Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa?

power_settings_newLogin to reply
+6
braslav
Mali princ
kainos
Spart
Izrail
hrvoje hrki
10 posters

descriptionSakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa? - Page 5 EmptyRe: Sakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa?

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ne bih sada da nekog ozalostim svojim stavom, ali sakramenti koje je izmislila katolicka crkva su za mene, pogresni.

To je falsifikat koji nema veze sa ucenjem Biblije. Za to su krive pape koji imaju kljucnu ulogu u kreiranju katolicke vere.

Da li je katolicizam hriscanaska religija, ja mislim da nije. Zasto tako mislim?
Oni su toliko iskrivili Jevandjeosko ucenje da se jasno zapaza namera nametanja laznog Jevandjelja. Ali to je proklestvo.

Zato mogu da kazem da su iskreni katolici, oni zavedeni, hriscani, ali njihovo vodstvo, ono na vrhu to sigurno nisu. Medjutim, svaki onaj katolik koji iskreno od srca veruje u sakramente on je po meni, pred Bogom, pravi hriscanin. Jednog dana, kada mu sam Bog bude dao vecu svetlost, on ce po svom slobodnom opredeljenju izabrati kome ce pripadati.
Ili cistom izvornom Hristovom Jevandjelju ili tradaciji i mnogobostvu ubacenom u hriscanstvo.
Tu ja ne mogu biti niciji sudija. Svako ce za sebe morati dati odgovor pred Bogom. Ja samo mogu pozvati te ljude da pazljivo proucavaju Bibliju sami za sebe, moleci se Bogu da im otvori oci i vide sta je Isus stvarno hteo da kaze.

hvala ti brate na lijepim željama da nam DS otvori oči , jer nam naši tisućgodišnji egzegete i apologote pomutiše vid i ubiše sav Duh božji koje vodi izgleda jedino reformirane, slava ti i hvala Isuse na tome

molio bih te da nam samo kažeš koje si kršć.-reformatorske denominacije?
baš me zanima koja je to koja bi na trebala biti svjetionik u mraku koji nam daje naša KC?
možeš li mi reći :Kako ti znaš da te vodi ispravan duh, Duh sveti , a ne mene ili nekog drugog katolika koji vjeruje u Isusovu nazočnost u sakramentima?
jesu li te to naučili pastori, starješine ili ti sam, ili sam Duh sveti
da li tebe vodi "ljudskih ruku i pameti" znanje i tumačenja ili neko tumačenja s Božjih visina?

Zadnja promjena: ; čet 18 sij 2007, 15:47; ukupno mijenjano 1 put.

descriptionSakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa? - Page 5 EmptyRe: Sakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa?

more_horiz

Obavljanje Gospodnje večere

Novi zavet skoro ništa ne govori o pojedinostima svetkovanja Gospodnje večere. Skoro ništa ne kaže o učestalosti svetkovanja, ko može ili ne može da učestvuje, ili čak i stvarnoj prirodi hleba i čaše kojima će se vernici poslužiti. Ovi praktični aspekti su razvijeni na temelju biblijskih načela.

1. Učestalost svetkovanja

Fraza "jer kadgod jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete" (1. Korinćanima 11,26) ne pruža odgovor na pitanje kako često treba održavati obred Gospodnje večere. U Novom zavetu nigde se ne pojavljuje neko uputstvo o učestalosti svtkovanja Gospodnje večere. Upravo zato su razne Crkve razvile svoj sistem svetkovanja. Ima hrišćanskih Crkava koje Gospodnju večeru dele svake sedmice, pa čak i svakoga dana.

2. Ko može da učestvuje

Pavle upozorava Korinćane da ne učestvuju u Gospodnjoj večeri na nedostojan način, već da čine posle odgovarajućeg samoispitivanja (1. Korinćanima 11,27.28). Da bismo pravilno shvatili značenje izraza "na nedostojan način", moramo razmotriti i Pavlove savete vernicima o "dostojnom životu" i kontekst tih saveta. Hrišćani treba da žive "kao što se pristoji Bogu" (1. Solunjanima 2,12), u skladu sa svojim svetim zvanjem (Efescima 4,1), i sa "evanđeljem Hristovim" (Filibljanima 1,27). Prema tekstu u Kološanima 1,9.10. Pavle se moli Bogu da hrišćani žive "pristojno Bogu na svako ugađanje i u svakom dobrome delu da budu plodni, da rastu u poznanju Božjemu".
Prema tekstu u 1. Korinćanima 11,20.22. neki vernici u Korintu su se ponašali suprotno Pavlovoj definiciji "dostojnosti". Pohlepni i sebični bogataši su pokazivali da im nije stalo do potreba siromašnije braće. Svojim ponašanjem ranjavali su srca manje srećnih vernika u Crkvi i sramotili svoga Gospoda. Očigledno da nisu pravili razliku između običnih obroka, na kojima su, na primer, mogli da učestvuju svi članovi porodice i svetog obreda Gospodnje večere, kada su morale biti uklonjene sve društvene razlike. Pažljivo ispitivanje pobuda i ponašanja bi im svakako pomoglo da poprave svoje greške.
Svi oni koji su se krstili u Isusa Hrista mogli su pristupili Večeri s punom sigurnošću u božansku blagodat i učestvovati u ovom zajedništvu. Oni koji nisu kršteni vernici Crkve ne bi imali pravog razloga da učestvuju. U kontekstu krštenja vernika, nekrštenu decu bi trebalo pozivati da prisustvuju obredu. Posle odgovarajućeg poučavanja i krštenja i ona se mogun pridružiti ostalim vernicima u slavljenju Gospodnje smrti, vaskrsenja i skorog povratka.

3. Beskvasni hleb i neprevrelo vino

Uzimajući u obzir jevrejski običaj da se u predvečerje Pashe iz domova ukloni svaki kvasac (2. Mojsijeva 12,15.19; 13,7), može se sa sigurnošću kazati da je na Gospodnjoj večeri bio upotrebljen beskvasni hleb. Osim toga, Pavle izjednačuje kvasac sa grehom (1. Korinćanima 5,7.Cool, kojih nije bilo u Hristu. Upravo zato, beskvasni hleb – koji se spravljao od pšeničnog brašna pomečanog sa uljem, vodom i solju – treba da se upotrebljava na obredu Gospodnje večere kao simbol Gospodnjeg tela, žrtvovanog za sve koji ga veruju, bez obzira na vreme i mesto.
Opis Gospodnje večere i u sinoptičkim Evanđeljima i u Pavlovim spisima upotrebljava izraz "čaša" i "rod vinogradski" za piće koje predstavlja Hristovu krv. Reč "vino" se ne pojavljuje. Alkohol je proizvod raspadanja i smrti, neprikladan da simbolički predstavi Hristovu otkupiteljsku krv. Prema tome, upotreba prevrelog soka ili alkoholnog vina prilikom obreda Gospodnje večere nije u skladu s Biblijom. Istisnuti sok grožđa pravilno predstavlja Hristovu krv, prolivenu za spasenje mnogih, za oproštenje njihovih greha.

Opisujući Gospodnju večeru, Elen G. Vajt kaže: "Hristos je još uvek za stolom na kojemu je postavljena pashalna večera. Pred Njime se nalaze beskvasni pashalni hlebovi. Na stolu stoji i pashalno neprevrelo vino. Ovim znamenjem Hristos prikazuje svoju čistu žrtvu. Ništa što je pokvareno vrenjem, sibmolom greha i smrti, ne može predstavljati bezazleno i prečisto Jagnje (1. Petrova 1,19)." (Čežnja vekova, 567)

D. Zaključak

U obredu Gospodnje večere Gospod nam nudi svoj veliki dar spasenja: svoje telo i svoju krv, koji su prikladno simbolički predstavljeni beskvasnim hlebom i čistim grožđanim sokom. Hleb predstavlja Isusa kao ličnost; grožđani sok je savršeni simbol Njegove krvi pomirenja. U slavljenju Gospodnje večere, hrišćani ne samo da se sećaju Isusove velike žrtve za njihove grehe, već se raduju i novom zavetu koji im garantuje sadašnje zajedništvo sa Hristom i buduću slavu u Njegovom carstvu. Upravo zato, Gospodnja večera je prilika za radovanje, a ne za žaljenje, iako ćemo uvek biti svesni visoke cene koja je plaćena za naše otkupljenje, Hristove dragocene krvi, krvi Jagnjeta bez mane i mrštine (1. Petrova 1,16).

descriptionSakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa? - Page 5 EmptyPozdrav braćo!

more_horiz
Jednostavno me šokira činjenica da katolička crkva zavodi tolike mase svojim suludim doktrinama. Biblija nigdje ne spominje sakramente, opravdanje dolazi vjerom kroz Krista, a ne sakramentima kroz katoličku crkvu.

Jedino mi je žao iskrenih katolika, i ja sam nekoć bio katolik dok nisam prihvatio radosnu vijest i Gospodina Isusa Krista kao mog osobnog i jedinog spasitelja i otkupitelja.

Svatko tko je protiv Krista je antikrist. Papa je antikrist.

„Neka vas nitko i nikako ne obmane! Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne
pojavi se Čovjek grijeha, Sin propasti, Protivnik koji ‚sam sebe oholo
uzdiže protiv svega’ što ljudi nazivaju ‚Bogom’ ili drže za sveto, tako da
sjedne u ‚Božji hram’ pokazujući sebe kao da je Bog.“ ( 2.
Solunjanima 2,3-4)

Papa i danas tvrdi da je on Božji namjesnik na zemlji, odnosno tvrdeći da je njemu Bog dao vlast nad zemljom. Iako nam Krist govori da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta! Već da zemljom gospodati sam Sotona. Papa je Sotonin namjesnik.
Pozdrav!

Zadnja promjena: ; čet 18 sij 2007, 17:32; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
inliner je napisao/la:
Jednostavno me šokira činjenica da katolička crkva zavodi tolike mase svojim suludim doktrinama. Biblija nigdje ne spominje sakramente, opravdanje dolazi vjerom kroz Krista, a ne sakramentima kroz katoličku crkvu.

Jedino mi je žao iskrenih katolika, i ja sam nekoć bio katolik dok nisam prihvatio radosnu vijest i Gospodina Isusa Krista kao mog osobnog i jedinog spasitelja i otkupitelja.

Pozdrav!

nemoj nas žalit
možda bi sebe trebao
možeš li nam reći iz koje si reformirane crkve
a u prilog nauku KC evo da te još jednom podsjetio šta je Isus osobno rekao:

Tebi ću dati ključeve KRALJEVSTVA NEBESKOGA, pa što SVEŽEŠ NA ZEMLJI, BIT ĆE SVEZANO NA NEBESIMA
A ŠTO GOD ODRIJEŠIŠ NA ZEMLJI, BIT ĆE ODRIJEŠENO
na nebesima.

ili vezano sa sakrament svete pričesti i ustanovljenje od strane Isusa ( euharistija- Večera Gospodnja)

Matej 26,26-29

UZMITE I JEDITE!
ovo je tijelo moje...

I uze čašu...
PIJTE iz nje SVI
Ovo je KRV moja, KRV SAVEZA koja se za mnoge
prolijeva na OTPUŠTENJE GRIJEHA.

evo dodajem naknadno i ovaj stih:
Ivan 6

53 Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! 54 Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. 55 Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. 56 Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. 57 Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. 58 Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke." 59

to rekavši dahne u njih i kaže im:
"Primite DUHA SVETOGA,
Kojima ( vi apostoli-svećenici-op HH) OTPUSTITE GRIJEHE,
OTPUŠTAJU IM SE,
kojima zadržite
zadržani su im"

pa možeš li mi malo pojasniti krivovjerje , krivo tumačenje, doslovno onoga što je rekao Isus??obred

more_horiz
Ti opet ne shvaćaš da se radi o simbolici, a ne stvarnoj pretvorbi, Petar nema nikakve ključeve, ono što je on dobio, dobili su i drugi učenici, a to je evanđelje. To je sila BOžja po kojom nam se valja spasiti. To je "ključ" za ulazak u "nebo". Žalosno je da neki zamišljaju da Petar stoji sa ključevima na nebu, papa si je čak i izradio "ključeve", da bi mogao propuštati ekipu.

Kruh koji je došao s neba je Isus Krist, a ne hostija. Ne dolazi do stvarnog jedenja. Mi nemožemo pojesti Boga ili popiti njegovu krv, praksa jedenja Bogova postojala je u Babilonskoj misterijskoj religiji, ne u apostolskoj crkvi.

Ti tvrdiš da dolazi do "PRETVORBE", dakle katolički svečenik mrmlja neku priču i to pretvara u STVARNO tijelo i krv.

A što ako miš pojede hostiju, dali i on jede tijelo Kristovo?

Ako dolazi do onoga što ti tvrdiš, odnosno stvarne pretvorbe, miš jede stvarno tijelo Kristovo. Što miliš o tome, uviđaš li ludost toga katoličkog nauka?

Opet ću ponoviti, odbacujem papu kao antikrista, i njegov suludi nauk, odbacujem nakaradnu verziju izostavljenih i modeliranih Božjih zapovijedi koje je izradila katolička crkva.

Zadnja promjena: ; čet 18 sij 2007, 18:00; ukupno mijenjano 3 put/a.

descriptionSakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa? - Page 5 EmptyOdbacujem papu kao antikrista

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

to rekavši dahne u njih i kaže im:
"Primite DUHA SVETOGA,
Kojima ( vi apostoli-svećenici-op HH) OTPUSTITE GRIJEHE,
OTPUŠTAJU IM SE,
kojima zadržite
zadržani su im"

pa možeš li mi malo pojasniti krivovjerje , krivo tumačenje, doslovno onoga što je rekao Isus??obred

Koji si ti igrač!!!
Ti podebljaš nešto što ne piše u Bibliji, i još dodaš -op hh. Bio je i jedan papa koji je imao prepravljenu verziju Biblije za koju je tvrdio da je vjerodostojna.

Opet zaboravljaš da je upravo katolička crkva izmjenila Božje zapovijedi....

Vaš nauk o misama zadušnicama je odvratan, vi doslovce trgujete Božjom milošću!

more_horiz
Pogledajte kako je divan poziv koji nam je Isus uputio:

HODITE K MENI SVI, PAZITE SVI, KOJI STE UMORNI I NATOVARENI, I JA CU VAS ODMORITI!

O kako je divno u Hristu naci odmor, o kako je divno biti u obredu koji Hristos ostvaruje sobom licno!

To je nasa radost, nasa slava. Nasa ljubav.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Pogledajte kako je divan poziv koji nam je Isus uputio:

HODITE K MENI SVI, PAZITE SVI, KOJI STE UMORNI I NATOVARENI, I JA CU VAS ODMORITI!

O kako je divno u Hristu naci odmor, o kako je divno biti u obredu koji Hristos ostvaruje sobom licno!

To je nasa radost, nasa slava. Nasa ljubav.

Kolika je radost prisjetiti se njegove žrtve i divne zamjene koju je napravio, dao je sebe na križ da bismo mogli živjeti.

Dajte molim vas odite na temu prodavanja Božje milosti za novac.

more_horiz
Kako je silno slaviti IME kojim se jedino mozemo spasiti.

O Hriste, O Isuse, O Spasitelju, O Mucenice, O Zameno, O Iskupitelju, O BOZE nas,

HVALA TI, HVALA TI, HVALA TI!!!

more_horiz
Kod boga nema vremena nije on vremenu podvrgnut on se i sada daje za gijehe naše.
Ta nećete reći da je vremenom ograničen.Sakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa? - Page 5 Icon_rr

more_horiz
Isus je jedina i vecna Zrtva!

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Isus je jedina i vecna Zrtva!

Tako je ali nije vremenski ograničena zar ne.
Pa Euharistija je Živi Bog.
Tako mi vjerujemo.

more_horiz
Dobro to je u redu kako vi verujete, ali ja to ne mogu verovati.

Jer je nas Isus, moj i tvoj, dovoljna zrtva, preko koje se verom, uzdanjem i zahvalnoscu spasavamo. Ostalo je simbol.

ISUS je zivi Bog! ON sam kaze ko vidi Mene vidi BOGA!

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Kod boga nema vremena nije on vremenu podvrgnut on se i sada daje za gijehe naše.
Ta nećete reći da je vremenom ograničen.Sakramenti KC- biblijska podloga- ustanovljenje od Isusa? - Page 5 Icon_rr

Biblija jasno govori: "Jedan
je Bog, jedan je posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus"
(1. Timoteju 2,5), "Krist naime nije ušao u Svetinju nad svetinjama
napravljenu rukom, koja je samo slika prave, nego u samo nebo, da posreduje za nas pred licem Božjim"
(Heb 9,24), te da Krist može "zauvijek
spasavati one koji po njemu dolaze k Bogu, jer uvijek živi da posreduje za njih"
(Hebrejima 7,25), odnosno govori da posredničku ulogu ima sam Isus Krist, a ne njegov
navodni zemaljski posrednik. Mi nismo opravdani (pomireni) sa Bogom
riječima nekog crkvenog dužnosnika ili našom zaslugom, već vjerom u
svemoćnog Otkupitelja, Njegovom žrtvom na križu i Božjom milošću.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Dobro to je u redu kako vi verujete, ali ja to ne mogu verovati.

Pa ako nemožemo vjerovati što drugi vjeruje onda nema razloga za međusobnu osudu.
Bar načelno bi se trebali opredjeliti da ne napadamo vjerovanja jedni drugima.study

more_horiz
Gle momak... nismo mi dosli na "katolici.net" već vi nama prodavat svoju priču... mi nevjerujemo u prazne riječi, odluke crkvenih koncila i sulude dogme RKC. Teško je šutjeti o tome kada te netko pita što misliš o tome.

more_horiz
inliner je napisao/la:
Gle momak... nismo mi dosli na "katolici.net" već vi nama prodavat svoju priču... mi nevjerujemo u prazne riječi, odluke crkvenih koncila i sulude dogme RKC. Teško je šutjeti o tome kada te netko pita što misliš o tome.

Čuj dječače stariji sam od tebe da bi takvim riječnikom razgovarao stoga nisam ti ja "momak".
A ako već poštuješ Riječ onda znaš koliko je važno poštovati starije.
Mi ništa ne prodajemo a raspravljat se može uvijek civilizirano jer nisi ni svjestan koliko sam u stanju ti "spustiti".
Stoga okrenimo se raspravi o temi a nemojmo se plašiti jer u Gospodina straha nema.

more_horiz
Izrail, ma sve je u redu. Mi se ne moramo svadjati.

Ali ovde postoje razlike koje su kljucne.

Vi verujete tako kako verujete, ali to je suprotno Isusovim licnim recima. On to kaze, ne ja, ne inliner. Isus kaze za sebe da je kroz Njega spasenje.

Njegova rec je za nas univerzalni zakon. To sto Isus kaze je vece i vaznije od svega. On je temelj Crkve. Na Njemu pociva cela Crkva.

On je, cak sta vise da se preciznije izrazim, ugaoni kamen, na kome sva gradjevina ( crkva ) svom svojom tezinom stoji. Zato je on glavni. Glavni je Isus, i ono sto ON kaze je zakon i sve!

Ako neko kaze da je Njegova Ckrva, a ono sto ON zapoveda ili kaze, okrece malo ovako malo onako, tada nije stvarno Njegova.

Isus govori: "Ko Mene ljubi drzace MOJE zapovesti."

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply