Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 5 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
Evo nešto malo za predah/jednan moj poznanik je dao odgovore na postavljena pitanja jednom prijatelju koji je sledbenik Ku rana

1) Zašto je 1054 godine došlo do raskola crkava u Hrišćanstvu ?
2) Koja je
prva vera na svetu i koliko je stara ?
3) Da li je Bog sam za sebe ili je
Isus Hrist u stvari Bog?
4) Koja je religija najtačnija?
5) Koliko je
Ku’ran tačan u odnosu na Bibliju?
6) Da li Biblija zabranjuje poštovanje
ostalih vera ( Islam i Katoličastvo)?
7) Koja su odstupanja koja Biblija
dozvoljava Hrišćaninu za spas svog života, i života svoje familije,(dobrovoljno
bez upotrebe sile)da se koristi obredom druge religije?
Cool Zašto Hrišćani ne
poštuju Islam ?

odgovor:

Mislim da postavljaš interesantna ali nebitna pitanja.
Najvažnija pitanja treba da budu definisanje pojma prave ljubavi i definisanje
šta je greh, a poznavati odgovor na ta pitanja znači poznavati Boga, Njegov
karakter i imati elementarnu mudrost koja čoveku pomaže u pobedi nad
svakodnevnim životnim iskušenjima.

Ali evo odgovora i na ova pitanja:

> 1) Zašto je 1054 godine doslo do raskola crkava u Hrišćanstvu?

To je bio sukob političkih interesa, a povod su bile religiozne razlike
nastale zbog različitih tradicija. Te razlike su postojale još poodavno, pa nisu
bile povod za sukob, sve dok ih nisu učinili motivi borbe za moć.

>
2) Koja je prva vera na svetu i koliko je stara?

Prava vera je ona koja
na ispravan način prezentuje Božji karakter. Koliko je stara? Prava vera je
izraz večnih Božjih principa, pa je zato ona večna. Ali od pojave greha pojavila
se i lažna religija koja ima za cilj da pred čovekovom savešću pruži izgovor za
greh, i da nepokajanom grešniku pruži sistem kojim će da ima uverenje da je
dobro duhovno iako je i dalje nepokajan.

> 3) Da li je Bog sam za
sebe ili je Isus Hrist u stvari Bog?

Bog je jedan, jer ne može van
vremena i prostora da postoji množina. Mnozina je atribut stvorenog sveta. U
stvorenom svetu jedan Bog se manifestuje kroz tri ličnosti: Oca, Sina i Svetoga
Duha. Bez Svetoga Duha čovek ne bi bio svestan potrebe za Bogom. Bez Sina -
Isusa Hrista, ne bi mogao biti iskupljen za svoje grehe, i njegovo spasenje ne
bi moglo biti pravedno.

> 4) Koja je religija najtačnija?

Najtčnije otkriva Božji karakter religija Svetog pisma, ali to moraš sam
da To shvatiš i razumeš analizom smisla njenog verovanja.

> 5) Koliko
je Ku’ran tačan u odnosu na Bibliju?

Bog se ne otkriva kroz tačnost,
nego kroz karakter. Kada imaš iskušenje da učinis greh, tada se ne namece
pitanje tačnosti, već pitanje smisla, da li su pobude koje te rukovode dobre ili
loše. O tačnosti razmišlja formalista, koji hoće da se odrekne odgovornosti da
odbaci greh, pa umesto borbe protiv greha vodi borbi na pogrešnom planu, da se
spolja ponaša tačno u skladu sa nekakvim kodeksom ponašanja, što naravno vredja
samog Boga predstavljajući Ga kao formalistu.

> 6) Da li Biblija
zabranjuje poštovanje ostalih vera ( Islam i Katoličastvo)?

Biblija
zastupa poštovanje grešnika, ali ne i poštovanje greha. Ona zastupa poštovanje čovekovog prava da bude u zabludi, ali ne i poštovanje same zablude.

> 7) Koja su odstupanja koja Biblija dozvoljava Hrišćaninu za spas
svog zivota, i života svoje familije,(dobrovoljno bez upotrebe sile)da se
koristi obredom druge religije?

Biblija ne dozvoljava nikakav kompromis
takve vrste, jer bi on značio odsustvo ljubavi prema Bogu, kršenje Božjeg
zakona. Ako te neko navodi da po cenu života pohuliš na svog Boga tako što ćeš
nekim gestom krivo predstaviti Njegov karakter, prekrštiti neku Božju zapovest,
naravno da si kriv ukoliko na takav pritisak pristaneš. Motiv pristanka na takav
pritisak ne može da bude ljubav, već jedino sebičnost, kukavičluk, nepobedjena
sujeta, neki greh, itd.

> Cool Zašto Hrišćani ne poštuju Islam ?

Vecina hrišćana nisu hrišćani sem po imenu, pa ne mogu da poštuju ni
sami sebe ni druge. A ako pod islamom misliš na samu islamsku religiju, ona ne
može da se poštuje iz hrišćanske perspektive, jer predstavlja skrnavljenje
Bozjeg karaktera, predstavlja Boga kao formalistu, itd. Ni jedan razuman covek
ne može da prihvati da se Bog čini zadovoljnim formalnim ponavljanjem jedne iste
molitve, i to na jednom istom jeziku, kao da je Bogu važno kojim rečima nešto
izražavaš, a ne smisao same molitve. Kada hrišćanin proučava Sveto pismo, on
shvata da je Bog ljubav, i kao odgovor na tu ljubav, hrišćanin postaje
hrišćanin. U svetlu te ljubavi Bog Kurana ne deluje kao Bog ljubavi, nego kao
nekakav formalista.

Svako dobro u Gospodu

more_horiz
Kontradikcije nema

Da, naizgled je to kontradikcija. Međutim, Matej
daje rodoslovlje preko Josifovih predaka od Davida preko Solomuna do
Josifa a Luka daje rodoslovlje preko Marijinih predaka od Davida preko Natana do
Marije. Tako da u stvari tu nema nikakve kontradikcije.

Matija piše Jevrejima i zato njegov izvštaj ide
samo do Avrama. Luka piše za neznabošce i on zato ide unazad sve do Avrama tako
da i neznabošci mogu da shvate da Isus nije zamo za Jevreje nego za
sve.

Pozdrav i svako dobro u Gospodu

more_horiz
Van Helsing__
Selam, Jason.
Selam i svako dobro i tebi Van Helsing.Very Happy
Nije potrebno da ispisuješ tonu posteva, tim više ako je riječ o copy-paste. Zamolio si me da posjetim određen link, ipak ne bi, vodim dijalog s tobom, a ne s islamskim sajtom. Ako držiš vrijednim da se tamo nešto kompromitirajuće nalazi za Bibliju, izvoli prenesi svojim riječima i prvom prilikom odgovorit ću u svojoj malenkosti.
Ne vidim razloga da ne prihvatiš sajt na kojem se u potpunosti objašnjava pitanje za koje tražiš odgovor!?
Naime ja sam podučen ovome što čitaš Van Helsing,ali da bi ti obijasnio u potpunosti trebalo bi mi 5.postova da ispišem zar ne?
Tvoje je pravo da to pročitaš ili ne ,ali ne možeš od mene da tražiš na koji način ću ti to obijasniti.Dao sam ti link na kojem je to podrobno i lijepo obijašnjeno,a ako ti nešto nije jasno onda pitaj mene nije problem.
Stvar je u tome što bi mi trebalo mnogo vremena i postova a koji se tiču samo jedne stavke i zar onda nije na ovaj način kvalitetnije i jednostavnije?
Ipak imaš pravo da pročitaš ili ne ,ali nemoj od mene da tražiš da ti ja to pišem u 5 postova kada sam ti dao dovoljno odgovora i link na kojem ti je sve lijepo objašnjeno,jer ovdije se treba držati srži teme.
Kažeš da je Osman uništio one najstarije kopije Kurana koje su bile ispisane dijalektima lokalnih arapskih plemena. Koliko je meni poznato Arapi su tada koristili pisane riječi samo sa suglasnicima, samoglasnike su dodavali tek u izgovaranju zapisanih suglasnika i tako dobivali riječi. Po tome nije bilo pisanih razlika, nego razlika u izgovaranju. Ispravi me ako grešim, uz moguću referencu.
Da ali su se pogrešno zapisivali i zbog toga je Osman r.a takve uništio i sačuvao orginalni izvorni Kurešijski jezik na kojem je Kur´an i objavljen!
Prema tome nema tu nikakvog mijesta sumnji i to je u potpunosti orginal kakav je i prije bio,izvorno na Kurešijskom jeziku kako sam već rekao.
Kažeš da su hafizi stalno učili Kuran i obnavljali ga i zato nije bilo mogućnosti da ga zaborave, a mogli su se i međusobno ispravljati.
Upravo tako jer i danas tako djeluju.Trebaš se uputiti dublje u fenomen zvan hafiz!
Moja malenkost tvrdi, da treba imati veliku dozu vjere kad se očekuje od ljudske pogrešive memorije da uči i obnavlja Kuran na pamet savršeno, bez ijedne greške. Očekivati savršenstvo od nesavršenog je fantazija u koji bi se usudili upustiti samo redatelji SF filmova.
Tvoja malenkost ima pravo da tvrdi šta god poželi,kao i moja ili bilo čija druga,ali oni koji su upućeni u ovu meteriju zasigurno će ti reči da tvoja malenkost katastrofalno griješi!Bez ljutnje to je tako.
Zatim, ti hafizi nisu sjedili doma i borili se da uvijek znaju savršeno na pamet Kuran. Oni su bili obiteljski ljudi, trebali su se brinuti za ženu, djecu, stoku i raditi na usjevima. Uz to su čak bili i Muhamedovi vojnici koji su se zajedno s njime borili protiv Arapa nemuslimana i Židova. Ovo su samo primjeri koji pokazuju manjkavost ''fenomena Kurana'' na koji je islam tako ponosan.
Kažeš manjkavost Kur´ana,a ono je upravo suprotno,jer pokazuje uzvišenost te Knjige!
Ali tvoje pravo je naravno da prihvatiš ili da odbaciš tu opšte poznatu činjenicu.
Hafizi su ljudi i naravno da obavljaju sve poslove koje obavljaju svi ostali ljudi od krvi i mesa.Ali to ne utiče na njihovo prenošenje Kur´ana jer ga oni stalno obnavljaju,i nemoj zaboraviti šta ti stalno naglašavam-oni su imali ispred sebe i orginalni Kur´an prema tome ako se tebi ne čini da je to orginal to je tvoje pravo da tako misliš.
Oni su imali sabrane kožice ,papiruse i ostalo ispred sebe samo što prije Osmanovog Kur´ana to nije bilo u jednoj knjizi,što ne znači da to nije bio kompletan Kur´an,jer to nema smisla tvrditi kada i danas postoje metode da se to provijeri.
Kur´an je perfektno sačuvan u orginalu što ti tvrdim u potpunosti,što nije slučaj sa orginalom Biblije!
Ovu su dokazali mnogobrojni istraživači i ut o nema nikakve sumnje,jedino ostaje da ljudi prihvate činjenice ili da ih odbace.To je svačije pravo.
Zamisli sada da se sve knjige na zemaljskoj kugli unište i popale.Koja knjiga bi jedina ostala sačuvana? Ostao bi Kur´an u glavama hafiza kojih danas ima par miliona u svijetu!!!
Eto pa sad razmisli u čemu je Kur´an između ostalog jedinstvena Knjiga kojoj nema uništenja i da to želimo učiniti!
Isto tako pogledajmo Kur´anski ajet koji nagoviještava i najavljuje to predskazanje ovim riječima-;

Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!(15:9 Kur´an)

A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi...(5:48.)

Reci: "Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, takav kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali."(17:88.)
Svijet je izazvan da sačini knjigu poput Kur´ana,a to u toku 14.stoljeća nikome nije pošlo za rukom iako je bilo bezbrojnih pokušaja.

Podatak o faraonu Amenhotepu II (Amenofis II)
je uzet iz The Bible Knowledge Commentary, Vol. 1, Victor Books, 1985., USA, p. 106.
Biblijski komentatori to kažu.Very Happy Pa zar su oni arheolozi koji su pronašli tijelo faraona?Ali nemam namijeru da se ubijeđujem već sam rekao.
Ne radi se o mom prihvaćanju ili neprihvaćanju tvog odgovora na moju kontradikciju oko faraonove sudbine. Dao sam ti alternativno gledište, onako kako to moja malenkost razumije i zaključuje, a vidim da takvo gledište nije ni Kuranu protivno. Što se tiče tvog odgovora na moju kontradikciju oko broja anđela koji su s Marijom razgovarali, zadovoljan sam; jer mi nisi proturječio oko mog odgovora na tvoje biblijske kontradikcije. Nadam se, da bar za sada, su na tvojoj listi biblijskih kontradikcija sad dvije manje.
Kontradikcija u Bibliji ima toliko da se knjige pišu na osnovu njih.Navesću ti opet samo jedan,pa da vidim možeš li na njega dati razuman odgovor!

Još je jednom srdžba Jahvina planula na Izraelce te potakla Davida protiv njih govoreći: "Idi, izbroj Izraelce i Judejce!"2 I kralj zapovjedi Joabu i vojvodama koji bijahu s njim: "Obiđite sva Izraelova plemena od Dana do Beer Šebe i popišite narod da znam koliko ima naroda." 3 Joab odgovori kralju: "Neka Jahve, tvoj Bog, dade svome narodu još sto puta ovoliko koliko ga je sada i neka to još vidi svojim očima moj gospodar kralj, ali zašto moj gospodar kralj ima takvu želju?" 4 Ali kraljeva riječ bijaše jača od Joabove i od riječi vojvoda njegove vojske(2.Knjiga Samjuelova 24:1-4)
Ovdije Bog potiče Davida da prebroji Izraelce!

versus:

1Tada Satan ustade na Izraela i potače Davida da izbroji Izraelce. 2 Kralj reče Joabu i narodnim knezovima: "Idite, izbrojte Izraelce od Beer Šebe pa do Dana, onda se vratite i kažite mi koliko ih je na broju." 3 Joab reče: "Neka Jahve dade svome narodu još sto puta ovoliko koliko ga je sada! Nisu li, moj gospodaru kralju, svi oni sluge mome gospodaru? Zašto traži to moj gospodar? Zašto da bude na krivicu Izraelu?" 4 Ali kraljeva riječ bijaše jača od Joabove. Tako je Joab otišao i počeo obilaziti sav Izrael, a onda se, najposlije, vrati u Jeruzalem. (1.Knjiga ljetopisa 21:1-5)
Ovdije vidimo ta Satana potiče Davida da prebroji Izraelce!???

Pitanje glasi;Ko je potakao Davida da izbroji Izraelce-Bog ili Satana?
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Evo da se malo pridružim. Slažem se da postoje ljudi koji napamet znaju Bibliju i Kuran.

No, mene zanima dublja pozadina svetih spisa, ono što je nadahnuće iz Boga, iz Svete sile, koje miluje nutrinu čovjeka iznutra,ono Znanje koje dođe čovjeku kao Govor bez riječi, pomazan silnom Ljubavi.

Slavim Boga za Njegovu veličinu, ma kako mi ga zvali, želim iskusiti onaj suptilni dodir i doživjeti preobrazbu. Postati Njegov dah, njegova milina, da se stopim i sjedinjim s Njim, da ga nikada, nikada ne izgubim, želim da mi bude nadahnuće zbog kojega živim i postojim, da moje dane koje mi je odredio živim za Njega i po Njemu. U kojoj knjizi to piše?

more_horiz
Laodikejac__
pa filmovi kao što su kod Davinči i sada se sprema još jedan navodno koji će da pobije da je Isus i vaskrsno - premda to tvrdi i Biblija i Ku ran da je Uskrsnuo!
Velika greška Laodikejac Kur´an ne tvrdi da je Isus a,s "vaskrsno"!!!Riječi -"Allah ga je uzdigao sebi mnogi krivo tumače,jer misle da se tu govori o tjelesnom uzdignuću.Tu se naime govori o uzdizanj duše na visok stepen jer Kur´an treba dobro poznavati pa uvidijeti da se na mnogim mijestima koristi ta riječ i da se radi o duševnom uzdignuću ,to jest uzdizanjem duše na visok stepen!Isa a.s je preživio križ i živio prirodnim životom ,nakon čega je umro i Allah ga je usmrtio i njegovu dušu uzdigao na visok stepen!To je ispravno tumačenje Kur´anskih ajeta o smrti Isusa a.s i uzdizanju njegove duše na visiok stepen a ne njegovog tijela.Preporučujem da pročitate knjigu;Isus je živio u Indiji (Holgen Kersten),pa pogledajte šta su sve istraživači pronašli i šta kažu o Kur´anskim ajetim koji ukazuju na Kašmirske predijele za koje se vjeruje da je Isa a,s poslije pohodio i šta kažu stari spisi tih naroda!
Volio bih da mi kažeš u vezi tog filma kako će se zvati jer me interesuje!
Pozdrav i svako dobro.Smile

more_horiz
Noemi__
Evo da se malo pridružim. Slažem se da postoje ljudi koji napamet znaju Bibliju i Kuran.
Pozdrav Noemi.
Kako se zovu ljudi koji znaju Bibliju napamet,jer ja prvi put čujem za to?

more_horiz
ne znam postoji li stručni naziv, no poznam čovjeka koji zna Bibliju napamet, ima 76 godina...

Smile

more_horiz
Noemi_
ne znam postoji li stručni naziv, no poznam čovjeka koji zna Bibliju napamet, ima 76 godina...
Vjerovatno postoji pojedinaca koji znaju Bibliju na pamet,ali ja koliko sam upoznat za takvo nešto u samom kršćanstvu ne postoji stručni naziv,i koliko znam da to nije praksa!?
U islamu je to pak praksa i postoji stručni naziv "hafiz",i njih je danas preko 2.miliona na planeti!

more_horiz
u kršćanstvu je praksa da ljudi svaki dan čitaju Bibliju...kako tko..

svatko na osoban način doživljava Boga, a oni koji stalno čitaju Bibliju i redovno idu u crkvu, dosta toga zapamte te citiraju u svakodnevnom životu, recimo, neki stih iz Biblije govori nešto i to kršćani provode, kao npr: odbacite sramotne riječi...čim netko uđe u situaciju da bi mogao opsovati, sjeti se stiha i ne opsuje... jer želi biti poslušan Bibliji iz razloga što kršćani smatraju da je pisana po nadahnuću božjem...i samim time budu poslušni ...

ja mislim da oni koji vole Boga, čiste sebe od unutarnjeg smeća i nemaju potrebu da psuju i rade ne-etična djela

no, ima i kršćana koji su to samo na papiru, vjeruju da ima Bog ali se ne mijenjaju iznutra, uostalom, promjena iznutra može doći samo intervencijom Božjom, čovjek je rođen sa grijehovnom naravi i treba duhovno nanovorođenje...preobrazbu unutarnjeg čovjeka..

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
Noemi_
Vjerovatno postoji pojedinaca koji znaju Bibliju na pamet,ali ja koliko sam upoznat za takvo nešto u samom kršćanstvu ne postoji stručni naziv,i koliko znam da to nije praksa!?
U islamu je to pak praksa i postoji stručni naziv "hafiz",i njih je danas preko 2.miliona na planeti!

wouu, stvarno su muslimani revni. Meni je zanimljivo kako muslimani redovito održavaju vjeru i pobožnost na nivou, pet puta klanjanje i to s pripremom, tjelesno čisti, pa se evo sad se mislim, koliko je kršćana rano jutros ustalo i najprije se srelo s Bogom? da li se muslimani osjećaju nelagodno ako propuste koje klanjanje u toku dana?

more_horiz
Noemi__
ja mislim da oni koji vole Boga, čiste sebe od unutarnjeg smeća i nemaju potrebu da psuju i rade ne-etična djela
U potpunosti se slažem sa tvojim postom Noemi.
Naime i Biblija i Kur´an uče čovijeka da odbace od sebe svako zlo i nemoralne stvari.I kao što kažeš sve zavisi od čovijeka do čovijeka,i njegove istinske vjere u Boga našeg Veličanstvenog Stvoritelja.

more_horiz
Noemi__
da li se muslimani osjećaju nelagodno ako propuste koje klanjanje u toku dana?
Svakom muslimanu i muslimanci (koji su zdravi i koji su fizički sposobni naravno) je naređen(farz) ,namaz tako da je svaki onaj koji ga ispusti dužan da ga naklanja kada bude u mogućnosti.

more_horiz
mene je jedno vrijeme progonio pritisak u savjesti jer nisam redovno čitala Bibliju i molila se za druge ljude, i puno sam radila na sebi da se maknem od osjećaja krivnje, kad mogu i kad hoću čitam i molim se, tako da se u startu suprostavim svakom osječaju krivnje jer se užasno bojim religijske zamke...

Želim služiti Bogu u duhu i istini a ne iz straha. Kad sam čitala sveti Kuran, tamo sam zapazila da je obavezno klanjanje i shvatila sam da je to u stvari Bog naredio da bi se vjernik-musliman održao uvijek u budnosti-svjesnosti Boga i da ne odluta od Boga, i kroz klanjanje se održava neprekinut dotok snage od Boga.

Kršćani tako doživljavaju molitvu, ako se redovno ne mole, gubi se duhovni intenzitet i razina snage...

more_horiz
Noemi__
Želim služiti Bogu u duhu i istini a ne iz straha. Kad sam čitala sveti Kuran, tamo sam zapazila da je obavezno klanjanje i shvatila sam da je to u stvari Bog naredio da bi se vjernik-musliman održao uvijek u budnosti-svjesnosti Boga i da ne odluta od Boga, i kroz klanjanje se održava neprekinut dotok snage od Boga.
Upravo tako Noemi.
Naime Bogu nije potreban uopšte naš namaz,ne u bukvalnom smislu!Prvi stub islama je Vjerovanje u Jednog Jedinog Boga(Allah),i bez ovog temelja namaz je uzaludan.Ali sa druge strane ako čovijek zapostavi u velikoj mijeri namaz,on će nesumljivo uzdrmati ovaj temelj i prvi islamski šart to jest vjerovanje srcem u Jednog Boga!
Od namaza korist imamo samo mi -Božija stvorenja.Tako da je to jedno čvrsto uže i ko god ga se drži neće zasigurno odlutati od svog Stvoritelja.
Allah dž.š na više mijesta u Kur´anu jasno obznanjuje da je ljude i džine stvorio samo da mu zahvaljuju (klanjaju i sedždu čine)!
Nekome je teško zahvaliti svom Gospodaru i sedždu učiniti što ga je iz ništa stvorio od beskrajne milosti Svoje,i dao mu bezbroj blagodati na kojima Mu se nikada ne može zahvaliti!
Tako da je jasno da je namaz u našu korist i za naše dobro jer je Allah sa njim zadovoljan,a mi smo sigurni da se držimo za najčvršče uže koje se nekida.

more_horiz
Jasone, postavio sam ti pitanje na temu Islam, međutim ona je za ovde planirana, tako da mi možeš ovde odgovoriti na nju:

1. Kako ti kao musliman(Bogu Pokoran)vidiš plan spasenja za ljudski rod i kako ga Ku ran predstavlja?
2. Kako je otkrivena Božja ljubav prema čoveku u Ku ranu?
3.Koje rešenje ima Ku ran za izbavljenje iz Greha?

Jasone svako dobro u Gospodu

more_horiz
Ja bih isto imao neka pitanja.

Ali kasnije. Za sada pazljivo pratim pitanja i odgovore.

more_horiz
Laodikejac__
Jasone, postavio sam ti pitanje na temu Islam, međutim ona je za ovde planirana, tako da mi možeš ovde odgovoriti na nju:
Ja mislim da je bilo bolje na temi islam,ali dobro odgovoriću ovdije.
1. Kako ti kao musliman(Bogu Pokoran)vidiš plan spasenja za ljudski rod i kako ga Ku ran predstavlja?
Plan spasenja ljudskog roda je jasno istaknut u Kur´anu na više mijesta.
Uništenja prijašnjih drevnih naroda i njihov nezavidni svršetak,koji su doživjeli je početak priče o našem spasenju!
Naime te prastare civilizacije koje su potopima,vjetrovima,vatrenim i užarenim kuglama iz neba (meteorima),bile zbrisane sa lica zemlje,su pouka lično nama i putokaz kako nam časni Kur´an govori.
Trebamo da se pitamo ,šta su ti narodi činili pa su zaslužili takvu kaznu od Gospodara svoga,i u čemu su pogriješili!?
U mnogim Kur´anskim ajetima nam je rečeno da na Sudnjem danu čovjek neće moći reči-;"Gospodaru ja nisam bio upućen,pa nisam mogao da raspoznam pravi put koji me vodi ka spasenju i Dženetu(raju)".
Bog je svakom narodu slao svoje izaslanike koji su prenosili Njegovu poruku i zakone po kojima su se trebali vladati ,da bi ostvarili konačni cilj i uspijeh!
Naš Gospodar nije nepravedan i nije nas ostavio u zabludi,nego naprotiv jasno nam je obznanio put ka našem spasenju ili Dženetu.Upoznao nas je šta je loše a šta dobro,i na nama je da se sa svojom samovoljom koja nam je data na slobodno raspolaganje,da izaberemo jedan od ta dva puta,put u propast ili put u vječno dobro i spasenje!
Spomenuti drevni narodi su odbijali Božije izaslanike i sve granice zla prelazili,pa bi ih stizala kazna Gospodara našeg,nakon mnogostrukih opomena i upozorenja.
Radili su ono što je Allahu bilo najodvratnije iako ih je On Veličanstveni preko svoji izaslanika upoznao sa dobrim i lošim dijelima,i stalno upozoravao na kaznu koja će ih stići ako se ne okane ;činjenjem širka(pripisivanjem Allahu druga ili uzimanjem drugih "bogova" mimo Njega),incesta sa svojom porodicom,krađama,ubijanjima nedužnih i slabih,homoseksualizma,i opšeg razvrata kojeg su imali na pretek.
Radili su svjesno takve grozote i u njima ustrajavali,iako su bili opominjani od Gospodara svoga mnogo puta,oni su se ismijavali Njegovim izaslanicima,i govorili-;Kad će već jednom Allahova kazna ako istinu govorite?

«I (spomeni) Luta – kad reče narodu svome: «Zašto činite razvrat koji niko prije vas na svijetu nije činio?
Vi sa strašću prilazite muškarcima, umjesto ženama. Ta vi ste narod koji sve granice zla prelazi!
A odgovor naroda njegova glasio je: «Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi – čistunci!
I Mi smo njega i porodicu njegovu spasili, osim žene njegove; ona je ostala sa onima koji su kaznu iskusili.
I na njih smo kišu spustili, pa pogledaj kako su razvratnici skončali.» (El-E'araf, 80-84.)

«Kad Mi njega i njegovu porodicu spasismo cijelu, osim starice, ona je nastradala sa onima koji su nastradali, a ostale smo uništili, i pored nastambi njihovih prolazite i danju i noću, pa zašto se ne urazumite?» (Es-Saffat, 133.-138.)

«A od njega smo ostavili vidljive ostatke ljudima koji budu pameti imali.» (El-'Ankebut, 35.)Ti vidljivi ostaci su ostaci grada Sodome na obali Mrtvog mora u Palestini!

55. A ljude, kada im dolazi uputa, odvraća od vjerovanja i od toga da od Gospodara svoga mole oprosta samo zato što očekuju sudbinu drevnih naroda ili što čekaju da ih snađe kazna na očigled svega svijeta

Samo nekoliko ajeta sam izvadio iz Kur´ana koji govore o određenim narodima prije nas,koji su uništeni jer nisu željeli da idu putem spasa i putem konačnog uspijeha kojem ih je pozivao njihov i naš Stvoritelj.

Nasuprot ovim navodima mi u Kur´anu imamo jasno obznanjen put ka Dženetu, samo je pitanje ko je spreman da ga slijedi i ko je spreman da pouku primi!?
Ti zakoni su jasni i predstavljaju slijedeće stavke-;Da se vjeruje u samo jednog jedinog Boga(Allah) i da se drugi ne uzimaju za božanstva mimo Njega Uzvišenog,da se čine dobra dijela a da se od loših odvraća,da se samo u Njega uzdamo i da mu zahvaljujemo i u dobru i u zlu,da samo Njega za oprost molimo,da općenito činimo sve ono što je dobro a da se zlih i pokvarenih dijela klonimo!
To je put koji nas vodi do spasenja i Dženeta uz Božiju pomoć,i na nama je da ga zaradimo kroz mnoga iskušenja i dobra dijela ili da ga prodamo za male bijedne pare ,zamjenivši ga prolaznim uživanjima i zabranjenim dijelima na ovom prolaznom i kratkotrajnom životu.
Put spasa u islamu je prema tome jasan ,kao i sunce koje gledamo svaki dan svojim očima.
2. Kako je otkrivena Božja ljubav prema čoveku u Ku ranu?
Božija ljubav prema čovijeku je i sama objava koju je Allah poslao nama,i upute i zakone kojih se trebamo držati da bi uspijeli.
I to je Božija ljubav samo što je većina ljudi ne primjećuje i ne razmišlja o istoj!
Naše stvaranje iz ništa,iz jedne nepostojbine,je još jedan od dokaza Allahove ljubavi prema nama.Njegova Uzvišena imena i atributi su pokazatelji Njegove neizmjerne ljubavi prema nama.
Musliman kada želi da se obrati svom Gospodaru dužan je da prije svega nazove Allahova imena kao što su-;U ime Allaha Milostivog Samilosnog(Milosrdnog)!
Allah dž.š je neizmjerno blag i mnogo prašta svojim robovima kada mu se pokaju iskreno,i samo Njemu služe.
Kratko rečeno čovijek nikada ne može da shvati Allahovu ljubav i milost koliko god želio.
Jedan islamski alim(učevnjak) kaže ovako-;"Čovjekov um je stvoren i ograničen,i može maksimalno spoznati samo ono što je stvoreno i ograničeno!A Allah nije stvoren niti je ograničen,slavljen neka je On!
Tako ni mi ne možemo maksimalno dokučiti Allahovo biće (Zatullah),pa tako ni Njegovu ljubav koja je isto tako neograničena!
Navest ću samo neke ajete iz Kur´ana i hadise(predaje) o milosti Allaha dž.š!

"A milost Moja obuhvata sve...(7:156 Kur´an)

" I ne pravite nered na Zemlji, kad je na njoj red uspostavljen, a Njemu se molite sa strahom i nadom; milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine. (7:56)

" Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostiće manje grijehove od toga kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki. (4:48.)
A Mi smo poslali svakog poslanika zato da bi mu se, prema Allahovom naređenju, pokoravali. A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da i Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv(4:64).
Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni, Mi ćemo preći preko manjih ispada vaših i uvešćemo vas u divno mjesto.(4:31)
Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti - naći će da Allah prašta i da je milostiv. (4:110)

Jedan hadis se prenosi da je Muhammed a.s rekao-;Allah je Svoju milost podijelio na stotinu dijelova .Kod Sebe je zadržao 99.dijelova,a na Zemlju je spustio jedan.Od tog dijela milosti,stvorenja su samilosna jedna prema drugima,pa kobila podiže svoje kopito kako nebi zgazila ždrijebe.A na Sudnjem danu Allah će uzeti taj jedan dio i prispojiti je sa ostalih 99.Tako će tog Dana kod Njega biti svih 100.dijelova milosti!
3.Koje rešenje ima Ku ran za izbavljenje iz Greha?

Kur´an nas uči da će svako svoje grijehe snositi i da niko ne nosi tuđe grijehe koje nije počinio!
Tako da "istočni grijeh" ili prvobitni Ademov grijeh kod nas ne postoji,jer Adem i Hava (Eva) su svoj grijeh očistili jer su izbačeni iz Dženeta na zemlju da žive!
To je bila njihova kazna,a mi smo upozoreni i kao što sam već naveo neke ajete gore,upućeni smo šta nam je činiti da se izbavimo vlastitih grijeha koje činimo.Sve zavisi od njihove težine,a o tome sam već pisao gore i navodio šta su najgori grijesi.To je širk(uzimanje drugih "bogova" mimo Allaha Jedinog) i taj grijeh se neče nikome oprostiti!Pogledajmo opet ovaj ajet koji glasi-

"Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim(širk), a oprostiće manje grijehove od toga kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki"(4:48.).

more_horiz
hvala na trudu! Kad kažeš:

"Allah neće oprostiti da Mu se neko
drugi smatra ravnim(širk), a oprostiće manje grijehove od toga kome On
hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž,
grijeh veliki"(4:48.).

šta si time želio da mi kažeš?
drugo, da li je milost ljubav? ili je samo milost!
imam još puno toga da te pitam ali ne bih želio da sve to odjednom bude, imamo dosta vremena a ko Bog dadne da se razgovaramo!
Svako dobro u Gospodu

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply