Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionBiblija i moralnost EmptyBiblija i moralnost

more_horiz

Moral i Sveto pismo

-------

Vatikan, 17. travnja 2007. (Radio Vatikan) - U Vatikanu je u tijeku opća skupština Papinskoga biblijskoga povjerenstva na kojoj se raspravlja o odnosu između Svetoga pisma i morala. Skupštinom predsjeda kardinal William Levada, pročelnik Zbora za nauk vjere i predsjednik povjerenstva, a moderator radova je isusovac otac Klemens Stock, glavni tajnik povjerenstva.

Osvrnuvši se na skupštinsku raspravu u razgovoru za našu radio postaju otac Klemens je kazao kako se radovi privode kraju, riječ je o posljednjem dotjerivanju teksta podijeljenog u dva dijela. U prvom se dijelu, naslovljenome „Objavljeni moral, Božji dar i ljudski odgovor“, raspravlja o uskoj vezi između Božjih darova i ispravnoga ponašanja ljudske osobe, a očitujemo, prema Svetome pismu, tri glavna dara: Stvaranje, Savez s Izraelom, te treći glavni i posljednji dar, dolazak i djelo Njegova Sina u osobi Isusa iz Nazareta. Zatim želimo istaknuti koje su posljedice za prikladno ljudsko djelovanje u prihvaćanju u upravljanju Božjim darovima. U drugom dijelu nastojimo istaknuti kriterije utemeljene na Svetome Pismu kako bi se na ispravan način odgovorilo na moderne probleme, a kriteriji su: suglasnost s biblijskim poimanjem ljudske osobe, sličnost s osobom i Kristovim uzorom. Zatim su tu drugi kriteriji, posebni: slaganje, suprotstavljanje, napredovanje, svrsishodnost i razbor. U tekstu veoma insistiramo na činjenici da biblijski moral nije strogi moralizam, nego je važna činjenica da je Bog milosrdan i da prašta ljudskim grešnim bićima. Kao zadnje, prema Svetome pismu ljudsko djelovanje nije zatvoreno u ovaj zemaljski život, nego se odvija na obzoru vječnoga života – istaknuo je otac Stock. Na upit o napretku morala od Staroga do Novoga zavjeta, kazao je kako se u prethodnome dokumentu Biblijskoga povjerenstva o tome raspravljalo na temu 'Sveto pismo Izraelskoga naroda u kršćanskoj Bibliji', tu se očituju razni vidici: kontinuitet, diskontinuitet i razvoj između Staroga i Novoga zavjeta. To se može pojasniti na najvećoj zapovijedi: ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, ona se nalazi u Starome zavjetu, a Isus je potvrđuje. Ali, razvoj je u tome što je Isus svojom osobom i djelovanjem zapovijedi dao novo tumačenje – primijetio je otac Stock.

Osvrnuvši se na moralni život, kazao je kako biblijski moral nije sustav radi sebe; moral se prema Svetome pismu ne sastoji u zapovijedima, još manje u izdvojenim zabranama radi zabrana. Ono što mi ističemo, prema Svetome pismu, jesu očitovanja Božje ljubavi i nadam se da je naš tekst sukladan s Papinim učenjem. U enciklici 'Bog je ljubav' našao sam rečenicu: „Vjera, bogoštovlje i moral uzajamno se prožimaju, kao u jedinstvenoj stvarnosti koja se uobličuje prema Božjoj ljubavi. Temeljan je susret s Božjom ljubavlju, a iz toga susreta, potom, proizlazi moralno ljudsko djelovanje. Na upit utječe li vrijeme na moralne zapovijedi Novoga zavjeta, kazao je kako se Isusovu objavu i njegov uzor ne može nadvisiti, one su vječne. Za moderne probleme treba tražiti ispravna rješenja, ali rješenja prema Kristovu uzoru i u Isusovu duhu. Sveto je pismo osnovno svjedočanstvo Božje objave, a Bog se objavio kao ljubav. Što svjesnije i zahvalnije prihvaćamo tu objavu Božje ljubavi, tim smo više raspoloženi i kadri moralno djelovati – zaključio je otac Stock.

-------

Veritas, 20. travnja 2007.

descriptionBiblija i moralnost EmptyRe: Biblija i moralnost

more_horiz
Da bismo kvalitetno razgovarali o nekom pojmu, pa tako i o moralu, moramo ga definirati, da bismo znalli o čemu pričamo. Zato pitanje: što je moral?

more_horiz
To je dobro pitanje...

more_horiz
Ljudi puno govore o nekim pojmovima, a nisu (ni sebi)razjasnili o čemu zapravo govore. Dakle, što je to moral? A što je nemoral? Koja je uloga i svrha moralnosti? Koje dobro čovjek postiže moralnošću? Evo pitanja za razgovor!!!

more_horiz
Pozdrav simply,

Mozes li ti definisati moral?

more_horiz
Moral je sustav unutrašnjih vrijednosti. To je unutrašnji stav ili sud. Za razliku od Zakona koji je vanjski, društveni kriterij vrijednosti, moral je unutrašnji sustav vrijednosti.

Svaki čovjek ima svoj vlastiti moral, svoj unutrašnji sustav vrijednosti. I to jasno vidimo po tome da neki ljudi vrlo lako čine ono što je drugima odbojno, strano ili nemoralno. Budući da ljudi žive u društvima, a ne kao samotnjaci, obično prihvačaju društvene norme - kao moralne norme. To može biti dobro, ali i loše (sjetimo se "morala" njemačkih građana u vrijeme nacističkog uređenja društva).
Svaki čovjek (koliko god veliki grešnik bio) u svojim očima je dobar čovjek!!! Čak su i nacisti na suđenju izjavili da se ne osjećaju krivima!!! Zašto? Zato što ljudi mjere moral svojim osjećajima!!! Ako nešto u čovjeku izaziva nelagodu, neugodu, ružne osjećaje - tada će to proglasiti zlom, nemoralom. Ali ako te neugodnosti nema (čak ako grijeh izaziva ugodu) - tada se neće osjećati nemoralnim!!!

I tako različiti ljudi osuđuju "one druge" za nemoral, a sebe ne vide. Isus je to lijepo izrekao u rečenici: "Kako možeš vidjeti trn u oku brata svoga, a brvna u svom oku ne vidiš".
Svatko je u svojima očima dobar, fin, pravedan. Zato su naši ljudski kriteriji morala - subjektivni, pristrani.
Postoji li neki objektivni moral? Postoji li sustav moralnih vrijednosti koji nije pristran i koji je jedna za sve ljude na svijetu??? Postoji. Ja sad pitam koji je to objektivni kriterij morala???
Pozdrav svima

more_horiz
Bozija Rec, naravno, ili preciznije Boziji moralni zakon!

more_horiz
Bravo Dragomire.
Bog nam daje svoj moral, svoj sustav vrijednosti - da bi postao naš unutrašnji sustav vrijednosti. Kad je Izraelce poučavo zapovijedima, Bog je uvijek naglašavao da one ne smiju biti samo "Zakon", nego moraju postati "Moral" - ne smiju ostati samo pravilo ponašanja (vanjski kriterij), nego moraju postati dio naravi (unutrašnji sustav vrijednosti). "Riječi ove što ti ih danas naređujem, neka ti se urežu u srce" Ponovljeni zakon 6,6
Bravo!!!

more_horiz
Sve je to u redu, ali smatram da dokle god smo na ovoj grešnoj zemlji, mi smo grešnici, bez obzira koliko obraćeni bili.
Smatram da na ovoj grešnoj zemlji nikad nećemo doći u takvo stanje, da ćemo moći na sebe primijeniti Augustinovu izreku: "Ljubi, i čini što hoćeš".
Jer, koliko god mi ljubili, još uvijek nam se može dogoditi da nam nešto "izleti", budući da naša ljubav na ovoj zemlji nikada neće biti potpuno neiskvarena.

Doista bih volio da mogu već danas reći da nakon što se čovjek obrati više nema nikakvih sklonosti k zlu i da je sve što pomisli i poželi uvijek samo DOBRO, ali ne mogu to reći. Možda je netko to uspio "dostići"? Ja nisam.
Zato se radujem Novoj Zemlji, u kojoj ću doista moći raditi što god želim, jer sve što tamo gore samo POMISLIM - bit će DOBRO.

A što se tiče Biblije, ona je bez sumnje naš kriterij moralnosti. Objektivni kriterij ne možemo pronaći u sebi. Zato nam je Bog i dao otkrivenje svoje volje. Ali to otkrivenje i taj kriterij moralnosti nama ništa ne pomaže - ako ga ne proučavamo, zar ne?

Božji Zakon treba biti upisan u naša srca, kaže Biblija. Netko će reći da je on već upisan u nama - jer imamo SAVJEST.
Međutim, ako smo iskreni, priznat ćemo da je naša savjest iskvarena i često vrlo nepouzdani vodič. Ipak, naša savjest nas upućuje prema Bogu. Naša savjest je tihi glas koji nam govori da postoji Bog pred kojim smo odgovorni za svoje postupke i da bismo Ga trebali TRAŽITI, da bismo trebali tražiti i pokušati razumjeti Njegovu volju.

Potpuni i objektivni kriterij moralnosti ne možemo pronaći u sebi.
Naša savjest nam ne govori toliko što je sve dobro, a što zlo, koliko nam govori da mi ne znamo što je dobro, a što je zlo.
Ali problem je s tim glasom savjesti, što je VRLO TIH, pa ga je lako ne čuti.

Dakle, naša savjest je iskvarena i puno puta će nam reći: "Meni se ovo ne čini baš loše...", a onda ćemo kasnije shvatiti da ipak nismo trebali tu stvar uraditi... Ali naša savjest nam nikada ne govori samo: "Meni se ovo ne čini loše", ili "Ovo mi se čini jako loše", nego naša savjest nam uvijek kaže još nešto dodatno: "...ali ipak ti ja ne bih trebala biti najveći kriterij".

Ovo je jako važno da priznamo. Naša savjest nas upućuje na Nekoga iznad nje.

Zbog toga Savao nije imao opravdanog izgovora za proganjanje kršćana, iako mu je njegova savjest govorila da ona u tome ne vidi ništa loše. Njegova savjest ga je također upućivala na Onoga iznad nje, ali Savao taj dio nije slušao. On je slušao samo onaj dio, koji je njemu pasao.

Da sa Savao nije sreo s Kristom, i da je nastavio živjeti po svome uvjerenju, iako je imao poprilično mirnu savjest, on ne bi bio spašen.

Možda i mi danas imamo poprilično mirnu savjest u vezi mnogih stvari, ali koliko se trudimo da čujemo onaj tihi, tanki glas savjesti koji nam govori: "...ali ipak ti ja ne bih trebala biti najveći kriterij."?

more_horiz
Evo jedne dobre teme koju smatram da treba nastaviti. Zato pozivam na razgovor o moralu, moralnim vrijednostima i etici.
Pozdrav svima.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply