Pozdrav Noema.
Dva savjeta:
1. Ne pisati kilometarske posteve, radi bolje komunikacije.
2. Držati se teme, radi kvalitete topika.
Dva savjeta:
1. Ne pisati kilometarske posteve, radi bolje komunikacije.
2. Držati se teme, radi kvalitete topika.
Složio bih se sa tobom da su mnogi krivili Bibliju namjerno i ubacivali i izbacivali riječi vjekovima,da bi opravdali trojstvo ili neke druge stvari,a za ovo postoje argumenti!Sto se tice nepoznavanja islama, i ono sto on uci ili kako glase koji prevodi, o tome imam iskustva iz samog hriscanstva. I kod nas ima mnogo pristrasnih i na svoju ruku prevoda. Mnogi su Bibliju prevodili kao im se svidja i kako bi odbranili svoje verovanje ili tumacenje.
Tako se vidim evo desava i sa Kuranom. Neka im Bog bude milostiv.
Molim te da se ne vrijeđaš jer mi to nije cilj,i izvinjavam ti se ako te bilo čim uvrijedim.Ako te nešto vrijeđa od moje strane opomeni me i ja ću da ti se izvinem i izbacim to iz daljeg razgovora!Ja vidim da si jedan zaista fin i kulturan čovjek,i prema tome žao bi mi bilo da me krivo shvatiš!Ovo sto sam procitao kao tvoj odgovor me je duboko ( izvini sto tako kazem ) povredilo. Kako moze, to je samo pitanje, jedan prevodilac Kurana da na nas jezik, prevede neku arapsku rec kao Subota, a da je ona znacila drugo? Okrece mi se u stomaku od pomisli da je neko tom prevodiocu poverio takav zadatak a da on nije znao Arapski?
Imamo kao što ih i vi imate,bez ljutnje,i moram ti priznati puno manje i napetije za razliku od drugih religija,ako treba navesću izjave lično vaših profesora sa sveučilišta sa Oxforda i drugih!Znači svi toga imamo da budem jasniji.Muslimani koji sam ja sreo i upoznao, bili su iz razlicitih muslimanskih zemalja. A bilo ih je i iz Bosne kao i iz Srbije. Video sam da i vi imate frakcije medju sobom. Da ih sada ne pominjem, jer to nije vazno za ovu temu.
Vjeruj mi da Kur´an izrčito zabranjuje alkohol i svako zlo,prema tome da bi se neko mogao nazivati uopšte muslimanom mora da poštuje naredbe Kur´ana i da se vlada po njima,a onaj koji to ne čini on se ne može ni zvati muslimanom jer to nije.Vidis, kada sam ja sreo Boga, kako Ga mi protestanski hriscani shvatamo, On je promenio moj zivot.
Znaci osetio sam i doziveo Bozju silu OSLOBODJENJA.
Bog me je oslobodio od cigareta.
Zatim, nedugo posle toga, od alkoholizma.
Ujedno, kako mi je recnik ( psovke ) bio veoma na niskom nivou. I od toga me je brzo oslobodio. Malo se pomucio oko moje grube naravi, a u velikoj meri umirio je i moj temperament. Jos uvek ga imam, samo to je nista kakav sam nekada bio.
Kao prvo bez ljutnje ovo nema nikakve logike što si naveo,a i ostatak tvog teksta jer pogledajmo zašto!?Kao takav, sa takvim iskustvom sa Bogom, uvek sam se pitao kakvi su muslimani kao ljudi koji sluze Bogu.
I onda sam ih sreo najneposrednije sto je moguce. Bio sam sa njima prijatelj i neki put vise od toga.
Neke, iako zapanjen, zacudjen, vrlo obrazovane muslimane, spasavao sam od droge. Druge sam ucio. Neke sam morao da korim. Trece, morao sam moju zenu ili stariju cerku da stitim ( zbog nepristojnosti ) od njih ili takvih muslimana.
Prvo sam mislio da se ovde radi o neukim, i nedovoljno vernim muslimanima. Ali sam se jako prevario. Kada sam stupio sa njima u blizi kontakt, video sam da oni donose iz svoje zemlje veliko znanje o svojoj religiji i veru u Alaha.
Svi su pusili.
Zatim, retki od njih, mogao sam ih nabrojati na prste, nisu bili alkoholicari.
Zenskarosi. Nisu prezali da se umesaju u brak drugim ljudima. Otvoreno i ne krijuci se, cinili su blud.
Krali su, varali, i to jedan drugoga.
Esellamu alejkum i tebi i svako dobro!Selam, Jason.
2, 97 kaže ''potvrđujući'' je particip prezent, trajno i sadašnje vrijeme. Dakle, Kuran je Knjiga koja i danas potvrđuje istinitost biblijske Objave.
2, 79 ne kaže da su neki mijenjali zapisanu Objavu, nego kaže da su neki pisali knjigu i govorili da je to od Boga.
3, 187 ponovo, ne kaže da su neki mijenjali dopisivanjem Objavu, nego slikovito kaže da su je neki odbacili tj. prestali vjerovati Objavi.
5, 65-67 apsolutno ne spominje riječ ''Knjigu'', nego je riječ o nevjerovanju u Boga.
2, 75 ponovo, tekst ne govori ništa o mijenjanju Objave ljudskim dopisivanjem, nego da su joj dali krivo tumačenje tj. kako 2, 75 kaže slikovito je iskrivili.
5, 14 ponovo, ne govori o promjenjenoj zapisanoj Objavi, nego da su neki zaboravili njen dio, kao što su neki muslimani u Kuranu zaboravili Allahovu i Poslanikovu opomenu i tako postali licemjeri.
Ništa od ovog što si naveo ne govori, a kamoli da dokazuje da su Židovi i kršćani vlastitom rukom mijenjali zapisanu Objavu.
I da te pitam, jel moguće da čovjek promjeni Božju riječ jedanput zapisanu, tim više što je Bog sam obećao kako neće dozvoliti tako nešto!?
9.9.2005 23:52:04
Svjedočanstvo jedne muslimanke
Kategorija : Uskrsnuće
Selam i svako dobro i tebi Van Helsing!Selam, Jason.
Mi muslimani vjerujemo da je Isus(Isa a.s) imao svoje evanđelje(radosnu vjest) u tom vremenu.Naime ono nije sačuvano do dana današnjeg,i prema tome u Bibliji fali Evanđelje po Isusu ili Inđžil po Isau a.s!?Kur´an jasno to potvrđuje na više mijesta kada se govori da je Inđžil dat Isau a,sDanas naime imamo Evanđelja ali od drugih autora ali ne i od Isusa.Evo nekih primijera iz naše islamske perspektive.Veliš, da očito nisam pažljivo pročitao one ajete koje si naveo, a ja tvrdim da jesam. I što sad? Možda, da navedeš ponovo jedan primjer, pa da vidimo što uistinu tekst kaže, odnosno ne kaže
Osman r.a je Kur´an sabrao u jednu knjigu(Mushaf) a zapalio sve kožice i ostalo da se nebi nešto dodalo na orginal ili oduzelo!Sve je to bilo uz prisustvo velikog broja ljudi koji Kur´an znaju napamet (hafiza) i pored toga što su imali uvid u orginalne dijelove.Tako da se nije moglo pogriješiti,jer recimo i danas postoji mogućnost da se provijeri da li je Kur´anu nešto dodavano ili oduzimano na osnovu matemtičkog proračunjavanj harfova (slova) na kojem se sastoji jedna matematička formula u samom Kur´anuTo je još jedno od čuda Kur´ana,preporučujem ti da pročitaš knjigu za koju sam postavio link u prijašnjim postovima.Istina je da autograf (original) na kojem je zapisano evanđelje ne postoji, odnosno do danas nije pronađen. Također je istina i da ne postoji original Kurana na kojem je zapisan. Ima li islam Kuran iz Muhammedovog vremena, originalne zapise sa koža, kamenja, kostiju? Nema! Ima samo kopije Osmanovog revidiranog Kurana.
Sada umijesto "kontradikcije" ćeš da se uvjeriš sa čudom Kur´ana upravo na pitanju koje si postavio.I mene zanima jedna kontradikcija u Kuranu: Jel faraon potopljen (ubijen) ili spašen?
Hvala i tebi na razumijevanju Jevrejin i možeš se ti uključivat lagano evo sada ima prostora.Jasone, hvala ti sto nam ljubazno odgovaras na pitanja. Vidi mislim da ima dosta toga sto te ljudi zele pitati, tako ti predlazem da jedno vreme porazgovaras s njima, a ja cu strpljivo sacekati u redu.
Ako Bog da nadajmo se.Ima vremena ako dragi Bog da, zar ne?
Ma nema problema Jevrejin,nego sam ja mislio da me pogrešno ne shvatiš,da to nije za temu Biblija ili Kur´an priznaćeš i da nas može daleko odvesti od iste.Izvinjavam ti se sto sam iskustvo one muslimanke tako brzo postavio, bez predhodne najave.
To bi bilo preporučljivo,a ako želiš možeš i preko interneta da skineš Kur´an od Mustafe Mlive u malom programčiću,pa ako te bude interesovalo reci mi da ti stavim link!Ujedno imam potrebu da pronadjem Kuran, kako bih mogao kvalitetno razgovarati s tobom.
Meni je isto Jevrejin predivno sa vama ovdije i ja bih isto vas zamolio da se u bilo koju ruku ne nađete uvrijeđeni sa mojim postovima!Možemo mi ne sumnjam u jednoj Božijoj milosti i ljubavi da na lijep način razgovaramo,i da se ne mrzimo zbog drugačijeg vjerskog pogleda.Ujedno drago nam je svima sto si se odazvao i dosao na jedan hriscanski forum da odgovoris svima na pitanja koja ti postave. Takodje molim da sto se napise, ne shvatis nasom zeljom da te uvredimo ili tako sto.
Upravo tako!Naime kako sam već i rekao ja ne sumnjam da mi to možemo,i evo već to i uspijevamo čitavo vrijeme.Ako se određena tema dovede do usijanja -prelazimo na drugu,jer nema potrebe da se ubijeđujemo kada iznesemo sve što imamo.Na svakom je od nas da prihvatimo nešto ili da to isto odbacimo.Ovo su dragi Jasone ipak bolna i vazna pitanja sa kojima se i vi i mi susrecemo. Zato je vazno da ih otvoreno i posteno iznesemo i razgovaramo o njima.
I tebi veliki i srdačan pozdrav od mene!Budi toplo pozdravljen.
Selam i tebi Van Helsing i svako dobro.Selam, Jason
Što se tiče ove materije sam znaš da se na osnovu nje može otvoriti jedna tema i mnogo na istu iznijeti.Ja ti preporučujem da dublje izučiš naš islamski stav po ovom pitanju,i da zaviriš na ovu stranicu,da ja nebi morao ispisivati tonu postova!Molim te posijeti ovaj link i možeš naći sve odgovore oko svojih postavljenih pitanja.Citirao si Kuran gdje stoji da je Bog dao Isusu Indžil. Ok, pođimo tom linijom. Kako mu je dao? Zapisanog ili objavom? Objavom! Gospodin Isus je živi Indžil koji su njegovi sljedbenici, apostoli stavili na papir, odnosno zapisali ga.
Zatim, oni novozavjetni citati koje si naveo govore o jednom Indžilu, ne dva, tri ili 100. Postoji samo opasnost i na djelu je, da se taj Indžil ili jedno evanđelje tumači na pogrešan/ pogrešne načine i u tom smislu je onda ono drugo treće, itd. evanđelje o kojem govori apostol Pavao.
Tvrdiš da se izvornost evanđelja ne može utvrditi zbog prekinutog lanca prenositelja, nedovoljno podataka i međusobne isključivosti. Nije točno iz više razloga! Zapis Evanđelja je išao putem Gospodin Isus – njegovi apostoli njihovi učenici -prepisivači.
Drugo, postoje zapisi post-apostolskih i crkvenih otaca sve do kodeksa Vaticanus (najstariji kompletan Novi zavjet) da su autori apostoli i njihovi učenici. Te, treće, međusobna isključivost evanđelja je kod ateista i liberalnih teologa koji ne mogu opravdati svoj stav.
Da ti pojasnim malo u ovom slučaju.Što se tiče Osmana, nije on uništio ili zapalio bilo kakve 'kožice'' Kurana. On je uništio najstarije kopije Kurana, među kojima su mogli biti i same originalne zapisane sure i ajeti Kurana. On je sve to uništio kako bi mogao svoju verziju Kurana proglasiti službenom i mjerodavnom. Vrlo čudan i hrabar potez od njega! Vjerujem da se nijedan musliman ne bi usudio pocijepati il zapaliti i prijevod Kurana, a kamoli najstarije kopije il čak originale.
Kao što sam već ranije spomenuo ja ne poznajem fenomen zvan "hafiz" u drugim religijama?Kažeš, da je on uz sebe imao hafize. Koliko je meni poznato od početka objavljivanja Kurana pa sve do Osmanove akcije je prošlo 40 godina. Kako znaš da su hafizi bili u stanju da 40 godina perfektno, bez greške usmenim putem prenose Kuran? To se ne može znati, ti samo vjeruješ u to, ali ne možeš dokazati.
Volio bih da me upoznaš sa svojim podacima koji govore o tome! Naime ovi spomenuti naučnici su to otkrili a ne muslimani,znam ipak da ima razilaženja ali kada su se naučnici tek tako složili oko nečega?Mi vjerujemo da je upravo to taj faraon i ovi naučnici su to dokazali.Ko želi prihvatiti neka prihvati a ko ne njegova stvar i pravo priznaćemo.Ipak mi nismo naučnici treba priznati.Što se tiče faraona, imam podatak da je u vrijeme Mojsija vladao faraon Amenhotep II (1450-1425), sin Thutmosea III koji imade i mlađeg sina Thutmosea IV, a ne Ramses II. Drugo, u Kuranu 10, 90-92 vidimo faraonovo pokajanje i Allahov odgovor da će zato spasiti njegovo tijelo, odnosno život, kako to zaključuje moja malenkost.
Stvarno ne želiš da prihvatiš tako jasan primijer i jos veče čudo koje sam ti naveo na osnovu ovog ajeta!Ali to je tvoje pravo da ga ne prihvatiš.Naime, čak je takav zaključak u sladu s Kuranom koji riječ tijelo dovodi u vezu s živom osobom, a ne s lešom, kao što je u tvom slučaju. U Kuranu glede toga piše: I doista smo iskušavali Sulejmana, i bacili na prijesto njegov tijelo - zatim se obratio. /38, 34/. Tim više što se za obojicu kaže da su se pokajali.
Nema tu kontradiktornosti kao ni u slučaju faraona zasigurno,nego se treba upoznati sa temeljnim vjerovanjem islama(akidom) i podučit se bićima koja se nazivaju melecima.To jest :kakvih sve redova meleka ima,ko su poslanici u redovima samih meleka ,ko su meleci smrti,ko su meleci slanja vijesti(ne vahja-objave) ljudima itd..Može još, bar po meni kontradikcija u Kuranu, s koliko je anđela Merjema razgovarala kod vijesti da će roditi Isusa? S jednim anđelom? Ili s više njih?
i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca. "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista! "Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!" "To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!" /17, 19-21/
I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!" To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali. A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"- ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - reče - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude." /3, 42-47/