[quote="misliti"]
Bojim se da nisam dobro shvacen.
Kada sam rekao da Hristos nije bio ropski vezan mislio sam na to da je bio slobodan. Nije morao da se potcini, ali je to ipak ucinio iz ljubavi prema Ocu. Sveta Trojica ima zajednicu u ljubavi. Tri licnosti sjedinjene u ljubavi.
Dokaz za to:
Ja i Otac jedno smo. (Jovan 10:30)
[ova izjava rusi tvoju stavku 1. ili 3. o svetosti, pravednosti i dobroti]
Zato Hristos i ispunjava voju ocevu jer:
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju Oca koji me je poslao. (Jovan 5,30)
Hristos nije dosao da ukine Zakon nego da ga ispuni sobom. On je punoca Zakona. Zakon je bio nepotpun, nedostajalo mu je nesto dok nije dosao Hristos. Njegova svrha je bila da pripremi "teren" za dolazak mesije, spasitelja sveta, a to je Bogocovek Isus Hristos.
Jer je Hristos svršetak zakona: koji Ga god veruje opravdan je. (Rimljanima 10:4)
Zakon je bio vaspitac za Hrista.
A sto se tice moralnog pada. To je rezultat nedostatka licnog odnosa sa Hristom. Potpuno nepoznavanje Hrista. A naziv "hriscani" je potpuno formalan. Avaj, to nije samo u Americi vec svuda i u svim konfesijama. Onaj koji se naziva hriscaninom i veruje da je to mora podrazavati Hrista. Mora biti kao On. A kakav je On pokazuje nam Biblija.
"Idi i ti cini tako!!!"
Eutanasije je napisao/la:Imao je On i svoju volju. Nije bio ropski vezan za volju Ocevu. Dokaz za to je molitva u maslinovom vrtu (Maslinskoj gori).
Ovo što navodiš kao nekakav dokaz je odraz nepoznavanja ili površnog poznavanja Pisma. Isus u Getsemanskome vrtu moli Oca "Oče ako je moguče da ne pijem ovu čašu (kalež) ali ne kako ja hoću ,več tvoja volja neka bude.Jasno da je Isus imao svoju volju jer je to odlika čovjeka , a Isus je bio i čovjek i samo na taj način mogao je biti primjer za stvorenja. Njegovo Božanstvo nam ne može biti primjer jer ga mi nemamo. Isusova volja je cijeli njegov život dragovoljno bila podložena Ocu ni u kom slučaju kao ropska već iz razloga poznavanja Oca iz ljubavi a ne straha("a ovo je život vječni da poznaju tebe Bože i koga si poslao Isusa Krista")
Kada su ga farizeji optužili da On čini djela odgovorio je "Ja ne činim ništa sam od sebe Otac koji je u meni On tvori djela"
Kada je bio kušan u pustinji iskušenje se sastojalo od dva elementa
1. Osnov iskušenja
2. Način iskušenja.....kada se kaže da je bio iskušan u svemu kao i mi pametnjakovići prikazuju taj tekst kao besmislen dokazujući da je to nemoguće jer tada nisu mnoge stvari postojale, međutim tu se ne govori o načinu iskušenja koji se mjenja od stoljeća do stolječa obzirom na napredak tehnike. Osnov iskušenja je uvijek isti valjalo je Isusa natjerati da iučini jedno ,samo jedno samostalno djelo da upotrebi svoju volju za sebe. Da je to Isus kojim slučajem učinio tada se nitko od nas ne bi mogao spasiti zato oprezno sa svojim izjavama.
Što se tiče pokušaja da se zakon prikaže odvojeno od ljubavi to je suštinski pogrešno zato što je Bog ljubav a zakon odraz njegova karaktera i pravednosti, ako primječujete to nije Mojsijev Zakon, več Božji. Postoji nekoliko stvari koje su svete na ovoj zemlji.
1. Isus je svet .pravedan i dobar
2.Zakon Deset Zapovijedi je svet, pravedan i dobar
3. Otac je svet ,pravedan i dobar.
Šta je pridonijelo učenje da je Isus ukinuo Zakon na križu. Ako to uči katolik onda nezna svoje vlastito vjerovanje jer je to protestantsko vjerovanje,
Protestanska Amerika sa takvim učenjem i relativiziranjem morala (sveden na subjektivnu osnovu iskustva) otvorila je put ostvarenju največih bezakonja od potopa do danas, koja se zakonima brane i štite. Dakle svatko od vas krščanina koji učite sladunjavu ljubav bez odgovornosti i tvrdite da je zakon bezvrijedan direktno ste pred Bogom odgovorni i krivi za saučešništvo i ohrabrivanje bezakonja , kratko rečeno to je služba koju sotona revnosno radi vi se tu ne bi trebali nalaziti kao pomagači.
Bojim se da nisam dobro shvacen.
Kada sam rekao da Hristos nije bio ropski vezan mislio sam na to da je bio slobodan. Nije morao da se potcini, ali je to ipak ucinio iz ljubavi prema Ocu. Sveta Trojica ima zajednicu u ljubavi. Tri licnosti sjedinjene u ljubavi.
Dokaz za to:
Ja i Otac jedno smo. (Jovan 10:30)
[ova izjava rusi tvoju stavku 1. ili 3. o svetosti, pravednosti i dobroti]
Zato Hristos i ispunjava voju ocevu jer:
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju Oca koji me je poslao. (Jovan 5,30)
Hristos nije dosao da ukine Zakon nego da ga ispuni sobom. On je punoca Zakona. Zakon je bio nepotpun, nedostajalo mu je nesto dok nije dosao Hristos. Njegova svrha je bila da pripremi "teren" za dolazak mesije, spasitelja sveta, a to je Bogocovek Isus Hristos.
Jer je Hristos svršetak zakona: koji Ga god veruje opravdan je. (Rimljanima 10:4)
Zakon je bio vaspitac za Hrista.
A sto se tice moralnog pada. To je rezultat nedostatka licnog odnosa sa Hristom. Potpuno nepoznavanje Hrista. A naziv "hriscani" je potpuno formalan. Avaj, to nije samo u Americi vec svuda i u svim konfesijama. Onaj koji se naziva hriscaninom i veruje da je to mora podrazavati Hrista. Mora biti kao On. A kakav je On pokazuje nam Biblija.
"Idi i ti cini tako!!!"