izraz "vječni oganj"? Pogledajmo još jedno mjesto u Novom Zavjetu (ima ih više, inače) u kojemu se spominje "vječni oganj": Juda 7 - "kako ispaštajući kaznu - vječni oganj - stoje za primjer Sodoma i Gomora s okolnim gradovima koji su kao i oni bludno griješili..."
Pogledajmo što apostol Petar ima za reći o ovome: 2. Petrova 2:6 - "ako je osudio na propast gradove Sodomu i Gomoru, pretvorio ih u pepeo i postavio ih za primjer budućim bezbožnicima".
Ima li još nejasnoća u vezi izraza "vječni oganj"?
Biblija je po tom pitanju jasna - to je vatra koja u potpunosti uništava! Pogledajmo još i 1. Solunjanima 1:7-9. Ovdje apostol Pavao govori o tom istom "ognju" (redak 7) i kaže da će bezbožnici biti kažnjeni "vječnom propašću" (redak 9)! Ima li još nejasnoća u vezi tog ognja? U toj vatri će zlikovci biti POTPUNO UNIŠTENI! No hajde da još jednom zaključimo i potpuno razjasnimo sve ovo:
Zaključak:
Vidjeli smo da u Bibliji izraz "vječan" nema nikakvog smisla, ako pod njim uvijek podrazumijevamo pravu vječnost.
Vidjeli smo da u Bibliji izraz "vječan" uvijek ovisi o "naravi subjekta". To znači da će to "vječno" uvijek trajati toliko dugo, koliko dugo traje osoba (subjekt) na koju se izraz "vječan" odnosi. Dakle, kad se u Bibliji kaže da "Božja milost traje dovijeka" (Psalam 106:1), koliko dugo ta milost traje? Odgovor: onoliko dugo koliko traje Bog - zauvijek!
Međutim, kad se za neku osobu ili stvar u Bibliji kaže da je "vječna", ta vječnost će trajati toliko dugo, koliko traje ta osoba, odnosno stvar.
Možda bismo ovo najbolje mogli objasniti našom riječi "uvijek". Ako ja kažem da sam UVIJEK živio u Virovitici, ja ne kažem da sam živio u Virovitici tijekom cijele vječnosti u prošlosti, nego otkad sam se RODIO. Međutim, kad ja kažem da je Bog UVIJEK postojao, ja mislim doista ODUVIJEK, u pravom smislu te riječi!
Naravno, sada možemo puno bolje razumjeti što je Isus rekao u Mateju 25:46. (o tome ću uskoro nešto napisati)
Također bi još bilo dobro pogledati povijesni kontekst Izaije 66:24. Slažete li se?
Zadnja promjena: ; čet 30 kol 2007, 21:19; ukupno mijenjano 2 put/a.