Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Nedjelja - svetkovanje

power_settings_newLogin to reply
+23
Medeni
crusader
misliti
Mika
pavao
Caesar
laodikejac
Domenika
dragan
Filozofska misao
Grace
jakob
kainos
Giovi
Rahela
UČENIK10
ziger
10
simply
No Nick
dominik
Ruta
Aladin
27 posters

descriptionNedjelja - svetkovanje - Page 3 EmptyRe: Nedjelja - svetkovanje

more_horiz
Ujedno, adventisti imaju veoma razradjene istine iz Biblije. Tvoje ocene povodom nekih detalja adventnog ucenja ili istorije nisu potpuni i proizvoljni su. Cak i su na granici uvredljivi.

Medjutim, ja znam da ti nisi zlonameran.

Treba nam vise vremena da se upoznamo, i pazljivijeg citanja jednih drugih.

Veliki pozdrav mom bratu Aladinu!

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Prorostvo koje si pomenuo se odnosi na Milenijum, koliko znam. U Milenijumu će zasigurno biti sedmičnih ciklusa, jer Nevesta će vladati 1000 godina sa Hristom u Milenijumu. Sama reč Milenijum nam pokazuje da je tamo još uvek vreme onakvo kakvo sada imamo na zemlji. Ali nakon Milenijuma, dolazi Novo Nebo i Nova Zemlja, a to je već nešto drugo.

Inače brate Jevrejine, primetio sam da Adventisti strašno brkaju proroštva o Milenijumu i Večnosti. Inače nije mi mučno, kada god pišem iz Biblije, uvek gajim nadu da ćemo doći bliže Bogu i hodati još više u Svetlu.

Inaće tvoj stav je suštinski dobar. ali kada neko meša čitave Biblijske dispenzacije, ja onda pokušavam ljudima reći to, a to ne znači da je poniznost odsutna. To je već između Boga i pojedinca kako ko vidi stvari. Ali proroštva koja se odnose na Milenijumsku vladavinu sa Hristom i poziciju Izraela u Milenijumu sigurno ne bi mogao pomešati sa večnošću.
Kao i tvrdnju neke braće da se Isaija 28:10-13, nije ispunio dolaskom Svetog Duha na dan Pentekost. A kada ne znaju šta da kažu, onda kažu: "Ali to je proroštvo o Poznom Daždu!" A Bog govori Isaiji: "Govoriću tom narodu (Hebrejima očito, to je bio Isaijin narod) drugim jezicima i neće poslušati."

Tako brate Jevrejine, iako te poštujem i mislim da si divan brat, no zbog svega toga ne mogu prihvatiti skroz naglavačke protumačena proroštva, i onda primiti kritiku da nisam ponizan. Poniznost sigurno ne uključuje prihvatanje očitih krupnih grešaka u tumačenju Pisma. No, problem je danas sa Adventistima, da oni ni nemogu zamisliti da nisu u pravu, čak kada imaju stravične promašaje o tumačenju Pisma. naprimer, kada se Hristov dolazak nije ispunio po očekivanju tog pokreta, onda su to brebacili u Svetinju Nad Svetinjama. Kada držanje subote ne mogu povezati sa Pavlovim poslanicama (Jer to je ne moguće), pogotovu Rimljanima, Galaćanima, II. Korinćanima 3.-ća glava, Hebrejima itd, onda podele Zakon na moralni i ceremonijalni, i povlače kada šta im odgovara. Dok naprimer sama II. Korinćanima 3.-ća glava uopšte ne govori o Ceremonialnom Zakonu, već o pločama, kao i mnogi drugi delovi Pavlovih poslanica, Galaćanima 4.-ta glava, i mnogo mnogo drugih mesta iz Pisma.
Ja stvarno ne mislim da je to stvar poniznosti ako se javno ukaže na takve očite promašaje.

Ali kao što sam i rekao: "Ako se pokažu da su Adventisti bili u pravu, i Hrišćani budu gonjeni zbog subote i drugih stvari koje zastupaju Adventisti, ja ću se pokajati i primiti nauku Adventista i u najtežem iskušenju stati na njihovu stranu."

Ali ako sam ja upravu! Onda kada dođe Uznesenje Novozavetne crkve prema Solunjanima, kada se kaže da ćemo mi živi, koji smo preostali do dolaska Gospodnjeg biti uzeti, u treptaju oka, i biti promenjeni i biti svagda kod Gospoda.
Ili što kaže Isus, u Mateju 24 ili Luki, ne sećam se tačno: "Dvoje će biti na jednom krevetu, jedan će se uzeti a drugi ostaviti." "Dvoje će biti na jednoj njivi, jedan će se uzeti a drugi ostaviti." To su sve proroštva za kraj vremena.

kao što rekoh, ako budem u pravu, to kako sam verovao Pismo, i kada dođe to vreme, i neki od vas otkriju da sam bio u pravu, i da je Uznesenje već prošlo, šta ćete vi onda učiniti???

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org
Brat Aladin

Molim Te brate Aladine
da izneseš Tvoje Biblijske dispenzije u vezi Daniel -Otkrivenje..
Mnogi će stati na stranu "subotara" i u vrijeme izlijevanja sedam zala budući nisu imali mogućnosti primiti svjetlo u vrijeme tik do zala..

U vezi dispenzije časa uznesenja:
No prvo dolazi preobraženje pa zatim uznesenje..
Što se tiče očekivanja Kristovog dolaska 1844 - nisi povijesno pošteno prikazao razočarenje vjernika i odnos rugača prema njima..
Tebi se u tvoju doktrinu biblijske dispenzije ne uklapa Nebeski sud i Dan pomirenja - pa tako ni Nebeska Svetinja..Zašto si ljubomoran i hoćeš da se kladiš?
abraham

more_horiz
Brate Jevrejine,

Najmanje od svega sam želeo uvrediti nekoga. Ovo je samo ozbiljna po meni argumentovana razmena stavova sa obe strane. Ja uopšte ne mislim da su Adventisti ne ozbiljni i da nemaju solidne argumente. Zaista, neke stvari stvarno deluju pobožnije nego po drugim crkvama, mislim što se odlučnog stava tiče, a ranije su Adventisti čak i po izgledu više ličili na Hrišćane, što su u zadnjih 20 godina skoro izgubili. Bilo je nemoguće videti žene sa kratkim kosama, našminkane, utegnute devojke u pantalonama, a ima i gorih stvari koje postaju sve masovnije čak i u Adventističkim crkvama. Uopšte trend u Hrišćanstvu je opšte srozavanje standarda svetosti, sve više i više, i voleo bi da vidim, ako Gospod ne dođe, za dvadeset godina stanje mnogih grlatih organizacija koje se danas busaju u prsa kao jedini pravi Hrišćani. Ako se ovako nastavi...Pa bolje da ćutim, inače će neko pomisliti da sada želim da vređam, ali nije tako. To su moja zapažanja. Ima sam prilike da budem nedavno, na velikom Adventističkom saboru, i moram reći da sam se malo i razočarao. Ali to je moj problem.

No, brate Jevrejine, vidim da ovakav način, neće unaprediti našu komunikaciju. No, ono što bi voleo je da i ja i ti pretresemo same korene onoga šta verujemo pa ćemo možda bolje razumeti stvari. Kada znaš šta je bilo sejano znaš šta će biti i u žetvi. Pa me interesuje malo više o tome, koreni probuđenja odakle datiraju naši pogledi na Bibliju, pa da vidimo gde se oni razilaze i zašto. Možda je to bolji put nego da svako nalazi gomile citata za svoja uverenja.

Brate Abrahame,

Pa nisam ljubomoran, ako ste vi ta izabrana grupa, slava Bogu. Ja nisam ljubomoran što će neko imati Večni Život, o kamo sreće da ima još više ljudi koji vole Gospoda Isusa i koji će biti u večnosti. Inače, koliko god da zastupam važnost ispravnog učenja, ali skoro sam siguran da to neće biti jedini kriterijum po kojem će Bog uvoditi ljude u život. "Ako znam sve tajne, i imam sve znanje, a ljubavi nemam, ništa sam...itd." Tako da nemam razloga da budem ljubomoran. A što se opklade tiče, to bi možda radio pre 20 godina, ali od kada sam sreo Gospoda, s takvim stvarima se ne bavim. Ma znam da si i ti to želeo više onako kao izreka, ne osuđujem te. Ja ustvari nisam tu da bi sudio ljudima, i ko hoće i ko neće itd. Ja bih voleo da mogu pomoći nekom. A ako grešim, evo prilike za vas da se utvrdite u onome što verujete. A ako je možda previše jako Svetlo, pazite da ne oslepite od njega.

Brat Aladin

more_horiz
Pa svrha CELE BIBLIJE je da uđemo u osmi dan, u VEČNOST gde je prvi za nas ušao Gospod Isus Hrist. Naravno kada se ukidaju senke SZ, i senka svetkovanja OSMOG DANA se ukinula kada je Hrist uskrsnuo i kada je Duh počeo uvoditi ljude u Večni Život. U Večnosti nema sedmičnih ciklusa, ako bi bilo, onda to ne bi bila večnost. A mi sada već ulazimo nanovorođenjem u VEČNI ŽIVOT, tako da se i ta senka SZ savršeno uklapa sa nama koji smo stvarnost toga. A dovršiće se kada dođe Nova Zemlja i Novo Nebo.

Prijatelju, gde si ti to nasao da je svrha CELE BIBLIJE da udjemo u osmi dan??

Drugo, vecnost pocinje vec danas kroz zivot sa Isusom Hristom.

Trece, ako kazes da se ukinula senka SZ-a (mada to nigde nisam procitao u Bibliji, ovo je klasicni crkvenootacki stav kojeg su, preko Lutera i ostalih reformatora, prihvatili i protestanti) i ako se ukinula svetkovina osmog dana, kako to da danas postoji "osmi" dan, kako to da danas postoji 'sedmicni' ciklus?? Vec sam rekao da takve ideje samo potvrdjuju Bibliju i obavezu subote.

U Večnosti nema sedmičnih ciklusa, ako bi bilo, onda to ne bi bila večnost.

A otkada to u vecnosti nema sedmicnih ciklusa? "I od mladine do mladine, i od subote do subote, dolazice svako telo da se pokloni predamnom". Osim toga, "u pocetku stvori Bog nebo i zemlju...i bi vece i bi jutro, dan prvi". A prvi izvestaj se zavrsava sa subotom, sedmicnim ciklusom koji je poznat jos od stvaranja.

Osim toga, ako kazes da je Bog vanvremena, onda postoji opasnost da poistovetimo Boga sa koncepcijom grcke filozofije koja uci o Bogu koji je "vanvremena", i nema nikakvih dodira sa covecanstvom.

Nanovorodjenjem ne ulazimo samo mi, nego su ulazili svi oni, pocev od Adama, koji su verom prihvatali spasenje koje im je Bog namenio. "Kvarimo li, dakle, zakon verom? Boze sacuvaj, nego ga jos utvrdjujemo".

Vecnost ne podrazumeva bezvremeno stanje, kao sto pretpostavlja filozofija koja ima svoje korene u platonizmu i aristotelizmu (i kasnije). Bog je stvorio vreme, ali naravno da nije zavisan od vremena.

Hm, kako mozes reci:

Pa svrha CELE BIBLIJE je da uđemo u osmi dan, u VEČNOST gde je prvi za nas ušao Gospod Isus Hrist.

a da istovremeno govoris kontradiktorne stvari??

Prijatelju, OSMI dan dolazi samo i iskljucivo posle sedmog dana. Ukoliko on ne postoji, jos manje postoji i OSMI dan. To je starozavetna pozadina, i to se slaze sa Pavlovim recima da mi zakon verom ne ukidamo, nego upravo naprotiv: on i dalje stoji.

Subota danas nema nikakvih, ali bas nikakvih znacaja i vaznosti ukoliko se nema Gospodar od subote. Ako Njega nemamo, uzalud pricamo o suboti, za koju, kako sam video, niko nema pojma sta je znacila u starome zavetu, zasto je data itd itd itd.

Poz.

more_horiz
"Katolička crkva je bila ta koja je, po ovlaštenju Isusa Krista, taj dan počinka (biblijski šabat) premjestila na nedjelju...
Protestanti tako, svetkujući nedjelju, i protiv svoje volje ipak iskazuju poštovanje autoritetu (katoličke) crkve. - Monsinjor Louis Segur, Plain Talk about Protestantism of Today, str. 213.

"Kad bi se protestanti držali Biblije, Boga bi štovali u subotu. Svetkujući nedjelju, drže se zakona katoličke crkve." - Albert Smith, kancelar baltimorske nadbiskupije, odgovarajući u kardinalovo ime, u pismu od 10. veljače 1920.

"Nedjelja je katolička zasada, i zahtjevi za njezino obdržavanje mogu se braniti samo katoličkim načelima...
Od početka do kraja Svetoga pisma nema ni jednog jedinog retka kojim bi se moglo opravdati premještanje tjednog javnog bogoštovlja s posljednjeg dana tjedna na prvi." - The Catholic Press, Sidney, Australia, kolovoz 1900.

"Logika i zdrav razum zahtijevaju prihvaćanje jedne ili druge alternative: ili protestantizam i svetkovanje subote, ili katolicizam i svetkovanje nedjelje, kompromisa nema." - The Catholic Mirror, 23. prosinca 1893.

"Protestanti ... nakon što je katolička crkva napravila tu izmjenu, radije prihvaćaju nedjelju nego subotu kao dan javnog bogoštovlja ... No izgleda da protestanti ne shvaćaju da svetkujući nedjelju prihvaćaju autoritet glasnogovornika crkve - pape." - Our Sunday Visitor, 5. veljače 1950.

Ne Stvoritelj svemira, u knjizi Postanak 2:1-3, nego katolička crkva "može svojatati čast da je čovjeku zajamčila odmor od rada svakih sedam dana." - S.D. Mosna, Storia della domenica, 1969, str. 366-367.

"Na ovoj zemlji mi zamjenjujemo Svemogućega Boga." - Papa Leo XIII u enciklici od 20. lipnja 1894.

more_horiz
Nedjelja - svetkovanje - Page 3 1181332479

Nedjelja - svetkovanje - Page 3 Point
• "Prisiljavanje na rad nedjeljom ide protiv Božjih zapovijedi i predstavlja napad na obitelj", rekao je nadbiskup Michalik te istaknuo da su "blaženi oni koji ne kupuju nedjeljom.

Nedjelja - svetkovanje - Page 3 Point
PREDSJEDNIK POLJSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE KRITIZIRAO POLITIČARE:
Poljska: Burne reakcije na homiliju nadbiskupa Michalika
Predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik izazvao je burne komentare javnosti kada je u homiliji na svetkovinu Tijelova prozvao vladajuće i oporbene političare da premalo rade na zaštiti života nerođenih, ali i španjolske socijaliste koji su tražili da se Poljska isključi iz EU zbog ''nedostatka slobode za homoseksualce'' te podržao prosvjede protiv rada nedjeljom i blagdanom.

Nadbiskup Michalik je istaknuo kako je potrebno ponovo isticati vrijednosti obitelji, koja je ugrožena u suvremenom društvu. "Stranka koja je na vlasti kao i ona koja je u oporbi nisu položile ispit morala i etike jer ne brane i ne promiču život, niti se zalažu za obitelj onako kako bi to trebalo", rekao je predsjednik Poljske BK.

Ipak, ima još poštenih političara, nastavio je Michalik, "poput bivšeg predsjednika Sejma, koji je dao ostavku jer je njegovo mišljenje bilo pogaženo. Njega i sve poštene ljude, koji požrtvovno gledaju na dobro drugih, želimo danas poduprijeti našim molitvama".

Zatim se nadbiskup Michalik osvrnuo na prosvjed radnika velikih trgovačkih centara koji zahtijevaju slobodne nedjelje i blagdane. "Prisiljavanje na rad nedjeljom ide protiv Božjih zapovijedi i predstavlja napad na obitelj", rekao je Michalik te istaknuo da su "blaženi oni koji ne kupuju nedjeljom". Dobro je da postoje prosvjedi protiv rada nedjeljom i bojkot kupovine na blagdane, rekao je predsjednik Poljske BK.

Na kraju se osvrnuo na izjave nekih španjolskih socijalista koji traže da se Poljska isključi iz EU zbog "ozbiljnog nedostatka slobode za homoseksualce". Rekao je da ti ljudi imaju potporu među nekim poljskim zastupnicima u Europarlamentu te da su ovi sramota za domovinu kad govore protiv nje.

more_horiz
Evo da malo osvježimo:

Opcenito o zakonu:
U rim 3:20 pise da se
nitko nece opravdati pred Bogom vrseci djela Zakona i da je :"Uistinu,
po Zakonu- SAMO SPOZNAJA GRIJEHA"(Rim 3:20b).
U 23 stihu pise da smo svi sagrijesili i da smo liseni Bozje slave.
Citajuci dalje 24 stih pokazuje rjesenje:
"opravdani su besplatno, njegovom miloscu po otkupljenju u Kristu Isusu"
Rim 3:28 potencira sve receno naglasavajuci da se covjek opravdava vjerom bez djela Zakona.
Dalje listajuci poslanicu Rimljanima obratimo paznju na 4:5, onda Rim 5:1.
Vratimo se nakratko na 4 poglavlje i pogledajmo 2 stih:
"Doista, ako je Abraham po djelima opravdfan, ima se cime diciti-ALI NE PRED BOGOM"
Listajuci
poslanice okrenimo Efezanima 2:8-9 gdje jasno pise da smo spaseni
miloscu Bozjom po vjeri, a ne djelima da se ne bismo hvalisali.
Kratko
cu se zaustaviti: kada primimo milost Bozju t.j. kada se pokajemo
obracajuci se Bogu u molitvi i vjerom primimo Krista-taj dar milosni od
Boga zbilja tada nastaje promjena u zivotu, nismo se sami promjenili
vec nas je Bog promjenio svopjm miloscu. Tada umiri stari gresni
covjek, ne zivimo vise mi nego Krist u nama.
Efezani 2:10-plod
vjere-povjerenja t.j. pouzdanja u Boga jesu kasnije i djela koja
pocinjemo ciniti ne da se spasimo, vec zato sto smo spaseni.
Mnogi
kazu da su Pavlove poslanice u suprotnosti sa Jakovljevom, a zapravo
nisu. Vjerom smo opravdani pred Bogom- ne i djelima vec samo vjerom, a
djela jesu svjedocanstvo pred ljudima-opravdani pred ljudima dajuci im
svjedocanstvo.
Ako mi kazemo da smo obraceni i primili milost, a
djelima nijecemo onda je vjera mrtva, tada moramo doci u poniznosti se
kajuci moleci Boga za obnovu. Ako molimo iskreno Bog ce dati obnovu u
nas zivot cak cemo biti jaci. Ako je potrebno reci cemo i braci da mole
t.j. javno ispovjedanje gdje svi mole za osobu koje se ispovjedila
javno.

O SUBOTI
Isus je svojim ucenicima rekao da ce se RADOST obratiti u radost.
Dan kada se to desilo jeste dan njegova uskrsnuca.
Posdtoje dva saveza: Stari i Novi:
mi smo sluge Novom Savezu, a ne Starom (Galacanima 54:21-31).
Matej 27:51 jasno pokazuje da je stari Savez ukinut.
Cijeli sustav predsliki i simbola je ukinut Kristovom smrcu-Kolosanima2:17
Tako zakljucujemo: tko kaze da se trebamo drzati subote zaboravio je zbilja na [preokret koji se desio.
Marko 2:27: subota postoji radi covjeka, a ne covjek radi subote.
Stari Zavjet je samo sjenka, a stvarnost je KRIST (Kol 2:16-17).
Onaj koji je u kristu umro je Zakonu i oslobodjen je sluzenja Zakonu (Rim 7:4,6).
Naglasiti cu: NIJE ZAKON MRTAV ZA KRSCANE, NEGO SU KRSCANI MRTVI ZAKONU (pogledati Gal 2:19).
Tko je pod Zakonom taj io pod prokletstvom-Gal3:10(citati do14).
KRIST nas je oslobodio od prokletstva i sa Crkvom sklopio Novi Savez u kome nema zapovijedi o svetkovanju subote.
Nitko ne smije mjeriti nasu poboznost po tomu sto jedemo (1Tim4:15).

Vratimo se na subotu: U Postanku 1:3 pise da je Bog stvorio SVJETLOST.
Otvorimo Sveto Pismo i procitajmo Psalam 118:22-24- prorocanstvo o raspecu i uskrsnucu.
Poslije odbacivanja KAMENA dosao je dan koji je stvorio Bog, dan u komu se treba radovati-DAN KRISTOVA USKRSNUCA.
TO JE DAN U KOMU SE BOG PROSLAVIO I ZATO JE PRVI DAN TJEDNA DAN GOSPODNJI.
U taj dan Krist Isus donese radost i mir, a takodjer i odmor (Ivan20:19-20).
Mi svaki dan imamo pocinak u gospodinu Isusu Kristu (Matej 11:28-29).
DOKAZI
da su prvi krscani okupljali se, svetkovali ovaj dan, tako u 1
Korincanima 16:2 vidimo da se u nedjelju (prvi dan ) obavljao duhovni
posao - u ovom konkretnom slucaju sakupljanje dragovoljnih priloga za
pomoc siromasnima u Jeruzalemu.
Van Biblijski dokazi t.j. jasna
svjedocanstva. Navodim primjer Polikarpa koji je bio osobni prijatelj
apostola Ivana, onda Tertulijan svjedoce da je rana crkva prihvatila
nedjelju kao dan u koji su se skupljali i slavili Boga.
polikarpov prijatelj Justin mucenik pise:
"Nedjelja
je dan kada se svi sastajemo i imamo zajednistvo . To je onaj prvi dan
kada je Bog stvorio svijet unijevsi promjenu u tamu i materiju: a Isus
Krist nas Spasitelj ustao iz mrtvih.
Na taj dan..."-dalje nastavlja
Justin:"...koji se zove NEDJELJA svi, i oni u gradovima i oni po
selima, sakupljaju se negdje zaqjedno te se citaju uspomene apostola
ili spisi proroka tako dugo dok vrijeme dopusta."
Onda Djela 20:7-NOVOZAVJETNI KRSCANI SU SE SKUPLJALI U NEDJELJU (PRVI DAN) NA BOGOSLUZJE I VECERU GOSPODNJU.
To ukazuje na njihov obicaj da to cine prvog dana u tjednu t.j. na nedjelju-dan KRISOVA USKRSNUCA.
Oni
koji svetkuju subotu kao jedan od argumenata navode u Danijela 7:25
govoreci da se to odnosi na cara Konstantina i tadasnje Rimske pape,
ali to se uopce ne odnoi na njih. Dapace, bilo je mnogo pogresnih
poteza od njih koji su crkvu odveli od IZVORA,ali to prorocanstvo se
konkretno odnosi na antikrista (vidjeti: Otkrivenje 13:1-10).

Odlazak u crkvu u nedjelju koju svetkuju pravovjerni kršani protestanti, lijepi prizor:
Nedjelja - svetkovanje - Page 3 LWF-Sunday_Finland_big

more_horiz
Bog nije odmarao u prvi dan nego u sedmi...

nigdje se u bibliji ne spominje nedjelja, taj naziv je izmisljen, to je dan sunca...a ako je svetost prebacena iako to nigdje ne pise, onda se treba svetkovati nedjelju kao subotu kao sto je Bog rekao...

more_horiz
nikad se necemo dogovoriti, pa ja pozivam sve koji svetkuju nedjelju da sada, dok ovo citaju pomole se Bogu i traze od Boga odgovor o tome koji je dan odmora i kad se pomolite citajte bibliju i Bog ce reci i nakon sto vam Bog kaze odgovor dođite na stranicu i recite koji ste odgovor dobili, ali iskreno trazite istinu....hvala

more_horiz
Ucenice 10 u Efezanima 2;14 On je naime nas jedini mir(odmor),on koji od obadvaju naroda ucini jedan tim sto pregradu koja ih je rastavljala-neprijateljstvo-srusi u svoje tjelo,tim sto unisti Zakon zapovijedi s njegovim odredbama,da od dvaju naroda stvori u sebi,jednoga novog covjeka,tvoreci mir,i da oba u jednom tijelu pomiri s Bogom po KRIZU ubivsi u sebi neprijateljstvo.On je dosao da navijsti mir vama koji ste daleko i mir onima koji su blizu;po njemu naime jedni i drugi imamo pristup k Ocu u jednome Duhu.

more_horiz
sto zelis reci da ako smo pod milosti da ne moramo vrsiti 10 Bozjh zapovjedi???

more_horiz
Isus je "vršenje" 10 Božjih zapovjedi digao na puno veću razinu.

"Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. 23 "Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, 24 ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar." 25 "Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. 26 Zaita, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.

To "postrožavanje" se odlično vidi u cijeloj Propovjedi na Gori.

Tako smo danas pozvani ne svetkovati samo subotu ( ili nedjelju) već svaki dan biti sa svojim Ocem u prisnom odnosu punom ljubavi.
svaki dan Ga slaviti, moliti Mu se, razgovarati sa Njim...

Božji blagoslov

more_horiz
ako je Bog odredio da mi odmaramo u subotu i da u subotu budemo s njim i da imamo taj dan poseban odnos s Bogom cime pokazujemo da smo i mi odmorili kada je i Bog odmorio od svojih djela...a ljudi sada uzimaju drugi dan, pa bi neki drugi dan dosli Bogu, pa ne moze Bog preci preko svoje rijeci i posvetiti petak ili nedjelju, po tome bi Bog naveo ljude da krse zapovjed...zato mi danas mozemo vidjeti da niti jedan cojek na ovom svijetu ne moze drzati nedjelju ili neki drugi dan onako kako je Bog rekao kako se subota mora drzati...hocu reci ako je svetost prebacena, onda se treba svetkovati nedjelja kao subota, a tko tako radi?
pa nitko na svijetu jer Bog nece dati silu covjeku da drzi drugi dan, jer nedjelja nije sveta!!!

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:
ako je Bog odredio da mi odmaramo u subotu i da u subotu budemo s njim i da imamo taj dan poseban odnos s Bogom cime pokazujemo da smo i mi odmorili kada je i Bog odmorio od svojih djela...a ljudi sada uzimaju drugi dan, pa bi neki drugi dan dosli Bogu, pa ne moze Bog preci preko svoje rijeci i posvetiti petak ili nedjelju, po tome bi Bog naveo ljude da krse zapovjed...zato mi danas mozemo vidjeti da niti jedan cojek na ovom svijetu ne moze drzati nedjelju ili neki drugi dan onako kako je Bog rekao kako se subota mora drzati...hocu reci ako je svetost prebacena, onda se treba svetkovati nedjelja kao subota, a tko tako radi?
pa nitko na svijetu jer Bog nece dati silu covjeku da drzi drugi dan, jer nedjelja nije sveta!!!

Zašto je Bog zapvjedio subotu?
Pa zato što ne da Ga se ne bi sjetili nego nam bez te zapovjedi On ne bi ni pao na pamet.
Sada kada smo pod milošću, prosvjedočeni Njegovim Duhom, svaki dan je svet u Gospodu.

I nije Bog prekršio Svoju Riječ, već ju je postrožio. Isus je letvicu digao na
veći nivo.

Da ne ponavljam sve što je Ziger napisao:)

more_horiz
hoces reci da subota kao dan odmora vise ne vrijedi?

da li je Isus negdje ukinuo 4. zapovjed ili neku drugu?

Gdje je Isus ovo rekao: Sada kada smo pod milošću, prosvjedočeni Njegovim Duhom, svaki dan je svet u Gospodu.

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:
Gdje je Isus ovo rekao: Sada kada smo pod milošću, prosvjedočeni Njegovim Duhom, svaki dan je svet u Gospodu.

8 Kaže mu Isus: "Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!" 9 Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda. Toga dana bijaše subota. 10 Židovi su stoga govorili ozdravljenomu: "Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!" 13 No ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. 14 Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: "Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!" 15 Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. 16 Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. 17 Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." 18 Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.
Ivan 5,8-18

Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? 4 Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? 5 Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? 6 A velim vam: veće od Hrama jest ovdje! 7 I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. 8 Ta Sin Čovječji gospodar je subote!
Matej 12,4-8

Hoćeš reći da je ovo nepoštivanje zapovjedi ili ipak nešto puno uzvišenije od pukog vršenja zapovijedi?

more_horiz
to nije krsenje subote jer ces naravno pomoci covjeku ako je u nevolji u subotu!!!

a sto je sa onim kada je Isus rekao da se molimo da nas bijeg ne bude u subotu!!

a sto je sa onim kada Izaija kaze da cemo se klanjati Bogu u subotu(izaija66,23)

pitaj Boga da ti kaze preko biblije odgovor, molim te kao brat!!!

more_horiz
Ucenik 10 to je sve bilo prije proloijevanja krvi Kristove i silaska Duha Svetoga.Sad mi imamo odmor u Gospodu a Gospod se nastanio u nama.Sada se molimo bez prestanka.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply