Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

power_settings_newLogin to reply
+9
muslim
Sofia
stranac
branko
ILIJA
jakob
kristina888
Konin
aleksandar
13 posters

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? - Page 2 EmptyRe: Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
Aleksandar
Inace ja sam siguran da ce moja filozofija spasiti svijet. Da li je moguce da je Bog Otac mene izabrao da nastavim put Isusa Krista iako ja toga nisam svjestan?

Isus Krist je uznesen i ušao je u Svetinju nad svetinjom - u drugo odjeljenje Svetinje da obavlja službu pomirenja koja je ujedno i istražni sud..Isus je upozorio da će se javiti lažni Kristosi..Kako Ti misliš nastavati putem Isusa Krista?
Kao Njegov učenik?

Osobno razumijem Tvoju filozofiju - ali ljudi su već davno izgubili ljubav prema mudrosti - vratiti im ljubav nije moguće ni po cijenu života, gusti mrak je zahvatio narode i mrak Zemlju..Zato se i vodi istražni sud kao dio isteka vremena milosti.Tvoja dobronamjernost će se vjerojatno Tebi isplatiti..
Znanje i vizije nisu dokaz božanstvenosti.
Sveti je Duh učitelj i svjedok koji osvjedočava svijet o istini, grijehu i sudu..

Ti Nisi Kristov nasljednik, možeš biti samo Njegov učenik..
Ali - uvjet je da budeš rođen Duhom Božjim..
Isus, Rodio se u Davidovu gradu (Mt 2,1; Lk 2,4-11), živio je u Palestini i bio osuđen na smrt pod Poncijem Pilatom Mt 27,11-50; Iv 18,28–19,37. Majka mu se zvala Marija (Mk 6,3) i premda nisu zapisana imena Njegovih sestara, Njegova su se braća zvala Jakov, Josip, Šimun i Juda (Mt 13,55.56).
<tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr>
Luka 2,40A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.Luka 2,41Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem.Luka 2,42Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom.Luka 2,43Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji.Luka 2,44Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima.Luka 2,45I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.Luka 2,46Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita.Luka 2,47Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim.Luka 2,48Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.Luka 2,49A on im reče: "Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?Luka 2,50Oni ne razumješe riječi koju im reče.Luka 2,51I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.
Luka 2,52A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.

U slici koju daju evanđelisti lako možemo nazrijeti karakteristike istinske ljudskosti. Jeo je (Mk 2,16), spavao Mt 8,24 i umarao se (Iv 4,6) kao drugi ljudi. Dok je odrastao, bio je poslušan svojim roditeljima (Lk 2,51) i napredovao u mudrosti i rastu (Lk 2,40.52). Evanđelisti opisuju kako često postavljajući pitanja traži informacije -Mt 7,3.4; 9,28; Mk 7,18-19; Lk 7,24-28; Iv 11,34; 26,37-. Poznavao je žalost i tjeskobu (Mt 26,37; usp. Iv 11,35; 12,27), kao i iskušenje (Mt 4,1). Znao je što je glad (Mt 4,2) i žeđ Iv 19,28. Volio je prijateljevati s drugima (Iv 11,5) i bio svjestan njihove mržnje i zavisti Iv 7,7; 15,18; Mk 15,10. Bio je čovjek molitve (Mt 14,23; Mk 1,35; Lk 11,1) koji je pokazivao vjeru (Mt 4,4; Ivv 11,4). Također čitamo o Njegovom srditom pogledu (Mk 3,5), o glasnom poviku kad je bio sam na križu (Mt 27,46), kao i o otvorenom iskazivanju radosti (Lk 10,21). Nema ništa što bi smetalo osvjedočenju apostola da u Isusu pred sobom vidimo istinskog čovjeka koji je došao "sličan ljudima" (Fil 2,7), s jednim izuzetkom: On "ne okusi grijeha" (2 Kor 5,21 – DF). Bio je nedužan Jaganjac Božji "koji uzima grijeh svijeta" (Iv 1,29).
Nema sumnje da su ljudi prema Isusu postupali kao sebi ravnome, smijući Mu se kad se nije složio da je Jairova kćerka mrtva Lk 8,53 ili kad su Ga lažno optuživali kao "izjelicu i pijanicu" (Mt 11,19). Rugali su Mu se i tukli Ga oni koji očito nisu vidjeli razloga zašto ne bi mogli izbjeći odgovornost za svoje sramne postupke (Lk 22,63). Predmet njihova prezira i kritike bio je istinski čovjek. Njegov način života bio je ljudski, sve do potpunog pouzdanja u starozavjetna Pisma kao Božju otkrivenu Riječ.
Kao član vjerske zajednice, odgojen u starozavjetnim Pismima, On je spise Starog zavjeta smatrao nadahnutima i autoritativnima. Povijesne izvještaje dosljedno je smatrao istinitim i pouzdanim zapisima činjenica. Tijekom podučavanja spominjao je Abela (Lk 11,51), Nou (Mt 24,37-39), Abrahama Iv 8,56, Sodomu i Gomoru (Mt 10,15; 11,23.24), Izaka i Jakova Lk 13,28, zmiju u pustinji (Iv 3,14), Salomona (Lk 11,31; 12,27), Iliju (Lk 4,25.26), Jonu (Mt 12,39-41) i mnoge druge pojedince i događaje iz Starog zavjeta. Jasno je dao do znanja da su Njegova gledišta i učenje bili zasnovani na načelima i učenju Pisma Mt 19,16-22; 26,24; Lk 4,1-13; 18,31-33. Kao uvod u neki biblijski citat mogao je reći: "Mojsije je, naime, rekao" (Mk 7,10), "lijepo je… prorokovao Izaija" (r. 6) ili "David, potaknut od Duha Svetoga, veli" (Mk 12,36). Ali, kako se to jasno vidi iz konteksta, autoritet ovim tvrdnjama i opomenama dala je činjenica što su to bile Božje zapovijedi (usp. Mt 19,4.5; Post 2,24). Svoj pečat odobravanja stavio je i na Postanak 1. i 2. poglavlje Mt 19,4.5; Mk 10,6-8. Naracije, koje se suvremenom umu čine najneprihvatljivijima, više su nego jednom bile upravo One koje je bez oklijevanja birao za svoje ilustracije.
Od posebnog je značaja što se Krist nakon svog uskrsnuća, kad se javio svojim učenicima prije svog uzašašća, pozabavio tumačenjem Pisma (Lk 24,25-27.44.45). Sa sigurnošću možemo reći da je čitav Njegov život kao čovjeka bio pod utjecajem Njegovog razumijevanja starozavjetnih Pisama kao Božje Riječi. U svakoj krizi, ili nekom drugom važnom trenutku u Njegovom životu, Stari se zavjet pojavljuje na način koji naglašava da je živio u skladu s njegovim svjetlom i s njegovih stranica čuo Božji glas.

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? - Page 2 EmptyRe: Zasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca?

more_horiz
aleksandar je napisao/la:
Konin je napisao/la:
Takvih pojmova ima milijon, zašto nije objasnio da potoje molekule, pa i atomi, zašto nije objasnio da atomi nisu najmanja česticaa, nego da postoji nešto i manje. Koliko bi to bilo od koristi židovima, koliko bi im bilo od koristi činjenica da je zemlja okrugla? Nebitno.
Isus je bio lokalni fenomen i rješavao je "lokalna" pitanja, naravno njegov duhovni nauk ima i bezvremenske vrijednosti, ali Njegova misija je bila prvenstveno naučiti ljude onog vremena kako da se oslobode grijeha.

Ako je tebi to nebitno meni je bitno. Meni treba bilo koja informacija koja bi pokazala da je imao znanje izvan svog vremena. To je najmanje sto se moze ocekivato od Boga.

Aleksandar

eto ti informacije iz biblije: sz,izaija: 40:22: Postoji jedan koji stanuje iznad kruga Zemlje.

more_horiz
abraham je napisao/la:

Ne radi se o tome da se svijet razlicito , genijalno u ljudskoj ljubavi izmjeni - vec da se spasi

Slazem se.

Ali ja bih to zelio raspraviti sa stanovista koji mene zanima. Isus Krist se rodio i on nije prvi dan svog zivota rekao: "Dobar dan ja sam Bog". Ne, on je bio normalno dijete negdje do 12 godine zivota kada je spoznao svoju misiju.

Inace ja sam siguran da ce moja filozofija spasiti svijet. Da li je moguce da je Bog Otac mene izabrao da nastavim put Isusa Krista iako ja toga nisam svjestan?

Aleksandar

pa Isus nije Bog! On je Božji sin!
Ivan 20:17. A ovo je vječni život: spoznati Tebe, jedinog pravog Boga (Isus se moli svome Ocu).

more_horiz
jakob je napisao/la:
Zato otkrivenje Božjeg sveznanja i predznanja ne daje polaznu točku za teologiju božanskog znanja. Naprotiv, ono pokazuje da nijedan ljudski um ne može shvatiti način na koji Bog zna. Svaki pokušaj da se protumači struktura božanskog znanja izvan otkrivenih podataka ne samo što nije biblijski, nego je i proizvod ljudske mašte. Druga svrha otkrivenja božanskog sveznanja i predznanja, kako je vidi Biblija, jest osigurati okvir za jasnije razumijevanje spasiteljskih aktivnosti kao što su predestinacija -Rim 8,29, izbor Rim 1,28 i križ (Dj 2,23).

Biblija prikazuje bozje rijeci. Bog je sveznajuci i predznajuci. Zasto u Bibliji onda nije prikazana buduca povijest. Na primjer zasto u Bibliji ne pise 1914 ce poceti prvi svjetski rat? Ako je Bog predznajuci I Biblija tumaci rijeci Boga, onda bi nesto takvo ili slicno moralo pisati u Bibliji. Ima li u Bibliji bilo kakvog nedvosmislenog dokaza koji opisno jasno i vremenski precizno predvidja znacajne dogadjaje u buducnosti? Zasto su sva prorocanstva u Bibliji mogu filozofski viseznacno shvatiti? Ja ne odbacujem mogucnost da Bog moze imati sposobnost koju si ti naveo, jer bi me to stavilo u poziciju da sam umislio da sam pametniji od Boga. Ja to ne znam, ali nisam se uvjerio da ljudi imaju sposobnost primiti takve podatke od Boga.

more_horiz
abraham je napisao/la:

Isus Krist je uznesen i ušao je u Svetinju nad svetinjom - u drugo odjeljenje Svetinje da obavlja službu pomirenja koja je ujedno i istražni sud..Isus je upozorio da će se javiti lažni Kristosi..Kako Ti misliš nastavati putem Isusa Krista?
Kao Njegov učenik?

Ja u razvoju svoje ideje nisam bio Isusov ucenik zato jer mi je u to vrijeme njegova filozofija bila gotovo nepoznata. Piam se dali sam bio ucenik Boga Oca?

abraham je napisao/la:
Osobno razumijem Tvoju filozofiju - ali ljudi su već davno izgubili ljubav prema mudrosti - vratiti im ljubav nije moguće ni po cijenu života, gusti mrak je zahvatio narode i mrak Zemlju..Zato se i vodi istražni sud kao dio isteka vremena milosti.Tvoja dobronamjernost će se vjerojatno Tebi isplatiti..
Znanje i vizije nisu dokaz božanstvenosti.
Sveti je Duh učitelj i svjedok koji osvjedočava svijet o istini, grijehu i sudu..

Ne treba li popraviti zivot i ovdje gdje sada jesmo? Dobro, pokusaj zamisliti nemoguce a to je da ce moja filozofija promijeniti ovaj svijet i uciniti ga prekrasnim mjestom za zivot. Da li sam ja do toga mogao doci sam ili mi je Bog morao pomoci? Odgovor na to pitanje me interesira a vrijeme ce pokazati da li sam u pravu.

abraham je napisao/la:

Ti Nisi Kristov nasljednik, možeš biti samo Njegov učenik..
Ali - uvjet je da budeš rođen Duhom Božjim..
Isus, Rodio se u Davidovu gradu (Mt 2,1; Lk 2,4-11), živio je u Palestini i bio osuđen na smrt pod Poncijem Pilatom Mt 27,11-50; ..

Primjecujem da dosta skreces temu. Mene interesira u kojem trenutku zivota Isus Krist je postao Sin Bozji? Kako je to postao? Ako je to bio prije rodjenja onda su njegove bozanske sposobnosti u mladosti bile nerazvijene. On je rastao kao obicni covjek. Nista bozanstveno do recimo 12 godine kada je primjetio da ima misiju. Zasto? Kako je to spoznao? Kako je dobio bozansko prosvjetljenje, bozansko znanje, bozansku moc?

Aleksandar

more_horiz
kristina888 je napisao/la:

eto ti informacije iz biblije: sz,izaija: 40:22: Postoji jedan koji stanuje iznad kruga Zemlje.

Svaka cast na poznavanju Biblije. Ali ovo ipak ne mogu priznati jer se radi o kugli a ne o krugu. Mozda su mislili da je zemlja kruzna ploca koju nosi kit.

Aleksandar

more_horiz
Aleksandar :
Primjecujem da dosta skreces temu. Mene interesira u kojem trenutku zivota Isus Krist je postao Sin Bozji? Kako je to postao? Ako je to bio prije rodjenja onda su njegove bozanske sposobnosti u mladosti bile nerazvijene. On je rastao kao obicni covjek. Nista bozanstveno do recimo 12 godine kada je primjetio da ima misiju. Zasto? Kako je to spoznao? Kako je dobio bozansko prosvjetljenje, bozansko znanje, bozansku moc?

Izričajem i nagovještanjem Novi zavjet nam kazuje da je Isus kao Riječ postojao prije svog rođenja u Betlehemu. On nije počeo postojati kad se rodio u Judeji. Ne samo što iz Isusovih ustiju dolazi znatan broj spominjanja činjenice da Ga je Otac "poslao" usp. Mt. 5,17; 15,24; Mk 1,38; 10,45; Lk 19,10; Iv 5,23; koju možemo smatrati samo aluzijama na Njegovu proročku zadaću, nego je i jasnim izrazima potvrdio svoje nebesko podrijetlo da je "došao" ili "sišao" s neba na zemlju: "Izišao sam od Oca i došao na svijet." Iv 16,28; usp. Mt 20,28; Lk 19,10. "Tko dolazi odozgo, on je iznad sviju; tko je sa zemlje, on je zemaljski i zemaljski govori. Tko dolazi s neba, on je iznad sviju! On svjedoči za ono što je vidio i čuo." (Iv 3,31.32) I opet: "Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječjega koji je sišao s neba." (Iv 3,13) ili "A da još vidite Sina Čovječjega kako uzlazi gdje je prije bio…?" (Iv 6,62)
Naš Gospodin ne samo što je ustvrdio da je prije dolaska na ovaj svijet postojao u slavi i prisnoj zajednici s Ocem (Iv 17,5), nego nije oklijevao da potvrdi "prije nego je Abraham bio, Ja Jesam" Iv 8,58, što je fraza koja podsjeća na starozavjetno "Ja sam koji jesam" (Izl 3,14), ime kojim se Bog objavio Mojsiju u pustinji kao samopostojeć i vječan. Ovdje se više ne radi o preegzistenciji nego o vječnoj preegzistenciji. "Sigurna je riječ i zaslužuje punu vjeru", inzistira Pavao, "Krist Isus dođe na svijet da spasi grešnike." (1 Tim 1,16; usp. 3,16). Kološanima je pisao: "Jer je u njemu sve stvoreno– sve na nebu i na zemlji… sve je stvoreno po njemu i za njega. On je prije svega, i sve se u njemu drži u redu." (Kol 1,16.17; . On je postojao prije svog rođenja u Betlehemu.
Ni Stari zavjet ne šuti o tom predmetu. Mihej je ustvrdio da je Mesija koji je trebao doći postojao prije svog rođenja u Betlehemu Efrati, "njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena" (Mih 5,1). Izaija kaže za istog obećanog Mesiju da je ne samo "Savjetnik divni", "Knez mironosni", nego i "Bog silni" i "Otac vječni" (Iz 9,5).
Učenje da je Sin Božji postojao prije nego što se rodio u Betlehemu i "sišao" s neba, gdje je čitavu vječnost dijelio Očevu slavu, važan je element u našem razumijevanju Njegove osobe i djela. Ono ističe da Njegovo rođenje nije bilo samo rođenje velikog čovjeka, nego ulaženje u ljudsko stanje Onoga koji se na najprisniji način identificirao s Bogom.
Mi ne možemo znati o preegzistencije ako nam nije otkriveno.Kako je Isus mislio , kako je tekla Njegova svjesnost to nam nije otkriveno..Imat ćemo prlike..

U Ivanovom Evanđelju sačuvan je niz Isusovih izjava koje svjedoče da je bio svjestan svoje božanske naravi. On je uvijek iznova tvrdio da je više nego zemaljskog podrijetla i naravi. Naučavao je da je "sišao s neba" (Iv 3,13). Ustvrdio je: "Vi potječete odozdo, ja potječem odozgo. Vi potječete od ovoga svijeta, ja ne potječem od ovoga svijeta. Iv 8,23 Ovi tekstovi ukazuju na preegzistenciju koja je još izričitija u pitanju: "A još da vidite Sina Čovječjega kako uzlazi gdje je prije bio…?" (Iv 6,62) ili u Njegovoj molitvi: "A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet." (Iv 17,5)
Ovu svjesnost da je ontološki bio božansko biće nalazimo izraženu u više značajnih "Ja sam" kazivanja: "Ja sam kruh života" (Iv 6,35), "Ja sam svjetlo svijeta" Iv 8,12, "Ja sam vrata ovcama" (Iv 10,7), "Ja sam pastir dobri" (r. 11), "Ja sam uskrsnuće i život" (Iv 11,25), "Ja sam put, istina i život" (Iv 14,6), "Ja sam pravi trs" (Iv 15,1).
Isus ne samo što donosi ili daje kruh, život, svjetlo ili uskrsnuće; On je svako od toga. U židovskim ušima su ove "Ja sam" izjave morale izazvati asocijacije na božansko, jer u LXX, grčkom prijevodu hebrejskog Starog zavjeta, ovim se naglašenim "Ja sam" često služi sam Bog (usp. Pnz 32,39; Iz 41,4; 43,10 i drugi). Isto razumijevanje jasno ističu drugi ulomci u kojima Gospodin rabi formulu "Ja sam" bez dodavanja modifikatora predikata, kao na primjer u Ivanu 8,24.28 i 13,19. Najočitiji takav primjer nalazimo u Ivanu 8,58: "Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam." Razbješnjeli, Njegovi protivnici "digoše kamenje da ga bace na njega" (r. 59), očito smatrajući Isusovu izjavu bogohulnim iskazom o izjednačenosti s Bogom, o nepromjenljivosti, tvrdnjom da je Bog.
Nakon što smo zaključili da Novi zavjet uči kako je Isus iz Nazareta bio istovremeno božanske i ljudske naravi, još uvijek se nalazimo pred najvećim od svih kristoloških problema i predmetom od najveće važnosti. Kako mogu postojati dvije naravi, a samo jedna osoba? Premda možemo zaključiti da je teško naći odgovor na ovo pitanje, Sveto pismo nas poziva da razmatramo Božju tajnu, Krista (Kol 2,2.3); sam Isus nam kaže da je prava spoznaja Njega moguća samo putem otkrivenja (Mt 11.25-27; 16,17).
Prvo moramo utvrditi da je gledište, po kome Isus ima dvije naravi sjedinjene u jednoj osobi, ono što zahtijeva samo Pismo. Već smo zamijetili da Sveto pismo prikazuje Krista kao osobu s božanskom i ljudskom naravi. Stalno se podrazumijeva da su one sjedinjene u jednoj osobi, premda to formalno nije izrečeno u Novom zavjetu koji prikazuje Isusa kao jednu osobu, jednu nepodijeljenju ličnost, u kojoj su dvije naravi nerazdvojno sjedinjene. Tako Pavao govori o Kristu da je po svojoj ljudskoj naravi Davidov potomak (Rim 1,3), a "po Duhu Svetom… sin Božji" (r. 4) – dvije naravi u jednoj osobi. U Poslanici Hebrejima od samog početka nalazimo sistematski razvoj Kristove dvije naravi u jednoj osobi. Prvo poglavlje proglašava Kristovo božanstvo r 2.3.6.8.10-12, dok drugo raspravlja o Njegovoj ljudskoj naravi (rr. 9.14.16.17). Pavao govori o istoj osobnoj zajednici u svom opisu Krista, koji ima lik (odnosno narav) Boga, ali koji se zbog svoje ljudske naravi ponizio, uzimajući narav (ponovno "lik") sluge, postavši sličan ljudima Fil 2,6-8. Ivan na sličan način potvrđuje da je Riječ, koja bješe Bog, postala tijelom i da se Krist, imajući božansku i ljudsku narav, nastanio među ljudima Iv 1,1-18.
Ovo je osvjedočenje među prvim vjernicima bilo tako snažno da apostoli bez i najmanjeg oklijevanja na istu osobu primjenjuju karakteristike ljudske i božanske naravi. Tako je Onaj koji svemir uzdržava svojom silnom riječi napredovao u mudrosti i rastu. Onaj koji je bio prije Abrahama, rodio se u štalici. Onaj koji umire je Onaj koji ispuni sve. U nekim su slučajevima obje naravi zadržane u napetosti u jednoj jedinoj, zgusnutoj frazi, kao kad čitamo da su "Gospodina slave razapeli" 1 Kor 2,8. Izjave ove vrsti nisu ni proturječne ni apsurdne kad ih promatramo u svjetlu ljudsko-božanske zajednice kako je prikazana u Pismima. One imaju smisla samo ako su ove obje naravi bile sjedinjene u jednoj osobi, u Bogočovjeku.

more_horiz
abraham je napisao/la:
Kako je Isus mislio , kako je tekla Njegova svjesnost to nam nije otkriveno..Imat ćemo prlike..

Hvala na opsirnom odgovoru. Na zalost ovaj dio koji nije otkriven me najvise zanimao. Puno pozdrava.Very Happy

Aleksandar

more_horiz
bog je sve. i sisavac, i magarac, i orao, i vjetar, i dijete, rijeka, kiša, zemlja, rosa, duga... sve je nastalo iz njega, iz ljubavi, bog je jednostavno čista, bezuvjetna ljubav i zato ga ljudski um nikada neće moći pojmiti jer um nezna što je ljubav, a još manje što je bezuvjetna ljubav. to se može samo srcem osjetiti.

Ti si jedini, Gospode! Ti si, koji si stvorio nebo, nebo nad nebesima sa svom vojskom njegovom, zemlju i sve, što je na njoj, mora sa svim, što živi u njima. Svemu tomu daješ ti život. Tebi se klanja vojska nebeska. Nehemija 9,6
To sve n ....sisavac magarac i orao vjetar i mudrost i zemlja i nebo sve to je stvoreno Bozjom silom i sve to NIJE BOG.Da bi se ljubav osjetila i poznala postoji jedan jedini put a to je put kojim je Isus sam isao, to je put na koji je ukazao Ivan krstitelj kada je reko:gle jagnje Bozje koje uze na se grijehe svijeta-i pilatove grijehe i judine i grijehe razbojnika i grijehe oih koji ga udarahu i moj grijeh i tvoj grijeh. Mnogi koje je Isus ljubio nisu osjecali njegovu ljubav,Jerusalim koji ga je odbacio bio je predmet Njegove neizmjerne ljubavi i dok je plakao nad gradom i stanovnicima zbog kojih je trebalo da bude raspet oni su mislili da im misli zlo tako je i danas sa onima koji sljede putem Isusa Krista.

Bog je BOG ZIVI i nema mu ravna.

Jer u šest dana stvori Gospod nebo i zemlju, more i sve, što je u njima, ali sedmi dan otpočinu on. Zato je Gospod blagoslovio i posvetio subotni dan. Izlazak 20,11

Budalastio je otici kod postolara i pokusati ga poistovjetiti sa cipelom,budalasto je pokusati obuti postolara na noge umjesto cipele,koliko je ludje kad ljudi Svevisnjeg Boga zamjenjuju nistavnim tvarima ili stvorenjima koja je stvorio.

Budalasto je pozdravljti zgradu koju je gradio arhitekta i pricati sa njom,budalasto je stati i spred slike Mona lize i reci "Dobar dan g Leonardo kako ste?"Kolko li je onda ludje i nemoralnije Boga poistovjecivati sa tvarima koje je stvorio.

more_horiz
boga ne treba tražiti u građevinama poput crkve, već u svakom jutru, u svakom drvetu, i ispod svakog kamena. u svakom čovjeku. da, u svakom. tek kad ga budemo mogli prepoznati u svakom čovjeku, tj. voljeti u svakom čovjeku boga, ili njegov božanski dio, onda ćemo moći reći da smo ga naučili prepoznati. i više ga nećemo trebati tražiti jer vidjet ćemo ga svugdje...

jel?!Pa nece biti da je tako jer je sve navedeno suprotno ucenju Biblije i ucenju evandjelja.Jer kako si navela u jednom od postova poistovjecujes Tvorca sa stvorenim sto niti je tacno niti Bozja Rijec uci tako.

Bog je daleko od kamena i drveta Istina On je stvorio sve to ali su to i dalje samo njegova djela a ne On sam.
A sad da vidimo sta Bog govori za one koji ga vide u drvetu i kamenu:

Oni govore drvetu: "Ti si otac moj!, i kamenu: 'Ti si mi darovao život!' A meni okreću leđa, a ne lice. Ali u vrijeme nevolje viču: 'Ustani, dođi nam u pomoć!' Jeremija 2,27

I da li ga mozemo to vidjeti svuda i prepoznati svuda?

On odgovori: "Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sam, a oni traže da i meni uzmu život.

Glas mu reče: "Iziđi i stani u gori pred Jahvom. Evo Jahve upravo prolazi." Pred Jahvom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Jahve nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Jahve nije bio u potresu;

a poslije potresa bio je oganj, ali Jahve nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora. 1. Kraljevima 19,10-12

Nije Jahve bio ni u cem stvorenom niti mu ima poredjenja niti mu ima ravna jer Bog je Jahve i slavno je i veliko ime Njegovo.

descriptionZasto Isus Krist nije dao neki prepoznatljiv opis Boga Oca? - Page 2 Emptyog

more_horiz
abraham je napisao/la:

Ne radi se o tome da se svijet razlicito , genijalno u ljudskoj ljubavi izmjeni - vec da se spasi

Slazem se.

Ali ja bih to zelio raspraviti sa stanovista koji mene zanima. Isus Krist se rodio i on nije prvi dan svog zivota rekao: "Dobar dan ja sam Bog". Ne, on je bio normalno dijete negdje do 12 godine zivota kada je spoznao svoju misiju.

Aleksandar

pa Isus nije Bog! On je Božji sin!
Ivan 20:17. A ovo je vječni život: spoznati Tebe, jedinog pravog Boga (Isus se moli svome Ocu).

A to sto tvrdis da je"bog je sve. i sisavac, i magarac, i orao,"to je sve po tebi normalno i u redu ali jedino Isus za tebe nije Bog ,Biblija tako ne uci naprotiv Isus jeste Bog i dade mu se svaka vlast na NEBU I NA ZEMLJI !
U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.

Ona bijaše u početku u Boga.

Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade

u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo;

Ivan 1,5 i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Ivan 1,1-5

Ja i Otac jedno smo. Ivan 10,30

[size=12] čuj, Izraele! Gospod je Bog naš, Gospod jedini! Ponovljeni zakon 6,4

Svemoćnomu, kojega nikada ne shvatismo; velik je u moći i u pravu! Nikada se ne savi u pravednom sudu!

Zato ga se imaju bojati ljudi! Na sveznalice sve on ne gleda! Job 37,23-24

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
bog je sve. i sisavac, i magarac, i orao, i vjetar, i dijete, rijeka, kiša, zemlja, rosa, duga... sve je nastalo iz njega, iz ljubavi, bog je jednostavno čista, bezuvjetna ljubav i zato ga ljudski um nikada neće moći pojmiti jer um nezna što je ljubav, a još manje što je bezuvjetna ljubav. to se može samo srcem osjetiti.

Ti si jedini, Gospode! Ti si, koji si stvorio nebo, nebo nad nebesima sa svom vojskom njegovom, zemlju i sve, što je na njoj, mora sa svim, što živi u njima. Svemu tomu daješ ti život. Tebi se klanja vojska nebeska. Nehemija 9,6
To sve n ....sisavac magarac i orao vjetar i mudrost i zemlja i nebo sve to je stvoreno Bozjom silom i sve to NIJE BOG.Da bi se ljubav osjetila i poznala postoji jedan jedini put a to je put kojim je Isus sam isao, to je put na koji je ukazao Ivan krstitelj kada je reko:gle jagnje Bozje koje uze na se grijehe svijeta-i pilatove grijehe i judine i grijehe razbojnika i grijehe oih koji ga udarahu i moj grijeh i tvoj grijeh. Mnogi koje je Isus ljubio nisu osjecali njegovu ljubav,Jerusalim koji ga je odbacio bio je predmet Njegove neizmjerne ljubavi i dok je plakao nad gradom i stanovnicima zbog kojih je trebalo da bude raspet oni su mislili da im misli zlo tako je i danas sa onima koji sljede putem Isusa Krista.

Bog je BOG ZIVI i nema mu ravna.

Jer u šest dana stvori Gospod nebo i zemlju, more i sve, što je u njima, ali sedmi dan otpočinu on. Zato je Gospod blagoslovio i posvetio subotni dan. Izlazak 20,11

Budalastio je otici kod postolara i pokusati ga poistovjetiti sa cipelom,budalasto je pokusati obuti postolara na noge umjesto cipele,koliko je ludje kad ljudi Svevisnjeg Boga zamjenjuju nistavnim tvarima ili stvorenjima koja je stvorio.

Budalasto je pozdravljti zgradu koju je gradio arhitekta i pricati sa njom,budalasto je stati i spred slike Mona lize i reci "Dobar dan g Leonardo kako ste?"Kolko li je onda ludje i nemoralnije Boga poistovjecivati sa tvarima koje je stvorio.

svakako da si u pravu. ja ne smatram magarca bogom! ali i on je božje stvorenje, stoga u svojoj je biti u jedinstvu s bogom, kao što se majka može odreći svoga djeteta ali to će dijete uvijek u sebi imati njenu krv, gene i netko tko djetetovu majku pozna, uvijek će i u tom djetetu vidjeti dio mjake!
tako i mi, ako upoznamo boga, naučit ćemo ga prepoznavati u svakom njegovom, sa ljubavlju stvorenom biću.naravno da sa neću klanjati magarcu misleći da je on bog! ali i taj magarac je, kao i mi, na suptilnoj razini biće stvoreno iz čiste božanske ljubavi.

more_horiz
Nemam veće radosti od ove, da čujem, moja djeca u istini da hode. 3. Ivanova 1,4

Svjet se djeli na djecu Bozju i djecu djavolsku odnosno na one koji pripadaju nebeskom kraljevstvu i one koji pripadaju zemaljskom.

Jedna grupa sljedi i vjeruje Boga zivoga koji je dao otkup za izbavljenje paloga covjecanstava,oni su poslusni Bozjem zakonu i zakonima Nebeskog carstva otkupljeni i posveceni na pravednost i ljubav.

U drugoj grupi su oni koji sljede zakone grijeha i smrti, oni svoju sudbinui grade unutar drzave smrti i nistavila i odlaze u vjecnu smrt.Isto tako nauka koju sljede drzi njihov zivot u svojoj vlasti jer su joj se predali.

Biblija jasno pravi granicu izmedju ove dvije skupine

”Ne budite ujarmljeni s nevjernicima! Jer što ima pravednost s nepravednošću ili kakvu zajedništvo ima svjetlo s tamom? Kako li se slaže Krist s Belijalom? Ili kakav dio ima vjernik s nevjernikom?

Kakav li sporazum ima hram Božji s idolima? Jer smo mi hram Boga živoga, kao što reče Bog: "Stanovat ću u njima, i među njima ću hodati, i bit ću im Bog, i oni će biti moj narod. Zato iziđite između njih i odvojite se, govori Gospodin, i ne dotičite se nečista, i ja ću vas primiti. I bit ću vam otac, i vi ćete biti koji sinovi i kćeri, veli Gospodin Svemoćni." . 2. Korinćanima 6,14-18

Biblija jasno odvaja one koji su Bozji narod:

Vi ste djeca Gospoda, Boga svojega. Ne smijete zbog mrtvaca zareze sebi praviti i brijati se na čelu. Jer ti si narod, koji je svet Gospodu, Bogu svojemu. Tebe izabra Gospod između svih naroda na zemlji, da mu pripadaš kao njegov vlastiti narod. Ponovljeni zakon 14,1-2 Vidite, kakvu nam je ljubav dao Otac: "Mi se zovemo djeca Božja, i jesmo. Zato svijet ne poznaje nas, jer ne poznaje njega. Ljubljeni, sad smo djeca Božja, i još se ne pokaza, što ćemo biti, Znamo, da kad se pokaže, bit ćemo mu slični, jer ćemo ga vidjeti, kao što jest. 1. Ivanova 3,1-2 Kažem o svetima u zemlji: "To su plemeniti; njima ide sva ljubav moja." Psalam 16,3

A svima, koji ga primiše, dade vlast, da budu djeca Božja. Onima, koji vjeruju u ime njegovo, Ivan 1,12

Ovaj Duh svjedoči našemu duhu, da smo djeca Božja. Rimljanima 8,16 To jest, nijesu ono djeca Božja, što su po tijelu djeca, nego djeca obećanja računaju se u potomstvo, Rimljanima 9,8

Jer ste bili nekada tama, a sad ste svjetlost u Gospodinu. Kao djeca svijetla živite! Efežanima 5,8 Za to smo mi svjedoci i Duh Sveti, kojega Bog dade svima, koji se pokoravaju njemu." Djela apostolska 5,32

U Starom Zavjetu svestenik je nosio rese na haljini svoje odjece u Novom zavjetu gledajuci na svog prvosvestenika Isusa takodje ne smijemo izgubiti iz vida znacaj ovih rijeci:

Ovo je svrha resama: Imate se sjetiti, kad ih vidite, svih zapovijedi Gospodnjih, da ih vršite l da se ne zanosite za požudama svojih srdaca i očiju, što vas tako lako zavode na otpad.

Vi se imate spominjati svih zapovijedi mojih i vršiti ih i tako se posvetiti Bogu svojemu.

Ja sam Gospod, Bog vaš, koji sam vas izveo iz zemlje egipatske, da budem Bog vaš. Ja sam Gospod, Bog vaš." Brojevi 15,39-41!

Gospod će te učiniti svetim narodom svojim, kao što ti se je zakleo, ako izvršuješ zapovijedi Gospoda, Boga svojega, i ideš putovima njegovim Ponovljeni zakon 28,9

Bozji narod je u neprijateljstvu sa knezom i carstvom ovoga svjeta:

Jer Gospod, Bog tvoj, ide usred tabora tvojega, da te štiti i da ti preda neprijatelje tvoje. Zato neka je tabor tvoj svet, da ne nađe kod tebe ništa nečisto i da se ne odvrati od tebe. Ponovljeni zakon 23,14

Ovo je blagoslov, što ga pred smrt svoju podijeli sinovima Izraelovim Mojsije, čovjek Božji. Reče: "Sa Sinaja dođe Gospod, u svijetlu se ukaza sa Seira narodu, zasja s gore paranske, dođe usred svetih četa anđelskih, iz desnice njegove razbuktio se plamen.

Još on ljubi narod svoj. Svi pobožni njegovi u ruci su njegovoj. Okupili se uz noge tvoje, primili su zapovijedi tvoje, Ponovljeni zakon 33,1-3

Da budete besprijekorni i bezazleni, djeca Božja bez mane usred roda nevaljaloga i pokvare noga, u kojemu svijetlite kao zvijezde u svijetu, Filipljanima 2,15

Zaista, zaista, kažem vam: "Vi ćete plakati i tugovati, a svijet će se radovati; vi ćete se žalostiti, ali će se vaša žalost okrenuti na radost. Ivan 16,20

Izgoniće vas iz zbornica; a doći će vrijeme kad će svaki koji vas ubije misliti da Bogu službu čini.

I ovo će činiti, jer ne poznaše oca ni mene.

Nego vam ovo kazah kad dođe vrijeme da se opomenete ovoga da vam ja kazah; a isprva ne kazah vam ovo, jer bijah s vama. A sad idem k onome koji me posla, i niko me od vas ne pita: kuda ideš?

Nego što vam ovo kazah žalosti napuni se srce vaše.

Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ja ne idem, utješitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću ga k vama.

I kad on dođe pokaraće svijet za grijeh, i za pravdu, i za sud:

Za grijeh dakle što ne vjeruju mene;

A za pravdu što idem k ocu svojemu; i više me nećete vidjeti;

A za sud što je knez ovoga svijeta osuđen. Jovan 16,2-11

Bog je pokazo ljubav k nama da ga mozemo osobno upoznati i zvati se Bozjom djecom kroz Isusa Hrista...

Tada im reče Isus opet: "Zaista, zaista, kažem vam: "Ja sam vrata k ovcama.

Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nijesu slušale.

Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti.

Tat ne dolazi, nego da krade, ubija i upropašćuje. Ja dođoh, da imaju život i obilatije imaju.

Ja sam pastir dobri, Pastir dobri daje život svoj za ovce.

A najamnik i koji nije pastir, kojemu nijesu ovce njegove, vidi vuka gdje dolazi, i ostavlja ovce, i bježi, a vuk grabi ih i razgoni.

A najamni bježi, jer je najamnik i ne mari za ovce.

Ja sam pastir dobri i poznajem svoje (ovce), i mene poznaju moje.

Kao što mene poznaje Otac, i ja poznajem Oca, i život svoj polažem za ovce svoje. Ivan 10,7-15

more_horiz
<tr>

Tada mu reče Filip: "Gospodine, pokaži nam Oca, i to nam je dosta." Isus mu reče: "Tako sam već dugo s vama, i nijesi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti veliš: 'Pokaži nam Oca'?

Ivan 14,8-9

more_horiz
Ja Boga svojim (ograničenim) umom promatram na ovaj način:

Slično, kao što voda može biti u 3 agregatna stanja (led, voda, para), tako je otprilike i moje razumjevanje Boga.

U nekom prapočetku, kada nije bilo niti jednog atoma, niti jednog anđela, a kamoli ljudi, postojao je Bog u svom izvornom obliku.

Kako je on htio biti dio budućeg svijeta, on je svoj nematerijalan i vanvremenski izvorni oblik trebao prilagoditi svemiru koji će stvoriti.

I stvorio je dvije vidljive manifestacije svog izvornog oblika (Duh Sveti, je po mojoj ograničenoj ljudskoj spoznaji taj izvorni Božji oblik).

I prije stvaranja ostalog vidljivog iz nevidljivog (Njega samog), on stvara svoje dvije vidljive manifestacija: Oca i Sina. Potpuno ravnopravne, sa svim spoznajama svoga izvora, i u ničemu ograničenim.

Iza je toga uslijedilo stvaranja materijalnog svemira sa anđelima.

Jedna od dvije vidljive (anđelima) manifestacije Boga, preuzima ulogu vođe anđela (Mihael). To je anđeosko ime Isusovo. On se prikazuje u starom zavjetu kao Jahve ili Anđeo Jahvin (u Mojsijevom gorućem grmu ili onaj koga je Mojsije vidio sa leđa na Sinaju).

Kako je kasnije, u posljednjim danima stvaranja našeg dijela svemira, došlo do problema sa povjerenjem u Boga, Mihael predlaže još jednu transformaciju, da bi uspio vratiti izgubljeni ljudski rod Bogu: rađa se kao čovjek. Zakonodavac umire da bi se pravda koju Zakon zahtjeva ispunila i time omogućilo otkupljenje.

Filipljanima poslanica nam na jednom mjestu opisuje taj put od "jednakosti sa Bogom" do čovjeka.
Zato je Isus mogao reći Filipu: "Toliko sam dugo sa vama, a ti me nisi upoznao (Oca)?"

Kao što naš mozak ima dvije polutke, koje kreiraju našu ličnost, tako je i sa Ocem i Sinom.
Ista su bit, a povezuje ih nositelj te biti: Duh Sveti.

Zato Izaija 44 govori:
(6) Ovako govori kralj Izraelov i otkupitelj njegov,
Jahve nad Vojskama:
"Ja sam prvi i ja sam posljednji:
osim mene Boga nema.

(7) Tko je kao ja? Nek' ustane i govori,
nek' navijesti i nek' mi razloži!
Tko je od vječnosti otkrio što se
zbilo?
Nek' nam navijesti što će još doći!
(8 ) Ne plašite se, ne bojte se:
nisam li vam to odavna navijestio
i otkrio?
Vi ste mi svjedoci: ima li Boga
osim mene? Ima li Stijene? Ja ne znam!
"

Taj isti Bog (Isus) u Otkrivenju ponavlja te riječi:

Otkrivenje 1:
(17) Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji, (18 ) i Živi! Mrtav bijah, a evo živim u vijeke vjekova te imam ključe Smrti, i Podzemlja.

Isti je to Bog (Otac ili Sin, svejedno je)!
A kako da nam se nevidljivo prikaže?
Ako ne onako kako je nama shvatljivo...
Jer za Isusa stoji pisano: "Ime mu je Bog Silni i Otac Vječni!"

A u Hebrejima 7 se svjedoči o njegovom Božanstvu:
(3) On, bez oca, bez majke, bez rodoslovlja; on, kojemu dani nemaju početka ni život kraja - sličan Sinu Božjemu, ostaje svećenik zasvagda.

P.S.
Hebrejska riječ koja se često prevodi kao "krug" Zemaljski, a spominje u Jobu, Izaiji (na mnogim mjestima), znači više sferu nego krug. Tako su meni objasniti poznavaoci hebrejskog jezika.
Da su malo više čitali Pismo, a malo manje stvarali svoje slike, ne bi došlo do problema.
Bog je u Bibliji jasan po tom pitanju.
I ne samo to, jednom je Zemlja bila zaštićena vodenim omotačem i život je bujao na njoj.
Sve dok Bog nije odlučio da spusti taj omotač u oceane (iz poznatih razloga), te izloži sav život na Zemlji novim uvjetima (povećana radioaktivnost, manji pritisak atmosfere...)

Ali to nije dio ove teme...

more_horiz
Isus je dao najprepoznatljiviji opis Oca, rekavši: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca!"

more_horiz
Da,stranac.
I kako je onda Isus odvojen od Boga?
Oni su jedno.
Tko dalje doživi Duha Svetoga,doživeo je Boga,jer blago onima koji ne vide ,a veruju...da ne oslepe. Cool

more_horiz
Čitam temu i vidim, mučite se... Pokušavate skontati neke ne-logične stvari. Zaista ne-logične. Kako Bog može imati sina? Kako to da je Isus umro na krstu zarad grijeha ljudskih? Po tome, možeš ubiti čovjeka, ali ako vjeruješ u Isusa, oprošteno ti je? Ko je duh sveti? Zar ne mislite da svako treba nositi svoje grijehe? Šta je sveto trojstvo? Kako Isus može biti Bog, ako je na posljetku umro? Mnogo pitanja, malo odgovora. Pročitajte Kur'an i sve će vam biti jasno. Isus (Isa a.s. - op.a), je bio samo Božiji poslanik, koji je Božjom voljom oživljavao mrtve i sl. Razmislite.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply