Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

power_settings_newLogin to reply
+9
muslim
Sofia
stranac
branko
ILIJA
jakob
kristina888
Konin
aleksandar
13 posters

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? - Page 6 EmptyRe: Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
Adnan je napisao/la:
Tvoja Istina se zasniva samo na pretpostavkama i nekim tvojim iskustvima dok se nasa vjera zasniva na dokazima i nasa vjera za svakog ima ponesto, svako se moze naci u Kur anu bio naucnik ili laik, Allah svt ga je ucinio svima shvatljivim i razumljivim!Nasa vjera je jednostavna vjera, lahka za primjenjivati,islam je vjera koja se pobrinula za svaki ljudski postupak, u islamu je odredjeno kako vjerovati,kako izvrsavati vjerske propise, kako se ponasati,trgovati itd!Sta se smije sta se nesmije raditi, sta je pohvalno, sta je pokudjeno itd!O nasoj vjeri se nesmije pricati bez znanja, za ono sto kazes moras imati i osnovu!Dok vi ni sami neznate u sta da vjerujete, kako troje spojiti u jedno i onda reci mi vjerujemo u jednog Boga?Ko je tvoj Bog Sofia, kako se on zove Jahve ili Isus?
Gdje sad Isus?
Ako vjerujete u jednog Boga, zasto se i Mariji molite?

Isus znači Jahve spasitelj.Tako dakle ako pitaš kako se zove Hrišćanski Bog, Njemu je ime Jahve spasietlj(Isus).A što se tiče Marije, mnogi shvataju da je Mariologija vavilonska praksa koja nema veze sa Hrišćanstvom.Što se tiče Kurana, jako je zanimljiva i duhovita.Ima nekih zanimljivosti u njoj da se valjaš od smeha.
Da te pitam zašto je zabranjeno u islamu piti baš rakiju, čuo sam nešto pa bih da proverim.Jel istina da je nešto povezano sa Muhamedovom smrću?

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? - Page 6 EmptyRe: Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
Adnan je napisao/la:
Dok vi ni sami neznate u sta da vjerujete, kako troje spojiti u jedno i onda reci mi vjerujemo u jednog Boga?

I to je jedna od doktrina sa kojom se ne slažu baš svi Hrišćani.To su zakomplikovali Konstantin i tadašnji vaseljenski sabor, no ta doktrina nije nešto što trebaš upotrebiti kao argumennt protiv Hrišćana, jer ne veruju svi u trojedinog Boga.
Ali i pored toga obećanja koja daje islam posle smrti su više nego apsurdna.Kakav bi to raj bio za device koje moraju da opslužuju te junake islama pitam se.Za celu večnost robinje nekom tipu koji se digao u vazuh zajedno sa neprijateljem..Zar ne postoji neki raj za te device, ili je za device predviđeno da budu iskorištavane i u raju?

more_horiz
Ovaj svijet se nemoze uporedjivati s onim svijetom jer na onom svijetu ce vladati drugi zakoni i bit ce drugo stanje.To su dzennetske hurije, koje kako nas je obavijestio Poslanik savs jedva cekaju da se susretnu s onima koji su im obecani, Allah svt ih je takve stvorio i vec sam naglasio da nece vladati ovi zakoni, to ce biti skroz drugo stanje i vrijeme, zbog toga su takve stvari tesko nama za pojmiti, kao npr princip vjecnosti nas um to nemoze pojmiti, on se uvijek pita sta poslije itd jer smo ograniceni na ovom svijetu vremenom i prostorom!

Pa nisam ni pogrijesio kad sam rekao da neznate ni sami u sta da vjerujete, neki ce reci Bog se inkarnirao u Isusa, drugi ce reci ne on je Boziji Sin itd!A samo oni koji su na pravom putu reci ce ne on je Boziji Poslanik kao sto je bilo sekti u krscanstvu koje su to zagovarale na koncilu u Nikeji!
Zasto ne postoji evndjelje po Isusu?Kako to da Ivan,Marko,Matej i Luka nikad nisu sreli Isusa cak nisu ni zivjeli u njegovo doba a pisali su njegove rijeci?
Cak ako pogledamo Matejevo evandjelje vidjecemo da ga nije on pisao nego neko drugi:

„Kad Isus podje odatle dalje, opazi covjeka imenom Mateja gdje sjedi u carinarnici te mu rece:
Hajde za mnom! On ustade i podje za njim.” (Matej 9,9)

Pisao bi u prvom licu a ne u trecem!Kako mogu biti Bozije Rijeci evandjelja nastala 70-90 god poslije smrti Isusa?

more_horiz
Islam zabranjuje svako pice koje opija, u Kur anu se direktno spominje samo vino:
O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (Trpeza, 90)
Medjutim na osnovu toga i na osnovu rijeci Poslanika Muhammeda savs je zabranjeno svako pice koje opije ljudski mozak a rakija nije spomenuta u Kur anu ali spada pod pica koja opijaju te je njeno konzumiranje veliki grijeh!
No da vidim sta Biblija kaze za konzumiranje alokohola:

1 Podsmjevač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan, koji
od toga tetura. (Mudre izreke 20)

18 I ne opijajte se vinom, u kojemu je raspuštenost, nego se
napunite Duhom,(Efezanima 5)

more_horiz
Adnan je napisao/la:
Ovaj svijet se nemoze uporedjivati s onim svijetom jer na onom svijetu ce vladati drugi zakoni i bit ce drugo stanje.To su dzennetske hurije, koje kako nas je obavijestio Poslanik savs jedva cekaju da se susretnu s onima koji su im obecani, Allah svt ih je takve stvorio i vec sam naglasio da nece vladati ovi zakoni, to ce biti skroz drugo stanje i vrijeme, zbog toga su takve stvari tesko nama za pojmiti, kao npr princip vjecnosti nas um to nemoze pojmiti, on se uvijek pita sta poslije itd jer smo ograniceni na ovom svijetu vremenom i prostorom!

Znači Alah stvara device samo sa svrhom da zadovoljavaju pale junake, čudan je taj vaš Alah.

Pa nisam ni pogrijesio kad sam rekao da neznate ni sami u sta da vjerujete, neki ce reci Bog se inkarnirao u Isusa, drugi ce reci ne on je Boziji Sin itd!A samo oni koji su na pravom putu reci ce ne on je Boziji Poslanik kao sto je bilo sekti u krscanstvu koje su to zagovarale na koncilu u Nikeji!

Čuj Arije je pogrešio jednako kao i Konstantinovci, odnosno oni koji su prihvatili doktrinu tri u jedan.Sada bih mogao da ti pojasnim o čemu se tu radi, ali siguran sam da te ne interesuje, a dugo će mi trebati pa da ne gubim zalud vreme.
Zasto ne postoji evndjelje po Isusu?Kako to da Ivan,Marko,Matej i Luka nikad nisu sreli Isusa cak nisu ni zivjeli u njegovo doba a pisali su njegove rijeci?Cak ako pogledamo Matejevo evandjelje vidjecemo da ga nije on pisao nego neko drugi:

„Kad Isus podje odatle dalje, opazi covjeka imenom Mateja gdje sjedi u carinarnici te mu rece:
Hajde za mnom! On ustade i podje za njim.” (Matej 9,9)

Ivan npr je bio sa Isusom, na kraju samog evanđelja po Ivanu on kaže a ovo je taj učenik koji piše ovo.Uobičajeni način pisanja.Isto važi i za Mateja on je bio taj na carini, ali samo nije bio uobičajen način da kaže Isus me je pozvao.No nema veze, Ivan je bio onaj koji je ležao Isusu na grudima, Marko je bio Jovan Marko iz dela koji je bio sa apostolom Petrom, nećak Varnave, onaj što apostol Pavle nije hteo da ga vodi.Jedini koji je ustvari skupljao podatke i zapisiva je bio Luka.Tako da si falio sa informacijama.

Pisao bi u prvom licu a ne u trecem!Kako mogu biti Bozije Rijeci evandjelja nastala 70-90 god poslije smrti Isusa?

Za jednog islamca postavljaš čudna pitanja, ponaročito što se sami pozdajete u knjigu koju je napisao nepismeni prorok.Hm, zar to nije čudno?

more_horiz
@Amos. Trebaš se iskreno pokajati za način na koji govoriš. Omalovažavanje, vrijeđanje, ismijavanje, a pritom bez ikakve upute u Kur'an, je zaista odlika nevjernika.

more_horiz
Moja vera je živa vera,čijoj veri su plodovi dani sami po sebi i ne treba me Reč učiti kako da je živim,već me Duh Sveti samo navodi na Reč,kao potvrdu svega što me uči.
I to je meni dokaz
Tebi neće bit...
Ja se ne molim nikakvoj Mariji,ako to ostali rade,baš kao što se ti verovatno ne zabijaš u WTC?

Adnane,moj Bog je u meni ,od rođenja,zove se Isus,a dobio je pojačanje u vidu Svetoga Duha 19.8.2009.,nije šumilo,nije bolilo,al otada ja ne mogu sagrešiti i imam usud Boga.
Vodi me nekad silovito i bistro-bez mojeg sudelovanja,a nekad samo životarim,al ni jedna grešna misao ne izlazi iz moje glave,straha nemam,krivnje nemam,a grehova sam imala masu,al od tog časa su brisani,i sad daleki ko istok od zapada,kao što je rečeno u bibliji.
Kažem sve ovo ovako javno,jer se nemam čega bojati.

more_horiz
Kakav bi to raj bio za device koje moraju da opslužuju te junake islama pitam se.
klap lux
Pa gde si,šoviniste moj? Very Happy
Pa nisam te ni videla,kad sam krenula odgovarat,a ovo što kažeš,nisam ni znala! Shocked
KupleRAJ Rolling Eyes

more_horiz
To su dzennetske hurije, koje kako nas je obavijestio Poslanik savs jedva cekaju da se susretnu s onima koji su im obecani,

Ima takvih i ovde na zemlji,koje jedva čekaju -samo šta će dočekat? Surprised
Vidiš,naš Bog je složio muško i žensko da bude jedno ,a vama vaš odma harem? Very Happy
Naš bi to nazvao razvratnošću... Neutral

more_horiz
Navedo dokaz da je Ivan o kome govoris bio doista Ivan iz vremena
Isusa, upravo suprotno oni koji tvrde da on to nije bio su sljedeci:
- Dzon Mars,
- Grant,
- M. Kolman,
- Stadlin,
- Dr. Post,
- Dzordzis Zevin,
- pisac knjige Vodic u Sveto pismo,
- Marls Boter,
- Moris Bikaj i drugi.
Ovakav stav je u:
- Britanskoj enciklopediji i
- Americkoj enciklopediji
Dzon Mars u predgovoru svog komentara evandjelja po Ivanu pod naslovom Nemogucnost potvrde kaze:
„Tesko je, ako ne i nemoguce, dokazati i potvrditi bilo koji od problema Evandjelja po Ivanu”. On
navodi primjere pa kaze:
- Ko je bio Ivan za koga se kaze da je napisao evandjelje?
- Gdje je zivio?
- Kome je posvetio svoje evandjelje?
- Koje je izvore koristio?
- Kada je napisao svoje evandjelje?
Marko je Petrov ucenik a ne Isusov
Sto se tice evndjelja po Marku o njemu ima stotine rukopisa ali je problem sto niti jedan nije isti
Kraj evandjelja od 9 do 20 stiha je nepouzdan nezna mu se porijeklo i
oko njega se nisu slozili krscanski teolozi(Leksikon Svetog pisma 820.)
Bojim se da ti falis s informacijama!
Danas u svijetu postoji 4300 religija i njihovi pristalice ce reci ja
sam dozivio to i to, mene je spasio taj i taj,ja sam vidio toga i toga
na taj nacin pravdajuci svoju religiju!Medjutim mi imamo dokaze i mi
njih iznesemo pa ko hoce neka vjeruje a ko nece neka nevjeruje!Vjera se
ne temelji na individualnim dozivljajima ona se temelji na jasnim
argumentima!Kako Allah svt kaze:

Mi ćemo im pružati
dokaze(znakove) Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne
bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar
tvoj o svemu obaviješten? (Objašnjenje, 53)

more_horiz
mene je spasio taj i taj,ja sam vidio toga i toga

Da,mnogi tvrde da su spašeni,i nije vreme polemike oko toga,uistinu spašeni su spašeni zauvek,a svi ostali mogu samo živeti u tom uverenju,slepo se nadajući.
I kakav ti je dokaz Kuran ko istina?
Istina čega?
Pa i sotonske sile imaju snagu nešto znati ,a takva istina nas ne vodi nikuda,kamoli u spas.
Pogađa neke činjenice svetovne ,da.
Sotona je vladar ovoga sveta.
Nekad daje istinu,da bi zamaskirao i izvrnuo Boga,pa mu stoga verujete.
Neka Kuran otkriva svetovne činjenice koliko hoće,al suština je u veri u pravoga Boga,ne boga-koji je za sve isti
To pritom ne isključuje činjenicu da i pripadnici druge vere,kad progledaju mogu biti spašeni (predodređenjem za to),al opet se svodi na jednu istinu,a to je da postaju kršćani i samo oni bivaju spašeni.

more_horiz
Hahahah, Sofia.. Zamisli situaciju u sudnici... Sudija govori osuđenom: "Znate, iako imam jake dokaze da ste vi nevini, ipak ću vas osuditi na 20 godina zatvora, jer znate... imam neki osjećaj, vjerujem da ste vi krivi.. Neki duh mi to govori.."

Haha, na šta bi ličilo to? Very Happy

more_horiz
muslim je napisao/la:
@Amos. Trebaš se iskreno pokajati za način na koji govoriš. Omalovažavanje, vrijeđanje, ismijavanje, a pritom bez ikakve upute u Kur'an, je zaista odlika nevjernika.

Stari dobri argument, ne pali kod mene.Islam kao i sve druge religije koje ne priznaju Hrista za Boga smatram za lažne religije, i nemam osećaj savesti ni želje za pokajanjem kada razotkrivam njihovu besmislenost.
No sa druge strane shvatam tvoju uvređenost i prihvatam je, ali eto mi Hrišćani se ne vređamo kada nam kažete da nam se pričinilo i još mnoge druge reči koje upućujete na račun naše vere.Mi opraštamo vaš nedostatak razumevanja , jer eto niste dobili otkrivenje milosti Božije kroz Isusa Hrista.
Naravno to ne znači da imam nešto protiv tebe kao čoveka, već samo protiv zablude u koju si možda upao samo zato što si rođen u takvom okruženju, da si rođen Hrišćanskom verovatno bi bio tradicionalni Hrišćanin, što je jednako pogrešno kao i islamac.
Svako dobro

more_horiz
Adnan je napisao/la:
- Dzon Mars,
- Grant,
- M. Kolman,
- Stadlin,
- Dr. Post,
- Dzordzis Zevin,
- pisac knjige Vodic u Sveto pismo,
- Marls Boter,
- Moris Bikaj i drugi.
Ovakav stav je u:
- Britanskoj enciklopediji i
- Americkoj enciklopediji
Dzon Mars u predgovoru svog komentara evandjelja po Ivanu pod naslovom Nemogucnost potvrde kaze:
„Tesko je, ako ne i nemoguce, dokazati i potvrditi bilo koji od problema Evandjelja po Ivanu”. On
navodi primjere pa kaze:
- Ko je bio Ivan za koga se kaze da je napisao evandjelje?
- Gdje je zivio?
- Kome je posvetio svoje evandjelje?
- Koje je izvore koristio?
- Kada je napisao svoje evandjelje?
Marko je Petrov ucenik a ne Isusov
Sto se tice evndjelja po Marku o njemu ima stotine rukopisa ali je problem sto niti jedan nije isti
Kraj evandjelja od 9 do 20 stiha je nepouzdan nezna mu se porijeklo i
oko njega se nisu slozili krscanski teolozi(Leksikon Svetog pisma 820.)
Bojim se da ti falis s informacijama!
Danas u svijetu postoji 4300 religija i njihovi pristalice ce reci ja
sam dozivio to i to, mene je spasio taj i taj,ja sam vidio toga i toga
na taj nacin pravdajuci svoju religiju!Medjutim mi imamo dokaze i mi
njih iznesemo pa ko hoce neka vjeruje a ko nece neka nevjeruje!Vjera se
ne temelji na individualnim dozivljajima ona se temelji na jasnim
argumentima!Kako Allah svt kaze:

Mi ćemo im pružati
dokaze(znakove) Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne
bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar
tvoj o svemu obaviješten? (Objašnjenje, 53)

Vidim da ću malo bolje morati da se potrudim za tebe, no nema problema.Trebaš uzeti u obzir da ni Kuran baš nema tako jasno poreklo, više rukopisa prepravljanih kako kom vladaru u istoriji je odgovaralo, dodavano brisano, no naravno ti ćeš reći da to nije istina.

more_horiz
Kur an je objavljen prije vise od 1400 god, Poslaniku Muhammedu savs u
Mekki u S.Arabiji.Poslanik savs je tada bio nepismen i kaze Allah svt:

Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom
svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore. (Pauk, 48)

Kur an je odmah prilikom Objave ucen napamet i zapisivan a i melek
Dzibril je dva puta preslusao Poslanika savs Kur an!I sam Allah svt
garantuuje ocuvanje Kur ana od ljudskog utjecaja pa kaze:

Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti! (Odaje, 9)

I Kur an je danas onakav kakav je bio za vrijeme Poslanika savs niti
jedno slovo nije izmjenjeno, dokazi su takodjer i prepisi Kur ana od
koji najstariji datira jos od halife Osmana koji se nalazi u Istanbulu
i uporedjivanjem danasnjeg prepisa Kur ana i tog vidjet ce se da su oni
potpuno identicni!Takodjer uporedi Kur ane iz bilo koje zemlje da
dolaze vidjet ces da su isti, danas milioni ljudi znaju Kur an napamet
od korica do korica sve i slovo i on je jedina knjiga koja kad bi se
sve knjige spalile mogao napisati ponovno onakav kakav je i bio!Dok
Bibilije ima nekoliko razlicitih verzija i koliko je znam niko je svu
nezna napamet!Allah svt je u Kur anu postavio izazov ljudima pa kaze:

A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu
suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim
Allaha, ako istinu govorite. (Krava, 23)

A oni govore: "On ga izmišlja!" Reci: "Pa, dajte vi jednu suru kao što
je njemu objavljena, i koga god hoćete, od onih u koje mimo Allaha
vjerujete, u pomć pozovite, ako istinu govorite." (Junus, 38)

I ako su arapi u to doba bili najbolji pjesnici nisu mogli napista
nesto slicno njemu i ni dan danas niko nije uspio da napise ista slicno
Kur anu!Kur an je tako savrsen u svom izrazu da recimo gramaticari
arapskog da bi nesto dokazali navode primjere iz Kur ana!Takodjer
nenadmasan je u dokazivanju svoje istinitosti i tako precizan u govoru
o necemu pa recimo kada govori o pceli radilici govori o njoj u zenskom
rodu, takodjer o pauku koji plete mrezu govori u zenskom rodu a to niko
nije mogao znati prije 1400 god i mnogi drugi ajeti!I Allah svt je vladar svih svjetova a ne sotona, kaze Allah svt za sotonu:

ali, ti, doista, nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim!" A Gospodar tvoj je dovoljen kao zaštitnik! (Noćno putovanje, 65)

I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazvali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." Nevjernike sigurno čeka bolna patnja. (Ibrahim, 22)

Da je Bog prepustio ljude da po svom nahodjenju traze put bez da im je poslao jasnu uputu i dokaze ko bi onda slijedio pravi put?Da je tako kako ti mislis pa onda bi Bog bio nepravedan jer nije dovoljno ukazao na pravi put a ljudi bi se mogli opravdati sto ga nisu slijedili!Kur an je jasna uputa za svakog razumnog ko hoce da razmislja i da ide pravim putem!

Moja posljednja doba je hvala Allahu Gospodaru Svjetova

more_horiz
Adnan je napisao/la:

Ti moci koje si naveo očigledno nisu čitali bibliju,evo stih:

Ivan 21.20 Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: Gospodine,
tko će te to izdati? 21 Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: Gospodine, a što s ovim? 22 Odgovori mu Isus: Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom! 23 Stoga se pronese među braćom glas da onaj učenik neće umrijeti. No Isus mu nije rekao: Neće umrijeti, nego: Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?24 Taj učenik za ovo svjedoči i ovo napisa. I znamo da je istinito svjedočanstvo njegovo.

Iako su retki slučajevi da se pisac otkrije na ovakav način, Ivan je baš to uradio. A ti momci koje si naveo očigledno nisu čitali bibliju, jer je ovo sasvim dovoljan dokaz za tvrdnju da je Ivan pisac.
Ali ako ćemo se baviti istorijskim činjenicama, dali si znao da je trenutno stari zavet najbolji prikaz istorijski prilika jevrejskog naroda, i dali si znao da je Lukino evanđelje najbolji prikaz prilika u Isusovo doba, toliko dobar i istorijski tačan da nema trenutno bolji od njega?

more_horiz
16 Reče mu opet drugi put: "Simone Jonin, ljubiš li me?" Reče mu:
"Da, Gospodine, ti znaš, da te ljubim." Reče mu: "Pasi jaganjce moje!"
17 Reče mu treći put: "Simone Jonin, ljubiš li me?" Ožalosti se
Petar, što mu reče po treći put: "Ljubiš li me?" i reče mu: "Gospodine, ti sve
znaš, ti znaš, da te ljubim." Reče mu Isus: "Pasi ovce moje!
18 Zaista, zaista, kažem ti: "Kad si bio mlađi, opasivao si se
sam, i hodio si, kamo si htio; a kad ostariš, raširit ćeš ruke svoje, i drugi će
te opasivati i odvesti, kamo nećeš."
19 A ovim riječima htjede označiti, kakvom će smrti proslaviti
Boga. Nato mu reče: "Hajde za mnom!"
20 Petar se obazre i vidje, gdje za njim ide onaj učenik, koga je
Isus ljubio, koji se je i na večeri naslonio na grudi njegove i rekao:
"Gospodine, tko je taj, koji će te izdati?"

To se odnosi na Simona Jonina a ne na Ivana, sto znaci ko je bio taj Ivan?

more_horiz
Ja bih samo jedno pitao Amosa.. Jeli moguće da sotona utiče na 100.000 kršćana worldwide, da pređu na Islam? A koliko ja znam, niko, i ponavljam, niko ne prelazi iz islama u kršćanstvo... Nešto mi to čudno Very Happy

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply