Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Moralnost subote i stvaranje svijeta

power_settings_newLogin to reply
+10
Ruta
Izrail
Feba
laodikejac
dominik
simply
Aladin
dragan
No Nick
Justin
14 posters

descriptionMoralnost subote i stvaranje svijeta - Page 4 EmptyRe: Moralnost subote i stvaranje svijeta

more_horiz
E moj prijatelju, koliko je mene moj otac ganjao zbog subote...Otisao je jednom prilikom kod pravoslavnog svestenika, inace jako poznatog i uticajnog, kud' bre na njega bas da naleti, i otisao je kod katolickog svestenika.

I kada je dosao kuci, bio je sav crven od gneva i besa, to je strashno.

I preziveo sam, Bog mi je dao snage da izdrzim. I vodio me, i tu sam gde sam, ziv, zdrav. Hvala Bogu. Smile

descriptionMoralnost subote i stvaranje svijeta - Page 4 EmptyRe: Moralnost subote i stvaranje svijeta

more_horiz
Da izgleda kao da čovek uništava sve.No postoji duh odnosno duhovi koji su iza svega toga i oni žive u ljudima a da oni to i ne znaju. Oni ih motivišu, nadahnjuju i pokreću da rade sve to što se danas dešava na zemlji, i sve to u ime religije, nauke, prosperiteta, demokratije i da svi budemo jedno.

Ali u Otkrivenju piše, da će Bog uništiti one koji uništavaju zemlju!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
I ja ću stati u odbranu Adventista ako ih budu progonili zbog subote i bilo čega drugog jer ako je neko u Babilonu onda je to pre svega RIM. ADVENTISTI SU NAŠA BRAĆA i to je to. Ponavljam Pavlove reči: Da vas niko ne osuđuje zbog dana, zbog praznika, zbog jela, zbog subota...
Tako ako neko bude osuđivao Adventiste što drže subotu i što jedu samo određenu vrstu hrane, oni sigurno nemaju pravo da ih osuđuju, jer Biblija zabranjuje da progonimo jedni druge zbog dana i hrane i praznika, itd.

Brat Aladin

prijatelju, budi siguran da sam i ja itekako branio i uvek cu braniti, sve one koji su iskreni prema Bogu i bliznjima, koji se razlikuju od mene u verovanjima ali me ne mrze i progone zbog toga! Nas ce Isus skupiti sve u jedno stado, u to sam siguran, pa tako je i Sam kazao, zar ne?

Bez da licno shvatis, vash je problem sto ne vidite lepotu koju mi nalazimo u svetkovanju subote i nejedenju neciste hrane. Mrzim i poceo sam se bre gaditi kako nas ljudi, satro 'hriscani' dozivljavaju zbog toga-kao fariseje, kao one koji zive u starom zavetu, kao oni koji robuju ne znam cime...Ma daj bre, takvi ljudi mi nisu nikakva braca u Hristu! "Sa njima i ne jedite"-i necu. Smile

Poz.

more_horiz
Ne, pa je ne osudjujem vas zbog toga sto verujete, nisam to ni pomislio. Nadam se da ce Bog dati tvom ocu, duh pokajanja i da ce mu otvoriti oci da vidi koliko nije bio upravu.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Draga braco,hvala vam na podrsci,u drzanju subote,nije ona jedina koja se mora drzati za ispunjenje uvjeta i ispravno cekanje Krista.Dragomire NoNik,jedno znam stih koga nam je mama kao djeci govorila,Bog je uvijek kod svojeg vjernog slugu,a vi djeco birate,sto cete uraditi,dobro ili zlo.Zelim vam reci,kako se uvijek isplati,biti Bogu vjeran u njegovim zapovjedima..Imamo mi Dragomire jos osim subote,reci svijetu,ali na drugim temama,mir i sigurnost,Kristovog dolaska,umjereni nacin zivota koga vec sad uzivamo,oslobodjeni svih strasnih poroka,to ne znaci,da onaj koji je u poroku nema sanse naprotiv,Krist je umro,za izgubljene ranjene,ozaloscene,bolesne,ja znam samo jedno,da zelim da se sve iskrene duse,spase,i nadju vec sad na zemlji mir u Kristu Isusu,a Dragomire ti i Aladin ste mi posebno na dusi,za vas se molim.Neka vas Bog sacuva za svoj slavni dan i susret sa Njim,ciste i prave.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Ne, pa je ne osudjujem vas zbog toga sto verujete, nisam to ni pomislio. Nadam se da ce Bog dati tvom ocu, duh pokajanja i da ce mu otvoriti oci da vidi koliko nije bio upravu.

E dragi dragomire, daj Boze da se pokaje, tako mi je zao zbog njega. I zbog majke, ni ona ne poznaje Boga, a razvedeni su, svak' na svoju stranu. imam i sestru, ni ona ne poznaje Boga. Ona ima divnu cerku od 4 godine, bas danas smo se culi, zamisli kako bi bilo divno da smo svi verni Bogu!

Moram se moliti mnogo vise za njih, pravo je cudo kako sam i ja spoznao istinu i obratio se, tek sada vidim posle toliko godina, kako je to i lepo i kako je bilo svega i nije bas jednostavno.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
No Nick je napisao/la:

E dragi dragomire, daj Boze da se pokaje, tako mi je zao zbog njega. I zbog majke, ni ona ne poznaje Boga, a razvedeni su, svak' na svoju stranu. imam i sestru, ni ona ne poznaje Boga. Ona ima divnu cerku od 4 godine, bas danas smo se culi, zamisli kako bi bilo divno da smo svi verni Bogu!

Moram se moliti mnogo vise za njih, pravo je cudo kako sam i ja spoznao istinu i obratio se, tek sada vidim posle toliko godina, kako je to i lepo i kako je bilo svega i nije bas jednostavno.

Dragi NoNik,istraj u molitvi,bilo je jako mnogo Savla na ovoj zemlji,i bilo im je ljepse kad su postali Pavle,treba se moliti i biti vjerni Bozji sluga,Bog ima za svakoga,nade.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pa hvala sestro Dina, pogotovu za tvoje molitve. Neka nam Duh Istine koji uvodi u svaku Istinu pomogne da VIDIMO i PREPOZNAMO vreme u kojem živimo i da živimo u skladu sa Božijim standardima za ovo vreme i ispunimo Njegovu savršenu volju, i iznad svega da naši životi daju čast i hvalu našem Spasitelju Gospodu Isusu Hristu.

Brat Aladin

more_horiz
Da ti kazmem nesto no nick, sto me je jako potreslo, ovih zadjih nedelja. Imali smo jednu staricu u crkvi zvala se sestra Mira. Otisla je skoro kod Gospoda.

Ima dvoje dece. Stevu i Ruzicu, mislim da se ona nekoliko decenija molila za njih, i bili su jako surovi prema njoj posebno sin.

Medjutim svaki put da se ja secam ona mi je govorila moli se za mog Stevu i moju Ruzicu, nikad to nije izostavila kazati. Nekako decije jednostavno i ako celog njenog zivota nije bilo nikakvog znaka pokajanje nista.

I tako otisla je sa zemlje, i njen sin i cerka su toliko bili dirnuti na sahrani dok su slusali propoved od mog brata koji je tamo propovedao a ni crkvenu kapelu nisu hteli otvoriti jer je ona za njih bila sektasica.

I tako jednom sam u kolima slusao jednu pesmu o molitvama majke koja je umrla i tek posle njene smrti je Bog odgovorio na njene molitve i cerka peva pesmu,

MOLITVE TVOJE MAJKO NISU SE UZALUD DIZALE BOGU. Suze su mi posle na oci, ona je otisla a njen sin zove mog brata propovednika i hoce da dodje na sluzbe i on i njegova sestra.

Eto ona nije tu ali Bog se setio molitava i radi sa srcima njene dece.
Zato no nick ni jedna molitva nece biti uzaludna samo moramo biti strpljivi. I ja cu ih pomenuti u molitvama, verujem da Bog ima svoje vreme.

I tebi dina, PUNO, PUNO HVALA NA MOLITVAMA A I NA RODJENDANSKOM POKLONU.

more_horiz
Pozdrav forumašima od simplya. Bio sam nekoliko dana odsutan pa se nisam uključivao u razgovor. Drago mi je da svi nastupate sa toliko pažnje i poštovanja prema onome drugome. To mi se jako sviđa.
A sada bih dao svoje razumjevanje ove teme, s naglaskom na pitanja u vezi subote koja je postavio Dragomir.

Zanimljiva je pratiti tvoja razmišljanja, poštovani Dragomire!

Postavljaš pitanja i daješ odgovore na njih. To znači da imaš formirane stavove i uvjerenja. To je jako dobro. Ali ipak ostavljaš prostora da naučiš nešto novo i promijeniš svoje stavove. To je još bolje!!!

Da li je pitanje svetkovanja subote moralno ili ceremonijalno pitanje? Ovo muči veliki broj kršćana. Svjesni su da Bog objavljuje subotu u svojoj Riječi, a opet su zbunjeni jer praktično malo ljudi svetkuje subotu (to joj ne daje baš nekakvu uvjerljivost –zar ne?!)

Na početku treba razjasniti pojmove: moralno i ceremonijalno. Što je moral?

Za razliku od Zakona koji je pisano pravilo, moral je nepisano pravilo (još bolje je reći: unutrašnji sustav vrijednosti!!!). Božji zakon ili Deset zapovijedi ima svoju zakonsku, ali i svoju moralnu dimenziju. Kada je Bog na Sinaju objavio Izraelcima Deset zapovijedi – objavio ih je u zakonskom obliku, u Zakonskoj formi. Ali važno je zapaziti da Bog nije namjeravao da to ostane samo zakonska forma, nego da postane sastavni dio njihovih unutrašnjih vrijednosti. «Riječi ove što ti ih danas napominjem, neka ti se urežu u srce» (Ponovljeni zakon 6,6)

Dakle, Izraelci su imali Božje zapovijedi kao zakonsku formu (pravilo ponašanja), ali iste te zapovijedi su bile i sustav moralnih (unutrašnjih) vrijednosti. Bog želi da Izraelci budu ljudi čija srca će biti ispunjena Božjim moralnim načelima, a ne da ih poštuju isključivo kao vanjsku formu ponašanja. Nažalost, to se i dogodilo, jer su njihova srca (kao i srca ljudi iz ostalih naroda) bila rob griješne naravi (nasljeđene od Adama). Tijekom povijesti pokazalo se da zbog svoje grešnosti, Izraelci ne mogu zadovoljiti "pravedne zahtjeve zakona" jer su tjelesni, a ne duhovni ljudi. (vidi Rimljanima 7. i 8. poglavlje).

Zato je došao Isus Krist, da bi sam pokazao kako je čovjeku moguće vršiti Božja moralna načela, ne samo kao društveni kriterij (pravilo ponašanja), nego kao moralni kriterij. Isus je dokazao da čovjek može živjeti u savršenom skladu (poslušnosti) prema Bogu. Isus je živio po svih deset zapovijedi, uključujući i zapovijed o suboti. Isus (kao ni Marija – njegova majka, i svi apostoli) nisu nikada svetkovali ni jedan drugi dan – nitko od njih, nikada!!!).

Budući da je Isus živio po svim zapovijedima i svetkovao je subotu, postavlja se pitanje da li i kršćani trebaju svetkovati subotu? Evo što kaže Biblija: ""Evo dolazi vrijeme – veli Gospodin – u koje ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez, različit od Saveza koji učinih sa ocima njihovim, onog dana kad ih za ruku uzeh da ih izvedem iz zemlje egipatske. Budući da oni nisu ostali vjerni Savezu mome, i ja sam njih – veli Gospodin – zanemario". Hebrejima 8,8.9.

Budući da Izraelci nisu bili vjerni Savezu s Bogom, Bog odlučuje odbaciti taj "Stari savez" i uči sa novim ljudima u "Novi Savez (Novi zavjet)". Za to izabire ljude koji će biti novorođeni i oslobođeni vlasti grešnog srca. Zato će oni dobiti novo srce i novi um – u kojima će biti zapisana Božja moralna načela – svih deset Božjih zapovijedi!!!

"Ovo je Savez koji ću sklopiti sa domom Izraelovim poslije onog vremena – veli Gospodin: "Stavit ću svoje Zakone u pamet njihovu, upisat ću ih u srca njihova. Ja ću biti Bog njihov, a oni će biti narod moj ... jer ću biti milostiv prestupima njihovim, grijeha se njihovih više neću nikako sjećati!" Hebrejima 8,10-12

Dakle, ljudi koji su ušli s Bogom u Novi Savez (a zovu se kršćani) – to su ljudi u čija umove i srca je Bog upisao Božja moralna načela. Ona su sada doista moralna načela (unutrašnji sustav vrijednosti) – jer ih Sveti Duh upisuje u um i srce svakog novorođenog čovjeka.

Osim ovih načela, Duh Sveti donosi i rodove Duha, od kojih je prvi – ljubav (Galačanima 5,22). Samo novorođeni čovjek ima ljubav (kao jedinu pravu pobudu) u svom srcu – koja ga potiče da živi u skladu sa svim zapovijedima koje su čovjekov moralni sustav vrijednosti.

Što je ceremonijalno, odnosno obredno? To je ono što je samo sjena stvarnosti. Svi obredi koje su Izraelci vršili bili su samo predslika, sjena, onoga što će Krist učiniti. Zato je Isusovim dolaskom prestalo žrtvovanje životinja, obredna pranja, zemaljsko svečenstvo, služba u Hramu na Zemlji, svetkovanje određenih blagdana itd.

Zanimljivo je da Biblija stare Izraelske blagdane (Pashu, blagdan sjenica, Blagdan prvine žetve i dr.) naziva – subotama!!!!!!!! Izraelcima je i to bio subotni počinak (šabat). Zato kada je Krist ispunio ceremonijalne odredbe Starog zavjeta – ispunio je i značaj ovih "subota"!!!

Zato se ponekad zna reči kako subota ima ceremonijalni značaj. To je točno samo ukoliko se ispravno razumije na koje "subote" se to misli: na godišnje blagdane, a ne na tjednu subotu. (Ukoliko to pogrešno predstavimo kao odredbu koja poništava tjednu subotu – tada smo to pogrešno razumjeli!!!)

Kao što se ne može uništiti, ukinuti ili prestati vrijediti zapovijedi koje zabranjuju ubojstvo, preljub, krađu, lažno svjedočenje, idolopoklonstvo – tako se ne može ukinuti niti zapovijed o svetkovanju tjedne subote – koja je dio istih moralnih vrijednosti!!! Da je to ikada trebalo učiniti – Isus bi to jasno rekao i svojim životom potvrdio. (Znaš da je Bog Izraelce odgajao punih 40 godina da bi ih naučio kako trebaju svetkovati dan subotnji, pomoću onog čuda sa manom u pustinji!!!). Za tako veliku promjenu kao što je promijena dana svetkovanja – Isus bi sigurno dao jasna i nepobitna objašnjenja. A i sam bi počeo svetkovati neki drugi dan. Ali toga nigdje nema, jer promijena dana svetkovanja nije Božji plan, već ljudski!!!

Božji plan je da "ljudi Novog saveza" (kršćani) imaju u srcu i umu upisne SVIH DESET zapovijedi (pa tako i onu o svetkovanju subote)!!!

Kada se (godinama nakon Isusovog uskrsnuća) apostol Jakov poziva na «zakon slobode» – on nedvosmisleno kaže da onaj tko prekrši samo jednu od deset zapovijedi – pred Bogom je krivac za sve!!! (Jakov 2,10-12) Ne može se (pred Bogom) biti MORALAN ukoliko se ne poštuje jedna od Božjih moralnih odredbi!!!

Sada dolazimo do tvojih pitanja:

Što ću nažao učiniti bližnjem ako ne svetkujem subotu? To je logično pitanje, samo postavljeno prema pogrešnoj osobi. Prve 4 zapovijedi reguliraju odnos čovjeka sa Bogom (nemati drugog Boga, ne biti idolopoklonik, ne izustiti Božje ime uzalud i svetkovati subotu). Ostalih 6 zapovijedi reguliraju odnos čovjeka prema drugim ljudima.

Dakle ako ne budeš svetkovao subotu, nećeš nanijeti nikakvo zlo svojim bližnjima. Ali Bogu??? Kako da Bog uđe s tobom u Novi Savez – ako odbijaš da uspostaviš cjelovit odnos s Njime. Jedna zapovijed ti se ne sviđa (ne razumiješ ju, ili ne želiš prihvatiti) – to je tvoje pravo. Ali Duh Sveti u novorođenog čovjeka donosi SVIH Deset Božjih zapovijedi – sve zapovijedi upisuje u um i srce. Ako neka od tih zapovijedi nije upisana u nas (nije postala dio naše novorođene prirode) – tada je to pokazatelj da i nismo novorođeni Svetim Duhom. "Jedno ti nedostaje" – rekao je Isus bogatom mladiću. "A ovaj se udalji od njega vrlo tužan, jer je imao veliko bogatstvo". Samo onaj tko sve što ima prepozna kao "ništa" – sve dok ne obnovi Savez s Bogom i ne bude ponovno rođen Svetim Duhom – samo takav čovjek može prihvatiti novi sustav unutrašnjih vrijednosti – može postati MORALAN po Božjem kriteriju morala!!!

more_horiz
Mijenja sam, da je problem u tome sto ljudi misle da je Novi Zavjet nacinjen od Starozavjetnog Zakona. Sto nije.

Ali kako pise u Pismu: Rasprave oko Zakona treba izbjegavati!

more_horiz
Evo kratkog nastavka:

Važno je znati i ovo:

Da bi nešto bilo "duhovno" – tada to mora biti plod djelovanja Svetog Duha!!! Bez Duha Božjega – nema ni duhovnosti. "Što je rođeno od tijela – tijelo je; što je rođeno od Duha – duh(ovnost) je!!!" (sve ostalo je religioznost!!!)

Da bi nešto bilo "moralno" (po Božjem kriteriju moralnosti) – tada to mora proizlaziti iz Božjeg moralnog zakona. Svetkovanje subote (jednako kao i poštovanje tuđeg života i tuđeg braka) – moralno je pitanje jer proizlazi iz Božjih moralnih odredbi!!! Pravednost, ljubav i grijeh – isto su moralno pojmovi jer su definirani Moralnim zakonom!!!

(Pravednost je život u skladu sa svim odredbama Moralnog zakona / grijeh je prekršaj barem jedne od Božjih moralnih odredbi / ljubav je pobuda (poticaj, motiv) srca koje živi ispunjeno Moralnim odredbama)
Pozdrav!!!

more_horiz
Tema jeste dakle celog ovog razmatranja moralni znacaj subote.
Vec sam napisao justinu jedno jednostavnu stvar, jedna odredba zakona ne moze u isto vreme imati u sebi i moralnu i tipolosku vrednost.

Slazes se sa ovim? Da li je jedini dokaz da subota spada u moralne odredbe to sto je u deset zapovesti? Vec je i justin sam priznao da postoje odredjene stvari koji su moralni inperativi koje je Bog stavio u zakon ali van tih deset zapovesti.

Tako to sto je subota tamo ne znaci da ona u sebi nema tipolosku vrednost.

Istina svi tipovi su senke Hrista. Tako ulje pomazanja, predstavlja Njegov Duh izliven na crvku, kovceg zaveta u kome je bio zakon, PREDSTAVLJA PROROSTOV O TOME KAKO CE REC POSTATI TELO I NASTANITI SE MEDJU NAMA!

I tako dalje, sada da subota jednostavno NIJE SENKA POCINKA I ODMORA U HRISTU, Pavle ne bi napisao ove stihove,

Kolosanima 2 16 stih,

PREMA TOME, NEKA VAS NITKO NE OSUDJUJE ZBOG JELA I PICA, ILI ZBOG GODISNJIH BLAGDANA, ILI MLADJAKA ILI SUBOTA, TO JE SAMO SENKA STVARNOSTI KOJA JE IMALA DOCI A STVARNOST JE HRIST.

I sada zaista treba imati veliku kolicinu samouverenosti pa ignorisati ovo sto sada ovde pise.

Sada za svaki razgovor o ovom, ovaj stih je neizostavan, da li to pise onako kako sam je citirao?

Pise svakako. Prema tome to je istina. Treba prilicna doza samouverenosti pa sada reci, DA KADA JE PAVLE REKAO SUBOTE MISLIO JE NA SVE PRAZNIKE ZAJEDNO.

Ja vise volim da samo procitam ono sto je Pavle mislio, nego da tumacim naknadno ono sto mnogi teolozi govore. Pavle je uvek rekao ono sto je imao reci.

Tako mi ovo uzimamo kao cinjenicu. Kao sto je cinjenica da je on celog svog zivota imao problema sa farisejim obracenim u Hriscanstvo koji su isli za njim medju paganske nacije i nagovarali vernike da drze Mojsijev zakon.

I posle 14 godna sluzbe, on odlazi u Jerusalim ka Petru i Jovanu da sa njima razmotri pitanje potrebe drzanja Mojsijevog zakona i mi to imamo u 15 glavi dela apostolskih, evo sta kazu apostoli i Sveti Duh koji je nedvojbeno bio sa njima.

Dela apostolska 15 glava, 28 stih,

DAKAKO, DUH SVETI I MI ODLUCILI SMO NE STAVLJATI NA VAS NIKAKVA DRUGA TERETA OSIM OVIH POTREBNIH STVARI,

DA SE UZDRZAVATE OD MESA ZRTVOVANIH IDOLIMA, zato ja ne idem na slave, i gozbe ni kod najblizih, OD KRVI UDAVLJENOGA I OD BLUDA. BUDETE LI SE TOGA UZDRZAVALI DOBRO CETE CINITI. BUDITE ZDRAVO!

Eto ta rasrava sta je ceremonija sta stvarnost je bila teba i davnog sabora u Jerusalemu.

Odluka donesena tada vredi i sada. Da je tu napisano da moram drzati subotu cinio bih to u veri i dobroj savesti. Ali Duh Sveti i apostoli to tada nisu odlucili, odlucila je to jedna grana hriscastva skoro 19 vekova kasnije.

Pozdrav

more_horiz
Kada shvatimo da je Subota poklon od Boga za Obitelj/Porodicu, nećemo je posmatrati nikako kao ceremonijalnu! Nama ništa ne vredi ceremonija, a Bogu još manje! Bogu smo mi vredni, i jedni drugima takođe, zbog toga je Subota tu, da to vreme provedemo u zajednici, kada drugih dana to nismo uspevali, nije nam se dalo, zbog posla i drugih aktivnosti, Subota je tu da nas zbliži, da taj dan ne trčimo i ne odvajamo se jedan od drugog, da se ne odvajamo od Boga, to je dragoceno vreme, setimo se da je Bog Subotni dan blagoslovio! Ona nosi pečat Živoga Boga! Ona je tu radi nas! Ponekad sam toliko puta Subotu načinio jevrejskom/židovsko(bila mi je teret), međutim svremenom shvatam da je ona tu mene radi, nas radi! Ja je ne posmatram tako da ne smeš ovo, ne smeš ono, NE, ja smem sve ali nije sve na korist! Ja Subotom ne želim ni ovo ni ono da radim, jer znam da je moj Spasitelj odredio tog dana da imamo zajednicu, da mu služim i upoznajem ga kroz druženje! Mnogi će reći da to mogu svakoga dana ili nedeljom! Naravno da možemo svakoga dana ili nedeljom, ali ne zaboravimo da Subota nosi Blagoslov!
Svima želim subotni i Božji blagoslov

more_horiz
Bog je dao Izraelu subotu, kao dan kada ce se oni secati na to kako ih je Bog izveo iz Egipta.

Jos jednom neka svako ko misli da je to potrebno za Spasenje postuje taj dan ja ga necu osuditi niti jednom recju.

Radi se samo o tome da li mi nalazimo u Bibliji i jedno mesto u Novom Zavetu da je to potrebno ciniti. Mislim da takvog stiha koji bi ukazao na to jednostavno nema.

more_horiz
Dragi brate Dragomire,

isto tako nema ni jedne reci ili stiha da ga ne treba svetkovati. I to je tako jasno. Ili mislis da su tadasnji hriscani imali Novi zavet ( spise ) pa su ziveli po njemu?

I sam znas da je apostolska Crkva koristila spise staroga zaveta.

Za Subotu je Bog, isti Jahve ili Isus, rekao na Sinaju: Secaj se dana Subotnoga da ga svetkujes.

To bi trebalo da ti ukaze na moralnost. Isus za sebe u Novom Zavetu kaze da je On Gospodar od Subote a On ju je u moralnom zakonu naglasio kao dan kojega trebamo da se setimo.

Zar je to kontraditorno? Isti Bog nam to kaze i u Starom i u Novom zavetu. On ne govori jedno pa drugo. A i sam ga je svetkovao.
Hvala ti sto nikoga ne osucujes.

Sve najbolje.

more_horiz
Jevrejine budimo ozbiljni dobro znas da su sve ceremonije Starog Zaveta ukinute u Hristu.

Sve zrtve koje su prinosene u hramu, svi obredi, praznici sve. Ako tvrdimo da subota nije moramo naci upute u NZ koje jasno kazu da je treba obelezavati kao obavezni dan.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
dragomir je napisao/la:
Jevrejine budimo ozbiljni dobro znas da su sve ceremonije Starog Zaveta ukinute u Hristu.

Sve zrtve koje su prinosene u hramu, svi obredi, praznici sve. Ako tvrdimo da subota nije moramo naci upute u NZ koje jasno kazu da je treba obelezavati kao obavezni dan.

Daj citate za ovo,ali ne tvoje tumacenje.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply