Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

power_settings_newLogin to reply
+9
muslim
Sofia
stranac
branko
ILIJA
jakob
kristina888
Konin
aleksandar
13 posters

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? EmptyZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
Ako Isus Krist sjedi sa desne strane do Boga Oca (Kol 3.1), onda on mora poznavati Boga Oca jako dobro. Zasto niko od apostola nije pitao Isusa Krista da da neki prepoznatljiv opis Boga Oca? NIje li to prvo logicno pitanje? Ja bih ga prvo to pitao. Ili zasto Isus Krist nije sam rekao nesto konkretno o bogu Ocu? Njegovu visinu, boju ociju? Ili ako to ne postoji jer je Bog Otac Duh, zasto nije dao opis dubine njegovog glasa, opis svjetla koji zraci? Ako ni to ne postoji onda bilo sta? Pamet koju ima? Zasto nije rekao ljudima da je Zemlja kugla? Postedio bi crkvu sramote. Nije valjda da mu je svejeno za crkvu? Pa taj Bozji duhovni svijet mora biti bogatiji od naseg svjetovnog. Zasto bi on cuvao znanje o tome za sebe radje nego ga podijelio sa ljudima?

Da li Isus Krist nije dao neki konkretni opis Boga Oca zato sto nije znao sta da kaze? Da li je moguce da je odnos Isusa Krista i Boga toliko spiritualan da Isus Krist nije mogao osjetiti, zamisliti, upitati, razzumjeti, ili objasniti dovoljno dobro?

Aleksandar Sarovic
www.sarovic.com

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? EmptyRe: Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
Da kažemo istinu:
Matej 5,8Blaženi čistih *srca: oni će vidjeti Boga.

2. Korinćanima 3,18A mi svi, koji otkrivenim licem i gledamo slavu Gospodnju, preobražavamo se u istu sliku iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha.

1. Timoteju 6,16koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen.
Znamo li iz nauke koja je to svjetlost nedostupna - svjetlost u kojoj prebiva Bog ?
Što je, Aleksandre, pitao Filip Isusa o izgledu Boga?

<tr>
Ivan 14,8Kaže mu Filip: "Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!
Da li bi nekome danas bilo ovo dosta?
Ivan 14,9Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?" "Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: `Pokaži nam Oca`?

No, ono s desne strane Boga - radi se o sadašnjoj službi Isusa u Nebeskoj svetinji..Ako se upoznamo sa tom službom Isusovom tada ćemo se početi približavati mogućnosti da ugledamo Boga kao pravednici..

Iz kojih razloga i motiva ljudi žele vidjeti Boga?
<tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr>
Djela apostolska 17,24"Bog koji stvori svijet i sve na njemu, on, neba i zemlje Gospodar, ne prebiva u rukotvorenim hramovima;Djela apostolska 17,25i ne poslužuju ga ljudske ruke, kao da bi što trebao, on koji svima daje život, dah i - sve.Djela apostolska 17,26Od jednoga sazda cijeli ljudski rod da prebiva po svem licu zemlje; ustanovi određena vremena i međe prebivanja njihovaDjela apostolska 17,27da traže Boga, ne bi li ga kako napipali i našli. Ta nije daleko ni od koga od nas.Djela apostolska 17,28U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo, kao što i neki od vaših pjesnika rekoše: "Njegov smo čak i rod!Djela apostolska 17,29"Ako smo dakle rod Božji, ne smijemo smatrati da je božanstvo slično zlatu, srebru ili kamenu, liku isklesanu umijećem i maštom ljudskom.Djela apostolska 17,30"I ne obazirući se na vremena neznanja, nutka sada Bog ljude da se svi i posvuda obrate
Djela apostolska 17,31jer ustanovi Dan u koji će suditi svijetu po pravdi, po Čovjeku kojega odredi, pred svima ovjerovi uskrisivši ga od mrtvih.

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? EmptyRe: Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
aleksandar je napisao/la:
Ako Isus Krist sjedi sa desne strane do Boga Oca (Kol 3.1), onda on mora poznavati Boga Oca jako dobro. Zasto niko od apostola nije pitao Isusa Krista da da neki prepoznatljiv opis Boga Oca? NIje li to prvo logicno pitanje? Ja bih ga prvo to pitao. Ili zasto Isus Krist nije sam rekao nesto konkretno o bogu Ocu? Njegovu visinu, boju ociju?

Ne misliš valjda da je Bog iz porodice sisavaca? Wink

Ili ako to ne postoji jer je Bog Otac Duh, zasto nije dao opis dubine njegovog glasa, opis svjetla koji zraci? Ako ni to ne postoji onda bilo sta? Pamet koju ima?

Boja glasa, jačina svjetla i sl. su karakteristike materije.
Ne misliš valjda da je Bog ograničen materijom?

Ako te baš zanima kakav Bog ima glas, onda poslušaš Isusa, koji je je i bio Bog u tijelu.
Ali to je posve irelevantno.

Zasto nije rekao ljudima da je Zemlja kugla? Postedio bi crkvu sramote. Nije valjda da mu je svejeno za crkvu?

Naravno da mu je svejedno za crkvu. Zato su ga i ubili.

Pa taj Bozji duhovni svijet mora biti bogatiji od naseg svjetovnog. Zasto bi on cuvao znanje o tome za sebe radje nego ga podijelio sa ljudima?
Da li Isus Krist nije dao neki konkretni opis Boga Oca zato sto nije znao sta da kaze? Da li je moguce da je odnos Isusa Krista i Boga toliko spiritualan da Isus Krist nije mogao osjetiti, zamisliti, upitati, razzumjeti, ili objasniti dovoljno dobro?

Naravno da je znao, ali ljudi kojima se obraćao nisu bili u stanju to pojmiti. Zato im Isus i kaže :
"Ako vam rekoh zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam budem govorio nebesko?"

Isto tako je očito da nije ispričao niti pola onoga što je mogao i vjerojatno želio:
"Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi."

more_horiz
Aleksandar ipak pita za neke fizicke dimenzije u komunikaciji sa ljudima, na primjer pogledajmo u Stvaranju i Izlasku:
<tr><tr><tr><tr>
Izlazak 3,2Anđeo mu se Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma. On se zagleda: grm sav u plamenu, a ipak ne izgara.Izlazak 3,3"Hajde da priđem, " reče Mojsije, "i promotrim ovaj čudni prizor: zašto grm ne sagorijeva.Izlazak 3,4Kad je Jahve vidio kako prilazi da razmotri, iz grma ga Bog zovne: "Mojsije! Mojsije!" "Evo me!" - javi se.Izlazak 3,5"Ne prilazi ovamo!" - reče. "Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo.
Izlazak 3,6Ja sam", nastavi, "Bog tvoga oca; Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev." Mojsije zakloni lice: bojao se u Boga gledati.

more_horiz
Abrahame,

Ovo sto si napisao ne daje odgovor na moja pitanja. Ja sam jako zainteresiran za odnos Isusa Krista i Boga Oca. Isus Krist je bio veliki mudrac svog vremena. Mene interesira da li je tu mudrost imao zato sto je Bog ili, zato sto je bio jako pametan za svoje vrijeme, pomislio da je tu mudrost dobio direktno od Boga.

Meni bas nije logicno da se neko ko je stvorio nebo i zemlju uz to i cijeli svemir, zrtvuje Ponciju Pilatu. Po meni On je to kao svemoguci trebao bolje rijesiti. Ja mislim da je On trebao objasniti kako se osloboditi grijeha i napraviti dobro drustvo da ljudi ne pate.

E sad ako On nije znao kako to uciniti onda to moze znaciti da nije imao dovoljno dobru vezu sa Bogom. On je imao fantasticno znanje za svoje vrijeme ali da je Bog koji je kreirao nebo i zemlju, morao je znati na primjer da je Zemlja okrugla i to nebi trebalo biti tesko za reci niti objasniti. Cini se da je on bio majstor svog vremena ali Bog bi trebao znati puno vise.

Aleksandar

more_horiz
Konin je napisao/la:

Isus Krist je covjek i Bog. Covjek je sisavac. Po tome Bog moze biti sisavac. Nije li tako?

Konin je napisao/la:

Naravno da je znao, ali ljudi kojima se obraćao nisu bili u stanju to pojmiti. Zato im Isus i kaže :
"Ako vam rekoh zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam budem govorio nebesko?"

Isto tako je očito da nije ispričao niti pola onoga što je mogao i vjerojatno želio:

Upotrebom takvih rijeci neko drugi moze graditi svoj autoritet iako nema znanja. Ne tvrdim da nije moguce tumaciti i ovako kako je zapisano. Ali neko ko voli ljude, ko se brine za njih, je trebao bar pokusati.

more_horiz
Konin je napisao/la:

Isus Krist je covjek i Bog. Covjek je sisavac. Po tome Bog moze biti sisavac. Nije li tako?

Pa i nije baš, barem ne u onom bitnom smislu.
Bog može biti sisavac, isto kao što može biti i drvo, ali to nije njegova bit, to nije ono što ga određuje. Bog je definiran u temeljnoj stvarnosti, sve drugo je stvarnost niže razine i nebitna je.
Još o nekim duhovnim Božjim kvalitetama se može raspravljati i mogu imati neki značaj, ali fizičke karakteristke nemaju nikakvu vrijednost jer one ne definiraju Boga, tj. Bog nije definiran u njima.

Konin je napisao/la:

Upotrebom takvih rijeci neko drugi moze graditi svoj autoritet iako nema znanja. Ne tvrdim da nije moguce tumaciti i ovako kako je zapisano. Ali neko ko voli ljude, ko se brine za njih, je trebao bar pokusati.

Naravno, ali isto tako netko prepoznaje istinski autoritet, a netko ne, to je začarani krug i onaj čiji se svjetonazor temelji samo na vjeri, nema nikakvog smisla niti uporišta.
Isusovi učenici su prepoznali Boga u Isusu i zato su ga sljedili, drugi ljudi to nisu prepoznali, zato su ga i ubili, mislili su da On gradi autoritet na umišljanju a ne na Stvarnosti.
Nekima je dano da razumiju, nekima nije....

Trebao je pokušati objasniti ?
Očito je pokušao, recimo sa Nikodemom:
Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. 2
On dođe Isusu obnoć i reče mu: "Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime." 3
Odgovori mu Isus: "Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!" 4
Kaže mu Nikodem: "Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?" 56
Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. Odgovori
Isus: "Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje.

Dakle, ako im je istinu pokušao prenesti na ograničen "zemaljski" način, a oni nisu ni to bili u stanju razumijeti, kako bi tek bili u stanju razumijeti neograničenu "nebesku" Istinu?
Isus je objašnjavao, ima ljudi koji su ga razumijeli i shvatili i ima onih koji nisu, ovi drugi su u većini.

Zadnja promjena: Konin; uto 19 vel 2008, 21:08; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
bog je sve. i sisavac, i magarac, i orao, i vjetar, i dijete, rijeka, kiša, zemlja, rosa, duga... sve je nastalo iz njega, iz ljubavi, bog je jednostavno čista, bezuvjetna ljubav i zato ga ljudski um nikada neće moći pojmiti jer um nezna što je ljubav, a još manje što je bezuvjetna ljubav. to se može samo srcem osjetiti.

more_horiz
boga ne treba tražiti u građevinama poput crkve, već u svakom jutru, u svakom drvetu, i ispod svakog kamena. u svakom čovjeku. da, u svakom. tek kad ga budemo mogli prepoznati u svakom čovjeku, tj. voljeti u svakom čovjeku boga, ili njegov božanski dio, onda ćemo moći reći da smo ga naučili prepoznati. i više ga nećemo trebati tražiti jer vidjet ćemo ga svugdje...

more_horiz
isus je prenijeo ljudima u svoje vrijeme znanje koje su ljudi tada bili sposobni primiti.i napravio je najbolje od mogućega, zašto uopće sumnjati u čovjeka koji je nevin na križu tješio razbojnike i otplaćivao grijehe koje čovječanstvo čini od prvoga dana, skupa sa nama, danas, i sutra...?! ljudi ni danas još nemogu protumačiti bibliju i biti sigurni u njene poruke. jednostavni, nismo evoluirali dovoljno za takvo znanje.al radimo na tome!!!

more_horiz
Konin je napisao/la:
Kaže mu Nikodem: "Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?" 56
Isus: "Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje.

Dakle, ako im je istinu pokušao prenesti na ograničen "zemaljski" način, a oni nisu ni to bili u stanju razumijeti, kako bi tek bili u stanju razumijeti neograničenu "nebesku" Istinu?
Isus je objašnjavao, ima ljudi koji su ga razumijeli i shvatili i ima onih koji nisu, ovi drugi su u većini.

Oprosti ali meni ovo jako lici na mistifikaciju rijeci. Sve pa i to sto je htio reci se moze objasniti ljudima na razumljiviji nacin. Opet ponavljam Bog je mogao jednostavno objasniti da je Zemlja okrugla da je to sam znao makar ga svi tada blijedo gledali. I mogli su apostoli tako jednostavnu cudnu tvrdnju prenijeti isto kao sto su prenijeli ove nerazumljive rijeci.

Aleksandar

more_horiz
kristina888 je napisao/la:
isus je prenijeo ljudima u svoje vrijeme znanje koje su ljudi tada bili sposobni primiti.i napravio je najbolje od mogućega, zašto uopće sumnjati u čovjeka koji je nevin na križu tješio razbojnike i otplaćivao grijehe koje čovječanstvo čini od prvoga dana, skupa sa nama, danas, i sutra...?! ljudi ni danas još nemogu protumačiti bibliju i biti sigurni u njene poruke. jednostavni, nismo evoluirali dovoljno za takvo znanje.al radimo na tome!!!

Ja mislim da je sumnja jedini put do znanja. Sta reci za Muslimane koji svoj zivot zrtvuju u korist neke za njih dobre ideje? Ili Muslimani su glupavi a krscani pametni? Ako ni danas ljudi ne mogu protumaciti Bibliju onda Isus ipak nije dovoljno dobro prenio ljudima svoje znanje da bi ga oni mogli primiti.

Aleksandar

more_horiz
Konin je napisao/la:

Oprosti ali meni ovo jako lici na mistifikaciju rijeci. Sve pa i to sto je htio reci se moze objasniti ljudima na razumljiviji nacin. Opet ponavljam Bog je mogao jednostavno objasniti da je Zemlja okrugla da je to sam znao makar ga svi tada blijedo gledali. I mogli su apostoli tako jednostavnu cudnu tvrdnju prenijeti isto kao sto su prenijeli ove nerazumljive rijeci.

Smile
Za čovijeka iz 19.st. su i računala i internet mistifikacija. Evolucija ide dalje. Za židove prije 2000.g. je čak i psihologija bila mistifikacija,da ne govorim o parapsihologiji i duhovnosti....
Moga je objasniti na razumljiv način?
Kako kome, nekim je to bilo razumljivo nekima nije. Nekom je dano da znao, neko nije.
Imam osjećaj da ti smatraš da su svi ljudi jednako sposobni, pametni i razvijeni.
Ako malo pogledaš bolje, u stvarnom svijetu to je jako daleko od istine, zašto bi duhovni bio iznimka.
Ako se ne slažeš, probaj nekon seljaku objasniti što su vektorska polja, pa će te pitati gdje ima za kupiti sjemenja vektora da ih može zasaditi u svoje polje. (malo karikiram, ali to nije daleko od istine).

Što se tiče pojma da je zemlja okrugla. Koga briga?
Takvih pojmova ima milijon, zašto nije objasnio da potoje molekule, pa i atomi, zašto nije objasnio da atomi nisu najmanja česticaa, nego da postoji nešto i manje. Koliko bi to bilo od koristi židovima, koliko bi im bilo od koristi činjenica da je zemlja okrugla? Nebitno.
Isus je bio lokalni fenomen i rješavao je "lokalna" pitanja, naravno njegov duhovni nauk ima i bezvremenske vrijednosti, ali Njegova misija je bila prvenstveno naučiti ljude onog vremena kako da se oslobode grijeha.

more_horiz

<tr><tr><tr><tr>
Otkrivenje 1,12Okrenuh se da vidim glas koji govoraše sa mnom. I okrenuvši se, vidjeh sedam zlatnih svijećnjaka,Otkrivenje 1,13a posred svijećnjaka netko kao Sin Čovječji, odjeven u dugu haljinu, oko prsiju opasan zlatnim pojasom;Otkrivenje 1,14glava mu i vlasi bijele poput bijele vune, poput snijega, a oči mu kao plamen ognjeni;Otkrivenje 1,15noge mu nalik mjedi uglađenoj, kao u peći užarenoj, a glas mu kao šum voda mnogih;
Otkrivenje 1,16u desnici mu sedam zvijezda, iz usta mu izlazi mač dvosječan, oštar, a lice mu kao kad sunce sjaji u svoj svojoj snazi.

Ne radi se o tome da se svijet razlicito , genijalno u ljudskoj ljubavi izmjeni - vec da se spasi
jer grijeh je suštini ljudski problem koji je sprijecio univerzalni razvoj na osnovi prvobitne slobode za koji je jedino rješenje božansko spasenje jer je izgubio sveti um prihvatajuci pobunu protiv Boga . Započet u oholosti i želji da bude kao Bog Post 3,4; Iz 14,1-20; Ez 28,1-19, grijeh je sveopća stvarnost 1 Kr 8,46; 2 Ljet 6,36; Job 4,17; Ps 141-3; Prop 7,20; Iz 9,17; Dn 9,11; Rim 3,9-11-23; 5.12-19; 1 Iv 1,8-10. On je uzročnik sveopće osude i smrti -Rim 5,14-18; 6,23; Jak 1,15.

Spasenje čovjeka nije posljedica neke božanske primisli ili improvizacije koja je proistekla iz potrebe zbog neočekivanih događaja poslije pojave grijeha. Naprotiv, ono proistječe iz božanskog plana za čovjekovo otkupljenje, načinjenog prije postanka ovog svijeta (1 Kor 2,7; Ef 1,3.14; 2 Sol 2,13.14) i utemeljenog na Božjoj vječnoj ljubavi prema čovječanstvu (Jr 31,3).

Božji plan obuhvaća vječnu prošlost, povijesnu sadašnjost i vječnu budućnost. U njemu su sadržane stvarnosti i blagoslovi kao što su izbor i predestinacija da čovječanstvo bude Božji sveti narod, sličan Kristu, otkupljenje i oproštenje, jedinstvo svega u Kristu, zapečaćenje Svetim Duhom, primanje vječne baštine i proslavljenje (Ef 1,3-14). Središnje u ovom planu je Isusovo stradanje i smrt, što nije slučajan događaj u povijesti, već zasnovan na Božjoj otkupiteljskoj nakani -Dj 4,27.28. Isus je doista bio "Janje(ta), koje je žrtvovano od postanja svijeta" Otk 13,8 – ŠA.

Sukladne sa stvarnošću plana spasenja su Isusove izjave o razlogu zbog kojeg je došao na svijet. Došao je da ostvari zakon (Mt 5,17), da pozove grešnike (Mt 9,13), da bude prijatelj odbačenima (Mt 11,19), da potraži i spasi izgubljene (Lk 19,10; usp. 1 Tim 1,15), da služi drugima i da dadne svoj život kao otkup za mnoge (Mk 10,45). Sve što čini jest u ime svog Oca (Iv 5,43) i po Njegovoj volji (r. 30). Budući da je došao otkriti Boga ljudima -Iv 1,14.18; 14,7-10-, On dovodi ljude Bogu (r. 6) i vječnom životu i spasenju koje Bog daje svakome tko povjeruje u Njega (Iv 3,15.17;

Koliko bi covjecanstvo manje patilo da su se veliki umovi predali Bogu umjesto da se zanose svojom genijalnoscu - ustvari pogreskom svoga uma - ponavljanjem pocetne greske Eve- da dosegne znanje po kome ce biti kao Bog i nece umrijeti..Na pr. Marks nije razumio sustinu reformacije jer je iz helenizacije izbacio kristijanizaciju i tako upropastio put u besklasno drustvo zasnivajuci prijelaz na nasilju..Njegova se mudrost pokazala ludoscu koju i danas placamo u krvi..On je umu dao politicku dimenziju da bi svojom zamisli razotudjenja umu dodao ono sto je um po svojoj prirodi izgubio grijehom - slobodu, ali opet odvojenu od Boga.Marks je uzivao u herojskoj religiji Prometeja..Mnogi su utpoisti se zanosili prometejstvom u kojem im je vjera u znanje bila bez znanja..Ono sto je izbacio iz uma Marks je nastojao dodati razvojem svijesti te je prihvatio definiciju slobode kao spoznate nuznosti .Za njega je nezamislivo prekidanje dijalektickog toka otkupljenjem covjecanstva jer bi tako revolucija postala besmislenom..

Zadnja promjena: abraham; sri 20 vel 2008, 09:04; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
kristina888 je napisao/la:

Ja mislim da je sumnja jedini put do znanja. Sta reci za Muslimane koji svoj zivot zrtvuju u korist neke za njih dobre ideje? Ili Muslimani su glupavi a krscani pametni? Ako ni danas ljudi ne mogu protumaciti Bibliju onda Isus ipak nije dovoljno dobro prenio ljudima svoje znanje da bi ga oni mogli primiti.

Aleksandar

Ja se slažem da je sumnja pozitivna, kada vodi istraživanju i proučavanju. U svakom slučaju bolja nego indiferentnost.
Nisam mislila da nitko od ljudi ne razumije Bibliju, već da je veeelikooom broju ljudi ona teško razumljiva, i to je jedino pokazatelj da ima velik broj ljudi koji ni danas nisu dovoljno evoluirali da bi shvatili poruke koji je Isus pokušao prenijeti. Ali osobno smatram da je Isus dovoljno dobro prenio ljudima sve poruke, na nama ostaje da radimo na sebi i otvorimo srce bezuvjetnoj Božjoj ljubavi. Bog takav zadatak nebi ni dao nekome tko ga nemože izvršiti.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Takvih pojmova ima milijon, zašto nije objasnio da potoje molekule, pa i atomi, zašto nije objasnio da atomi nisu najmanja česticaa, nego da postoji nešto i manje. Koliko bi to bilo od koristi židovima, koliko bi im bilo od koristi činjenica da je zemlja okrugla? Nebitno.
Isus je bio lokalni fenomen i rješavao je "lokalna" pitanja, naravno njegov duhovni nauk ima i bezvremenske vrijednosti, ali Njegova misija je bila prvenstveno naučiti ljude onog vremena kako da se oslobode grijeha.

Ako je tebi to nebitno meni je bitno. Meni treba bilo koja informacija koja bi pokazala da je imao znanje izvan svog vremena. To je najmanje sto se moze ocekivato od Boga.

Aleksandar

more_horiz
abraham je napisao/la:

Ne radi se o tome da se svijet razlicito , genijalno u ljudskoj ljubavi izmjeni - vec da se spasi

Slazem se.

Ja podjednako kriticki pristupam i Marxu i Isusu. Oboje su imali svoje uspjehe i neuspjehe. Marx je fantasticno opisao doktrinu kapitalizma i to mu priznaje cijeli svijet. On nikada nije opisao socijalizam zato jer nikada nije spoznao kako on izgleda. Ne znam sto mu je trebalo da se svadja sa crkvom. To mu nije bilo pametno.

Isus je dao genijalne filozofske upute kako se osloboditi grijeha u smislu kako se dobar covjek treba ponasati da bi ucinio sebi i drugima zivot ljepsi. On nije opisao kako se drustvo treba ponasati da bi cijelo doseglo bolji zivot na ovom svijetu. Jedan nevjernik u Kristove rijeci je zato mogao unistiti cijeli njegov trud na ovom svijetu. Dobro drustvo nikad nije uspostavljeno a to znaci da Kristovo ucenje nije bilo dovoljno uspjesno. Bog bi trebao biti uspjesan.

Ali ja bih to zelio raspraviti sa stanovista koji mene zanima. Isus Krist se rodio i on nije prvi dan svog zivota rekao: "Dobar dan ja sam Bog". Ne, on je bio normalno dijete negdje do 12 godine zivota kada je spoznao svoju misiju. Ovo sam negdje procitao i ispravite me ako je to pogresno. Da li to znaci da je Bog Otac izabrao Isusovo tijelo da bi ostvario unapredjenje drustva koje je tada bilo u prilicno losem stanju? Da li to znaci da se Bog Otac na neki nama nepoznati nacin trudio da da znanje Isusu Kristu? Da li to znaci da je postojala nekakva prepreka u prenosenju tog znanja, tako da Isus Krist nije bio u stanju dati odgovore koji bi mene zadovoljili?

Inace ja sam siguran da ce moja filozofija spasiti svijet. Da li je moguce da je Bog Otac mene izabrao da nastavim put Isusa Krista iako ja toga nisam svjestan?

Aleksandar

more_horiz
Vječno nepromjenljiv Bog Biblije sposoban je znati (Još 22,22): "Jahve je sveznajući Bog." (1 Sam 2,3) Bog ne poznaje samo sebe već i stvoreni svemir. Božja samospoznaja opisana je jasnim trojstvenim pojmovima. Pavao tvrdi da "što je u Bogu, nitko ne zna osim Duha Božjega" (1 Kor 2,11 – DF). Sam Krist je primijetio da "nitko ne pozna Sina do Otac, i nitko ne pozna Oca do Sin i onaj komu Sin htjedne objaviti" (Mt 11,27; us. Lk 10,22). Ovo znanje pripada Božjoj naravi i izvor je cjelokupne Božje aktivnosti, kako kod stvaranja tako i kod otkupljenja. Izijino priznanje da je Gospodnji um "neizmjerljiv" Iz 40,28 odnosi se na ovu razinu božanskog znanja. Budući da ovo znanje pripada unutarnjoj suštini Božanstva, stvorena ga bića sada ne mogu dostići, niti će otkupljenima biti dostupno tijekom vječnosti.

Prema Svetom pismu Božja znanje je savršeno (Job 37,16). Međutim, božansko znanje ne treba poistovjetiti s Božjim sveznanjem. Kad Sveto pismo govori o božanskom znanju, uključujući sveznanje i predznanje, božanska suverenost ne isključuje pasivnu značajku znanja. Ako isključimo primanje, isključili smo znanje. Kad prikazuju Boga kao Onoga koji poznaje stvoreni svemir, biblijski pisci podrazumijevaju da ima božansku sposobnost osjećati stvorenu stvarnost koja se razlikuje od Njega samoga. Međutim, Božje poznavanje stvaranja nadilazi ljudsko znanje, koje može doseći samo djelomično i ograničeno znanje o stvarnosti, dok Božje znanje nije izloženo nikakvim ograničenjima niti je djelomično. Beskonačnost Božjeg znanja prikazana je u Svetom opismu kao sveznanje i predznanje. Sveznanje podrazumijeva Božje obuhvaćanje svega što je u Njegovom znanju; predznanje se odnosi na Njegovo sveznanje ne samo prošlih i sadašnjih već i budućih stvarnosti, čak i postupaka slobodne volje muškaraca i žena.

Božje sveznanje jasno objavljuje Ivan koji posebno ističe da "On poznaje sve" (1 Iv 3,20). Pavao izražava istu misao kad objašnjava da "nema stvorenja sakrivena pred njim. Naprotiv, sve je golo i otkriveno očima onoga komu moramo dati račun." (Heb 4,13) Božje sveznanje očito uključuje svijet (Job 38,33; Post 1,31) i ljudska bića i postupke njihove slobodne volje Ps 44,22; 139,1-5; Mt 6,8.32; Lk 16,15; Dj 15,8. Petar i Pavao jasno govore o Božjem predznanju Dj 2,23; Rim 8,29; 11,2. Davno prije toga s&shy;m Bog je, preko spisa proroka Izaije, izrijekom otkrio teološko značenje predznanja kad je objavio: "Ja sam Bog, i nema drugoga; Bog, nitko mi sličan nije! Onaj sam koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što se još nije zbilo!" Iz 46,9.10; usp. 41,21-24; 44,6-8 Predznanje je, dakle, potvrda da Božje sveznanje uključuje ne samo prošlost i sadašnjost već i buduće stvarnosti. Osim toga, u Svetom pismu se predznanje uglavnom odnosi na buduće povijesne događaje što ih čine Bog Dj 15,16-18; Rim 8,29.30, ljudska bića (Ps 139,16) ili oboje (Dj 2,23). Sveto pismo uči da Bog zna i da Njegovo znanje obuhvaća sve, čak i buduće odluke ljudskih bića koja još ne postoje. Međutim, način na koji On zna, pripada skrivenoj razini božanske naravi. Potvrda Božjeg predznanja nije ni proturječna ni logički neuskladiva sa slobodom ljudske volje. Oni koji tu vide nepremostivu proturječnost očito pretpostavljaju da Božji način sticanja znanja djeluje jednako kao naš ograničeni ljudski način sticanja znanja. Ako ozbiljno prihvatimo božansko predznanje onako kako je prikazano u Svetom pismu, postaje očito da Božje znanje djeluje na načine koje ne možemo dokučiti analogijom ili maštom. To nas ponovno vraća Božjoj tajni.

Ne bismo smjeli zaboraviti Davidovu reakciju na svijest o Božjem sveznanju. Nakon što je opisao sveobuhvatno znanje Božje, on jednostavno zaključuje: "Znanje to odveć mi je čudesno, previsoko da bih ga dokučio." (Ps 139,6) Kad govori o Božjem sveznanju i predznanju, prisutna je i Božja narav kao tajna . S jedne strane smo pomoću otkrivenog elementa tajne u stanju shvatiti činjenicu Božjeg sveznanja i predznanja. S druge strane, zbog skrivene strane božanske naravi, ljudskim je bićima nemoguće shvatiti način na koji je Bog u stanju izvesti svoje kognitivne aktivnosti unutar domene sveznanja i predznanja. Iz tog razloga nije moguće razviti teološko tumačenje Božjih kognitivnih sposobnosti.

Zato otkrivenje Božjeg sveznanja i predznanja ne daje polaznu točku za teologiju božanskog znanja. Naprotiv, ono pokazuje da nijedan ljudski um ne može shvatiti način na koji Bog zna. Svaki pokušaj da se protumači struktura božanskog znanja izvan otkrivenih podataka ne samo što nije biblijski, nego je i proizvod ljudske mašte. Druga svrha otkrivenja božanskog sveznanja i predznanja, kako je vidi Biblija, jest osigurati okvir za jasnije razumijevanje spasiteljskih aktivnosti kao što su predestinacija -Rim 8,29, izbor Rim 1,28 i križ (Dj 2,23).

-------------

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply