Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Padaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu?

power_settings_newLogin to reply
+15
Bhakti
mikic
simply
dragan
Trešnja
Feba
hrvoje hrki
Mila
Aladin
Daniel
Justin
vivi
Spart
dominik
forestsilvy
19 posters

descriptionPadaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu? - Page 3 EmptyRe: Padaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu?

more_horiz
Čemu tolike tabu teme među kršćanima?Zašto neki ljudi misle da je sex grijeh,ako je sa osobom tvog života i ako je to blagoslov od Boga?Mislim da bi trebali malo otvorenije o tome pričati,a ne zabadati glavu u pijesak kao nojevi i misliti da ne smijemo pričati o tome.Ima ovdje na forumu dosta mladih ljudi koji žele saznati nešto o tome,koji će možda uskoro stupiti u brak ili sl. Pa zašto onda ne bismo im dali po koji savjet,kršćanski naravno.

descriptionPadaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu? - Page 3 EmptyRe: Padaju li krscani na vanjstinu ili nutrinu?

more_horiz
Jedno iskustvo sa kojim sam licno upoznat.

Jedan brat iz Nisa nasao lepu i divnu devojku iz Crkve.

Ali iako su se zabavljali on se sa svojom inace poboznom majkom molio Bogu da mu kaze, da li je ona za njega ili ne.

Jedne noci, iste noci, sanja majka tu devojku kako ima cetiri noge. A on je u snu vidi sa tri noge.

Kada su se probudili, sede oni i pricaju o onome sto su sanjali. I nista ne razumeju. Cudno im, jer devojka u jedom snu ima cetiri noge u drugom tri.
Zakljuce oni da im nesto Bog hoce da kaze ali ne razumeju sta.
Tako se nastave moliti da im Bog objasni sta je tim snovima hteo da im kaze. I jedne noci dobiju odgovor. U snu Isus im kaze da su devojku tako sanjali jer ona je sa dve noge kod Boga a sa dve noge u svetu.

Tako decko napusti tu devojku.

Kasnije ga sretnem sa jednom drugom devojkom, s kojom se verio. Pitam ga kako mu je sada, i da li ga Isus sada podrzava u toj novoj vezi. Odgovori de je izuzetno sretan.

A ja onako sa prikrajka vidim da verenica ni izbliza nije lepa kao ona sto ju je sanjao sa tri noge.

Pa o tome govorimo, zar ne?

Sta da je on posmatrao njenu fizicku lepotu? Pogresio bi, i to je sigurno. Ali moj prijatelj, nije hteo zenu koja ce telesno da zadovolji njegove zelje, vec zenu za citav zivot koja ce ga podrzavati u njegovom hodu za Bogom.

Naravno, da ovo ne treba generalno primenjivati na svakog od nas. Svi smo razliciti, i sa svakim od nas Bog radi onako kako zna da mi mozemo primiti. Iako ja verujem, da je Bozji izbor bracnog partera najbolji izbor.
Ali mnogi danas sami biraju svog zivotnog sapunika, i sami placaju zbog toga.

Mila takodje ima pravo u svojim stavovima.

more_horiz
Daniel je napisao/la:
Jevrejin je napisao/la:
Samo duhovno privlaci duhovno. Duhovna velicina ne gleda na fizicku lepotu. Mnogi koji kazu da imaju Svetoga Duha i krsteni su Njime, imaju neke darove Duha, toliko vole telesno i telo da to pokazuje da i nemaju pravog Duha Bozjeg u sebi. Ja bih to nazvao kao ZNAK onima koji su u samoobmani.
ovo nije istina, stvar je u tome da onda, ako imaju Duha, ne žive po Duhu odnosno ne pokušavaju živjeti po Duhu, no to ne znači da nemaju PRAVOGA Duha Božjeg u sebi....

Eto, nije istina a verujem da me nisi razumeo.

Danilo brate,

Covek koji je pod vodstvom i upravom Svetoga Duha prepusta Bogu da sve, ama bas sve, pa i pored toga sve, Bog bira bracnog druga za njega.

I taj izbor, ma kakav on bio, je najbolji ( Naravno ovaj Bozji izbor bracnog druga mora da bude uravnotezen i logican, kao sto o tome pise Mila ). E sada mnogi koji kazu da imaju Svetoga Duha i veoma su odusevljeni nekim Njegovim manifestacijama, kada Bog hoce da ih povede Njegovim putem i ne pomisljaju da Mu se pokore.

Takvi imaju laznog duha u sebi.

Sto ovo nije istina?

Kada covek verom primi Svetoga Duha, on je u pokornosti Njegovog vodstva, jer Duh Sveti ga uci i vodi. Sveti Duh vodi Bozjeg coveka i upravlja njime uz pokretanje njegove volje da hoce i da ucini kako je Bogu ugodno. I to je pravi Sveti Duh, i taj pravi Sveti Duh ga vodi i usmerava u svemu po Pismu. Onako kako je u Pismu otkrivena Bozja volja. Posebno ga uvodi u ljubav prema Hristu i pokornosti Bozjoj otkirenoj volji.

Naravno da se hriscanin moze odupreti vodstvu Svetoga Duha, to je jasno, ali to se nece desavati uvek. Jer ga Sveti Duh vodi u istinu, u savrsenu poslusnost. Kada se odupiremo pravom Bozjom Duhu tada to cinimo iz slabosti ili gresnih navika koje On jos uvek nije ocistio iz nas. Posvecenje traje citavog zivota. Ipak, On Bozji Duh nas ne napusta i bori se pobedjujuci u nama nase slabosti, usavrsavajuci nas u svetosti. To je ocigledni napredak u duhovnom odnosu prema Bogu i poslusnosti k Njemu.
Pravi Duh Bozji nas vodi u pokornost Bogu. I to je pravi Duh Sveti. Ali ako je nas zivot stalna neuravnotezenost i nesklad sa Bozjom voljom i te kako treba da se pitamo sta je to sa nasim zivotom, i koji je to duh u nama.

Ti kao da neznas da se kod hricanina moze dosunjati lazni duh koji hoce da preuzme kontrolu. Koji ce u zadnje vreme mnoge prevariti.

Danas ima mnogo onih koji veruju da ih vodi Bozji Duh, a u stvari su pod kontrolom laznog.

Zbog cega je tako? Zato sto za njih Bozji zakon nije vise vazan. Jer zakon je putokaz ili pokazatelj kada cinimo greh, i vodi nas Hristu kao Spasitelju preko koga dobijamo i bivamo krsteni Svetim Duhom. Preko Zakona dolazi do poznaje greha.

Zakon nam pomaze da prepoznamo kojim putem treba da nas vodi pravi Sveti Duh. Ako je Duh prav, ON nas vodi u pokornost Bozjoj volji kako je ona otkrivena u Svetom Pismu. A kako bi smo znali sta je greh da nema zakona? Kad nam vec sam Isus i Njegov zivot ne uspevaju da rasvetle um.

Ipak razumeo sam tvoju primedbu, i shatam sta si hteo reci.

more_horiz
da mislim da sam skužio sada što si htio reći...eh dok meni dođe do mozga već će biti kraj turističke sezone...heheheh...pozdrav

more_horiz
Pozdrav stari moj.

more_horiz
Aladin je napisao:
što se tiče Pesme nad pesmama, tu se prirodnim stvarima pokazuje tajna ljubavi između Hrista i njegove Neveste! Nije uopšte akcenat na telesnom.

S ovim se ne mogu složiti. Smatram da je u povijesti crkve nastalo puno pogrešnog razumijevanja ljudske spolnosti zbog ovakvog tumačenja Pnp.

Dominik je napisao:
znam da zelja za zenom radja samo mukama.

Hehe, baš si mi simpa, prijatelju. Znaš li da su isto tako razmišljali i Augustin, Origen, Jeronim, i mnogi drugi? Znaš li kako se Jeronim kažnjavao svaki put kad bi mu došla "želja za ženom"? SKAKAO BI U GRM S TRNJEM! Što misliš o ovakvoj metodi za suzbijanje ove grešne želje? umirem od smijeha

more_horiz
Mi bi smo danas morali skakati pod kola, kako bi smo se oslobodili takvih misli pored sadasnjih zena.

more_horiz
Nije potrebno skakati pod kola, vec samo odustati od zelja nasih srca i predati se Bogu u ruke.

"Sva radost tvoja neka bude Jahve:
on će ispuniti želje tvoga srca!
Prepusti Jahvi putove svoje,
u njega se uzdaj i on će sve voditi." (Ps 37,4.5)

more_horiz
Pozdrav josua, slazem se da seksualnost ne treba biti tabu tema. Kao ni ostale stvari, nisu nam potrebne tabu teme nego iskreni razgovori.

Inace da li ste razmisljali zasto 90 posto mladih danas nece da budu deo neke zajednice protestanata?

Zato sto su protestantni bar dobar deo njih jos uvek na Pismu koje je izricito protiv predbracne seksualnosti i preljube.

Koliko ih je samo reklo to kao glavni razlog. Jako puno. A onda i oni koji su deo crkve i vole Hrista imaju jako puno problema sa svojim telom.

Iskreno pobeda nad telom je veoma jak izazov svakom verniku. To je jedna velika bitka. Sta bi Bog mislio o mladom coveku koji vodi ljubav sa svojom devojkom? Sta mislis?
Kako bi postupio prema njemu?

Zna da to ne valja ali ipak to radi. Da li bi ga kaznio, imao razumevanja ili kako bi postupio sa njim?

Jos kada daje svaki put obecanje da to nece ponoviti pa ipak ponovi?

Eto i kralj David je pao na tome, takodje i Solomon mudri kralj!

Licno mislim da je stvar u promeni NASIH ZELJA, dakle ne u tome DA POTISKUJEMO NESTO NEGO DA SE NESTO U NAMA PROMENI.

To je pravi put, ali jako malo ljudi ga nalazi, MISLIM JAKO MALO LJUDI NALAZI NACIN DA DODJE DO UNUTRASNJEG ISKUSTVA PROMENE!

Nazalost ali ja tako.

more_horiz
Isto tako justin, nema potrebe skakati u grm ali ni spustavati moralne standarde, Rec je krajnje nedovsmislena u tim stvarima, KO GOD POGLEDA NA ZENU SA ZELJOM UCINIO JE PRELJUBU U SVOM SRCU!

more_horiz
SEKSUALNOST - PLOD GRIJEHA, ILI BOŽJI DAR?

Seksualnost sama po sebi je Božji dar. On je Adama i Evu stvorio kao seksualna bića i seksualnost nije ništa loše, naprotiv - nju je osmislio savršeni Bog, dao nam je taj divni dar.

Pjesma nad pjesmama slavi seksualnost, kao nešto lijepo, kao nešto od Boga dano, kao nešto što treba služiti jednom veoma dubokom i čvrstom povezivanju muškarca i žene. Pavao u 1. Korinćanima 7 također nalaže mužu i ženi da se ne uskraćuju jedno drugome.

Međutim, iskvarena ljudska priroda jako je sklona pervertiranju svih divnih Božjih darova, pa tako i dara seksualnosti.
Biblija nam kaže da je jako važno da mladi (i stariji) stražare nad svojim umom i nad svojim očima.
To je jedan važan princip, zbog toga što smo svi mi skloni grešnim željama i nikad nećemo na ovoj zemlji doći do tolikog savršenstva, da ćemo moći reći da nas zlo više uopće ne privlači.

Dakle, jako je pogrešno upadati u krajnost da kažemo da je seksualnost nešto loše. To što je NAŠA PRIRODA izopačena, ne znači da trebamo prezirati svoje tijelo. Bog je rekao da želi da naše tijelo bude "hram Duha Svetoga".

Istina, danas postoji više iskušenja nego ikad ranije, koja nas navode da zloupotrebljavamo svoju seksualnost. Ali Božja volja za čovjek nije da samo plače zbog iskvarenog stanja svog duha i tijela, nego da se BORI protiv svog stanja, da shvati Božju namjeru s njegovim tijelom i da dopusti Bogu da ga mijenja sve više u svoju sliku! Slažemo li se svi? Dakle, mladići i djevojke, Bog nas poziva da stražimo nad svojim očima, nad svojim ušima, nad svojim umom, ako želimo imati zdrave i sretne odnose s osobama suprotnog spola!

P.s. da vam otkrijem jednu tajnu: ljudi pogrešno vjeruju u onu staru freudovsku teoriju, da u nekome seksualna želja raste sve više, ako si ta osoba uskraćuje seksualni užitak, pa da će onda s vremenom doći do te točke, da će od silne želje "eksplodirati"... Međutim, psiholozi su otkrili da je istina suprotna: Što se više suzdržavamo od seksualnih misli i radnji, time ćemo imati SVE MANJU želju za tim!

TKO NE VJERUJE, NEKA ISPROBA! -- inače, ova metoda važi i za vjerovanje u neke teološke doktrine.. (npr. subota...) Wink

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Isto tako justin, nema potrebe skakati u grm ali ni spustavati moralne standarde, Rec je krajnje nedovsmislena u tim stvarima, KO GOD POGLEDA NA ZENU SA ZELJOM UCINIO JE PRELJUBU U SVOM SRCU!

Amen! Koliko li je samo preljuba u crkvi, samo u jednom danu? Shocked

Zato se treba cuvati od toga. Smile Dok nam, ako nam, Bog odluci podariti bolju polovicu. Wink

more_horiz
dominik je napisao/la:
dragomir je napisao/la:

Amen! Koliko li je samo preljuba u crkvi, samo u jednom danu? Shocked

Zato se treba cuvati od toga. Smile Dok nam, ako nam, Bog odluci podariti bolju polovicu. Wink

Amen!

Dominiče, samo me smeta što toliko naglašavaš da ti Bog mora podariti ženu.

Mislim, to je u principu ok, ali moraš shvatiti da odluka o odabiru žene i profesije nikad nije u potpunosti na Bogu, osim u iznimnim slučajevima, kad se Bog javlja u snu, ili daje znak. Ali u normalnim situacijama, Bog tebi dopušta da odabereš ženu koju želiš. A ako si vjeran Bogu, naravno da ćeš u svom odabiru slijediti glas Svetog Duha.
Ne postoji "jedna jedina ona prava na cijelom svijetu" - to moraš shvatiti. Bog je Adamu dao samo Evu, tako da on nije mogao birati. Međutim, danas postoji puno Eva oko tebe. Ako jednu ne odabereš možda dočekaš 40-u i 50-u kao samac, isfrustriran životom, ljut na Boga što ti nije dao ženu, itd... Kužiš me?
Ali svakako da nećeš biti sretan u braku, kao ni u poslu kojeg radiš, ako nisi vjeran Bogu, ako se povodiš isključivo za svojom logikom, svojim željama i osjećajima. S tim se sasvim slažem.

more_horiz
Bila su dvojica zaljubljeni u mene,oba dvojica vjerni Bogu,služili u crkvi,ma nema greške najbolji među mladima tada.Ja izabrala onog koji mi je pisao pjesme,ljubavne lijepe ma milina.Pa ti vidi sada,koji je bio pametniji. scratch

more_horiz
Zaljubljenost nije siguran znak Bozje volje.

Kao ni tvoj izbor. Ali sto je tu je. Sada je gotovo s ovim si u dobru i u zlu. Wink

Vrijeme ce pokazati ispravnost svega toga. Smile Nadam se da ce ipak sve biti u redu.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Dominiče, samo me smeta što toliko naglašavaš da ti Bog mora podariti ženu.

Mislim, to je u principu ok, ali moraš shvatiti da odluka o odabiru žene i profesije nikad nije u potpunosti na Bogu, osim u iznimnim slučajevima, kad se Bog javlja u snu, ili daje znak. Ali u normalnim situacijama, Bog tebi dopušta da odabereš ženu koju želiš. A ako si vjeran Bogu, naravno da ćeš u svom odabiru slijediti glas Svetog Duha.
Ne postoji "jedna jedina ona prava na cijelom svijetu" - to moraš shvatiti. Bog je Adamu dao samo Evu, tako da on nije mogao birati. Međutim, danas postoji puno Eva oko tebe. Ako jednu ne odabereš možda dočekaš 40-u i 50-u kao samac, isfrustriran životom, ljut na Boga što ti nije dao ženu, itd... Kužiš me?

ok, uspjeli smo se sloziti osim s ovim gore Very Happy

To naglasavam jer to vjerujem. Smile
Ne slazem se s time da Bog meni daje da biram zenu koju zelim. Ja iskreno vjerujem da postoji jedna zena za mene. Ako je Bozja volja naravno. A i vjerujem da kad dodje vrijeme, ako dodje, da ce mi Bog lijepo reci - ta! I mislim da bilokakvo petljanje u Bozji izbor moje zene, moze dovesti do krnjenja Bozjeg plana i golemih problema u mom zivotu.

A i vidio sam svjedocanstvo u mojoj zajednici gdje je jedan brat dosta godina cekao zenu, zatim je duze vrijeme molio i na jednom sastanku mu je Bog ukazao na jednu sestru. I vidi cuda, i njoj je bilo ukazano na njega. i sada su zaruceni. golupcici... klap

A da se ljutim na Boga sto mi nije dao zenu, sumnjam da ce tako biti. Jer sam spreman poput Pavla cijeli zivot biti bez zene. Mozda je to dar koji ja imam. A mozda me samo Bog cuva da ne sagorjevam. ne znam. Ali tako ja zivim i vjerujem. Smile

more_horiz
Trešnja je napisao/la:
Bila su dvojica zaljubljeni u mene,oba dvojica vjerni Bogu,služili u crkvi,ma nema greške najbolji među mladima tada.Ja izabrala onog koji mi je pisao pjesme,ljubavne lijepe ma milina.Pa ti vidi sada,koji je bio pametniji. scratch

Šta je onda drugi radio,kad ti je jedan pisao pjesme king Šalim se naravno smjeh

more_horiz
dominik je napisao/la:
Zaljubljenost nije siguran znak Bozje volje.

Kao ni tvoj izbor. Ali sto je tu je. Sada je gotovo s ovim si u dobru i u zlu. Wink

Vrijeme ce pokazati ispravnost svega toga. Smile Nadam se da ce ipak sve

biti u redu.

Naravno da je dobro puno bolje nego sam mislila,nebi ga mjenjala ni za što.
Najbolji na svjetu,niko ga zamjenit nemože.Ma ljubi ga žena kiss

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply