Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Nedjelja - svetkovanje

power_settings_newLogin to reply
+23
Medeni
crusader
misliti
Mika
pavao
Caesar
laodikejac
Domenika
dragan
Filozofska misao
Grace
jakob
kainos
Giovi
Rahela
UČENIK10
ziger
10
simply
No Nick
dominik
Ruta
Aladin
27 posters

descriptionNedjelja - svetkovanje - Page 5 EmptyRe: Nedjelja - svetkovanje

more_horiz
Ali je li ovo zaista novo načelo? Nije li Erazmo, na primjer, rekao isto i prije Lutera? Nije li Oecolampadius, reformator iz Bazela, priznao da je od Erazma naučio da «u Pismu ne treba tražiti ništa osim Krista?»Istina, ali u ovom pitanju je fundamentalna razlika između Lutera i Erazma. Krist je, za Erazma, bio središte Pisma, ali ne kao Otkupitelj koji nas danas sjedinjuje s Bogom, već kao veliki primjer iz prošlosti koji nas uči vrlinama koje zadovoljavaju Boga. Drugim riječima, Krist je, za Erazma, Krist zakona, a ne evanđelja. On Bibliju čita kao knjigu zakona, a ne eu-angelion.Krist je, za Lutera, središte Pisma jer je on Christ crucifixus, ili kao što to Luter kaže u svom tumačenju Psalama (1517): «Krist je Božja milost, milosrđe, pravednost, istina, mudrost, sila, utjeha i spasenje koje nam Bog daje bez zasluga».

more_horiz
On nas osposobi za poslužitelje novog Saveza, ne slova, nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje. (2. Kor.3:6)
Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću, a ne kao Mojsije koji je stavljao prijevjes na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga. Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes čitanje Starog zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao. (2. Kor.3:12-15)
Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. (2. Kor.3:17)

Isus nije ukinuo zakon ali zakon više nije prepreka koja bi nas ogranicavala. Zakon je ispunio svoju funkciju i Isus nas je otkupio od prokletstva Zakona (Gal. 3:13). Nema sile ni u jednom danu po sebi već je sila i snaga tamo gdje je Duh Gospodnji-tamo gdje je sloboda. Isus je u nekoliko navrata ukazivao na nemoć Zakona. Ozdravljujući u dan subotnji htio je ukazati na trijumf života u Duhu pred životom u Zakonu koji je krut i neživotvoran. Ozdravljenje u subotu nije imalo za cilj ukazati na dobra djela, jer Isus je mogao čovjeka ozdraviti i sutradan, već posramiti zakon u njihovim očima.

more_horiz
Grace je napisao/la:
Ozdravljenje u subotu nije imalo za cilj ukazati na dobra djela, jer Isus je mogao čovjeka ozdraviti i sutradan, već posramiti zakon u njihovim očima.

Ja sam mislio da je isusov cilj bio da "da uzveliča i proslavi Zakon svoj." (Izaija 42,21)

"Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i Proroke! Ne
dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim." (Matej 5,17)

Ti tvrdiš upravo suprotno od onoga što je Isus govorio....

Tj. da je Isus došao posramiti Zakon i da ga je došao ukinuti, više vjerujem isusu nego tebi...

Isus nije kršio subotu nego im je htjeo pokazati pravi smisao subote, da je kršio subotu, ne bi mogao reći da je bez grijeha

Evo ulomak iz rimo-katoličkog katekizma!

2173

Evandjelje izvjescuje o vise slucajeva kad je Isus optuzen da krsi subotnji zakon. No Isus nikad ne oskvrnjuje svetosti toga dana. On joj punom vlascu daje vjerodostojno tumacenje: "Subota je stvorena radi covjeka, a ne covjek radi subote" (Mk 2,27). U svojoj dobroti Isus drzi dopustenim "subotom ciniti dobro" a ne "zlo, zivot spasiti" a ne "pogubiti" (Mk 3,4). Subota je dan Gospodina milosrdjâ i Bozje casti. "Sin Covjecji gospodar je subote" (Mk 2,28 ).

more_horiz
"One se uvijek međusobno nadopunjuju. Ipak, postoji kretanje u jednom pravcu: vjera ide od zakona do evanđelja i u konačnici se smiruje u evanđelju."

"Nema sile ni u jednom danu po sebi već je sila i snaga tamo gdje je Duh Gospodnji-tamo gdje je sloboda. Isus je u nekoliko navrata ukazivao na nemoć Zakona"

Potpisujem

Jedno je sigurno, a to je i sam Isus rekao, da nema nikakve šanse da se upotpunosti izvrši Zakon.

Evo što Pavao kaže u Galaćanima:

" Ta po Zakonu ja Zakonu umrijeh da Bogu živim. S Kristom sam razapet. 20 Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene. 21dokidam milosti Božje! Doista, ako je opravdanje po Zakonu, onda je Krist uzalud umro. "

Doista, čime ću ja to Jahvu fascinirati nakon žrtve Njegova Sina?

I dalje Pavao nastavlja:

21 Zar je dakle Zakon protiv obećanja Božjih? Nipošto! Jer da je dan Zakon koji bi mogao oživljavati, pravednost bi doista proizlazila iz Zakona. 22 Ali je Pismo sve zatvorilo pod grijeh da se, po vjeri u Isusa Krista, obećano dade onima koji vjeruju. Doba vjere 23 Prije dolaska vjere, pod Zakonom zatvoreni, bili smo čuvani za vjeru koja se imala objaviti. 24 Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo. 25 A otkako je nadošla vjera, nismo više pod nadzirateljem. 26 Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. 27 Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. 28 Nema više: Židov - Grk! Nema više: rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! "

Božji blagoslov svima Smile

more_horiz
Možda je offtopik, ali da li ste ikad pomislili: tko može izvršavati božanski Zakon?
Samo PROMIJENJENI čovjek.

Čovjek koji je pod vlašću svog vlastitog EGA, ne može živjeti Bogu ugodnim životom, i teško mu je biti ponizan i pojmiti božju volju.

PROMIJENJEN čovjek ima NARAV takvu da ne želi i NEĆE da živi drugačije doli kako je ugodno BOGU, jer smatra za najdragocjenije imati prisutnost Božju u sebi.

Da li svi oni koji svetkuju nedjelju, ili oni koji svetkuju subotu imaju doživljaj prisustva Božjeg u sebi?

Da li su duhovniji oni koji su nedjeljom u crkvi ili subotom?

No, ako ćemo dublje, pogledajmo UTEMELJENE kršćane koji imaju iskustvo BOGA u svom životu? Kada ih pohodi Gospod sa posebnom milinom? Da li imate iskustvo pohođenja unutar sebe i očitovan dodir Božji, ili se svodi samo na umno dokazivanje tvrdnji?

Tko ima dublje duhovno iskustvo, subotar ili nedeljar?

Tko osjeća mir i tišinu s izlaskom ili zalaskom sunca?

Tko može posvjedočiti priljev božanskog mira i tišine, posvećenost i svetost ozračja? Da drugi to mogu posvjedočiti?

S čime , osim verbalnog dokazivanja , još može netko praktično posvjedočiti o suživotu sa Gospodom? I da se to svjedočanstvo osjeti?

more_horiz
"Da li su duhovniji oni koji su nedjeljom u crkvi ili subotom?"

Potpisujem i ovo:)

more_horiz
Evo ja bih samo nastavio niz ovih pitanja:

1. Dali je duhovniji onaj koji ima drugih bogova uz Jahvu, ili onaj koji nema?
2. Dali je duhovniji onaj koji se klanja idolima ili onaj koji im se ne klanja?
3. Dali je duhovniji onaj koji koji psuje Boga i proklinje u Njegovo ime ili onaj koji to ne radi?
5. Dali je duhovniji onaj koji ne poštuje roditelje ili onaj koji ih puštuje?
6. Dali je duhovniji ubojica ili onaj koji ne ubija?
7. Dali je duhovniji preljubnik ili onaj koji poštuje svetost braka?
8. Dali je duhovniji lopov ili onaj koji ne krade?
9. Dali je duhovniji onaj koji laže ili onaj koji govori istinu?
10. Dali je duhovniji onaj koji želi tuđe ili onaj koji ne želi?

Eto, mislim da je sad slika cijelovita i da zbog toga naši odgovori mogu biti potpuniji.

more_horiz
dragan je napisao/la:

3. Dali je duhovniji onaj koji koji psuje Boga i proklinje u Njegovo ime ili onaj koji to ne radi?

Eto, mislim da je sad slika cijelovita i da zbog toga naši odgovori mogu biti potpuniji.

Ili jednostavnije rečeno:

Je si li nanovo rođen ili nisi.

btw ovo je of topic

more_horiz
Imam jedno pitanje, može li neduhovna osoba imati Božji Zakon u svom srcu i živjeti po njegovim načelima?

more_horiz
Zavisi što smatraš pojmom "duhovan"? Smile

more_horiz
Snježana je napisao/la:
Možda je offtopik, ali da li ste ikad pomislili: tko može izvršavati božanski Zakon?
Samo PROMIJENJENI čovjek.

Čovjek koji je pod vlašću svog vlastitog EGA, ne može živjeti Bogu ugodnim životom, i teško mu je biti ponizan i pojmiti božju volju.

PROMIJENJEN čovjek ima NARAV takvu da ne želi i NEĆE da živi drugačije doli kako je ugodno BOGU, jer smatra za najdragocjenije imati prisutnost Božju u sebi.

Da li svi oni koji svetkuju nedjelju, ili oni koji svetkuju subotu imaju doživljaj prisustva Božjeg u sebi?

Da li su duhovniji oni koji su nedjeljom u crkvi ili subotom?

No, ako ćemo dublje, pogledajmo UTEMELJENE kršćane koji imaju iskustvo BOGA u svom životu? Kada ih pohodi Gospod sa posebnom milinom? Da li imate iskustvo pohođenja unutar sebe i očitovan dodir Božji, ili se svodi samo na umno dokazivanje tvrdnji?

Tko ima dublje duhovno iskustvo, subotar ili nedeljar?

Tko osjeća mir i tišinu s izlaskom ili zalaskom sunca?

Tko može posvjedočiti priljev božanskog mira i tišine, posvećenost i svetost ozračja? Da drugi to mogu posvjedočiti?

S čime , osim verbalnog dokazivanja , još može netko praktično posvjedočiti o suživotu sa Gospodom? I da se to svjedočanstvo osjeti?

samo je subota sveta, nedjelja nije sveta, tako da ne mozemo imati odmor koji Bog daje nama u nedjelju, nego samo u subotu, jer je Bog tako odredio...nismo mi tu da biramo, zna se po bibliji sto je volja Bozja...

more_horiz
Rahela"][wysi_quote="dragan je napisao/la:

Ili jednostavnije rečeno:

Je si li nanovo rođen ili nisi.

btw ovo je of topic[/quote]

kako mi mozemo od 10 zapovjedi maknuti jednu i reci da nam netreba i da je ukinuta ili promjenjena?
mi vidimo da je bas ta subota jako vazna Bogu, pa onda nije niti cudno da se oko nje na ovom forumu vodi najvise rasprava, ako prekrsite jednu zapovjed prekrsili ste cijeli zakon.

more_horiz
problem je u tome sto ljudi ne zele se potpuno predati Bogu i traziti Boga odgovor, jer znaju da ce im Bog otkriti mozda i subotu ili im vec je, ali samo da ne moraju svetkovati subotu, a jednom cete se morati peredati Bogu u potpunosti i onda ce vam Bog reci istinu, a ovako dok grcevito se borite a nemate niti jedna citat koji moze opravdati vasa uvjerenja, nego pokusavate na svoj nacin tumaciti neke citate i uvjeriti nas u ono sto mislite, biblija se tumaci kao cjelina, stvari + novi zavjet, pa nije Bog dao Zakon samo zidovima, nego i nama danas, a Isus je ispunio zakon i time nam daje silu da ga i mi mozemo drzati kao i On, zato je Isus rekao da nismo pod zakonom, jer nam Isus daje snagu da drzimo zakon, prihvacanjem Isusa mi drzimo zakon, zato Isus kaze da je ljubav prema njemu u vrsenju zapovjedi, a i subota je zapovjed makar to nekima ne odgovara, ali trazite Boga odgovor...

more_horiz
Ako za svetkovanje i zabranu rada nedjeljom nema biblijskog temelja, zašto onda katolička crkva toliko to forsira??

more_horiz
Uvenice 10 po tebu u nebu ce biti samo adventisti i fariseji No

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Uvenice 10 po tebu u nebu ce biti samo adventisti i fariseji No

....to stari ...kiss ...Very Happy ...

more_horiz
Mene je zanimalo samo jedno Učeniče, na koji način ćeš nekom prikazati ono što si otkrio. A ti to činiš na način da odbija ljude. Pa da govoriš takvim načinom o Isusu, onaj tko te sluša, pobjegao i rekao bi ti, ma bježi od mene i ti i Isus.
Subota jeste postavljena od Gospoda još prije nego je postao Izrael, zapovijedi i dr. i spada pod univerzalni odnos Boga i čovjeka na Planeti, no....ti to takvim tonom prezentiraš da ljude odbijaš i ne žele čak ni razmisliti.

Dijete drago, a da najprije sebe središ, oplemeniš svoje vjerništvo, i pitaš Gospoda da te nauči ophohođenju sa drugim ljudima?
Primi ovo ljudski i bez ega, ovaj put ego stavi malo u hladovinu i razmisli što ti kažem, imaš revnost ali što će revnovanje bez mudrosti? ( ne kažem da si glup)

more_horiz
Jedan od naboljih izvora informacija je Justin koji je oko 155,god pisao s namjerom da nekrscanima objasni krscanski nacin djelovanja.Tako da mozemo da nadjemo: o krstenju,nedeljnom bogosluzenju,propovjedima,Gospodnjoj veceri,disciplini u crkvi,odnos prema siromasima itd.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply