Eutanasije je napisao/la:"Zavadi pa vladaj"
Budi mudar u pobjedi nad sobom - Ne daj se zavaditi i ne čini zlo ..
Eutanasije je napisao/la:"Zavadi pa vladaj"
Eutanasije je napisao/la: |
|
Budi mudar u pobjedi nad sobom - Ne daj se zavaditi i ne čini zlo ..
Eutanasije je napisao: |
E pa brate timski vodjo ja sam samo izveo zakljucak iz tvog posta. Sad ispade kao da sam ja glavni i odgovorni...
POVIJESNE KONTROVERZE Titove tajnovite godine u SSSR-u 1935.-1940. - austrijski povjesničar istraživao arhivu |
Radeći u Moskvi za NKVD Tito je slao drugove u smrt |
Autor Vlado Zagorac |
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr vAlign=top align=middle><td></TD></TR> <tr><td class=articletextSmall align=left>Tito je za Staljina bio pravi junak</TD></TR> <tr><td class=articletextSmall vAlign=top align=right></TD></TR></TABLE> <table class=enumbox cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td class=articletext></TD></TR></TABLE> <table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td class=articletextSmall vAlign=top align=left width=150></TD> <td width=10></TD> <td class=articletextSmall vAlign=top align=left width=150></TD></TR></TABLE> <table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td class=articletext>Radeći za zloglasnu sovjetsku tajnu državnu službu (NKVD) kao pisac “karakteristika” svojih partijskih drugova, Josip Broz Tito, tada pod imenom Valter, odgovoran je za njihovu smrt, a zahvaljujući tome uspio se 1939. godine probiti na mjesto generalnog sekretara CK KPJ. Pisane dokumente i dokaze za takvu Titovu partijsku ulogu otkrio je lani u rujnu austrijski povjesničar i psihoanalitičar Silvin Eiletz (79) u Ruskom državnom arhivu za socijalnu i političku povijest (RGASPI) i većinu tih dokumenata objavio u jučer predstavljenoj knjizi “Titove tajnovite godine u Moskvi 1935.-1940.”, koju je na slovenskom jeziku objavila izdavačka kuća Mohorjeva iz Klagenfurta. Jeljcinova zasluga – Tu je arhivsku građu javnosti još 1991. godine otvorio Boris Jeljcin. Popisu likvidiranih treba dodati još tridesetak imena koja se nalaze na oko 300 stranica dokumenata čije ću fotokopije predati ljubljanskom Muzeju novije povijesti – objašnjava Eiletz i dodaje da se Tito najprije pobrinuo za likvidaciju najsposobnijih komunista koji su u tadašnjoj hijerarhiji bili iznad njega pa su mogli preuzeti vođenje KPJ. Eiletz tvrdi da je većinu dokumenata u Moskvi sam otkrio, a do tada su stručnoj javnosti bivše Jugoslavije bili nepoznati. – Ruski me kolega, povjesničar Nikita Bondarev, uvjerio da su događaji od 1935. do 1939. godine izvor svih najvažnijih događaja u kasnijem periodu Titova života – kaže Eiletz. Josip Broz je te 1935. godine u Jugoslaviji bio na šestogodišnjoj robiji, a te je godine preko Beča otputovao u Moskvu pod izgovorom da želi posjetiti suprugu Pelagiju i sina Žarka te studirati na Lenjinovu sveučilištu. Samo dva mjeseca nakon dolaska Josipa Broza u Moskvu uhićen je i ubrzo likvidiran jedan od najznačajnijih jugoslavenskih ljevičara Radomir Vujović, a time su zapravo započele denuncijacije, uhićenja i likvidacije najuglednijih prvaka jugoslavenske KP. Podrobno istražujući arhivsku građu, Eiletz zaključuje da su se u vrijeme Titova boravka u Moskvi svi partijski dužnosnici međusobno optuživali, a najviše su se bojali optužbe da su “trockisti”. Što je Valter pisao – Nitko nije točno znao što to znači, ali je svatko bio svjestan da je opasno za život dobiti takvu karakteristiku – kaže Eiletz. Glava se gubila i za manje jasne ocjene pa Eiletz navodi kako je, podnoseći izvještaj o Đuri Cvijiću-Krešiću, 21. srpnja 1936. godine, Josip Broz Valter kazao: – Krešić je bivši član CK i sekretar Partije, jedan je od voditelja lijeve frakcije... nije se još popravio. Sam ima jake ambicije i misli da je samo on sposoban voditi Partiju. Nije stabilan i ne može se odvojiti od buržoaskih grešaka. Mislim da je svoje frakcionaške poglede zadržao. Krešić je 7. veljače 1938. godine uhićen, optužen za trockizam te 26. travnja osuđen na smrt i strijeljan. Pozivajući se na lani otkrivene dokumente, Eiletz navodi da je, zahvaljujući “karakteristikama” Josipa Broza slična sudbina pogodila i Filipa Filipovića, Grgura Vujovića, Kamila Horvatina, Ivana Gržetića-Flajšera, Vilima Horvaja... Na sličan su način u smrt otišli deseci i stotine jugoslavenskih komunista, tvrdi Eiletz i dodaje da je Staljin takvo postupanje Josipa Broza hvalio. “Tito je junak (ruski: molodjec), sve je pobio.” </TD></TR></TABLE> |
Preispitajte svoju savest ko ste to vi (mi) da sudite, da oravdavate ovog ili onog ubicu koji je oduzeo život u ime ove ili one države, partije, nacije ili nekog drugog razloga.Ko im daje pravo da uzimaju živote, jesu li oni stvorili te živote, ko smo mi da sudimo.Sudija je samo jedan, onaj koji daje život i koji ga uzima, mi to pravo nemamo niti smemo da ga dajemo bilo kome osim Bogu."Ko nije grešan neka prvi baci kamen"
Neka se Bog smiluje na vas.
Bravo fedja!!! Amen!! POšto nismo darivaoci života nemamo ga nikakvo pravo ni uzeti! Bez obzira na situaciju i nepravdu koja nam je počinjena! Bog je tu da sudi i dosudi svakom po njegovim djelima! Hvala.
fedja je napisao/la:Preispitajte svoju savest ko ste to vi (mi) da sudite, da oravdavate ovog ili onog ubicu koji je oduzeo �ivot u ime ove ili one dr�ave, partije, nacije ili nekog drugog razloga.Ko im daje pravo da uzimaju �ivote, jesu li oni stvorili te �ivote, ko smo mi da sudimo.Sudija je samo jedan, onaj koji daje �ivot i koji ga uzima, mi to pravo nemamo niti smemo da ga dajemo bilo kome osim Bogu."Ko nije gre�an neka prvi baci kamen"
Neka se Bog smiluje na vas.
fedja je napisao/la:Vukovar, Oluja,bombardovanje Sarajeva,ubistvo seljana sela Kravice na dan Bozica,Srebrenica,jame po Hercegovini,Logori na svim zaracenim stranama, svaki od ovih dogadjaj i mnogih drugih manje ili vise strasnih neko je nazvao akcijom koja je trebala nekoga osloboditi ili ublaziti bol zbog predhodo dozivljenog gubitka.Sada posle svega mi smo spremni reci "Ti starci i zene su isli na miting da podrze Milosevica i dobili su sto su zasluzili" i slicno, mislim na nas prisutne na ovoj temi.Ja ne govorim o drzavnim organima reda i odbrane bilo koje strane, govorim o nama kao Hriscanima, zar nismo u stanju da kazemo sada je dosta, vec koristimo Jahvinog sina da bismo se nekom podsmehivali.Zna li neko od nas koje je gubitke doziveo onaj drugi na koga se spremamo baciti kamen jer poziva na mir i razum?Zar nije sva krv prolivena krv dece jednog oca, Gospoda Boga.Nije na nama da sudimo.Ako zlocincima sudi drzavni organ, tuzi ih i brani drzavni organ, onda se to mora raditi istinito i hriscanski jer i vlast je od Boga.Neka nam Bog podari mudrst da imamo snage da se odupremo svakoj sablazni.
fedja je napisao/la:Sada posle svega mi smo spremni reci "Ti starci i zene su isli na miting da podrze Milosevica i dobili su sto su zasluzili" i slicno, mislim na nas prisutne na ovoj temi.
fedja je napisao/la:
vec koristimo Jahvinog sina da bismo se nekom podsmehivali.Zna li neko od nas koje je gubitke doziveo onaj drugi na koga se spremamo baciti kamen jer poziva na mir i razum?Zar nije sva krv prolivena krv dece jednog oca, Gospoda Boga.Nije na nama da sudimo.Ako zlocincima sudi drzavni organ, tuzi ih i brani drzavni organ, onda se to mora raditi istinito i hriscanski jer i vlast je od Boga.Neka nam Bog podari mudrst da imamo snage da se odupremo svakoj sablazni.
fedja je napisao/la:Medeni,
Moj post je napisan bez namere da se obratim samo tebi jer posle citirane recenice piše "i slično" jedino što je tvoja rečenica bila najjasnija pa sam je upotrebio da bi smo se bolje razumeli.Osim toga nisam nikoga posebno izdvojio mislim na nacije i sam vidiš da sam nasumice nabrajao te strašne događaje.Ako si već spomenuo te žene i starce želiš li da tvrdiš da su takvi bili samo sa jedne strane, budimo pošteni bez mržnje pa se prisetimo, ako to jeste tako bilo zar i mi treba tako da radimo, da mi bez obzira na naciju treba da učimo svoju dacu mržnji prema drugima?
Koliko se sećam u to vreme koje ti pominješ u vezi kruha i hljeba još uvek je bila sfrj gde su nacije i jezici bili ravnopravni pa nebi trebalo da nekome smeta ni jedno ni drugo jer i danas svi tačno znamo šta želi onaj koji traži kruh ili hljeb (zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe je nešto drugo) a u Nemačkoj nebi razumeli ni jedan od ta dva naziva.
Želim samo da verujemo jedni drugima, da prihvatamo jedni druge da je Hrist u nama i u najvećim iskušenjima, da kada nas stigne misao sotone znamo da je prepoznamo i odbacimo, da u priči budemo razboriti ali pravedni i istiniti.Nikakve druge namere nemam.
U Otkrovenju nigde nema da je ljudima dato da ubijaju i kažnjavaju a koliko znam niko od nas nema moći ni sotone ni Hrista ni Boga Oca pa da se stavlja u ravan sa njima.
Mir sa svima vama braćo i sestre:
fedja je napisao/la:Medeni,
Ako si već spomenuo te žene i starce želiš li da tvrdiš da su takvi bili samo sa jedne strane, budimo pošteni bez mržnje pa se prisetimo, ako to jeste tako bilo zar i mi treba tako da radimo, da mi bez obzira na naciju treba da učimo svoju dacu mržnji prema drugima?
fedja je napisao/la:
Koliko se sećam u to vreme koje ti pominješ u vezi kruha i hljeba još uvek je bila sfrj gde su nacije i jezici bili ravnopravni pa nebi trebalo da nekome smeta ni jedno ni drugo jer i danas svi tačno znamo šta želi onaj koji traži kruh ili hljeb (zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe je nešto drugo) a u Nemačkoj nebi razumeli ni jedan od ta dva naziva.
Želim samo da verujemo jedni drugima, da prihvatamo jedni druge da je Hrist u nama i u najvećim iskušenjima, da kada nas stigne misao sotone znamo da je prepoznamo i odbacimo, da u priči budemo razboriti ali pravedni i istiniti.Nikakve druge namere nemam.
U Otkrovenju nigde nema da je ljudima dato da ubijaju i kažnjavaju a koliko znam niko od nas nema moći ni sotone ni Hrista ni Boga Oca pa da se stavlja u ravan sa njima.
Mir sa svima vama braćo i sestre:
|
|