"Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni i ja ću vas odmoriti." (Matej 11:28 )
Ovaj tekst ne kaže da je Krist = odmor, počinak. Krist može dati odmor, ali nije rekao «Ja sam odmor, Ja sam počinak»!!! Krist nije zamijenja za subotu!!!
Krist daje čovjeku odmor od grijeha, daje mir u odnosu s Bogom. Ali nije Krist = počinak. Nego Krist uvodi čovjeka u počinak - u mir s Bogom, u vječni život. Čovjek može počinuti samo onda kada je oslobođen ropstva grijehu. A to postiže pomirenjem s Bogom – vjerom i poslušnošću. I u tom pomirenju Sveti Duh upisuje Moralni zakon (zajedno sa zapovijedi o suboti) u um i srce osobe koja se pomirila s Bogom, koja je ušla u počinak Božji. To je Novi savez, to je Novi zavjet!!!
Koristiti pojam "počinak" kako bi se ukazalo da je subota kao dan odmora ukinut - je potpuni promašaj!!! Kako bi Krist pozivao na ukidanje subote, kada nikada svojim riječima ili životom nije prekršio niti jednu od Božjih zapovijedi. To bi bilo duhovni apsurd. A Bog nije sam sebi kontradiktoran. Tada Isus ne bi mogao za sebe reći: Ja sam put i istina!!! Isus je svetkovao subotu, i On je naš Put i Istina!!!
Misliš da je Baciocci pisao ovu knjigu kako bi pobio važnost subote, ili da bi naglasio njen neprolazan značaj??? Evo o čemu piše u svojoj knjizi:
1. «kako se može tvrditi da je subota «ispunjena i ukinuta u Kristu», a ipak zahtijevati svetkovanje nedjelje pozivajući se na tu istu zapovijed o suboti???»
2. «Činjenica da nedjelja nije postala dan počinka na temelju teološkog značaja ili povjesnog razvoja, već postupnim oduzimanjem prednosti suboti, sasvim onemogućava stvaranje valjanog teološkog okvira da se zapovijedi počinak nedjeljom»
3. «U zapovijedi o suboti «počinak» se pobliže određuje. On se ne definira kao ugodno ljenčarenje već kao «posvemašnji odmor posvećen Jahvi» (Izlazak 31,15) Premda je subota dana čovječanstvu, ona pripada Jahvi. Bog u više navrata naziva ovaj dan «moje subote» nesumljivo zato što je On u taj dan «počinuo...blagoslovio ga ... i posvetio». Subotni počinak nije egocentrično opuštanje ... nego Božanski počinak, ...»
Vidiš li da nije Bog = počinak, nego je subota = počinak??? Čak i Bog ulazi u subotni počinak, dajući čovjeku osobni primjer.
4. «Raščlanba obilne građe o suboti u evanđeljima, otkrila je veliko poštovanje prema suboti u židovskim i ranokršćanskim krugovima.Pokazali smo da evanđelja svjedoče da Krist zapovijed o suboti nije «gurnio u pozadinu», niti jednostavno ukinuo, da bi kako neki tvrde utro put za novi dan bogoslužja, već je obogatio njeno značenje i svrhu.»
5. «Da bi subotu učinio trajnim simbolom svojih otkupiteljskih blagoslova saznali smo da je Krist poistovijetio svoju službu subotom, sa službom svećenika, čiji je posao u Hramu subotom bio opravdan zbog njegove otkupiteljske naravi... Da je apostolska zajednica razumjela ovo prošireno značenje i svrhu subote potvrđuju ne samo zapisi u evanđeljima o Kristovim govorima i iscjeljenjima u subotu, već i u Hebrejima 4 gdje je subota prikazana kao trajan simbol blagoslova spasenja koji vjerom stoji na raspolaganju svim vjernicima».
6. citat G. von Raada koji navodiš nisu riječi Samuela Baccioccia, niti njegovo mišljenje o počinku, niti njegov stav o počinku. On tu citira «mišljenje» pojedinca – ali bez upučivanja da li je to «mišljenje» točno ili je pogrešno!!! A jasno se raspoznaje da je to samo ljudsko mišljenje.
U Hebrejima 3. i 4. poglavlju naglasak je na poslušnosti kao uvjetu za ulazak u počinak (slika «obečane zemlje»)!!! Zato navodi primjere neposlušnih koji nisu ušli u prvi počinak (u Kanansku zemlju). I savjetuje da kršćani ne pruže isti primjer neposluha, jer neće uči u «neki drugi počinak» (u kraljevstvo nebesko, u «nebeski Kanan»). Uviđaš li da Pavao koristi sliku «obečane zemlje» da bi potaknuo vjernike na život u poslušnosti Bogu??? Pavao nigdje ne pobija važnost Božje subote!!! Tko bude neposlušan (svim Božjim zahtjevima, pa tako i onom o svetkovanju subote) – neče «ući u počinak», neće ući u kraljevstvo nebesko. I Isus je poučavao isto: «ne bude li vaša pravednost veća od pravednosti književnika i farizeja, sigurno nećete ući u kraljevstvo nebesko» Matej 5,20
Pravednost je plod poslušnosti i pomirenja s Bogom. U počinak (u «kraljevstvo nebesko», u život vječni) se ulazi poslušnošću Bogu. Dakle, Pavao koristi subotni odmor kao sliku (simbol) ulaska u nebesko kraljevstvo, u «počinak». To se jasno vidi u stihu: «Prema tome, preostaje narodu Božjem neki subotni počinak (tek trebaju ući u «nebesko kraljevstvo» poslušnošću i vjerom)». Pavao piše poslanicu Hebrejima – Židovima (a ne poganima). I u njoj objašnjava Židovima da to što su njihovi preci ušli u Kanansku zemlju – nije pravi cilj pobožbosti. Nego trebaju ući u život vječni, u «nebeski Kanan»!!!
Nigdje nema dokaza da je Krist naš počinak, nego je Krist otvorio vrata da možemo ući u počinak, u «kraljevstvo nebesko», u vječni život – poslušnošću i vjerom!!!
Naročito nigdje nema dokaza da je subota ukinuta, jer je Krist umjesto subote naš počinak!!! Takvo mišljenje je protivno Božjoj riječi!!!
Kako se samo ljudi odmah spremno uhvate za ovakvo pogrešno i površno tumačenje (jer im daje alibi da ne moraju svetkovati subotu)!!!