Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Padaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu?

power_settings_newLogin to reply
+15
Bhakti
mikic
simply
dragan
Trešnja
Feba
hrvoje hrki
Mila
Aladin
Daniel
Justin
vivi
Spart
dominik
forestsilvy
19 posters

descriptionPadaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu? - Page 6 EmptyRe: Padaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu?

more_horiz
necu ulaziti u raspru o Salomonovoj pjesmi...

ali cu reci da hodanje nikako nije biblijski podrzano - nasuprot.

Vidi u Postanku o Izaku i Rebeki. Smile

Hodanje nije dobro, pogotovo kad se to radi s vise zena, kao neko cudno isprobavanje, ali hodanje u neku ruku postoji - ali tek nakon zaruka.

descriptionPadaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu? - Page 6 EmptyRe: Padaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu?

more_horiz
Dominik, vidim da si mlad, pa ima vremena da upoznaš pravu osobu koja će ti biti bračni drug za ceo život.

Nikada ne bih preporučila veridbu, a da pre toga nisi dobro upoznao svoju izabranicu. Veridba je obećanje da ćeš tu devojku uzeti za bračnog druga (to nije isto što i brak - nema intimnih odnosa), a kako možeš nekoj devojci obećati brak, a da nisi jedno vreme "hodao" sa njom. Pod hodanjem ne podrazumevam slobodno ponašanje, nego upoznavanje osobe, razgovori na samo, druženje, izlasci u prirodu... Na koji način možeš biti siguran da ti devojka odgovara, ako ne vidiš kako se ponaša u društvu, kako se ponaša kada je okolina ne vidi?
Ako je osoba dobro vaspitana, ako zna koje osobine joj odgovaraju kod budućeg bračnog druga, neće ni doći do "hodanja" sa osobom koja joj ne odgovara.

Moj mlađi sin se oženio prošle godine, njegova izabranica mu je i bila prva devojka, a on je njoj bio prvi mladić. To su izuzetno retki slučajevi, ali ne bih zamerila da neko prekine vezu, ako tokom takve veze vidi da ne odgovaraju jedan drugome. Od upoznavanja do venčanja je prošlo 1 godina, a za to vreme svi su znali da hodaju. Nije bilo slobodnog ponašanja, ali moj sin je želeo da svi znaju da nije slobodan, da ima devojku (bio je izuzetno ponosan na njihovu ljubav). I danas se ponašaju kao da su upravo venčani. Nema poređenja sa nekom drugom devojkom, nema razloga da se stidi, ali naglašavam, bilo bi glupo da nije prošao period upoznavanja, "hodanja".
Ja moju snajku poštujem i volim kao da mi je rođena ćerka, jer znam da ona beskrajno voli moga sina (a nije je teško voleti, jer je zaista predivna osoba)

more_horiz
Uvijek postoji izbor, izmedju zene koju ti odabere Bog i zene koju si sam odaberes. Kao i u svakom pogledu u zivotu, imamo izbor izmedju nase volje i Bozje volje.

Kao sto je i razlika Ezava koji je izabrao zenu po svojoj promisli i Jakova koji je izabrao zenu po Bozjoj volji.

Uzdaj se u Jahvu svim srcem
i ne oslanjaj se na vlastiti razbor.

Tako ako zelimo Bogu sluziti, uvijek moramo zivjeti po Duhu i Njegovoj volji, a ne po svojoj volji. U svim podrucjima zivota.

more_horiz
Pa Rahela Jakovu nije pala s neba, vec ju je bas onako zavolio i to ne nekom povrsnom ljubavlju i to sve i jos u vrijeme kad se nisu vjenčali. Nadam se da si milio na tu Jakovljevu ženu.

more_horiz
i sigurno je da Jakov tih sedam godina nije baš SAMO gledao Rahelu sa tri kilometra razdaljine...hehe, koja si ti dominik legenda....

more_horiz
Uzeo sam ezava i jakova za primjer, a dobar je jos i izak.

Vidimo da Ezav je svojevoljno uzeo zene, koje su se njemu svidjele i koje je zelio. Dok su one bile muka i patnja njegovim roditeljima. A za Ezava Bog kaze da ga nije volio, sto mislite zasto?

Dok je jakov poslusao svog oca izaka koji mu je rekao cije kceri da uzme za zenu! Jakov je isao naslijepo bez da ih je vidio i volio, vec je znao tko ce mu biti zena! Jer je bio poslusan svom ocu, koji je to naucio od svog oca - Abrahama, kojeg pak je poucio Bog!
Jahve, Bog nebesa, koji me odveo iz kuće moga oca i rodnog kraja i koji mi je pod zakletvom obećao: 'Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju', pred tobom će poslati svog anđela, i odande ćeš ti dovesti ženu mome sinu.

Cudim se, braco, vasem neznanju po ovom pitanju. Zar mislite da ste dovoljno mudri da se nadjete zenu? Zar to nije jedna od najvaznijih odluka u zivotu? Zar cete to prepustiti svom srcu, ili premudrom Bogu?

I Salomon je uzimao zene koje je htio - i time pao u tezak grijeh! Ucite iz njegovog primjera.

Samo mudri Gospodin nam moze priskrbiti zenu koja ce nam biti blagoslov i mi njoj blagoslov, i sve to na slavu Bogu! Pouzdajmo se u Gospodina a ne u vlastiti razbor.

Odgovor Danijelu:
Poslije toga Jakov reče Labanu: "Daj mi moju ženu, jer se moje vrijeme navršilo pa bih htio k njoj."

7 godina, ne 14 godina ju je samo gledao. Jer ga je Laban prevario.

I tek nakon 14 godina:
Jakov pristane: navrši onu ženidbenu sedmicu. Onda mu Laban dade i svoju kćer Rahelu za ženu. Jakov nato priđe Raheli.

Nedajte se braco zavesti pokvarenim obicajima danasnje generacija. Nemojmo biti zidovi koji su trcali za drugim bogovima okolnih naroda. Budimo narod Jahvi vjeran!

more_horiz
prijatelju, kada piše da Jakov priđe Raheli to znači da se išao sexati s njom...zar ne vidiš da je Jakov rekao Labanu "daj mi MOJU ženu..." ....eh...

more_horiz
ali po meni je bezveze tražiti u patrijahalnom židovskom društvu isprike za ne hodanje s curom prije braka...mislim ja se slažem da treba potražiti Boga i po tom pitanju i pitati Ga da li On odobrava tu curu/dečka za nas....ali ovo što ti govoriš je pretjerano kvazifanatičko izvrtanje Biblije...sori

more_horiz
Cini kako zelis! Ja te necu nagovarati. Ako si Kristov, imas Duha, pa vidi sto Bog kaze po pitanju hodanja! A ako nemas Duha, tada je ionako sav razgovor besmislen.

Ja se ne zelim prepirati ni dugo uvjeravati. Nisam ti nadredjen, vec samo savjetujem, radi tebe samog i Boga koji te ljubi. Cuvaj se daniele! Receno mi je vec da su zene jedne od najvecih kusnji.

Neka nas Gospodin blagoslovi i cuva od napasti. Neka nas Duh ucini snaznima izdrzati kusnje!

Ovo je sve sto imam za reci po ovoj temi. Neka vam bude po vasoj vjeri! I biti ce vam tako.

more_horiz
znam da želiš dobro, samo ponekad pretjeruješ brate mili...God bless

more_horiz
Ja razmišljam ovako: ako isprobam desetak zena prije nego se nekom ozenim, time varam onu koja se udaje za mene. Jer ne bi bilo lijepo recimo da se ozenim a ona mi kaze kako je bila sa xy muskaraca prije mene.I jos mi u braku prigovara kako su neki bili bolji od mene. Sta bi vi da vam to zena izjavi?  LOL

more_horiz
ROTFL, Dominiče... Nema hodanja? LOL. Pa ti se, ili nikad nećeš oženit, ili ćeš iza sebe imat sto rastava braka. Pa majko mila, kako misliš da ćeš upoznati osobu s kojom ćeš se ženiti, ako ne prilikom hodanja? Veću glupost nisam čuo.

more_horiz
dragi bhakti, ja vjerujem Bogu. Bog se brine za mene. Wink I cini to daleko bolje nego sto bih ja mogao. Smile Slava Bogu da mogu sve svoje brige dati Njemu - i biti slobodan u Kristu Isusu.

more_horiz
Vidimo da Ezav je svojevoljno uzeo zene, koje su se njemu svidjele i koje je zelio. Dok su one bile muka i patnja njegovim roditeljima. A za Ezava Bog kaze da ga nije volio, sto mislite zasto?

Bog voli svakoga. vidiš, apsurdno je da je izak, koji je navodno bio protiv ezava zbog njegovih žena, puno više volio ezava...

Cudim se, braco, vasem neznanju po ovom pitanju. Zar mislite da ste dovoljno mudri da se nadjete zenu? Zar to nije jedna od najvaznijih odluka u zivotu? Zar cete to prepustiti svom srcu, ili premudrom Bogu?

eto brate, i mi se čudimo tvom silnom znanju po ovom pitanju... gle, kažem ti da postoje razni sijedi singlovi koji su razmišljali kao ti, pa su sa 30+ shvatili da su došle godine za koje će reći "ne mile mi se", i kasno je. to osobno znam

I Salomon je uzimao zene koje je htio - i time pao u tezak grijeh! Ucite iz njegovog primjera.

wrong, salomon je pao u težak grijeh kad je ostavio Boga i krenuo za idolima. inače, salomon je uzimao žene i prije nego mu se Bog javio i pokazao mu svoju izrazitu naklonost u onom snu

Odgovor Danijelu:
Poslije toga Jakov reče Labanu: "Daj mi moju ženu, jer se moje vrijeme navršilo pa bih htio k njoj."

I tek nakon 14 godina:
Jakov pristane: navrši onu ženidbenu sedmicu. Onda mu Laban dade i svoju kćer Rahelu za ženu. Jakov nato priđe Raheli.

koliko znam, to je bilo nakon 7 godina, dakle jakov je uzeo rahelu na kredit
inače slažem se da je Bog jedini koji zna tko je za koga dobar a tko nije. ali pretjerivanje sa tim zna odvesti jako daleko, do te mjere da se zatvorimo u sobu i molimo 24/7 da nam pozvoni na vrata idealna djeva koju će Bog dovesti iz najdaljih daljina

more_horiz
Evo, pokrenut ovom diskusijom, postavio sam seriju propovijedi koja je održana na kongresu mladih adventista i govori baš o ovdje pokrenutim pitnajima. Govornik je Miroslav KIš, profesor etike.

http://adventisti.info/dl.php?catid=13

P. S. I tu se ohrabruje hodanje Wink

more_horiz
Možda nisam posve u temi, ali mislim da nema potrebe za ovo što me zanima otvarati neku novu. Što mislite da li je normalno i ne nekršćanski da djevojka učini prvi korak u pristupu mladiću?

more_horiz
NIje nenormalno i nije nehriscanski.

more_horiz
moje mišljenje je da i devojke mogu prići mladiću ali pristojno i Hrišćanski pre svega pa i da mu diskretno stavi do znanja da je on interesuje što da ne samo napred !
VIŠE SE VOLITE A NIKAKO SVAĐAJTE !
veliki pozdrav od mokija Blagoslov !

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply