Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Judino evandjelje

power_settings_newLogin to reply
+12
Naomi
Bhakti
Euro
Aladin
crusader
Konin
ILIJA
Hell master
dominik
Istina
No Nick
Fazlija
16 posters

descriptionJudino evandjelje - Page 8 EmptyRe: Judino evandjelje

more_horiz
Fazlija trebati ti biti zao sto pismo nevidis onako KAKO GA SAM DRAGI BOG VIDI TO JEST ALADIN.Very Happy

more_horiz
A tebe bi Istina trebalo biti sramota što sebe nazivaš Hrišćaninom a ohrabruješ uverenje čoveka koje je apsolutno suprotno ne samo nekim Biblijskim doktrinama, već samom fundamentu Pisma, da spasenje dolazi samo kroz Hrista a ne kroz druge religije. Kao hrišćanin, ja bih se stideo tvrditi da to jesam, a da ne verujem ABC-du Pisma, a kamoli još i druge da podržavam u njihovoj neveri. Šta je sa vama ljudi, zar ste prestali čitati Bibliju???? Zar ste počeli napuštati i same fundamentalne istine Pisma? Ili vam je omiljeo Novi Babilon!!!

Brat Aladin

more_horiz
Dragi Aladine, jedno od svojstava skucenosti duha je iskljucivost koja se ogleda kroz stavljanje uloga na samo jednu kartu u zivotu. Trebao bi se cuvati takve iskljucivosti.

Malo dijete, skucena duha i nerazvijena uma, cijeli svijet gleda u sladoledu. Ako sladoled padne na zemlju, nastaje smak svijeta, slom i suze... Kada odraste svoje zadovoljstvo nalazi u mnogim stvarima ovog svijeta. Ne place vise ako mu padne sladoled. Um zahvaca sire podrucje od sladoleda.

Duhovno nerazvijeni ljudi sve svoje nade stavljaju na svoje tumacenje i razumijevanje duhovnosti, a u svima drugima gledaju neznalice i lazove. Um zatrovan praznovjerjem iskljucivosti ne moze naci isti jezik niti sa pripadnicima svoje vlastite vjere koji samo malo drugacije poimaju tu vjeru, a kamo li shvatiti sustinsku jednakost univerzalne duhovnosti. Raznolikost je temeljno svojstvo Bozanske tvorevine. Ne postoji dvije iste stvari u svemiru. Oni koji se bore protiv raznolikosti teze unistenju svega. Zato su dogmaticni ljudi uvijek mrzili (pa cak i ubijali) one koji drugacije misle. Na koncu su se ubijali medjusobno oko toga tko ispravnije razumije vjeru.

Sektaska iskljucivost jedovodila do krvavih sukoba izmedju krscana medjusobno (katolika, protestanata, pravoslavaca, katara, bogumila...). Jedi su druge ubijali jer su mislili da oni drugi ne razumiju vjeru... na jedini moguci naci, njihov nacin. Danas je muslimani ubijaju medjusobno (suniti, siiti, druzi...) zbog iste te stvari.

more_horiz
Prijatelju Fazlija

Nije sektaška isključivost ljudi koji su verovala Pismo pokrenula progon, već onih koji su svoje vidike proširili Paganskim religijama, pa je Hrišćastvo počelo da se meša sa Paganizmom, razne ne Biblijske stvari iz drugih Paganskih religija bile su unesene u ono sto pise u Pismu, tako da je nastao VELIKI HIBRID MEŠAVINE PAGANIZMA I HRIŠĆANSTVA sto je konacno proizvelu PRVU ORGANIZOVANU HRIŠĆANSKU CRKVU, odnosno Rimokatoličku crkvu. To proširivanje vidika je upravo dovelo do progona i ubijanja. Kasnije, kada god bi neko spontano Hrišćansko probuđenje preraslo u ORGANIZOVANU CRKVU, koja bi na kraju postala u nekoj državi ili lokaciji opšte prihvaćena stvar, počelo bi proganjanje onih koji su želeli stajati sa Pismom i ničim drugim ZBOG PROŠIRIVANJA VIDIKA i NAPUSTANJA DETINJE VERE I MEŠANJA SVEGA I SVAČEGA SA PORUKOM PISMA.

Dakle, prijatelju Fazlija, POTPUNO JE OBRNUTO OD ONOGA ŠTO SI TI NAPISAO.
Gospod Isus, za koga kažeš da veruješ, nam je zapovedio da ostanemo striktno sa Pismom, (kao sto se i On sam uvek držao Pisma), i rekao je da budemo DECA i da budemo SIROMAŠNI duhom a ne da proširujemo vidike.

Postoji jedna osoba koja je uvek u Pismu proširivala vidike ljudima i ona se zove LUCIFER, ali kada god su se ljudima otvorile oči od njegovog svetla ONI BI UMRLI!!!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
A tebe bi Aladine trebalo biti sramota sto tako napadas covjeka koji NEMA OTKRIVENJE KRISTOVO.Vec bi mu ga preko ljubavi i zrtve Kristove trebao pokazati na potpuno drugaciji nacin nego kako to cinis....Jer u tvojim rijecima ne postoji niti ljubav,niti prihvacanje, nego fanatizam i osuda...Ja znam da je mnogo od toga sta ti govoris istina, ali moram regirati da ljudi na ovom forumu nebi pomislili da smo svi tako ludi,fanaticni i skloni osudivanju kao ti a nazivamo se krscanima....

more_horiz
Ne Istina, u mojim recima nema osude, vec poziv nazad na Rec. Pristupom ljubavi kada se nikada ne kaze coveku istina, to nikada ne dovodi do pravog obracenja, a mozes imati samo punu crkvu crkvenih clanova a ne obracenih ljudi.

Inace nadji mi jednu Rec gde sam osudio Fazliju zato sto nema otkrivenje Hristovo. No, zaista sam ga pozivao na ozbiljno razmisljanje o Pismu, i skrenuo mu paznju da njegovim stavovima prema Bibliji, to ne vodi u Zivot. Ako vi mislite da laznom ljubavlju pridobijate duse a ne govorenjem istine, onda ste u jos vecoj zabludi nego sama osoba koju pokusavate zadobiti za ono sto vi mislite da je Evandjelje.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Mozemo samo zakljuciti da ima mnogo pravaca u ljudskoj duhovnosti i da su svi legitimni.

more_horiz
Da, sa prvim delom se slazem, ali da su legitimni sa tim se ne slazem. Ali to ne znaci da se zalazem za progon neistomisljenika, NAPROTIV, ja, (pored svih mojih fanaticnih stavova, kako neki kazu) zalazem se za apsloutnu slobodu religije i slobodu izbora. A kada Bog zavrsi svoj program, On ce reci sta je bilo ispravno a sta nije. Ali ja jednostavno verujem da je Sveto Pismo Njegova Rec i da je to put spasenja. Niko osim Isusa nije pobedio smrt, tako da to mora biti jedina prava i istinita vera.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Onda mozemo reci samo da postoji mnogo pravaca ljudske duhovnosti...

Niko osim Isusa nije pobedio smrt, tako da to mora biti jedina prava i istinita vera.

Vjerovatno nista drugo osim Biblije nisi citao. Moj ucitelj Anandamurti je osobno prezivio smrt. Bio je otrovan inekcijom otrova koju mu je na nagovor vlasti dao zatvorski lijecnik. Tada je pao u komu u kojoj je bio 3 dana. Vjerovatno je to razdoblje u kojem tijelom treba izvrsiti regeneraciju. I Isus je bio 3 dana u nekom slicnom stanju (vjerovatno nije umro u doslovnom smislu). Nakon 3 dana se digao (mislim Anandamurti, ali i Isus) i nastavio djelovati itd. Ima tih slucajeva dosta u povijesti yoge. Zato sljedbenici yoge bas nisu nesto jako impresionirani tim dijelom pripovijesti o Isusu. To smatraju sasvim uobicajenim za ucitelja duhovnosti. Vise ih doimaju neke druge, mnogo dublje i misticnije stvari iz Njegovog ucenja.

Osim toga, Anandamurti je i demonstrirao smrt i vracanje iz nje na primjeru jednog ucenika kojeg je pred mnogim svjedocima i lijecnicima polako usmrtio uzimajuci jednu po jedno zivotnu silu (dah) iz tijela. Potom su lijecnici sluzbeno ustanovili smrt, a onda je vracanjem zivotnih dahova pokazao kako se zivot moze vratiti nazad u tijelo, i covjek je polako ozivio. Tako da tih slucajeva ima stvarno mnogo u yogi, i po njima Isus ne bi bio bas nesto bozanstven i cijenjen za sljedbenike yoge kada bi to bile jedine stvari koje je cinio.

Mi mozemo doduse samo izraziti svoje zaljenje sto s krscanima ne dijelimo jednako razumijevanje Isusa. Krscani uglavnom uzimaju (za nas) potpuno nevazne stvari iz Isusovog djelovanja za bitne. Naravno, to je samo nase misljenje, i dopustamo da smo u krivu, ali odbijamo svako jednoumlje u tumacenju da postoji samo jedno ispravno tumacenje bilo cega na svijetu. Nama je u Isusovu ucenju kljucna stvar ucenje o jedinstvu covjeka i Boga (sin covjecji = sin Bozji, svaki, ne samo isus), kao i ucenje o Bozanskoj sveprisutnosti (sto ucinite namanjem, ucinili ste Meni) i svemoci (covjek ne moze uciniti niti jednu vlas crnom ili bijelom, tj. nepostojanje slobodne volje mimo volje Boga), kao i konacno otajstvo (misterija) pretvorbe tvari (hrane) u Duh (tijelo Krista). Vecina krscana danas mnoge od ovih stvari nazalost tumaci na (za nas) pogresan nacin, propustajuci priliku da uvidi njihovu krajnje kljucnu i temeljnu vaznost za razumijevanje duhovnosti. Mnoge od tih stvari su kod vecine krscana tako postale potpuno sporedne. Stoga zalimo sto umjesto njih daju prevelik naglasak na razne sporedne stvari, umnazanje riba i kruha, ustajanje iz mrtvih i hodanje po vodi...

Sve nam to svejdoci o tome da postoje razliciti pravci i stupnjevi razumijevanja duhovnosti. Pojava duhovnih ucitelja poput Isusa (ili bilo kojeg drugog) je uvijek ostavljala veliki pozitivan pecat na osobnu i zajednicku svijest covjeka. No, postoje razliciti ljudi, koji na razlicite nacine razumiju ono sto se stvarno dogodilo. Poput skupine sljepaca koji nikada nisu vidjeli slona. Onaj koji mu pipa nogu kaze da je slon neko drvo, onaj koji mu pipa surlu kaze da je zmija, onaj koji pipa uho kaze da je to list itd. Stoga treba pipati, dragi Aladine. Nece biti stete da opipas sto su o Bogu rekli hindusi, buddhisti, taoisti, zidovi, muslimani ili tantrici. Onaj koji ostane na pipanju samo svojeg dijela slona sigurno nece tako lako i brzo steci cjelovit dojam. Osobno smatram da su svi oni napravili neki pomak i napredak, jednako kao sto smo i mi napredovali u duhovnosti s obzirom na stanje prije susreta sa bilo kojim oblikom duhovnosti.

more_horiz
Prijatelju Fazlija,

Nesto sam ipak citao osim hriscanstva, no svakako je zanimljivo sto sto pricas.

No sa smrcu na krstu je nesto sasvim drugo. Iz Isusa je istekla i poslednja kapljica krvi, i potpuno je iskrvario. Onda su Ga sahranili po Jevrejskim obicajima sto znaci da su ubrizgali u Njega i Njegove vene razne zacine i pomazali ga raznim uljima i slicno.

Ja ne znam niti za jedan slucaj u istoriji sveta, da je covek ustao iz mrtvih a da je pre toga iz Njega izbijena i poslednja kapljica krvi. Cak Rimski vojnik mu je proboo srce kopljem, sto iskljucuje bilo kakvu tehniku duhovnosti. Isus je bio apsolutno mrtav 100%, bez krvi u sebi, Njegove celije, a posebno mozdane su bile mrtve, i Njegovo srce probodeno. Ne znam da se i jedan takav slucaj desio ikad u istoriji sveta.
Osim toga kada je Isus umro, uskrsnuli su mnogi Starozavetni sveci i izasli iz grobova i pokazali se na ulicama Jerusalima.
Ja ne znam da je icije uskrsnuce proizvelo takav efekat.
I ne znam da se iko Uzneo u samo Nebo i imao posrednicku sluzbu izmedju Boga i ljudi. I ne znam niti jednog coveka ciji duh moze i posle 2000 godina doci i ziveti u coveku i preporoditi ga u novostvorenje.
Mozda nisam dovoljno informisan ali tako se nesto nikada nije desilo do Isusa sto se mene tice.

Brat Aladin

more_horiz
Od kuda znas bas brate Aladine da mu je sva krv istekla iz tijela? Od kuda ti taj podatak?!

A to da su starozavjetni mudraci i sveci izasli iz grobova je takodjer vrlo labavo... Prvo, da jesu o tome bi postojali neki nezavisni dokumenti tadasnjih vlasti ili ljetopisaca, ali ih nema. Drugo, i da jesu, tko bi ih prepoznato da su to starozavjetni sveci? Pa ne pise im na celu. U najboljem slucaju ljudi bi vidjeli neke druge zive ljude koji bi za sebe tvrdili da su se ustali iz groba... Trebas kod takvih stvari ukljuciti razum, i znati razgraniciti lirske i epske opise od cinjenica.

more_horiz
Pa dobro, uvek me pitas otkud znas ovo pa otkud znas ovo.
Prvo da samo kratko i pitam i objasnim u isto vreme. Ako ti citas neku knjigu, pogotovu za koju smatras da je duhovno vrlo vredna i da je njen autor castan i da ima duhovne kvalifikacije, da je posten i da nije licemer, da li ces sumnjiciti svaki red te knjige i pitati se: Pa mozda ovo nije tako a mozda ni ono nije tako...itd.

Dakle, covek po nekom svom unutrasnjem vodjstvu i osecanju ce ipak stati iza necega do te mere da nece biti ni potrebno a najverovatnije ni moguce sve proveriti, a pogotovu ako ono sto pise daje rezultate u individualnom zivotu i vidis oko sebe u praksi i u realnosti.
Ako dodjemo do toga: Otkud znas da je to tako, pa otkud znas da je to onako... Onda mozemo apsolutno svaki izvestaj Pisma staviti pod sumnju i onda to vodi u besmislje citavu Knjigu i citavu objavu, jer sve se moze dovesti u pitanje, kada nista licno od toga nismo videli, a bilo je i ne moguce za nas. Ako tako pristupam Svetom Pismu, onda ga vise nebi zvao Sveto Pismo nego knjiga bajki, sto zasigurno nije.

Druga stvar, sve u zivotu se zasniva na veri, cak i najmanje svakodnevne stvari zivota. Naprimer, kazes nekome, doci cu sutra u 12 sati kod tebe. Kada ne bi imao podsvesnu veru u to, onda to nikada ne bi rekao.
Pogotovu sa verom u Boga i Njegovu Rec. Bog se prema Pismu moze spoznati samo otkrivenjem, i On se otkriva kome On hoce, a to otkrivenje donosi veru. Donosi veru, zato sto ti za to mozda nemas potvrdu ovih pet cula, ali ima neko sesto culo koje ti govori da je to tako. Dakle, u odnosu Boga i coveka, sesto culo je presudno, a u Bibliji se to zove vera. Nesto za cega nemas opipljiv materijalan dokaz ali ipak znas da je to stvarno, da je tu ili da ce se dogoditi, pa cak i ako svi telesni dokazi kazu drugacije.
Na kraju krajeva, verodostojnost Pisma je potvrdio i sam Isus u Jovanovom Evandjelju kada je u molitvi rekao, da ne moli samo za one koje su ga videli, nego i za one koji budu verovali u Njega preko njihove (apostolske) reci. Dakle, sam Isus je u molitvi Bogu izrazio da ce apostoli nositi verodostojno svedocanstvo o njemu, ali apostoli nisu napisali samo Evandjelja, vec i druge stvari koje su u Pismu.
A da ne kazem da je CEO STARI ZAVET ukazivao i prorokovao o dolasku Mesije Isusa Hrista. Na primer, prorok Isaija he 700 godina pre Hrista prorokovao kako ce On doci i da ce doci devicanskim zacecem i da ce biti inkarnirani Bog u telu. Ustvar, ceo Stari Zavet je otkrivenje Isusa Hrista, a Novi Zavet je otkrivenje Njegove Neveste-Novozavetne crkve, koje su opisane u 2. i 3.-oj glavi knjige Otkrivenja.

Dakle, ne mozes verovati samo u Evandjelja bez Starog Zaveta jer su Evandjelja ISPUNJENJE svega o cemu je govorio Stari Zavet u senkama. SZ je senka, a Evandjelje stvarnost.
A Novi Zavet je otkrivenje Neveste-Crkve, ko je crkva? Sta je ona? Odakle dolazi? Koje je njena uloga i svrha na ovom i buducem svetu? itd...itd...itd... A poslanice nakon evandjelja su nastavak Hristovog delovanja kroz svoju Nevestu.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Ako ti citas neku knjigu, pogotovu za koju smatras da je duhovno vrlo vredna i da je njen autor castan i da ima duhovne kvalifikacije, da je posten i da nije licemer...

Problem je to, problem, brate Aladine. Jer knjigu o Isusu nije napisao On sam, nego njegovi ucenici onoliko koliko su znali i shvatili. Cak i to nisu vjerovatno bili oni Njegovi prvi apostoli, nego su cak (pretpostavlja se s puno razloga) to pisali vjerni krscani iz prvog ili drugog pokoljenja i 50-100 godina nakon Isusova odlaska.

... da li ces sumnjiciti svaki red te knjige i pitati se

Da, jer to je pisao neki dobronamjeran covjek kao sto sam i ja sam. Pogotovo ako naletim na neku nelogicnost. Znam da su oni to stavljali u najboljoj namjeri, ali ipak... ne dopustam da mi bajke zasjene ono sto bi moglo biti sustinsko ucenje njihova Ucitelja koje pokusavaju prenijeti.

Onda mozemo apsolutno svaki izvestaj Pisma staviti pod sumnju i onda to vodi u besmislje citavu Knjigu i citavu objavu...

Ne, jer su mnoge stvari potpuno sukladne sa zdravim razumom, ali mnoge i nisu. Te koje nisu su netocne i dodavali su ih vjerovatno dobronamjerni ljudi da osnaze vjeru drugih.

A da ne kazem da je CEO STARI ZAVET ukazivao i prorokovao o dolasku Mesije Isusa Hrista.

Ali Aladine, pa ovo je potpuno netocno, pobogu?! SZ (i to ne cijeli, npr. Mojsije i Abraham nigdje ne navjescuju nikakvog Mesiju, to se javlja kasnije) navjesucuje Mesiju... ali ne kaze nisto o tome kako ce se taj zvati. Nigdje se ne kaze da ce to biti covjek koji ce se zvati Isus.

Kada bi ovo bilo tocno, svi Jevreji bi sada bili krscani?!

Isaija he 700 godina pre Hrista prorokovao kako ce On doci i da ce doci devicanskim zacecem i da ce biti inkarnirani Bog u telu.

Stvarno bi trebao citati sto o tome kazu uceni rabini. Ako nista drugo, onda barem zbog opce kulture. Oni koji dobro poznaju Toru (Stari zavjet) i hebrejski jezik o tome kazu slijedece:

Krscani upucuju na Izaiju 7,14 u pokusaju prikazivanja da ce Mesija biti rodjen od djevice. Ali u citavom Izaiji ne postoji takvo prorostvo... Izvorna zidovska rijec almah znaci mlada zena. U tome je vrijednost poznavanja hebrejskog jezika, rijec djevica glasi besulah, narocito u klasicnoj biblijskoj upotrebi. Uostalom, ne postoji nikakav dokaz da to prorostvo govori od Mesiji. Za onoga tko to izucava na izvornom hebrejskom jasno je da se stih odnosi na kralja Ahaza i govori o rodjenju kralja Ezekije, prije nego o Mesiji. Takve stvari danas nazivaju dobronamjerna greska i na taj nacin zele zastititi postenje ranih krscanskih ucenjaka. Voljni su priznati da su pogrijesili, ali ne i da su namjerno obmanjivali.

Misionari su oduvijek kao dokaz da je Isus ispunio prorocanstvo pokusavali podastrijeti prorostvo gdje se kaze da ce Mesija biti ubijen razapinjanjem na kriz. Navode stih iz Psalama 22,17: Jer psi me okruzise, druzba zlikovaca ogradi me kao lava, pod mojim su nogama i rukama.

"Kao lava" na hebrejskom glasi KeAri. Krscanski su tumaci rijec KeAri promijenili u Kari. Ako potpuno zanemarimo sintaksu hebrejskog, tada tu rijec mozemo prevesti kao "izdubli su me". Oni taj stih prevode kao: "proboli su moje ruke i noge". No, to nema veze s izornim znacenjam tog stiha. Cak i uz nepravilno sricanje rijeci, to je iznudjen prijevod.

Rabin Shimel u Knjizi dijalozi istoka i zapada

Moje osobno misljenje je da je to sve bez veze i potpuno nevazno s duhovne strane. Djevica, golub, bajke... Samo vjerovanje u dolazak Mesije je praznovjerje kojem robuju jednako Zidovi, krscani i muslimani. U tome nema nicega duhovnog. Ipak, Zidovi barem znaju svoj jezik i Toru, pa jadni cekaju i dalje. Krscani navlace i natezu izvorni text da se uklopi u njihova ocekivanja. No, duhovnost je nesto drugo. O tome na mnogim mjestima progovara Isus, ali ljudi su zaslijepljeni praznovjerjem i bajkama. Mnogo im je vaznije koliko je riba i kruha namnozio, koliko je ljudi ozdravio, i koliko je vode prohodao, nego sto je govorio o odnosu Boga i svijeta. Kao da je Isus ugostitelj, lijecnik ili splavar.

Stoga, dosita treba razmisljati svojom glavom i u duhovnosti i odbacivati sva praznovjerja koja su se nakupila u duhovnim ucenjima tijekom vremena. Da to nije tako, ne bi ucitelji trebali stalno dolaziti i iznova tumaciti ucenja, cistiti ih od primjesa i krivih tumacenja.

more_horiz
Pa moj konacni zakljucak nasih prepiski je ovaj:

Ti se oslanjas na zdrav razum i misli raznih ucenih ljudi tokom vekova, i u sustini ne verujes u tacnost Pisma i izvestaja koji su tamo. Ja te savrseno razumem i mogu shvatiti nacin tvog razmisljanja. Tvoja duhovnost se sastoji od razvijanja ljudckog uma i skupljanja mudrosti iz razlicitih izvora za koju ti naravno verujes da dolazi od Boga.

Moja vera lezi na apsolutnoj auteticnosti izvestaja Pisma i u njima nema nikakve kontradikcije po mom razumevanju, naprotiv ja nalazim da je celo Pismo harmonicna celina jednog Autora i vise pisaca, koji su svi u sustini pisali isto samo na razlicite nacine, u razlicitim dobima ljudcke istorije. Biblija je po meni jedina prorocka knjiga cija prorostva se ispunjavaju u jotu i samog ovog trenutka mi ispunjavamo prorostva za kraj vremena, a u tim prorostvima se izricito tvrdi da ce ljudi masovno napustiti ucenje Pisma i okrenuti se bajkama i pricama, slusajuci ono kako ih svrbe usi gomilajuci sebi mnoge lazne ucitelje.
No posto ti ne verujes u auteticnost Biblije onda zasigurno za tebe stvari koje su tamo nemaju ni pribliznu tezinu koje imaju za mene.

Ja ne zelim nikome nametnuti svoje verovanje, jer kao sto rekoh, verujem u apsolutnu slobodu religije i slobodu savesti i ljudckog izbora, a Bog ce dati zavrsnu rec o nasoj veri i uverenju i zivotu koji smo ziveli u ovom telu.

Pozdravljam te, i zelim ti spasenje, koje je obecao Bog ljudima!
Brat Aladin

more_horiz
Hvala brate Aladine, takodjer isto tebi zelim!

more_horiz
dominik je napisao/la:
Ali sto ces reci Pravednom Bogu kada stanes pred Njega i kada ce ti On suditi za grijehe koje si cinio i koje sada cinis?

Radije u pakao nego s ljudima koji razmišljaju poput tebe.

more_horiz
crusader je napisao/la:
Zar postoji to Judino evanđelje ili ne? Vrlo sam skeptičan na tog Judu, nikad mi se nije sviđao!

Pričekaj do sutra i doznati ćeš nešto više. Samo za uvod - što bi se dogodilo da Juda nije izdao (izručio) Isusa? Bi li uopće bio razapet na križu? Da li bi se dogodilo uskrsnuće?

more_horiz
Kao prvo moramo razlikovati u startu pojam evanđelje - radosna vjest. Ljudi često pogrešno kažu: Lukino evanđelje ili Markovo evanđelje npr. To nije Lukina radosna vijest, već se treba ispravno reći Radosna vijest po Luci. No u slučaju Jude to je Judino evanđelje.

Judino evanđelje spada u gnostička evanđelja. No kao prvo trebamo definirati kako i zašto su nastali gnostici.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply