dragomir je napisao/la:Ocigledno je da nemamo Bibliski tekst koji kaze, da su patrijarsi u Postanku svetkovali subotu na ma koji nacin, ovo je vazno zbog toga sto razgovaramo o tome je li subota ceremonijalne zakon ili ne, jer je ocito da se ceremonijalni zakoni mogu ukidati i menjati zar ne?
Pa onda ako ona nije stvar moralnog zakona i ona moze biti ukinuta svakako kao i svaka druga ceremonija kada ispuni svoju svrhu?
Zbog toga je veoma vazna cinjenica da subota nije ustanovljena i nigde se ne spominje kao obaveza dok Mojsije u zakonu to nije ucinio.
Sada sto se tice stvaranja tu je veoma jasno prvi stih, U pocetku stvori Bog Nebo i zemlju.
Ne neku drugu zemlju i neko drugo Nebo, nego ovo Nebo i ovu zemlju.
I u drugom stihu zemlja je bila bez oblicja i pusta, tama je bila nad bezdanom i Duh Boziji lebdeo je nad vodama.
Nesto se desilo u medjuvremeno neki teolozi spekulisu o nekoj prethodnoj civilizaciji koja je unistena sudom Bozijim sto je donelo tamu, moguce da je tako ne znam.
I tada Bog pocinje stvaranje na zemlji, ne stvaranje same zemlje vec stvaranje na zemlji.
Tako to je Bog radio sest dana. Ja ne znam kako ljudi mogu ignorisati Rec koja jasno kaze, da Bog pod jednim danom podrazumeva vremenki period od hiljadu godina.
Evo naprimer veoma jasno kao sto si rekao psalam 90, na koji se poziva apostol Petar u svojoj drugoj poslanici 3 glava 8 stih,
Jedno vam ljubljeni ne smije biti nepoznato, da je u ocima Gospodnjim jedan dan kao tisucu godina, a tisucu godina kao jedan dan.
Sada naravno treba videti i kontekst u kome je to Petar govorio, govoreci o tome govori o izrugivacima na kraju vremena dakle ljudima nase generacije koji se rugaju evanjdjelju i govore da Gospod kasni.
O njima Petar govori kada kaze da ne kasni Gospod, odnosno da On vreme drugacije racuna.
I kada Petar to kaze mi znamo da to mora biti standard kroz celu Bibliju gde god Bog koristi tu rec dan.
Tako ne mozemo reci da to je tako mislio, ali se to ne primenjuje na stvaranje, vidite to se mora primeniti i na stvaranje jer je to Bozija Rec.
Tako naprimer Jovan je bio u Duhu u dan Gospodnji, sada ako bi primenjivali vase standarde mi bi morali zakljuciti da je Jovan bio u Duhu u subotu, da je te vizije na Patmosu primao subotom. To nije tako, On je bio premesten hiljadama godina unapred u Dan dolaska Gospodnjeg i to nije subota vec odredjeni vremeski period.
I sada samo kratko o tome kako je Bog blagoslovio sedmi dan.
I sedmoga dana Bog dovrsi svoje djelo koje ucini. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti ga, jer u taj dan pocinu od sveg djela svoga koje ucini.
Slazem se sa justinom da se Bog ovde nije umorio vec pre prestao sa kreacijom. Ali gledajte mi ne mozemo tumaciti ovo da je Bog blagoslovio dan, On je blagoslovio ljude i zeleo da oni zive u miru i blagoslovu u tom vremesnkom periodu, slazete se sa ovim?
On je zeleo da ima zajednistvo sa njima tokom tog perioda od hiljadu godina, jer je potpuno nelogicno da On blagoslovi dan. Blagoslov pripada zivim stovrenjima i nikom vise.
Ali to ne znaci da je Bog prestao sa kreacijom u tom danu jer Genezi 2 18 kaze nije dobro da covek bude sam nacinicu mu pomocnicu, i tako On nastavlja stvaranje i tokom tog sedmog dana, stvarajuci Evu Adamovu nevestu.
Ali kada je dao subotu, On je Mojsiju odnosno preko Mojsija zabranio svaki rad na taj dan, ocito da Bog u Postanku nije tako postavio stvari.
Ne razumem sta si hteo reci sa onim o umrecete i umiracete. Bog nije rekao umiracete, vec toga dana kada budete jeli toga dana cete umreti i to se moralo ispuniti jer je Bozija Rec nepogresiva.
Ne mislis valjda da je Bog njih kaznio nekakvim konstantnim umiranjem malo ozbiljnosti molim. Ovo su ozbiljni razgovori.
Izvini dragomire, ali sada si ga lupio i ostao si ziv.