Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Judino evandjelje

power_settings_newLogin to reply
+12
Naomi
Bhakti
Euro
Aladin
crusader
Konin
ILIJA
Hell master
dominik
Istina
No Nick
Fazlija
16 posters

descriptionJudino evandjelje - Page 7 EmptyRe: Judino evandjelje

more_horiz
Steta sto te ne interesuje, a razlog sto te neinteresuje je zato sto ne shvatas da je Otkrivenje knjiga simbola. Ustvari Sveto Pismo nije religijska knjiga, vec TAJNA ZIVOTA, tajna koja je skrivena od ljudi koji koriste glavu a ne srce, jer izvor zivota je u srcu a ne u glavi. Iako glava ima dosta uticaja na nas zivot, ali nasa sustina je u nasoj dusi a ne u glavi.

No posto te sve to neinteresuje, onda je besmisleno da pisem bilo sta dalje na ovu temu. Samo mi nije jasno sta radis na hriscanskom forumu ako te to neinteresuje????????
Verovatno nesto trazis u zivotu, ali mislim da je tvoj najveci problem u glavi koja je izbombardovana informacijama i sto pokusavas putem ljudckog razuma doci ka Bogu a ne na osnovu onoga sto je Bog otkrio kroz svoju Rec.

Inace, verovatno si fin momak, pomalo religiozan, a volis stvari koje ovaj svet nudi (u to spadaju i razni putevi do Boga). Inace, ja nisam ovde da osudim nijednu osobu, nemoj misliti da imam nesto protiv sto ti ne verujes isto sto i ja. Ja sam za slobodu religije, no sloboda znaci da obe strane imaju pravo da iznesu svoje misljenje.
No razmena misljenja je u redu, ali Evandjelje nisu samo reci, vec Bozija sila za spasenje, oslobodjenje, isceljenje + mnogo toga da ne nabrajam. Tako da ja vise gledam na to gde je Bozija sila nego ljudcka pamet.

Pozdrav!
Brat Aladin

more_horiz
Ja sam ti tu da se malo odmori i razonodim, zabavim i razmjenim iskustva sa drugim ljudima. Poimanje duhovnosti kakvo ti slijedis je meni posve komplikovano i odbojno. Citanje knjizurina i odgonetanje sto ce se desiti. A nista od toga se nikada nije ispunilo. Ja sam ti vise za izravan dozivljaj Boga.

Da ti budem iskren, i ja sam nekda kao vrlo mlad bio krscanin vrlo slican tebi. Konacno, tako smo odgojeni. Mogu reci da sam svoj duhovni put poceo kroz krscanstvo. Onda sam se toga okanuo, razocaran tim stalnim iscekivanjem Sudnjeg dana, gledanje grijeha u svemu i sl. Shvatio sam da mi zivot prolazi pred ocima dok ja nesto stalno iscekujem. Potom sam se susreo sa istocnjackim ucenjima i njihovim dozivljajem Biblije i Isusa.

To mi je otvorilo, vjerujem, pravilno razumijevanje te problematike (ako govorimo o krscanstvu), kao i opcenito mnogo siri put u duhovnosti. Mislim da je vrlo bitno tumacenje duhovnosti, i po tome se svi mi razlikujemo.

Svi mi imamo odnos sa Bogom, pa cak i sa Kristom ako hoces, ali se razlikujemo u nacinu dozivljaja i tumacenja tog odnosa.

more_horiz
Razumem sto kazes ali naravno da mislim da si u zabludi, a evo zasto.
Reci mi sta se u Bibliji nije ispunilo, koje prorostvo, ne racunajuci na ona koja su u buducnosti, jer ce se tek ispuniti. Pa ako nadjes i jednu stvar koju Bog nije ispunio iz Biblije, ja cu prestati biti hriscanin.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Pa vrlo jednostavno. To opet nema veze sa Zidovima. Hristov Drugi Dolazak je po Pagansku Nevestu, koja prolazi kroz Sedam Crkvenih Doba sto apostol Pavle naziva Punina Pagana, a to je opisano u Knjizi Otkrivenja kao Sedam Crkava od Efeza pa do Laodikeje, kako se zovu te crkve odnosno ta doba...

Dakle, to su opisana dva posve drugacija dolaska. Jedan je po Pagansku Nevestu svih doba. A drugi je oslobodjenje ostatka Izraela od Pagana.

A što je s Židovima koji će do tada prihvatiti Krista? Da li će i oni biti uzneseni s obzirom da nisu pogani, a dio su nevjeste?

more_horiz
Dragi Aladine, imaju tu dvije stvari.

Prvo neka potpuno trivijalna prorostva o tome tko je iz koje kuce, i gdje je sletio golub... takve stvari mene osobno ne zanimaju. Smatram to stvarima jedne male plemenske religije, jednog malog pustinjskog naroda. A osim toga, mogo je toga tako nategnuto i navuceno da kada bi citao zidovska ili islamska tumacenja onda bi ispalo po njihovom i sl. Potpuno me ne zanimaju takve stvari.

Drugo su neka veca svjetska dogadjanja koja ne mozes da ne primjetis... a po tome se jednako niti Biblija, niti Nosterdamus, niti nista drugo nisu ispunili. I nikada niti nece. A sada tumaciti neke netegnute stvari... ovaj je rekao gle... zena jase na zvijeri, mac iz ustiju... e to ti je napad Amerike na Irak... Mislim, to su stvarno po meni budalastine.

Trece je stvar dozivljaja duhovnosti kao univerzalne kategorije. Po meni te misterije i cudesa nisu uopce nista duhovno. Cak i kada bi bila istinita, a najcesce nisu. Mozda je neko time fasciniran? Ne znam, ali mene takve stvari ostavljaju posve ravnodusnim. Mene zanima dozivljaj sustine koja se krije iza prolaznosti pojavnog svijeta. Univerzalne sustine, a ne neke koja je omedjena granicama i ne vrijedi 300 km. istocno od Mrtvog mora, ili je omedjena nekim mitovima i praznovjerjem, pa ne vrijedi ako ljudi jedu rizu, a ne ribu i sl.

Na toj je razini sustinski nesporazum i razmimoilazenje s nekim krscanima jer oni kada cuju da se lik ne zove vise Isus ili da ne nosi kriz oko vrata, nego mu je ime Buddha i da ima tocku na celu... e onda sve pada u vodu, i oni vise ne mogu niti razumjeti sto taj neki Buddha ustvari prica. Blokada u glavi.

Naravno, ima takvih i na drugoj strani i jednako su dogmaticni i uskogrudni kao i nasi. No, ono sto mene zanima jeste univerzalna sustina onoga sto duhovna ucenja porucuju, a ne da li je njihov zacetnik imao zutu, narandzastu ili bijelu haljinu. Da li se brijao na celavo, ili je nosio dugu kosu i bradu...

Krscani odbacuju Buddhu npr. jer nije bio krscanin?! Pa kako ce biti, kada nikada nije niti cuo za Zidove i Izrael, a kamo li za Isusa jer je zivio 500 god. prije njega? Hindusi odbacuju Krista jer se nije pozvao na vede i upanishade?! Pa kako ce kada nije niti znao da postoje, niti je to ikome bilo poznato u Izraelu? O cemu da prica ljudiam s kojima je radio. Morao je utemeljiti ucenje na necemu sto su oni znali.

Dakle, kod njihove usporedbe se mora gledati sadrzaj ucenja, a ne vanjski oblik u kojem su ucenja iznesena.

more_horiz
Svi Zidovi koji su kao pojedinci primili Hrista, odnosno prosli kroz OPRAVDANJE, POSVECENJE i KRSTENJE SVETIM DUHOM su deo Neveste Hristove, i oni su kao pojedinci deo te Paganske crkve.
Nesto slicno kao i sa Paganima koji su pihvatali veru Jehove Starog Zaveta, oni bi bili tretirani i od Zidova i od Boga kao Izraelci.
Tako je to i u vreme kada se Bog bavi sa Paganima, svaki Jevrejin koji je primio Hrista i bio nanovorodjen je deo Paganske Neveste.

Inace, veoma je bitno za razumevanje Pisma shvatiti da se Bog ne bavi i sa Jevrejima i sa Paganima u celini u isto vreme, iako ima sporadicnih prelazaka jedni kod drugih, ali to je ono sto se zove INDIVIDUALNA VERA POJEDINCA koju je Bog uvek postovao i cenio. Ali sto se tice Njegovih aktivnosti u celini, kada se bavio sa Jevrejima nije se bavio sa Paganima, a kada se bavio sa Poganima nije se bavio sa Jevrejima.

Naravno u tranziciji milosti, dok je ona prelazila sa Jevreja na Pagane, veci deo Jevreja je bio u toj crkvi jer su oni preneli Paganima Evandjelje, ali posle razaranja Jerusalima, kada je konacno bilo zavrseno sa Jevrejima kao naciom, drasticno opada i broj Jevreja u Paganskoj crkvi. Tako da je Novozavetna Crkva ustvari Paganska Nevesta.
Jedan od najlepsih simbola za to je Ruta Pagankinja koju je otkupio Boaz dok je otkupljivao Naomi i njeno nasledstvo.
Tako i Hrist, dok bude otkupljivao sebi Izrael nazad, dobice Pagansku Nevestu (Rutu).

Nadam se da je ovo jasno.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Joj Aladine nemogu reci da u nekim stvarima nisi u pravu,naravno da jesi..Ali ovako objasnjavati i pisati...Necu uopce komentirati....

more_horiz
Pa dobro Istina, ti si i onako jedan od mojih najvecih kriticara. No svako ima svoj posao na zemlji koji treba da obavi i ja te u tome necu sprecavati niti ometati.
Brat Aladin

more_horiz
Ma nisam ja tvoj najveci kriticar vec mi je zao da kad vec imas znanje koje je uz neke male korekcije dobro i ispravno ga nesumjeris pravo,korenktno i zaista u duhu krscanstva....A ponajvise da se rijesis tog tvog fanatizama i gluposti kojim su te napumpali...Mislim da bi kad bi to malo sredio bio pravi svjedok za Krista...
Znas kako kazu da Bog kara one koje voli. A ja kazem da zelim pomoci onima za koje mislim da mogu vise i bolje...Very Happy Tako da nemsilis da te ja samo kritiziram.To je za tvoje dobro.

Pozdrav!

more_horiz
Zar postoji to Judino evanđelje ili ne? Vrlo sam skeptičan na tog Judu, nikad mi se nije sviđao!

Judino evandjelje - Page 7 Judas_big

more_horiz
Brat Aladin ce u zlatnim sandalicama i bijeloj 'aljinici, sa harfom u rukama, na nebu svirati note...

more_horiz
E pa Fazlija, tvoje vidjenje Hriscanstva je potpuno pogresno, to je Babilonska vizija hriscanstva, ali hriscanstvo je nesto sasvim drugo. Nije ni cudo da ljudi imaju potpuno pogresnu sliku o hriscanstvu kada je napolju more i poplava laznih ucitelja i proroka koji govore naopake stvari iz i o Pismu.

Samo da ti pokazem kakva je pozicija hriscanina u Pismu, pa ces shvatiti da ne idemo na oblake da sviramo harfe, vec dolazimo na zemlju da vladamo sa Hristom, evo malo sta kaze Pismo.

Otkrivenje
I učinio nas kraljevstvom i svećenicima Bogu i Ocu svojemu: "Njemu slava i vlast
u vijeke vjekova! Amen,

Isusove reci iz Otkrivenja:
I tko pobijedi i održi djela moja do kraja, dat ću mu vlast nad neznabošcima;
I vladat će njima gvozdenim žezlom, i razbit će se kao sudovi lončarski; kao što
sam i ja primio od Oca svojega;
Tko pobijedi, dat ću mu da sjedi s menom na prijestolju mojemu, kao i ja što
pobijedih i sjedoh s Ocem svojim na prijestolju njegovu.

Zaharija 14.
Noge će njegove stati u onaj dan na Maslinskoj gori, koja leži istočno od
Jerusalema, i Maslinska će se gora raspasti po sredini na istok i zapad u dolinu
silnu. Polovina će gore uzmaći na sjever, druga na jug.
Tada ćete bježati u dolinu mojih gora; jer će dolina između gora dopirati do
Azala, Bježat ćete, kao što ste nekoć bježali od potresa u dane kralja Uzije
Judina. Tada će se pojaviti Gospod, Bog moj, i svi sveti s njim, (Hristovi sveti sigurno nisu Konfucije, Buda, Muhamed...)
Otkrivenje
I vidjeh nebo otvoreno, i gle, konj bijel, i koji sjeđaše na njemu, zove se
Vjerni i Istiniti, i sudi i vojuje po pravdi.
I vojske nebeske iđahu za njim na konjima bijelim, obučene u platno bijelo i
čisto.

Solunjanima 4.
Jer vam ovo govorimo po riječi Gospodnjoj, da mi, koji živimo, koji ostajemo za
dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih, koji su usnuli.
Jer će sam Gospodin na dani znak, na glas arkanđelov, na zvuk trube Božje sići s
neba i mrtvi u Kristu uskrsnut će najprije,
Onda ćemo mi, koji živimo, koji smo ostali, biti zajedno s njima uzeti u oblake,
u susret Gospodinu u zraku, i tako ćemo svagda biti s Gospodinom.
I. Korincanima 15:35-...
Ali će reći tko: "Kako će uskrsnuti mrtvi? i u kakvu će tijelu doći?
Bezumniče, ono što siješ, neće oživjeti, ako ne umre.
Što siješ, ne siješ tijelo, koje će biti, nego golo zrno, bilo pšenično ili
drugo kakvo.
A Bog mu daje tijelo, kako hoće, i svakom sjemenu svoje tijelo.
Nije svako tijelo isto tijelo, nego je drugo čovječje, a drugo je stoke, drugo
ptičje, a drugo riblje.
I imaju tjelesa nebeska, i tjelesa zemaljska; ali je druga slava nebeskima, a
druga zemaljskima.
Druga je slava suncu, i druga slava mjesecu, i druga slava zvjezdama; jer se
zvijezda od zvijezde razlikuje u slavi.
Tako i uskrsnuće mrtvih. Sije se u raspadljivosti, ustaje u neraspadljivosti.
Sije se u sramoti, ustaje u slavi; sije se u slabosti, ustaje u sili;
Sije se tijelo tjelesno, ustaje tijelo duhovno. Ako ima tjelesno, ima i duhovno.
Ali nije prvo duhovno, nego tjelesno, pa onda duhovno.
Prvi je čovjek od zemlje, zemljan, drugi čovjek s neba.
Kakav je zemljani, takvi su i zemljani; i kakav je nebeski, takvi su i nebeski.
I kako smo nosili sliku zemljanoga, nosit ćemo i sliku nebeskoga.
A ovo kažem, braćo, da tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstva Božjega, niti
raspadljivost baštini neraspadljivost,
Evo vam govorim tajnu: Svi nećemo usnuti, ali svi ćemo se promijeniti;
Iznenada, u trenutku oka, u posljednjoj trubi; jer će zatrubiti, i mrtvi će
uskrsnuti neraspadljivi, i mi ćemo se promijeniti,
Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se
obuče u besmrtnost.
A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo se smrtno obuče u
besmrtnost, onda će se ispuniti riječ, što je napisana: "Pobjeda proguta smrt.

Dakle, KAKVE OVO VEZE IMA SVE SA HARFAMA I SVIRANJEM NA OBLACIMA?
TO JE BABILONSKI-PAGANSKI KONCEPT HRISCANSTVA, A NE ONO STO HRISCANSTVO STVARNO JESTE=PUT NAZAD KA BOGU I VECNI ZIVOT KROZ ISUSA HRISTA NA NOVOJ ZEMLJI I NOVOM NEBU
!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
...more i poplava laznih ucitelja i proroka koji govore naopake stvari iz i o Pismu.

Pa nisu naopaka ta ucenja samo zato sto se ne slazu sa tvojim tumacenjem vjere. Nemoj tako, imaju ljudi pravo na svoje tumacenje i dozivljaj. Meni se isto to cini besmislenim, ali dopustam da netko vjeruje i u takve bajke.

...vec dolazimo na zemlju da vladamo sa Hristom, evo malo sta kaze Pismo.

Eto, dragi brate Aladine, netko bi sada rekao da si ti lazni prorok samo zato sto ne vjerujes u to sto oni tumace. Cinjenica da se razilazite u tumacenju proizlazi iz toga sto drugacije dozivljavate ono sto je Isus o tome rekao. No, to je vase pravo i mozemo reci samo slazemo se ili ne, ali ne davati moralne sudove.

Ja recimo ne vjerujem niti u te harfe, niti u to tvoje, ali prihvacam da takva misljenja mogu postojati.

Isusove reci iz Otkrivenja...

E to vidis ja ne prihvatam kao Isusovo ucenje. Po meni Isus nije rekao nista od onoga iz Otkrovenja. To je neki lik imao svoje neke vizije i sve pripisao Isusu samo da ga se prihvati. Sam nije imao snage da propovjeda svoju filozofiju, pa je prirpisao sve Isus. Isto ko' i onaj od Mormona da mu je Isus rekao, ali ja ti u to uopce ne vjerujem. Knjiga Mormona i Otkrovenje vrve besmislicama, a da je Isus to htio reci rekao bi dok je javno djelovao. najlakse je nesto pripisati nekome, osobito kada ga vise nema. Za mene su Isusove rijeci samo one iz Evandjelja, pa cak i to vrlo uvjetno receno. Ali ovo nikako. No, opet dopustam da ljudi vjeruju u sto god hoce. I Mormoni, i ti, i Univerzalni zivot i svi slobodno temeljite svoje teologije. Ja nemam nista protiv.

Hristovi sveti sigurno nisu Konfucije, Buda, Muhamed...

Ma od kuda ti to znas? Vidis kako ljudi konstruiraju svoja tumacenja. Uostalom, to uopce nije rekao Isus, nego Zaharija. Ma nevjerovatno je kako ljudi pripisuju nekome nesto sto je netko drugi rekao, samo zato sto im tako odgovara. Vidis kako se sam zapletes u jednoj recenici.... Taj isti Zaharija je vjerovatno duhovni autoritet za Zidove, i da oni cuju da njega tu citiras kao da je to rekao Hrist, oni bi se obeznanili. Mislim, sasvim je OK sto ti tako to dozivljavas, ali ne mozes tvrditi da je to jedina istina na cijelom svijetu. To je samo tvoje vidjenje. Text nigdje to ne kaze i ja mogu to razumjeti na posve drugi nacin.

...zajedno s njima uzeti u oblake, u susret Gospodinu u zraku...

Eto, opet Pavle iznosi svoje vidjenja, a ne Isus. To nisu Isusove rijeci, nego Pavlove. Uostalom, meni su posve besmislene, ako me iskreno pitas, jer ocito covjek vjeruje da ce letjeti po zraku i biti tamo negdje "gore" s Bogom.

Ako cemo vec oko toga, onda mi se cini autenticnijim ono iz navodno apokrifnog Tomina evandjelja gdje se prenose navodne Isusove rijeci da Kraljevstvo nije niti na nebu, jer bi ptice onda bile naprednije od ljudi, niti u moru, jer bi ribe bile naprednije od ljudi... nego u vama samima. I da ne cekaju kraljevstvo jer je ono vec doslo. Eto, vidis kako mojem duhovnom senzibilitetu vise odgovara Tomino evandjelje...

more_horiz
Prijatelju, bolje da nisu citao Bibliju!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Da li da to shvatim kao odustajanje od pobijanja mojih stavova?

more_horiz
Ne, nego mi je tuga u srcu zbog tvojih stavova, a ako bi napisao jos nesto, verovatno bh bio krajnje pogresno shvacen.

Inace sa takvim stavovima meni licno to lici pomalo i na ruganje u odnosu na ono sto pise u Svetom Pismu. Kada bih ja zauzeo iste stavove prema nekoj svetoj knjizi ili osobi koju ti smatras svetom ili mudrom, verovatno bi tesko mogli naci zajednicki jezik.
Ja sam nepristrasno navodio citate Svetog Pisma uveren u svom srcu da je Pismo od Boga. Ti si prijatelju Fazlija, sve relativizirao i na jedan indirektan nacin porekao skoro svaki navod iz svetog Pisma i osporio njegovu auteticnost i verodostojnost. Buduci da ja polazim od toga da je CELO PISMO OD BOGA DANO I NADAHNUTO, i da sam to iskusio i u svom zivotu, skoro je ne moguce da nastavimo razgovor na ovu temu, jer po tebi sve je verodostojnije od Svetog Pisma, cak i Judino Evandjelje ili bilo koja druga knjiga koja tvrdi suprotno. Kada bi ja toliko sumnjao u neku knjigu i njenu verodostojnost, verovatno je ne bih nikada citao.

Pa ja te pozdravljam, i ne vidim neku vecu svrhu da nastavim dalje na ovu temu.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Dobro, ispricavam se ako sam bio neugodan ili ako su moji stavovi ispali uvredljivi, ali mi to nije bila namjera. Zao mi je sto si razgovor dozivio na taj nacin ili ako sam te necim razocarao i sl. No, samo tvrdim da sve stvari treba razgraniciti i sagledati u svojem svjetlu. Isusove rijeci su u Evandjeljima (mozemo se sporiti oko toga koja su prava, a koja kriva i zasto tako mislimo). Rijeci apostola Pavla su u njegovim poslanicama, i to nisu rijeci Isusa, jednako kao sto niti text Otkrovenja nije izrekao Isus... u namjanju ruku ne za svojeg javnog djelovanja. Ne mozemo ih jednoznacno pripisivati Isusu. Mozemo reci da mislimo da iznose slican ili isto stav, ali ne i da to govori sam Isus. Isto je i sa textovima u kojima govore pojedini starozavjetni proroci. Nista vise.

more_horiz
Sve je u redu, nisi ti mene ni uvredio niti mi naudio, meni je samo zao sto ne vidis Pismo onakvo kakvo ono jeste, i sto nemam priliku da popricam s tobom licno. Preko foruma se jako tesko moze preneti na nekoga nesto, jer su forumi postali mesta prepucavanja i raznih drugih stvari. No kada bi ljudi na ovom forumu znali sta mi je u srcu i sta mi je Bog poverio...

Pa, to je neka druga prica. Neka ti Bog pomogne kao i meni da nadjemo pravi put nazad ka Njemu.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply