Evo i nastavka: Dakle, Biblija nam kaže da je Božji Zakon "zakon slobode". Ovo načelo možemo primijeniti na bilo koju od 10 zapovijedi Božjih, ali budući da ovdje govorimo konkretno o
4. zapovijedi, odnosno zapovijedi o svetkovanju sedmog dana subote, hajdemo onda vidjeti
zašto je subota "zapovijed slobode": Marko 2:27 kaže da je "subota stvorena radi čovjeka" - Isus nam kaže da je Bog stvorio sedmi dan, subotu, radi nas - dakle,
za naše dobro!
Izaija 58:13.14 kaže: "
Zadržiš li nogu da ne pogaziš subotu, i u sveti dan ne obavljaš poslove; nazoveš li subotu milinom, časni dan Gospodu posvećen; častiš li ga odustajući od puta, bavljenja poslom i pregovaranja - tada ćeš u Gospodu svoju milinu naći, i ja ću te provesti po zemaljskim visovima, dat ću ti da uživaš u baštini tvoga oca Jakova, jer Gospodnja su usta govorila."Dakle, Bog nam obećaje da ćemo
pronaći milinu, ako budemo vjerno svetkovali Njegov sveti dan. Inače, tu se u cijelom poglavlju naglašava
vjerno svetkovanje, nasuprot formalizmu!
A pazite i
znanstveni aspekt ovoga - zašto je potrebno imati dan odmora (heb. "šabat):
Munchenski fiziolog Pettenkofer ustanovio je da čovjek u toku dana izdahne 190 grama kisika više nego što je udahnuo. Tako dolazi do večernjeg zamora. Spavanjem se opet uspostavlja ravnoteža, ali ne sasvim - ipak ostaje manjak od 20 grama kisika, koji se u toku tjedna toliko poveća, da je nakon 6 radnih dana neizostavno potreban jedan dan odmora, da ne bi došlo do trajnijih oštećenja organizma!
Nakon ovoga,
zar nije doista dobro, sve ono što je Bog stvorio (pa tako i subota)? Inače, ne znam da li znate da su
subotu svetkovali i Isus i Njegova majka Marija i apostoli i sav izraelski narod, u Isusovo vrijeme? I Isus nikada nije dao čak ni naslutiti, da bi se dan od odmora trebao prebaciti na nedjelju!
Toliko za sada... Ako netko ima konkretno pitanje, budite slobodni postaviti ga, a ja ću odgovoriti čim prije budem mogao...