A što se tiče uskrsnuća koje se desilo u nedelju, pa to je najveći događaj u istoriji sveta, smrt je pobeđena i propadljivost obesmišljena, a mi opravdani Njegovom pobedom i učesnici u večnom životu.
E vidis, brate aladine, ovo je veliki problem koji si ti izneo, bar je moje misljenje tako. Crkveni oci, grci poreklom, kao i pagani poreklom, poceli su pridavati samom danu vaskrsenja posebnu paznju, o cemu Biblija bas nista ne govori. Mislim i siguran sam da je takav nacin razmisljanja stran jevrejskom umu, a pisci su bili gotovo svi jevreji, sem Luke. Oni nikada nisu naglasavali sam dan vaskrsenja da je on bitan zbog nemam pojma cega, vec samo vaskrsenje je fokus. A dan nikada nije ostavljen kao uspomena na bilo sta. Pogledaj ovih dana-kao slavi se Hristovo vaskrsenje?? Ma nemojmo da smo smesni!!! Jednoga dana u godini secamo se kao Hristovog vaskrsenja, i taj praznik ima mnogo paganskih elemenata u sebi, a sta je sa ostalim danima??? Nismo li sa Isusom??
evo sta simply kaza:
Nedjelja nema moralnu dimenziju, jer ne proizlazi iz moralnih odredbi.
I ovo je tacno. Zasto bi mi uopste svetkovali nedelju koja nema svoje osnove nego pagansko poreklo, kao prvo??
Kao drugo, ona se konstantno naziva "prvi dan sedmice", a nikada "Dan Gospodnji" i slicno. Nikada niko nije nedelji pridavao nekog znacaja u I veku, to je kasnije stupilo na scenu.
S druge strane, ja nikada nisam cuo od zastupnika nedelje, kao i od onih koji grade teologiju na jednom stihu da su nebitni dani, svi su isti, koji je znacaj bio subote starom zavetu, sta je ona znacila, od cega ih je cuvala!
Ljudi moji, najlepsa stvar koja vam se moze desiti sa Gospodom jeste ta da pravilno razumete koje blagoslove primaju oni koji se Bogu klanjaju subotu i razumeju da je On njihov Tvorac i Stvoritelj!
Ljudi stalno pricaju o suboti kao o nekakvoj ropskoj obavezi i slicno, ali ja je uopste i ni najmanje ne dozivljavam tako!
Danas je eto ponedeljak, 10h pre podne, i ja jedva cekam da ponovo dodje subota, nasa milina, jer to je moj poseban susret sa mojim dragim Gospodom! Ne zelim to izgubiti ni po koju cenu, a naijskrenija mi je zelja da i vi upoznate Gospodara subote!
Poz.