Naravno justin, dosta zanimljivo pises i ne moras zuriti, mozda je i bolje krace postove da postepeno ulazis u stvar. Pozdrav prijatelju.
Justin je napisao/la:Oprostite ljudi, stvarno nisam imao vremena prošli tjedan da pišem o suboti, ali sad sam našao malo vremena i pokušat ću danas staviti neke stvari. Dragomire molim te da shvatiš da imam puno obveza, a također da shvatiš da je ovdje u igri dosta tekstova i da ne mogu tek tako sve objasniti...
Hvala na strpljenju. Slijedi uskoro drugi dio ovog mog izlaganja, a nakon njega objašnjenje teških tekstova.
dragomir je napisao/la:Sto bih te grdio? Samo ne razumeme sve ovo upadanje, pitao sam justina, ako ne zeli da stavi egzegezu koju je obecao ne mora i kraj price.
Sto bilo ko mora to govoriti u njegovo ime, stvarno ne razumem, opaska no nicku je bila recena u kontekstu nase celokupne medjusobne komunikacije, sa tobom nisam puno razmenjivao stavove i gotovo i ne poznajem nacin tvog razmisljanja.
I ja tebi zelim svako dobro.
Feba: Justine, kad će novi post?
Dragomir: Stvarno justine kada ce?
No Nick: Nema potrebe za time.
Pozdrav svima.
Dragomir: Pa mozda, on je to pokrenuo, sta si mu ti advokat?
Jevrejin: Nije mu advokat ali mu je brat.
Dragomir: Kako god, i ja ovde govorim u svoje ime a i svojim najblizim ostavljam to pravo.
No Nick: Pa onda ostavi i meni pravo da kazem sto zelim.
Dragomir: Ok, ja sam postavio pitanje justine, a vi svi pricajte sta zelite, sto se tebe tice no nick, mogao bi uciti od njega o tome kako se postuje sagovornik pozdrav.
No Nick: Ja se od svakoga ucim, hvala Bogu na tome, a i tebi hvala na iskrenom savetu.
Poz.
Jevrejin: A mene dragomire neces da grdis?
Ma salimo se malo covece.
Svako dobro ti zelim brate.
Dragomir: Sto bih te grdio? Samo ne razumeme sve ovo upadanje, pitao sam justina, ako ne zeli da stavi egzegezu koju je obecao ne mora i kraj price.
Sto bilo ko mora to govoriti u njegovo ime, stvarno ne razumem, opaska no nicku je bila recena u kontekstu nase celokupne medjusobne komunikacije, sa tobom nisam puno razmenjivao stavove i gotovo i ne poznajem nacin tvog razmisljanja.
I ja tebi zelim svako dobro.
Ovo za sada je dokazivanje, prilicno neuverljivo da je subota ustanovljena prilikom stvaranja sveta.
Razumljivo je da to moras ciniti, jer si i sam jednom rekao da dok Mojsije nije doneo zakon Izraelu, mi nemamo u Genezi, niti jedan primer da su patrijarski svetkovali subotu.
Ovo za sada je dokazivanje, prilicno neuverljivo da je subota ustanovljena prilikom stvaranja sveta.
Sada da se osvrnemo na stvaranje. Prvo, U pocetku Bog stvori Nebo i zemlju. I zemlja bese bez oblicja i pusta i blia je tama nad bezdanom.
Kao prvo u tih sedam dana, zemlja nije stvorena vec je oblikovan zivot na njoj. Ona je postojala i ranije, i mi ne znamo koliko je trajalo to stvaranje.
Tako da geologija ne moze nista drugo nego da potvrdi Biblijiu.
Sada Petar je napisao, ljubljeni necu vas ostaviti u ne znanju da znate da je jedna dan pred Gospodom hiljadu godina, a hiljadu godina jedan dan.
To je dakle cinjenica koju ne bi trebali dovoditi u sumnju, Bog racuna vreme malo drugacije nego mi. Na Nebu nasih hiljadu godina je tek jedan dan.
Tako na osnovu ove cinjenice mi vidimo da je Bog, obliovao zivot na zemlji 6 000 godina, i onda je zavrsio svoju kreaciju.
I ne svidja mi se terminologija koju koristic kao svetkovanje subote, sto bi znacilo obelezavanje subote i sve te parabole koje koristis, subota nikada nije u SZ niti dana da bi se ona obelezavala nego da bi u tom danu ljudi proslavili Boga.
Znam da je ovo tekso prihvatiti ali su to cinjenice. ADAMU I EVI JE REKAO ONOG DANA KADA BUDETE JELI SA TOG DRVETA TOGA DANA CETE UMRETI, i oni ocigledno nisu umrli istog dana kada su jeli, ali nisu niti ziveli duze od hiljadu godina, tao da je Rec Bozija ostala savrsena u toku tog dana te hiljade godina oni su umrli.
Cak i kada bi uzeli potrebu da ne radimo toga dana onda bi to bilo zbog toga da proslavimo Boga u tom danu, a nikako sam taj dan. I mislim da je potrebno da pripazis na terminologiju koju koristis, osim ako zbilja ne smatras da treba proslaviti taj dan. No mislim da ipak si se pogresno izrazio, ali mladom teologu se to moze oprostiti. Puno pozdrava i zaista mi je drago sto si se vratio ovoj temi.
Ocigledno je da nemamo Bibliski tekst koji kaze, da su patrijarsi u Postanku svetkovali subotu na ma koji nacin, ovo je vazno zbog toga sto razgovaramo o tome je li subota ceremonijalne zakon ili ne, jer je ocito da se ceremonijalni zakoni mogu ukidati i menjati zar ne?
Pa onda ako ona nije stvar moralnog zakona i ona moze biti ukinuta svakako kao i svaka druga ceremonija kada ispuni svoju svrhu?
Tako to je Bog radio sest dana. Ja ne znam kako ljudi mogu ignorisati Rec koja jasno kaze, da Bog pod jednim danom podrazumeva vremenki period od hiljadu godina.