abraham je napisao/la: Rahela je napisala:
Sada kada smo pod milošću, prosvjedočeni Njegovim Duhom, svaki dan je svet u Gospodu.
Ako je netko prosvjedočen Njegovim Duhom po pitanju milosti i zakona koji se bez milosti ne može ispuniti - molim Rahelu za teološki dokaz da je svaki dan svet u Gospodu, molim za dokaze više razine, jer koji su opravdani - pod milošću su i nemaju legalističke potrebe niti takve namjere..Zapovijesti više razine sigurno u sebi sadrže očekivanje zapovjedaća da će oni pod milošću držati ispunjenje Ljubavi - Zakona i Proroka.
Adventisti upravo govore o višoj razini - da ispunjenje Zakona i Proroka tj Isusova Ljubav sadrži implicitnu pravednost koja u praksi vjere ispunjava zakon refleksno - bez napora..Problem je kod harizmata i pentakostalaca što misle da im je praksa vjere ispunjenje podmilosnog ropstva Kristu i što polaze od nebiblijskoe predpostavke o ispunjenju zakona pa dolaze i do nebiblijske konkluzije - svi dani sveti..
Ako u sebi nemaju grijeh krasti do same smrti, pa tako redom za svaku zapovijest do same smrti sa nadom u vječni život, kako da ne vide da je dar života neodvojiv od kreativne sile darodavcevog karaktera..Milinu koju sacinjava milinu subote posvjedočava nam Duh Sveti kao sladost prema Bozjoj kreativnosti koju nam je darivao u Sinu kako bi ušli u stvarnost spokoja..
Učenik je pitao:
koju zapovjed smijem krsiti jer sam pod milosti???
Oni koji su pod milošću ne krše zapovijedi - već ih ispunjavaju iz svetosti koja im je dana - kojoj je sila Ljubav ispunjenog zakona - Kristova.Ako su onima koji misle da su pod milošću svi dani sveti - to je onda novi implicitni zakon njihovih srca da se ne zamjere ni adventistima, ni židovima , ni subotarima baptistima, itd ..ni katolicima itd..Oni su dane odvojili od Božje kreativnosti..
Zašto mi ne bi svaki dan hoda sa Gospodinom bio svet? Zašto ne bi bio trijumf meni palom čovjeku nesposobnom da u svojoj snazi izvršim Zakon?
Svaki dan od kako sam se rodila "odozgo" mi je svet.
Tako osjećam u srcu, ali ako želiš teološki dokaz, kako onda tumačiš ove Pavlove riječi?
Zato se po djelima Zakona nitko neće opravdati pred njim. Uistinu, po Zakonu - samo spoznaja grijeha! Rimljanima 3:20
Smatramo zaista da se čovjek opravdava vjerom bez djela Zakona. Rim 3:28
10 Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu.
11 Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!
12Rim 6:10-122 Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće.
3 Tko jede, neka ne prezire onoga tko ne jede; tko pak ne jede, neka ne sudi onoga tko jede. Ta Bog ga je prigrlio.
4 Tko si ti da sudiš tuđega slugu? Svojemu Gospodaru i stoji i pada! A stajat će jer moćan je Gospodin da ga podrži.
5 Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. 6 Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i - zahvaljuje Bogu.
7 Jer nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire.
8 Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li dakle ili umiremo - Gospodinovi smo.
9 Ta Krist zato umrije i oživje da gospodar bude i mrtvima i živima.
10 A ti, što sudiš brata svoga? Ili ti, što prezireš brata svoga? Ta svi ćemo stati pred sudište Božje.
11 Jer pisano je: Života mi moga, govori Gospodin, prignut će se preda mnom svako koljeno i svaki će jezik priznati Boga.
12 Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun. Nikoga ne uznemirujte
13 Dakle, ne sudimo više jedan drugoga, nego radije sudite o tome da ne valja postavljati bratu stupice ili spoticala.
14 Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim.
Rim 14,2-14
U
prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh,...
Djela 20,7Zar misliš da će Gospodin u svojoj mudrosti i ljubavi prezreti moje bogoslužje nedjeljom (da sada ne spominjem i druge dane)?
Zar misliš da će okrenuti svoje lice i uho od moga slavljenja, molitve i posvećivanja taj dan?
Kada biste na sebe primjenili propise o suboti vjerojatno vas ne bi ostalo puno :
Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda. Izlazak 31:14
Hvala našem Gospodinu na svemu što je učinio za nas!
Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama.
17 To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo. Kološanima 2:16-17