Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Buddhizam

power_settings_newLogin to reply
+15
Rafael
chiron
Filozofska misao
Pravednik
RahatLokum
Medeni
Konin
slisch
Spart
Euro
ILIJA
Naomi
jakob
Bhakti
Fazlija
19 posters

descriptionBuddhizam - Page 5 EmptyRe: Buddhizam

more_horiz
Upravo sam jos u razgovoru sa onim budistom. I juce sam preko maila bas rekao isto sto i ti. Rekao sam mu da sam dosao do zakljucka da je budizam samo ispravan dok ne dodjemo do cilja. Kada dodjemo do cilja onda budizam kao nepotreban (i neispravan) biva odbacen. Ti si upotrebio putokaze i planove grada, a ja sam upotrebio primjer stapa kojim zelimo otresti jabuku sa drveta. Kada dodjemo do jabuke stap je nepotreban. Nisam jos dobio odgovor od budiste po ovom pitanju.

Da li Bog nadilazi postojanje? Da, i ja tako mislim. Islam sam tvrdi da je Bog iznad svakog poimanja. sve sto reknemo o Njemu od sebe pogresno je makar i pogodili. Ja vjerujem da je Bog objavio Kur'an i posto je On kao autor rekao da kazemo da je Bog jedan nama ljudima na nasem ljudskom jeziku koji je nesavrsen mi mozemo reci da je Bog jedan. Zato mi muslimani samo ponavljamo ko papagaji jedno te isto jer van ovoga se malo ko usudjuje jer sve sto reknemo o Bogu od sebe smatramo pogresnim.

Evo ja sam se vec usudio i pogrijesio. Ali kako drugacije da docaram Islamsko poimanje Boga.

Sa zadnjim dijelom tvoga teksta se ne slazem. Slazem se da je to tvoje misljenje i to postujem. Medjutim, da li su dozivili Boga ja to ne znam i da li su postali Bog, ja to isto tako niti znam niti vjerujem.
Mislim da su tek rodjene bebe na stupnju cistog znanja o kojem govorimo. Beba je tek rodjena, ona nema nikakvih zelja, predrasuda, vjerovanja i gresaka. Beba je potpuno cista, bezgresna. Mi muslimani stoga smatramo ljude kada se rode cistim od grijeha i muslimanima (podlozeni ili pokoreni Bogu). Mi ih ne smatramo bogovima niti na stupnju Boga.
Po nasem svi ljudi se radjaju kao muslimani, cisti i bezgresni. Ovo se razlikuje od krscanskog ucenja o prvotnom grijehu. Moje licno misljenje je da su krscani to pogresno shvatili.

Dakle mi smo rodjeni potpuno cisti bez ikakve prljavstine neznanja. Kasnije odrastajuci nakupljamo sve vise ovosvjetske prljavstine i udaljujemo se od one cistoce. Trebamo se vratiti toj cistoci. Ovo smatram ciljem budista. Da li oni to postizu ne znam. A da li imaju lijepa iskustva, vjerovatno da imaju.

Da li da dodjem i da probam? Da bi se nesto probalo mora se povjerovati u to i u neopasnost toga. I Adem je oprobao voce pa se je pokajao kada je vec izasao napolje. Ja vise vjerujem u Alberta Einsteina koji je vjerovao da se sve moze otkriti nasim umom bez ikakvih opitnih radnji. Mislim da je Joga nepotrebna. Uostalom ne kazu li bhakte da su Muslimani, Krscani, Hindusi i Budisti bhakte. Dakle Islam i Krscanstvo i Hinduizam i Budizam su bhakti joga na neki nacin (dakle vrsta joge) ili barem primjenjuju bhakti jogu. Po nekom mom tumacenju.

more_horiz
Mislim da su tek rodjene bebe na stupnju cistog znanja o kojem govorimo. Beba je tek rodjena, ona nema nikakvih zelja, predrasuda, vjerovanja i gresaka. Beba je potpuno cista, bezgresna.

Zato i Isus kaze da trebamo postati kao djeca.

Buddhizam i yoga sigurno vode do bestrasca, do odsutnosti svake ogranicene zelje i volje; cak i do odsutnosti naeg malog i ogranicenog ja-osjecaja. Buddhisti to nazivaju utrnuce (nirvana), a yogini sjedinjenost s Najvisim (samadhi).

Da li da dodjem i da probam? Da bi se nesto probalo mora se povjerovati u to i u neopasnost toga. I Adem je oprobao voce pa se je pokajao kada je vec izasao napolje.

To je naravno stvar tzv. slobodnog izbora (ili bolje reci Bozje volje), ali ne vjerujes li valjda da je Adem ista mogao uciniti protiv, izvan, ili bez volje Bozje?

more_horiz
Volja Bozja je stvar o kojoj mislim da ne bih trebao diskutovati o tome. Iz odredjenih razloga.

Da, po tvrdnji Biblije Isus je govorio da trbamo postati kao djeca.

Sto se tice cilja joge, o jogi bas i ne znam pa mozda si u pravu (a mozda i nisi jer ne znam). Samo sam bio upoznat sa bhakti jogom slusajuci one hare krisna bhakte sto je mozda nedovoljno za moje licno misljenje.

Postoje kod muslimana termini kao npr. "uronjavanje ili utapanje u Bozansku volju". Medjutim i u Islamskom misticizmu nema nista sto bi dovelo do zakljucka da postajemo Bog ili da smo na Njegovoj razini. Medjutim i mistici u Islamu ne mogu izaci van Islamskih obaveza i nacela. Nema asketizma u stvarnom smislu, vjerski obredi se moraju ispostovati.

Teznja Islama inace nije dokuciti Nedokucivog. Kur'an govori o pokoravanju. Da shvatimo da akti imaju posljedice i da aktamo akte po Bozijim odredbama i volji. Klanjanje nije molitva kako mnogi tvrde. Molitva je kada se molimo Bogu sto mi nazivamo dova, a klanjanje je pokoravanje i ponizavanje.

Danas sam citao onaj osmostruki put u budizmu. Svidio mi se. Ne znam bas po pitanju morala da li je 100% ispravan jer moral je nesto sto moze da varira od naroda do naroda i od licnih poimanja. Medjutim u osnovi djeluje sasvim prirodan put.

Jedino ne shvatam zasto budisti stuju Budu na razini Boga i imaju kipove i vrse razne obrede koji nisu ni odredjeni onim osmostrukim putom. Ovaj dio budizma je nespojiv sa mojim vjerovanjem. Za jednog muslimana to je idolatrija. Ne vjerujem da je Buda ovo ikad naucavao, a kamoli za sebe tvrdio.

Na kraju da ti navedem jednu suru (poglavlje) Kur'ana koja se zove Smokva:

U ime Allaha, Milostivog, Milosrdnog!

[95.1] Tako mi smokve i masline,
[95.2] I Gore Sinajske,
[95.3] I grada ovog sigurnog!
[95.4] Zaista smo èovjeka stvorili u skladu
najboljem,
[95.5] Zatim æemo ga vratiti najnižem od niskih:
[95.6] Izuzev onih koji vjeruju i èine dobra djela pa
imaæe oni nagradu neprekidnu.
[95.7] Pa šta te navodi da porièeš Sud nakon
(ovog)?
[95.8] Zar nije Allah Najmudriji od sudaca?

Muhammed Hamidullah je naveo u jednoj svojoj knjizi o zivotu Muhammeda a.s., da su neki dosjetljivi tumaci dosli do zakljucka da se maslina odnosi na maslinsko brdo tj. Isaa (Isusa) a.s., Gora Sinajska se odnosi na Musaa (Mojsija) a.s., ovaj sigurni grad se odnosi na Poslanikov grad tj. na Muhammeda a.s.
Ostala je samo smokva! Pogodi ko bi to mogao biti vezan sa smokvom po ovim tumacenjima!

Tumacenja su samo tumacenja, ali neko nalazi u njima smisao.

descriptionBuddhizam - Page 5 EmptyYu-buddhizam

more_horiz
Najbolji theravada buddhisticki web site na srpsko-hrvatsko-bosansko-hercegovackom-crnsko-gorskom jezicnom podrucju od sada na novoj adresi: http://www.yu-budizam.com/ A uskoro i u poboljsanom grafickom izdanju. Nezaobilazan izvor informacija za sve domace ljubitelje buddhizma.

more_horiz
Postoje kod muslimana termini kao npr. "uronjavanje ili utapanje u Bozansku volju". Medjutim i u Islamskom misticizmu nema nista sto bi dovelo do zakljucka da postajemo Bog ili da smo na Njegovoj razini. Medjutim i mistici u Islamu ne mogu izaci van Islamskih obaveza i nacela. Nema asketizma u stvarnom smislu, vjerski obredi se moraju ispostovati.

Ne znam toliko o islamu, ali znam da su zbog takvog ucenja Hallaja ubili u Bagdadu. Mozda su se zbog toga takva ucenja u islamu prenosila tajno. Ne znam?

Ima raznih pravaca yoge i buddhizma, neki su doista zaokupljeni vise obredima i sl. No, ipak, vecina tih pravaca naucava da od obreda i mantijanja nema duhovnog oslobodjenje i spoznaje. Spoznaja (koja vodi oslobodjenju) dolazi oslijed sabranosti paznje. Dakle, meditacija, a obred je tu samo kao pomoc da se stvori okruzenje, pogodna okolina i ozracje za provodjenje meditativne prakse.

Jedino ne shvatam zasto budisti stuju Budu na razini Boga i imaju kipove i vrse razne obrede koji nisu ni odredjeni onim osmostrukim putom. Ovaj dio budizma je nespojiv sa mojim vjerovanjem. Za jednog muslimana to je idolatrija. Ne vjerujem da je Buda ovo ikad naucavao, a kamoli za sebe tvrdio.

Ne bi trebao imati tako iskljuciv stav prema kipovima, slikama i sl. Muslimani, Zidovi i protestanti su u tom pogledu vrlo dosljedni. Mozda ti je odgojem usadjena odbojnost prema tome. Ipak, kada neki katolik ili buddhist ima sliku sv. Franje ili kipic Buddhe, nije to da se oni klanjaju tom kipu ili slici. Oni odaju postovanje ucitelju ili svecu. Slika ili kipic ih podsjecaju na ucitelja ili sveca. Nista vise. Kao kada na zidu imamo sliku majke ili oca. Nitko ne misli da su to nasi roditelji ili da nas je rodila ta stvar na zidu. To nas samo podsjeca na nase prave roditelje.

Stoga, za buddhiste je hram mjesto okupljanja i provodjenja meditacija. U hramu je kip Buddhe kojim se odaje postovanje ucitelju. U prvo vrijeme ranog buddhizma nije bilo kipova Buddhe. Prisutnost ucitelja se samo oznacavala tako da su na jednom mjestu u hramu bili uklesani otisci stopala. To je oznacavalo da je Buddha sve, da je tu ali da Ga ne vidimo kao pojedinacno tijelo jer je sveprisutan. Kasnije su buddhisti iz ljubavi prema ucitelju poceli raditi kipove i slike, ali nitko nikada nije mislio da je taj kip Buddha.

more_horiz
Patacara

Plugom se ore njiva;
posijana oranica
mladom je tezaku blago
kojim podize obitelj.

A zasto ja,
mada sam postigla revnost
u primjeni uciteljeve pouke,
ne doprijeh do utrnuca
za sav napor i stegu?

Dok sam tako sjedila uz potok
da mi se noge oplahnu,
zagledah se kako voda zamucena mojom nogom
zadire u plicak obale.

Tako primetih kako mi se duh sabire
kao dobro obuzdan konj.

Tad uzeh svetiljku i otidjoh u celiju,
na lezaju pripremih sjediste i smestih se.
Pritegoh iglom plamen svjetiljke,
i kako se je svjetlost gasila,
tako se i moj duh izvi u slobodu.

Therigatha, V.10

Patacara, kci bogate gradjanske porodice iz Savatija, bila je
najuglednija ucenica Budine metode meditativnog zadubljenja (dhjanam) .
U listi "najistaknutijih" pohvaljena je kao najrevnija u redovnickoj
disciplini (vinaya). Od svega toga mnogo je popularnija prica u
komentarskoj tradiciji o njenim dozivljajima prije obracenja. Iz te
price potice i njeno redovnicko ime, ili nadimak, Patacara ("ona koja
ide u poderanoj haljini"). -- Kad su roditelji hteli da je udaju
protiv volje, pobjegla je s covjekom koga je voljela i s njime zivjela
u nekom udaljenom selu. Kad je trebalo da rodi drugo dijete, posla je
svojim roditeljima, ali je na putu rodila sina, pa se vratila muzu.
Nasla ga je kako upravo umire od ujeda zmije. Uputila se roditeljima u
Savati, sa dva nejaka sina, ali joj se na prelazu preko rijeke oboje
djece utopilo. Kad je u ocaju stigla do roditeljske kuce, doznala je
da se te noci kuca srusila i da su svi stradali (pojava cesta i danas
u Indiji). Luda od ocaja, lutala je naokolo "u poderanoj haljini".
Pjesma se odnosi na susret i razgovor s Budom. Poslije toga susreta
povukla se u meditativni isposnicki zivot. Dalje teskoce i napori koji
su je konacno doveli do cilja opisani su u njenoj drugoj pjesmi.

more_horiz
Ovo je vrlo lijepo Fazlija. Jedva čekam nastavak pjesme.

Ako možeš bilo bi dobro da napišeš nešto o njenom susretu i razgovoru s Budom. Jako me naime zanima kako je Budha djelovao na nju i kakva joj je uputstva dao.

puno pozdrava

Euro

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Za onim kome ne znaš put,
ni otkud dođe, ni kuda ode,
otkuda hoćeš da priđeš tom sinu,
za kojim naričeš: "O, moj sinko!"

A kad bi znala put,
i otkud je došao i kuda ode,
tad ne bi više za njim žalila,
jer je to usud svih živih bića.

Nepozvat je došao ovamo
i otišao bez pitanja.
Zašto je zapravo došao
i ostao tek nekoliko dana?

Odavde ode na drugu stranu,
a odande će još dalje,
sad kao duh, a onda opet u ljudskom liku,
kretat će se u toku zbivanja.
Kako je došao tako i prošao
-- čemu jadikovke?

Kao da mi izvadi trn
zadrt duboko u srce,
skršena bolom za sinom,
oporavih se od bola
Taj trn je istrgnut danas
i zauvijek ugašen bol.

Utječem se šutljivom mudracu,
Budnome, istini njegove pouke
i onima koji je slijede.
</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Mudraci mogu biti i vrlo opasni. Evo jedne od mene licno:

zamislimo da je istina dole na jugu
i da ona sija kao svjetlo
a da mi u tami zalutali idemo prema sjeveru
suprotno od svjetla
i ne okrecemo se prema istini
jer ne vidimo svjetlo iza nasih ledja

svi mudraci svijeta
stali su na istoku i zapadu sa svojim lampama
da te okrenu od tvog puta
jer svjetlo njihovih lampi
mozes da vidis s lijeva i s desna
i da se okrenes na jednu od ovih strana
i tako budes blizi pravom putu
i budes u mogucnosti da vidis pravo svjetlo
koje sija dole na jugu

ali ovdje je opasnost koliko i uputa
ne slijedi mudrace
jer njihovo svjetlo je da te okrene od pogresnog puta
a ne da te uputi putu prema njima
njihovo svjetlo je da te okrene
ali moze i da te zavara
te da zalutas jos gore

ne lijepi srce svoje za sve sto sam rekao
jer ako vidis mudrost u ovim rijecima
bojim se da si krenuo za svjetlom moje lampe
zaista je mudrost samo u tebi
i put svoj sam moras preci
ali i ovo je opet od varki mudraca
jer prihvatis li to prihvatio si upravo suprotno
prihvatio si njihovu pomoc i nisi vise sam

biti sam ili ne biti
slijediti ili ne slijediti
pitanje je sad

more_horiz
Ne znam toliko o islamu, ali znam da su zbog takvog ucenja Hallaja ubili u Bagdadu. Mozda su se zbog toga takva ucenja u islamu prenosila tajno. Ne znam?

Rekao sam ti da teznja islama nije dokuciti Nedokucivog.
Sto je nedokucivo islam to ne dokucuje.
Sto je neopisivo islam to ne opisuje.
Sto je nedostizno islam to ne dostize.

Sve van ovoga nije od islama. Zato se u islamu vjeruje u Onog kojeg ne mozemo dostici i slijedi se Njegov put. Pokorava mu se ! Jer ko ide ka cilju koji se moze dostici bez Njega taj ne vjeruje u Njega vec u dokucivo i dostizno.

Zato se mnogi kriju koji se boje ljudi a Boga ne boje.

Ovim ujedno islam pobija sve puteve potpunog dostizanja, potpunog oslobodjenja i sl. Jer nas Bog je Nedostizan. To ti je ko kad pokusavas dostici Apsolutno. Pa Apsolutno nebi bilo Apsolutno da se moze dostici.

more_horiz
RahatLokum je napisao/la:
Ovim ujedno islam pobija sve puteve potpunog dostizanja, potpunog oslobodjenja i sl. Jer nas Bog je Nedostizan. To ti je ko kad pokusavas dostici Apsolutno. Pa Apsolutno nebi bilo Apsolutno da se moze dostici.

Mozda grijesim, ali meni to slici na agnosticizam. Boga ne mozemo spoznati, ne mozemo dostici. Dakle, ne mozemo niti znati sto je to ustvari Bog u kojeg vjerujemo?! Takav put i nije nikakav put, jer naucava da pravu prirodu onoga sto slijedimo ne mozemo niti razumjeti, niti spoznati.

Potom to moze otvoriti prijepor dogmatizma (praznovjerja), jer ako slijedimo nesto sto ne poznamo, sto ne shvacamo i sto ne razumijemo... onda kakav je smiso naseg puta.

Istocnjacke su religije jos davno rijesile pitanje Apsoluta i Beskonacnosti. U upanishadama pise: Sva bica nastaju iz Blazenstva, sva bica obitavaju u Blazenstvu i sva se bica vracaju u Blazenstvo. Beskonacno je ovo, Beskonacno je ono. Kada iz Beskonacnog Beskonacno oduzmes, Beskonacno jednako Beskonacnim ostaje. Apsolut je kao more u koje se ulijeva rijeka. Ako nesto ograniceno postane Beskonacno, Beskonacnost jednako Beskonacna i dalje ostaje. To znaci da ne nastaju dvije Beskonacnosti. Nego je oduvijek bila samo Jedna Beskonacnost. O tome govore sve misticne skole svijeta.

more_horiz
ne lijepi srce svoje za sve sto sam rekao
jer ako vidis mudrost u ovim rijecima
bojim se da si krenuo za svjetlom moje lampe
zaista je mudrost samo u tebi
i put svoj sam moras preci

Mmmmmm...ovo mi liči na Krišnamurtija. Cool

pozdrav

Euro

more_horiz
Euro, ne znam na koga lici, ali znam da je iz moje je glave.

Fazlija, rekao sam ti da se Nedostizni ne moze dostici. U protivnom On nebi bio Nedostizni. Evo uzmi primjer u samoj nauci. Einstein je dosao sa teorijom relativiteta u kojoj da bi funkcionisala mora postojati apsolutna brzina. Svjetlost je ta za koju se smatra da se krece tom apsolutnom brzinom. Po tome bez obzira koliko mi ubrzavali nikad necemo dostici tu brzinu jer je apsolutna. I bez obzira da li se mi kretali 1% ili 99% od te brzine nama ce uvijek mjereci ta brzina biti uvijek ista. Tu je brzinu nemoguce dostici. Sta bi se desilo kad bi mi nju mogli dostici? Pokazali bi time da ta brzina nije apsolutna i porusili bi Einstajnovu teoriju relativiteta. Ista stvar i sa apsolutnom nulom koju niko nije dostigao niti ce moci dostici jer ako uspiju onda to nije apsolutna nula.

Tako isto dostignemo li Nedostiznog onda On nije Nedostizni. Allaha ne moze niko spoznati. Rekli su muslimanski ucenjaci jos davno "Ne moze spoznati Uzvisenog Allaha niko osim Uzviseni Allah". Ovdje se govori o potpunoj spoznaji. Mi Boga mozemo spoznati kroz njegova djela ali to nije stvarna spoznaja vec relativna spoznaja.

E sad postavio si dobra pitanja u vezi slijedjenja Nespoznatljivog i kako da slijedimo nesto sto ne poznamo. Moj odgovor je:

On se nama objavio. S toga mi mozemo znati za Njega. Dakako, neko ce reci da ne vjeruje u to. Medjutim taj koji ne vjeruje on isto tako i ne zna. Zato postoje i oni koji vjeruju. Kada se shvati Bozja nedohvatljivost onda se mnogo toga moze shvatiti. Npr. onda mozemo shvatiti zasto Boga ne mozemo vidjeti, zasto ne moze nista opstati sto "dodje u kontakt" s Bogom (npr. nestajanje vec opisanih brda), zasto Objava (tj. Knjige i Poslanici) i zasto postoje intermedijatori izmedju Boga i covjeka koje nazivamo meleki (andjeli).

Kada sve ovo neko shvati onda ce shvatiti da je najveca spoznaja upravo nemogucnost spoznaje.

Kazes, put? A zasto put? Ko ti je rekao da put mora postojati? Ako hoces, ovaj svijet je jedna putna staza koju moramo prozivjeti. Posto Boga ne mozemo dostici mi mu se moramo pokoriti. Jer smo robovi koji ne mozemo dostici oslobodjenje vec ovisimo o Gospodaru i Njegovoj Milosti i Velicini. Ovdje se moze shvatiti zasto Islam koristi termin "Allahov rob" (Abdullah).

Nama ostaje da priznamo Njegovu vlast tj. da se pokorimo ili da je se ne pokorimo tj. ne priznamo tu vlast. Ali bez obzira priznavali ili ne priznavali Gospodara u Njegovoj ruci je vlast. Pa kosto kaze ona narodna da je Bog rekao: "Radi robe sta hoces, al' neces dokle hoces!".

A ti Fazlija, ako mislis da je tvoj um bozanski, pa ti pokusaj. Ali ja sam nasao, i ne samo ja vec razni filozofi, logicari i naucnici, da ovaj svijet ima granice koje ne mozemo preci. Svi smo robovi u ovome svijetu. Ako ne vjerujes u svijet, eto uzmi um. Svi smo robovi u svome umu iz kog ne mozemo izaci. Ali zato mozemo vjerovati da ima nesto vani (odnosno Neko van svega ovoga). Nauka Ga ne moze dokuciti, al moze zdrav um doci do zakljucka da van ovoga nesto moze vrlo lako biti. Pa nismo toliko bez pameti da smatramo nas um sveobuhvatnim, kad vec znamo da imaju granice.

more_horiz
Samo da dodam za Fazliju. Koliko vidim ti vezes beskonacnost za apsolutnost. Ja bih prije uzeo termin nedostiznost kojeg vec i koristim.

more_horiz
Euro, ne znam na koga lici, ali znam da je iz moje je glave.

Nema veze. I prije mene su drugi ljudi znali za matematiku.
Pa opet smo i ti i ja originalne osobe za sebe!

Kazes, put? A zasto put? Ko ti je rekao da put
mora postojati? Ako hoces, ovaj svijet je jedna putna staza koju moramo
prozivjeti.

Evo ga. Pa ovo liči na Krišnamurtija htio ti ne htio. Znam da je to tvoje mišljenje samo ga je Krišnamurti zastupao prije 100 godina.

Pogledaj npr. izjavu Krišnamurtija o "putovima":

"Istina ( BOG ) je zemlja bez puteva" - "The Truth is a pathless land."

Drago mi je da misliš na jedan logičan i konstruktivan način.

pozdrav

Euro

more_horiz
Nastojim logikom dokle se moze. Medjutim i najveci logicari grijese pa vjerovatno i ja koji nisam uopste jak po tome. Zato postoje tudje oci i usi koje ce da me ispravljaju. A uvijek se moze nesto nauciti, pa i od suprotne strane.

pozdrav i tebi

more_horiz
rekao sam ti da se Nedostizni ne moze dostici

Nema se sto dostizati, kada je vec tu i sada. Sve je od Boga, Bog je u svemu. Tu nam usporedba s fizikom ne moze koristiti, jer se ona odnosi na ogranicen i mjerljiv svemir.

"Ne moze spoznati Uzvisenog Allaha niko osim Uzviseni Allah"

Naravno, to tvrde i yoga, buddhizam, taoizam, ali uz to da onaj koji spozna Boga postaje jedno s Bogom. Yoga ili buddhizam su put do toga.

On se nama objavio. S toga mi mozemo znati za Njega. Dakako, neko ce reci da ne vjeruje u to.

To je vrlo neuvjerljiv dokaz, i sam ga obaras u zadnjoj recenici. To je samo jedna tvrdnja koja nema nikakvih dokaza, osim slijepe vjere. Naravno, niti tvrdnja yoge da cemo postati jedno s Bogom, niti tvrdnja buddhizma da cemo utrnuti sve svoje ogranicenosti su jednako samo nedokazane tvrdnje. Ali bas na tom mjestu je temeljna razlika. Buddhizam i yoga ne ostaju kod vjere. Nije svrha u bilo sto vjerovati, nego to sam provjeriti. Buddha je svojeg glavnog ucenika pitao (nakon prve propovjedi) vjeruje li u to. On je odgovorio da ne vjeruje, ali da ga zanima provjeriti. Buddha ga je pohvalio i rekao neka slobodno provjeri kroz meditaciju.

Kazes, put? A zasto put? Ko ti je rekao da put mora postojati? Ako hoces, ovaj svijet je jedna putna staza koju moramo prozivjeti.

Sve sto rade, sve cemu teze, svjesno ili nesvjesno, ljudi zude za beskonacnoscu. Biti beskonacno bogat, voljen, slavan, lijep, pemetan... sve vise i vise, u beskonacno. U tome im ovaj tvarni i ograniceni svemir nikada nece moci zadovoljiti zudnje. Zato je svijet kao staza bespredmetan. Ljudi zele spoznati Ono sto se krije iza pojavnosti. To je temeljna ljudska priroda i potreba. Ako ih neka religija u tome ne zadovoljava, sprjecava i obuzdava, ljudi ce je prije ili kasanije odbaciti poput tijesne kosulje u kojoj tesko disu.

Ako ne vjerujes u svijet, eto uzmi um. Svi smo robovi u svome umu iz kog ne mozemo izaci.

A mozda se moze ici izvan domasaja uma? To je put koji naucavaju yoga i buddhizam, siguran sam i sufizam (mada ne znam toliko o njima). Buddha je to nazvao Bozja mreza od misli. Mreza u kojoj svi askete i sveci, mudraci i ucenjaci, svecenici i popovi plivaju kao ribe u mrezi. Mogu tamo vamo u nekoj mjeri plivati unutar mreze, ali se ne oslobadjaju rubova mreze vlastitog misljenja. Samo put koji nadilazi okove uma moze se doista nazvati putem oslobodjenja. Sve ostalo je vece ili manje praznovjerje.

Ja bih prije uzeo termin nedostiznost kojeg vec i koristim.

Taj pojam vjerovatno koristis zbog svojeg uvjerenja da je beskonacnost i neogranicenost nemoguce dostici.

more_horiz
RahatLokum je napisao/la:
Evo uzmi primjer u samoj nauci. Einstein je dosao sa teorijom relativiteta u kojoj da bi funkcionisala mora postojati apsolutna brzina. Svjetlost je ta za koju se smatra da se krece tom apsolutnom brzinom. Po tome bez obzira koliko mi ubrzavali nikad necemo dostici tu brzinu jer je apsolutna. I bez obzira da li se mi kretali 1% ili 99% od te brzine nama ce uvijek mjereci ta brzina biti uvijek ista. Tu je brzinu nemoguce dostici. Sta bi se desilo kad bi mi nju mogli dostici? Pokazali bi time da ta brzina nije apsolutna i porusili bi Einstajnovu teoriju relativiteta. Ista stvar i sa apsolutnom nulom koju niko nije dostigao niti ce moci dostici jer ako uspiju onda to nije apsolutna nula.

Tako isto dostignemo li Nedostiznog onda On nije Nedostizni. Allaha ne moze niko spoznati. Rekli su muslimanski ucenjaci jos davno "Ne moze spoznati Uzvisenog Allaha niko osim Uzviseni Allah". Ovdje se govori o potpunoj spoznaji. Mi Boga mozemo spoznati kroz njegova djela ali to nije stvarna spoznaja vec relativna spoznaja.

E sad postavio si dobra pitanja u vezi slijedjenja Nespoznatljivog i kako da slijedimo nesto sto ne poznamo. Moj odgovor je:

On se nama objavio. S toga mi mozemo znati za Njega. Dakako, neko ce reci da ne vjeruje u to. Medjutim taj koji ne vjeruje on isto tako i ne zna. Zato postoje i oni koji vjeruju. Kada se shvati Bozja nedohvatljivost onda se mnogo toga moze shvatiti. Npr. onda mozemo shvatiti zasto Boga ne mozemo vidjeti, zasto ne moze nista opstati sto "dodje u kontakt" s Bogom (npr. nestajanje vec opisanih brda), zasto Objava (tj. Knjige i Poslanici) i zasto postoje intermedijatori izmedju Boga i covjeka koje nazivamo meleki (andjeli).

Kada sve ovo neko shvati onda ce shvatiti da je najveca spoznaja upravo nemogucnost spoznaje.

U svezi Einsteina, sve teorije prestaju vrijediti kada se promijeni dimenzija. Naš um je ograničen na 4 dimenzije i teško nam je shvatiti da postoje daljne dimenzije - Teorija struna. Pročitaj malo nešto o djelu Stephen W. Hawkinga.
To isto vrijedi i u svezi Božje nedohvatljivosti-neshvatljivosti.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply