Nemam vremena sad gledati cijeli bideo, ali pozabavit ću se komentarom onog teksta ispod:
This is Islam: Islam means "submission to God". Islam is the belief
that there is only One God, whose proper name is Allah, which means "
the God". Islam is the same message given to all the prophets, from
Adam, Noah, Moses, Abraham, Jesus, and finally to the Prophet Muhammad,
the last messenger (peace and blessings be upon them). They all brought
the same message: worship only God, and stop worshipping human beings
and their ideas.
Sad ja tebe pitam - je li islam vjera u Allaha ili u Kur'an? Tj. može li čovjek u skladu s gornjom rečenicom vjerovati u jednoga Boga, ali istovremeno odbaciti sve objave koje su izrekli ljudi, kao ljudske ideje? Ako se ja pokoravam jednom Bogu, ali smatram da je Kur'an Muhamedovo djelo, zbog čega me to ne čini muslimanom? Uostalom, ako je Muhamed bio u pravu, onda ne trebam uzvjerovati u Kur'an da bih došao do Boga, nego ću do Boga doći i neovisnim putem - bilo da nisam nikad čuo za Kur'an, bilo da sam čuo, ali da ga nisam htio slijepo prihvatiti, već vidjeti može li se do Boga doći bez Kur'ana. Jer, samo ako se i bez Kur'ana može doći do Boga, onda je islam prava religija. U protivnome je to i opet idolopoklonstvo Knjizi.
Become a Muslim Now: If you believe there is
only One God who should be worshiped, and no one/nothing else has that
right but Him, and you believe Muhammad, peace be upon him, was a
messenger who brought the same message as all the prophets before him,
then you are basically a Muslim.
Opet se Muhameda sada stavlja ispred ostalih, iako je gore rečeno da su i Muhamed i Isus i Mojsije i Noa i drugi svi govorili istu stvar. Zašto onda treba specifično vjerovati u Muhamedov iskaz, a ne u Noin, ili čak u Buddhin (po Kur'anu, poslanici su slani svm narodima)?