Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Moralnost subote i stvaranje svijeta

power_settings_newLogin to reply
+10
Ruta
Izrail
Feba
laodikejac
dominik
simply
Aladin
dragan
No Nick
Justin
14 posters

descriptionMoralnost subote i stvaranje svijeta - Page 8 EmptyRe: Moralnost subote i stvaranje svijeta

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Ocigledno je da nemamo Bibliski tekst koji kaze, da su patrijarsi u Postanku svetkovali subotu na ma koji nacin, ovo je vazno zbog toga sto razgovaramo o tome je li subota ceremonijalne zakon ili ne, jer je ocito da se ceremonijalni zakoni mogu ukidati i menjati zar ne?

Pa onda ako ona nije stvar moralnog zakona i ona moze biti ukinuta svakako kao i svaka druga ceremonija kada ispuni svoju svrhu?

Zbog toga je veoma vazna cinjenica da subota nije ustanovljena i nigde se ne spominje kao obaveza dok Mojsije u zakonu to nije ucinio.

Sada sto se tice stvaranja tu je veoma jasno prvi stih, U pocetku stvori Bog Nebo i zemlju.

Ne neku drugu zemlju i neko drugo Nebo, nego ovo Nebo i ovu zemlju.
I u drugom stihu zemlja je bila bez oblicja i pusta, tama je bila nad bezdanom i Duh Boziji lebdeo je nad vodama.

Nesto se desilo u medjuvremeno neki teolozi spekulisu o nekoj prethodnoj civilizaciji koja je unistena sudom Bozijim sto je donelo tamu, moguce da je tako ne znam.

I tada Bog pocinje stvaranje na zemlji, ne stvaranje same zemlje vec stvaranje na zemlji.

Tako to je Bog radio sest dana. Ja ne znam kako ljudi mogu ignorisati Rec koja jasno kaze, da Bog pod jednim danom podrazumeva vremenki period od hiljadu godina.

Evo naprimer veoma jasno kao sto si rekao psalam 90, na koji se poziva apostol Petar u svojoj drugoj poslanici 3 glava 8 stih,

Jedno vam ljubljeni ne smije biti nepoznato, da je u ocima Gospodnjim jedan dan kao tisucu godina, a tisucu godina kao jedan dan.

Sada naravno treba videti i kontekst u kome je to Petar govorio, govoreci o tome govori o izrugivacima na kraju vremena dakle ljudima nase generacije koji se rugaju evanjdjelju i govore da Gospod kasni.

O njima Petar govori kada kaze da ne kasni Gospod, odnosno da On vreme drugacije racuna.

I kada Petar to kaze mi znamo da to mora biti standard kroz celu Bibliju gde god Bog koristi tu rec dan.

Tako ne mozemo reci da to je tako mislio, ali se to ne primenjuje na stvaranje, vidite to se mora primeniti i na stvaranje jer je to Bozija Rec.

Tako naprimer Jovan je bio u Duhu u dan Gospodnji, sada ako bi primenjivali vase standarde mi bi morali zakljuciti da je Jovan bio u Duhu u subotu, da je te vizije na Patmosu primao subotom. To nije tako, On je bio premesten hiljadama godina unapred u Dan dolaska Gospodnjeg i to nije subota vec odredjeni vremeski period.

I sada samo kratko o tome kako je Bog blagoslovio sedmi dan.

I sedmoga dana Bog dovrsi svoje djelo koje ucini. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti ga, jer u taj dan pocinu od sveg djela svoga koje ucini.

Slazem se sa justinom da se Bog ovde nije umorio vec pre prestao sa kreacijom. Ali gledajte mi ne mozemo tumaciti ovo da je Bog blagoslovio dan, On je blagoslovio ljude i zeleo da oni zive u miru i blagoslovu u tom vremesnkom periodu, slazete se sa ovim?

On je zeleo da ima zajednistvo sa njima tokom tog perioda od hiljadu godina, jer je potpuno nelogicno da On blagoslovi dan. Blagoslov pripada zivim stovrenjima i nikom vise.

Ali to ne znaci da je Bog prestao sa kreacijom u tom danu jer Genezi 2 18 kaze nije dobro da covek bude sam nacinicu mu pomocnicu, i tako On nastavlja stvaranje i tokom tog sedmog dana, stvarajuci Evu Adamovu nevestu.

Ali kada je dao subotu, On je Mojsiju odnosno preko Mojsija zabranio svaki rad na taj dan, ocito da Bog u Postanku nije tako postavio stvari.

Ne razumem sta si hteo reci sa onim o umrecete i umiracete. Bog nije rekao umiracete, vec toga dana kada budete jeli toga dana cete umreti i to se moralo ispuniti jer je Bozija Rec nepogresiva.

Ne mislis valjda da je Bog njih kaznio nekakvim konstantnim umiranjem malo ozbiljnosti molim. Ovo su ozbiljni razgovori.

Izvini dragomire, ali sada si ga lupio i ostao si ziv.

descriptionMoralnost subote i stvaranje svijeta - Page 8 EmptyRe: Moralnost subote i stvaranje svijeta

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Vidis no nick, nema potreba da naglasavas da ti je nesto smesno. To je svakako licna emocija, molim te da me ubuduce postedis toga. Ako ti je nesto smesno pa dobro nemoj mene zamarati tim. Kazu i da je smeh lekovit.

Sto se tice toga vremenskog perioda u kom se nije spominjala subota, zasto bi se i spominjala kada je vec jednom ustanovljena Mojsijevim zakonom, mi tada vec imamo Rec koja je rekla nesto o suboti je li tako, i ko god je zeleo mogao je pogledati sta je Mojsije rekao o tome i to je bilo to. Nije bilo potrebe da se to naglasava.

Iza svake ceremonije postoji moralna inplikacija. Kakva? To je nesto jako neutemeljeno kao stav. Iza svake ceremonijalne zapovesti stoji jedno prorocanstvo o Hristu.

To je mislim vec opste poznato i prihvaceno, da su ti sve praznici pokazivali na Mesiju i govorili nesto o Njegovom karakteru.

Sada meni nikada nije jasno zasto bi nesto prestalo biti ceremonija samo zato sto je napisano na ploci koja je stavljena u kovceg.

To jednostavno nije nikakav argument. Zasto bi subota bila manje ceremonija zar samo zato sto je bila napisana na kamenoj ploci.

O tome sto ti je smesno necu rasravljati sa tobom. Jos jednom kazem smeh moze biti i lekovit bar tako kazu oni justinovi psiholozi pa da im bar u necem poverujemo.

A jos gore je kada se neko sam pravi smesan, a kuka sto mu se neko smeje. Molim te jos jednom procitaj sta ti je covek napisao i kako si mu odgovorio. Dragomire brate, ne treba se igrati ovakvim temama.

Izvini nije mi namera da te povredim. Vec sto jest jest, nisi dostojan sagovornik na ovoj temi.

more_horiz
E moj jevrejine drago mi je sto ovi postovi stoje ovde i svedoce o tome ko je kakav.
Jednostavno sta da ti kazem, nastavi biti ljubazan sa svojom bracom katolicima, oni su mozda dostojniji sagovornici. Bar za tebe!

more_horiz
i jos nesto i jevrejinu i ostalim koji su na ovoj temi bili ja sam svoje ucesce na njoj zavrsio.
Ne zelim vise da iritiram nikoga svojim stavovima, bicu na temama ne vezanim za subotu i troanjdeosku poruku, a jevrejine tebe a i ostalim savetujem da ubedjujete sami sebe u svoje stavove mozda cete i imati nekog upseha.

more_horiz
Ma ne ljuti se, ti znas da te ja volim.

Samo stvarno kako mozes govoriti ono gore? To je previse neozibljno. Iako ja znam da si ti iskren hriscanin, ali to uopste ne stoji.

more_horiz
I postedi me i svoih komentara a i izvninjenja ubuduce ok?

more_horiz
Ok.

more_horiz
Meni dragomire nije jasno kako si ti pomirio neke stvari.
U četvrtoj zapovijedi jasno piše zašto je naređeno svetkovanje subote. To je upravo zbog stvaranja. E sad, ako su se prilikom stvarnaja desili neki sasvim drugi događaji koji nemaju veze sa svetkovanjem subote, zašto se Bog koji izdaje zapovijed, poziva upravo na stvaranje? Ko tu koga laže?

Jedina zapovijed od 10 koja nam govori da se nečega sjećamo jeste upravo zapovijest o suboti. Zanimljivo je da masa njih tvrdi kako upravo tu zapovijed trebamo zaboravit.

more_horiz
Dragomire, ispričavam se u ime jevrejina i svih koji nemaju živaca za tvoja pitanja.

Zahvaljujem se kolegi No Nicku za njegov trud. Čovjek doista pokušava dati argumentirane dokaze i dragomire, ti bi ipak trebao s malo više poniznosti pristupati njegovim dokazima. Nije od tebe u redu da si preko nekih stvari samo prešao, zato što ih ne razumiješ. Sve ćemo ti No Nick i ja objasniti, ako budeš ŽELIO shvatiti.

Tebi je teško shvatiti da je najbolji prijevod rečenice "U onaj dan u koji okusiš s njega, sigurno ćeš umrijeti", ustvari: "U onaj dan u koji okusiš s njega sigurno ćeš umrijeti umirući." Ja te ne krivim zbog toga što ne poznaješ originalni hebrejski i što ti je to teško shvatiti, ali pozivam te da se ipak poniziš i priznaš da postoje veći autoriteti nego što smo ti i ja i No Nick, da postoje ljudi koji su se dugo godina bavili proučavanjem originalnog hebrejskog jezika, koji su upoznati i s "duhom" toga jezika i s tom kulturom i koji znaju kako treba stvari prevesti i razumjeti.

Što se tiče tvog argumenta iz 2. Petrove 3:8, gdje Petar kaže da je "jedan dan u očima Gospodnjim kao 1000 godina, a tisuću godina kao jedan dan" - molim te da pročitaš ovu Petrovu izjavu još jednom. I još 10 puta ako treba. I da zatim pročitaš kontekst u kojemu ovo Petar piše. Također prouči i kontekst u kojemu je u 90. psalmu napisano isto! MOLIM TE DA NE TRČIŠ PRED RUDO U SVOM ZAKLJUČIVANJU! Hajde samo razumski sagledaj svoju logiku:
- kažeš da u Bibliji piše da je jedan dan=tisuću godina. Je li ova tvrdnja točna ili netočna? Evo da ti pomognem da shvatiš ovo, uz pomoć jednog drugog primjera:
- Ako bih ja rekao da u Bibliji piše da je Bog vojnik s lukom i strijelom - je li ova tvrdnja točna ili netočna??
SHVAĆAŠ LI NA ŠTO TE NAVODIM? Tvoja logika nije dobra, jer u Bibliji DOISTA PIŠE puno toga... Ali pitanje je možemo li sve što u Bibliji na nekom mjestu piše, shvatiti DOSLOVNO, te od toga graditi PRINCIPE i PRAVILA?? Zaključi sam. A ako želiš baš vidjeti što sve u Bibliji piše o DANIMA, tada ćeš na puno više mjesta pronaći da se dan uspoređuje s JEDNOM GODINOM:

"In Scripture "day" can be used to designate a year.[27] For instance, a yearly sacrifice is called "a sacrifice of days" (1 Sam. 20:6); a period of "a year and four months" (NIV) is worded as "days and four months" (1 Sam. 27:7); an old person is one "advanced in days," which obviously means "advanced in years" (1 Kings 1:1, NIV). in the poetic books we find days and years used in synonymous parallelism (for example, see Job 10:5; 15:20; Ps. 90:9, 10).
An interesting case in which "day" stands for "year" is found in the sabbatical law. The seventh year is called "a sabbath of the Lord" (Lev. 25:2); the name of a day is used to refer to a year; the weekly Sabbath stands here for the sabbatical year. In the case of the jubilee, seven periods of sabbatical years were followed by a jubilee year. "You shall count seven sabbaths of years, seven years seven times, and to you the days of the seven sabbaths of years shall be forty-nine years" (verse Cool. Here God is telling the Israelites to interpret the 49 days as 49 years.
We also find a day standing for a year in the context of prophecies of judgment. This principle is established in Numbers 14:34 and Ezekiel 4:6. In Numbers, 40 days become 40 years, while in Ezekiel, 40 years are reduced to 40 days. However, in both cases we find the same wording concerning the principle involved: "Day for a year, day for a year I have given you." Another interesting example is registered in the first prophecy of judgment found in the Bible. God announced to the antediluvian world that its "days will be a hundred and twenty years" (Gen. 6:3, NIV). Here again we find a clear connection between "day" and "year," indicating that one stands for the other.
The evidence indicates that for the Hebrew mentality it was natural to use "day" and "year" inter-changeably. The Lord used the idea that a day could stand for a year in the apocalyptic visions of Daniel as a symbol to refer to long prophetic periods. It is interesting to observe that the year-day principle was also used by Jewish writers during the intertestamental period, by those who lived in the Qumran community, possibly by Josephus, and by some rabbinic writers."

I što ćeš sada? Ako se držiš svoje logike da je dan=1000 godina, onda kad u Bibliji piše da je dan=godina, moraš u ovu formulu uvrstiti svoju formulu koju si fino našao u 2. Petrovoj 3:8, pa ćeš onda dobiti da je 1000 godina=jedna godina, itd...
Shvaćaš li besmislenost svoje logike?

ZATO TE MOLIM, da se sada vratiš na gornji post od No Nicka, koji ti lijepo objašnjava upotrebu hebrejski riječi "yom" u SZ-u. Ponizi se malo i budi spreman slušati one koji su ovu stvar puno više i temeljitije proučili nego ti, i shvati da je i teolozima početnicima jasno da nema boljeg objašnjenja za DANE STVARANJA, od toga da su to DOSLOVNI dani!

Ako ti još uvijek nisu jasne ove stvari, slobodno postavi pitanje, pa ću ti u detalje objasniti zašto to ne mogu biti ništa drugo, nego doslovni dani.

Što se tiče moje terminologije koja ti smeta ("svetkovanje ili slavljenje subote") - naravno da ne želim reći da se slavi DAN, nego se slažem s tobom i No Nickom da se BOG slavi u taj dan, a to ću sve još kasnije lijepo objasniti... Ali to je termin koji koristim i ne vidim da je pogrešan ili loš... Na kraju krajeva, zar se ne kaže "slaviti Uskrs", pa nitko ne misli da se slavi dan... Eto toliko o tome...

PIŠEŠ:
dok Mojsije nije doneo zakon Izraelu, mi nemamo u Genezi, niti jedan primer da su patrijarski svetkovali subotu.
To stoji kao cinjenica? I tako moras traziti njeno ustanovljenje u samom cinu stvaranja.

- GLEDAJ, već sam na samom početku objasnio da Postanak NIJE KNJIGA ZAKONA!
Nemaš u toj knjizi ni jedan zakon iz Dekaloga eksplicitno izražen. Molim te da na ovu važnu činjenicu obratiš pažnju. Pri stvaranju, u Postanku 1-2, Bog se bavi postavljanjem idealnog reda u zajednicama, a ne zapovijedima o zaštiti postojećih zajednica. Za ljudska bića, On je uspostavio subotu (Postanak 2:1-3), brak (Postanak 2:18.21-25) i rad (Postanak 2:15). Ove tri institucije sadrže principe, koji su kasnije izraženi u Deset Zapovijedi. - ovo sam napisao gore, jesi li to pročitao i shvatio? Ako ovo ne možeš razumjeti i ako ovo ne vjeruješ, tada mi reci što ovdje ne štima, pa ćemo diskutirati...

DOISTA MOLIM SVE DA MI NE DIRAJU DRAGOMIRA I TEBE DRAGOMIRE MOLIM DA SLOBODNO PITAŠ, AKO NEŠTO NE RAZUMIJEŠ. HVALA.

more_horiz
Justin je napisao/la:

DOISTA MOLIM SVE DA MI NE DIRAJU DRAGOMIRA I TEBE DRAGOMIRE MOLIM DA SLOBODNO PITAŠ, AKO NEŠTO NE RAZUMIJEŠ. HVALA.

S punim pravom moram pitati zašto se dozvoljava ovakvo ponašanje člana koji neprestano viče i urla na sve članove.
(Pisati na netu velikim slovima je upravo to urlanje)

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

S punim pravom moram pitati zašto se dozvoljava ovakvo ponašanje člana koji neprestano viče i urla na sve članove.

Izraile, ovaj topic sam ja otvorio i imam pravo VIKATI i reći da ne želim da se NEPRISTOJNO PONAŠA tijekom diskusije, zar ne?

I također S PUNIM PRAVOM sada tebe molim, da ako nemaš ništa KONSTRUKTIVNO za reći, ne dolaziš na ovaj topic, jer si samo OFF-TOPIC!

HVALA.

more_horiz
Zači tko otvori topic može se na njemu i nepristojno ponašati ali zašto ti na svima tako?

more_horiz
i jos nesto i jevrejinu i ostalim koji su na ovoj temi bili ja sam svoje ucesce na njoj zavrsio.
Ne zelim vise da iritiram nikoga svojim stavovima, bicu na temama ne vezanim za subotu i troanjdeosku poruku, a jevrejine tebe a i ostalim savetujem da ubedjujete sami sebe u svoje stavove mozda cete i imati nekog upseha.

Pa nije tako. nisi ti nikog iziritirao, nego si ti sam sebe iziritirao. i sta ces postici ovim?? Nema smisla, prijatelju. Svi mi pogresujemo, pa i ja ali i ti. Svako. Nije to najgore. najgore je kada ne vidis da si uvredio brata pa mu se ne izvinjavas. I jos je gore kada ne zelim biti svestan toga.

Ma daj, covece, opusti se malo, mozda je samo problem nerazumevanje. ti si kazao sto si kazao, odgovoreno ti je, i to je to. Nema potrebe za ljutnjom i slicnim stvarima.

Inace, sto se argumenata tice, valjda je sve jasno.

Sto se tice toga vremenskog perioda u kom se nije spominjala subota, zasto bi se i spominjala kada je vec jednom ustanovljena Mojsijevim zakonom, mi tada vec imamo Rec koja je rekla nesto o suboti je li tako, i ko god je zeleo mogao je pogledati sta je Mojsije rekao o tome i to je bilo to. Nije bilo potrebe da se to naglasava.

eto, isti razlog kojeg si ti naveo zasto se ona nepominje u tom delu, isti razlog je i od Postanka pa do davanja zakona na Sinaju. Apsolutno ista stvar, sam si dosao do tog zakljucka. ti ne moras to tako videti-ok, to vec nije moj problem. Ja eto vidim tako, sta je tu je, Bog je Stvoritelj, izvini ako ti to smeta, tako Ga ja dozivljavam.

sto se tice ceremonije-hej, pa subota je vecna ceremonija, sedmicna, ako tako gledas stvari. Nije ceremonija kao ostale zapovesti, jer da jeste-zasto bi bila napisana na kamenoj ploci?? Zasto nije napisana i sa ostalim ceremonijama?? I zasto je navedena u 4 zapovesti kao uzor na Tvorca??

A sta bi sa Adamom i Evom, kada su oni stvoreni??

Mislim, ove stvari ne treba nikog da ljute, vec naprotiv.

Iza svake ceremonije postoji moralna inplikacija. Kakva? To je nesto jako neutemeljeno kao stav. Iza svake ceremonijalne zapovesti stoji jedno prorocanstvo o Hristu.

da, naravno. Smile Kada je receno "nemoj otkriti golotinju svoje majke/oca/sestre", koga god, na sta se to odnosilo? Kada je receno da se ne ismejavaju "gluvi", npr., na sta se to odnosilo?? Kada je receno da se pomaze siromasima, na sta se to odnosilo? Kada je receno da se ne cini preljuba, na sta se to odnosilo? Kada je receno da se ne cine nikakve vrste sexualnih perverzija, bilo sa istim polom ili sa zivotinjama, na sta se to odnosilo? I sta se krije iza svega ovoga?? Moralne implikacije ili...???

ako je tebi ovo neutemeljen stav-onda bi dobro bilo da pocnemo pricati o samoj Tori, koja je bila jedinstven primer Bozjih principa u ono vreme.

Poz.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Zači tko otvori topic može se na njemu i nepristojno ponašati ali zašto ti na svima tako?

Ispričavam se što sam pisao velikim i crvenim slovima. Htio sam da se ta rečenica uoči. Neću to više ponoviti.

Ali molim da na topicu bude reda.

more_horiz
Justine da nisi malo pretjerao,ni ti si u pravu da vices ili nekoga da tjeras sa foruma.Justine ti si mladi Hriscanin i po ljubavi te trebamo prepoznati.Zaista trazi mudrosti od Gospoda jer ti to treba.Ne dozvoli neprijatelju da unisti mnoge stvari koje je Hrist izgradio kod tebe.Ne mogu da da ne navedem primjer Adventiste kojeg izuzetno postujem to je HD sa foruma Svjetlost Istine,koji ima mudrosti i strpljenja sa neistomisljenicima.Justine ti si zaista pametan vjernik ali sa takvim izjavama nisi dobar primjer Advnetiste.Ako kazes da vjerujes u Krista pa onda pokazi.Ja imam isti problem i ovo ti govorim iz licnog iskustva.Boziji blagoslov brate Justine.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Izraile, ovaj topic sam ja otvorio i imam pravo VIKATI i reći da ne želim da se NEPRISTOJNO PONAŠA tijekom diskusije, zar ne?

I također S PUNIM PRAVOM sada tebe molim, da ako nemaš ništa KONSTRUKTIVNO za reći, ne dolaziš na ovaj topic, jer si samo OFF-TOPIC!

HVALA.

Ti si verovatno pristojan, kada se na ovakav nacin ponasas?

Sta sam ja to dragomiru uradio nepristojno? Ujedno, ko ti daje za pravo da se izvinjavas u moje ime? Valda bih ja to trebao da uradim?

Mozes na lep nacin ukazati nekome da je preterao i mozda ce se sve ispraviti. Ovako bih te molio da vodis racuna o svom ponasanju.

Ujedno mogao si premiti da sam se povukao kada sam video da je dragomir ljut.

more_horiz
U redu je, brate. Nitko se više neće ni na koga ljutiti, ok?

Hajde da nastavimo diskusiju, ali da budemo spremni da jedni od drugih učimo i da jedni druge prihvatimo sa svim našim manama i nedostacima.

Postoji toliko toga lijepoga, što nas Bog može naučiti, ako se ponizimo, prije svega ako se ponizimo jedni pred drugima.

more_horiz
Ma u redu je, desi se ljudi.

Ja Justine razumem sta si zeleo.

Izvini, i ja sam trebao paziti. Jer vidim da sam trebao cutati.

Ipak sam pogresio.

Moram paziti.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply