Fazlija je napisao/la: No Nick je napisao/la: O, ne, ja licno nisam dogmaticar, naravno, ali koliko sam ja strucan u tome, to evandjelje sigurno nije relevantno i autenticno, iako se tako zeli predstaviti. Cak i da ga objavi NG, to ne mora i dalje znaciti nista, jer u takvim stvarima neke druge zanimljivosti igraju ulogu. Dakako, daleko bilo da je lose citati ga i slicno, ali ne moze se nikada svrstati u isti rang kao sa vec postojecim evandjeljima. Eto mog misljenja.
Bas sam sada pogledao opet su davali na NG malo prosireno izdanje tog dokumentarca, i kazu da je sv. Irinej 180 g. radio izbor textova koji ce uci u ova nasa danasnja tzv. pravovjerna evandjelja. Ostale su naravno spalili gdje god bi ih kasnije nasli. On vec spominje to evandjelje, sto znaci da je bilo poznato i u odredjenoj upotrebi tih godina. Ova 4 evandjelja su nastala izmedju 80. i 100. god. Tako se procjenjuje. Stoga, ako je JuE vec bilo vrlo dobro poznato i u upotrebi oko 180. god. onda je i ono nastalo u razdoblju kada i ova 4 sluzbena. To govori da je napisano od strane prvog pokoljenja Isusovih ucenika te da nije nista manje autenticno nego bilo koje drugo.
Vjerujem da je meni mnogo lakse napraviti nepristran otklon nego krscanima koji su emotivno vezani za pogled na krscanstvo kakav su dobili iz 4 evandjelja. Ali zar nije izazovno i vrlo zanimljivo sagledati cijelu sliku izvornog ucenja kroz opise svih krscanskih evandjelja, sada kada su nam dostupni i textovi koje su rane i suvremene krscanske crkve sustavno unistavale.
Cekaj malo, drugar, ovo nisam vidio do sada.
Kao prvo, i ja verujem da je mnogo lakse prihvatiti bilo koju fikciju koja ne odgovara nasim vec urodjenim stavovima i pojmovima nego prihvatiti cinjenice. Ovo ti kazem prosto iz razloga sto se istorijski pouzdano zna da Irinej nista nije 'petljao' sa Evandjeljima, niti je radio izbor bilo kakvih textova koje bi navodno usli u pravorene spise. Ne znam kolika neupucenost?? Koliko ja znam, a to ipak odgovorno mogu tvrditi, kanon Novoga zaveta nikada nije imao za cilj da 'sakrije' prave spise, nego naprotiv, da pokaze razliku izmedju kanonicnih spisa i laznih spisa. Judino evandjelje i ostalih sedamdesetak spisa su, manje vise, gnosticki spisi, dakle apokrifi, koji se po svojim ucenjima ostro suprote vec postojecim otkrivenjima koja je Bog dao ljudima-a to je Tanakh. Ako je dakle nesto bilo suprotno vec postojecoj zidovskoj Bibliji, onda je odbaceno kao lazno.
Drugo, hriscanska zajednica nikada nije prihvatila ni jedan jedini apokrif kao autoritativan. Postojali su spisi koji su bili dobri i poucni za citanje, ali nikada, nikada ni jedan jedini apokrif nije prepoznat kao nesto sto je prihvatila rana crkva, posebno ne apostolska, kao nesto sto je relevantno za ucenje i veru.
Trece, svi apokrifi datiraju mnogo kasnije nego li sto su apostoli pomrli, pa je malo cudno da Judino evandjelje, ili Petrovo, bude zaista Judino i Petrovo, kada su ona nastala nekad i par vekova nakon njihove smrti. To ti je kao da ti, Fazlija, napises clanak za koji ce se sutra pokazati da je star-pet godina. ?? To je nemoguce, naravno. Tako, ni Petrovo/Judino ili bilo koje evandjelje, spis, apokrif, nije deo stvarne licnosti, no izmisljeno. A sta mislis,
zasto su apokrifima dana imena poznatih ljudi iz prve apostolske Crkve (ukljucujuci tu i same apostole) od strane nama nepoznatih pisaca svih tih apokrifa?? Bas me zanima tvoj odgovor.
Drugo, kada kazes da su hriscani spaljivali evandjelja, mislim da nema vece zablude od te. Iz istorije je poznato da su Rimljani spaljivali svete spise, a hriscani ako su to i radili (mada ja ne znam za to??), onda sigurno nisu nikada spaljivali spise koji su bili poznati i opsteprihvaceni kao autoritativni. Ovo je teska neistina da su oni spaljivali ono sto im se nije svidjalo. Znas kako je to nemoguce, posebno kada imas u vidu da su sva evandjelja i spisi novoga zaveta cirkulisasli po gotovo celom rimskom carstvu?? Kako su oni onda mogli biti spaljeni? Ta nije tada bilo muzeja koji bi cuvali samo neke primerke Novoga zaveta, nego je bilo izuzetno mnogo kopija, premda su ih rimljani, kao sto sam i kazao, unistavali.
Trece, jedini spisi koji su nastali posle 80 AD jesu tzv. Johanine corpus, odnosno spisi apostola Jovana/Ivana, i verovatno Hebrejima Poslanica. Ostala evandjelja, spisi apostola Petra i Pavla, katolicke (sveopste) poslanice-sve su one nastala pre 70 AD. Tako da, kada kazes da se to "tako procenjuje", onda trebas dobro znati ko to procenjuje.
Vjerujem da je meni mnogo lakse napraviti nepristran otklon nego
krscanima koji su emotivno vezani za pogled na krscanstvo kakav su
dobili iz 4 evandjelja. Ali zar nije izazovno i vrlo zanimljivo
sagledati cijelu sliku izvornog ucenja kroz opise svih krscanskih
evandjelja, sada kada su nam dostupni i textovi koje su rane i
suvremene krscanske crkve sustavno unistavale.
Ovo je tvoje misljenje na koje imas pravo. Ja mislim da se moze i zamaskirati prava cinjenica o Isusu zbog tih navodno autoritativnih spisa. Jeste izazovno citati i sve te apokrife, ali trebao bi znati da se jos apostolska Crkva (dakle, I vek AD) borila sa ranim oblicima gnosticizma (koga niko nikada nije uspio u potpunosti definirat i objasnit, bas zato sto je fantastican spoj grcke filozofije, magije, ko zna cega sve jos), te da je pisala protiv njega. I upravo Jovanovi spisi su smrtni udarac nekim od oblika gnosticizma. Ako hoces, mozemo da pricamo o tome, ja to poznajem i odgovorno to tvrdim. Tako dakle, kada bi prihvatili te apokrife ili ono sto o Isusu 'saznajemo' iz njih-mi bi zapravo morali prihvatiti one zablude protiv kojih su se borili Isusovi svedoci, a ja to ipak ne mogu prihvatiti. Tacno je da deluje privlacno (ta i sam djavo je privlacan), ali upravo je tu car zablude-da bude pomesana sa istinom. Na koji to nacin se vidi u apokrifima?
Pa, koristena su poznata imena apostola, Isusa, nekad su se koristile neke Isusove izjave ali u pogresnom kontextu, dogadjaji itd itd itd. Sve je to moglo biti privlacno ljudima koji stvarno nisu znali pravu istinu o Isusu, a mene ne cudi sto je gnosticizam bio najveci neprijatelj hriscanstva u prvih nekoliko vekova njegovog (hriscanskog) razvoja.
Pa ti sad vidi na cijoj su strani realne cinjenice.
Zao mi je sto nemam previse vremena da pisem na ovu temu, jer bas mi je zanimljiva.
Pozdrav.
P.S. Nemoj nikada reci da je crkva sistematski unistavala bilo koje spise, jer da je to radila mi danas ne bi imali nikada ni jedan jedini spis apokrifa. Naprotiv, mislim da mozemo biti zasluzni crkvi (od II-IV veka, na tu crkvu mislim) sto imamo apokrife.
Svako dobro.