Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi???

power_settings_newLogin to reply
+12
Euro
Caesar
Izrail
Aladin
Medeni
Bhakti
mickey_mouse
Hell master
Naomi
ILIJA
Fazlija
Istina
16 posters

descriptionSto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 EmptyRe: Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi???

more_horiz
Dina je napisao/la:
Ne bi se slozila s ovim,ovo se odnosi na nesto drugo.
Ali ako se proba na lokalnoj razini sa skolama dogovoriti do kad navece smiju ucenici biti van,pa se par njih i kazni prisilnim radom,stvari bi bile drugacije.Mislim da i skola ima svoju rijec,ne bi s 12 god.bili vec pijani ucenici po ulicama.
Ali bi i odrasli morali biti dobar uzor,ne za jednu noc na cestama 500 pijanih vozaca,strave i uzasi i jos koja kolicina alkohola?
A i svecenci piju, i prosvjetni djelatnici, i roditelji piju i klinci naravno nemaju uzore bolje da bi bili bolji.

Istina je sasvim jednostavna,rođenjem se stvara zlo a ne nikakvim traumama iz djetinstva.

descriptionSto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 EmptyRe: Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi???

more_horiz
Vijesti | Detalji
Župnik tjera djecu da pišu čestitke Gotovini
Foto: Corbis
Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 Ante.wide
Tomislav Puljić
ŠIBENIK - Šibenski prvopričesnici župe Srca Isusova za domaći rad pišu božićnu čestitku generalu Anti Gotovini u Haag, piše Slobodna Dalmacija. Na, u najmanju ruku, neobičnu ideju došao je ondašnji župnik don Tomislav Puljić koji je čestitku odredio kao uvjet za pristupanje pričesti.

- Neprihvatljivo je da djecu od 9-10 godina, koja pohađaju pripavu za svetu pričest, župnik zadužuje da za domaći rad pišu čestitku Anti Gotovini u Haag. Pa ta djeca ni ne znaju tko je Gotovina ni gdje je Haag, a niti ih je zdravo opterećivati time - požalili su se neki roditelji, prenosi Slobodna.

Don Puljić navodno je na putu i nije mogao komentirati slučaj.

Osim pisanja čestitke, don Puljić svake nedjelje po razredima proziva ne djecu, nego roditelje prvopričesnika. Ta prozivka u funkciji je pritiska, pa se djeca sustavno drže u strahu kako neće moći primiti svete sakramente ako im roditelji ne budu posjećivali župnikove nedjeljne propovijedi, piše Slobodna.

Upravo zbog toga, dio vjernika s područja župe Srca Isusova odlučio je svoju djecu upisati na pripravu u drugu gradsku župu Gospe vanka Grada.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,11,16,,141263.jl

Ovi ljudi nisu zasluzili biti svecenici ili jos bolje nisu zasluzili raditi s djecom.

more_horiz
Nazalost nije samo slucaj u Katolickoj crkvi.Nego i u drugim, samo su malo vestiji u skrivanju.Ali ono sto mislim da je na delu je onaj koji je neprijatelj od pocetka, koji se trudi da osramoti i obescasti Hristovu crkvu, nekada kroz one koji se nazivaju svestenicima a nisu, a nekad i jednostavno lazima protiv vernika i svestenika.Verujem da nema pedofila u Katolickoj crkvi, nego samo onih koji glume da su crkva a nisu.

Neka se proslavi ime Bozije medju narodima kroz Njegovu crkvu, one koji su spremni da se odreknu svega zbog Njegovog imena!

more_horiz
amos je napisao/la:
Nazalost nije samo slucaj u Katolickoj crkvi.Nego i u drugim, samo su malo vestiji u skrivanju.Ali ono sto mislim da je na delu je onaj koji je neprijatelj od pocetka, koji se trudi da osramoti i obescasti Hristovu crkvu, nekada kroz one koji se nazivaju svestenicima a nisu, a nekad i jednostavno lazima protiv vernika i svestenika.Verujem da nema pedofila u Katolickoj crkvi, nego samo onih koji glume da su crkva a nisu.

Neka se proslavi ime Bozije medju narodima kroz Njegovu crkvu, one koji su spremni da se odreknu svega zbog Njegovog imena!

Verojatno su onda Papine isprike zrtvama u Australiji i Americi lazi??

[quote]TEŠKO DO OPROSTA

http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=141662Crkva je predugo štitila pedofilsko svećenstvo

Svećenik John Geoghan je u dvadeset godina službe seksualno zlostavljao čak 130 dječaka, a najmlađi je imao samo četiri godine. Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 Y169348122325529

more_horiz
http://www.novinar.de/2008/01/09/papa-benedikt-ce-moliti-za-zrtve-svecenika-pedofila.html

Politika, Svet, Religija, Aktuelno | 9. januar 2008.

Papa Benedikt će moliti za žrtve svećenika-pedofila

Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 Papa_moli.thumbnail
Papa Benedikt će moliti za žrtve svećenika-pedofila

Katolička crkva neće čekati konačne presude, već će izbacivati one svećenike koji su samo optuženi za pedofiliju, tvrde vatikanski mediji.

Papa Benedikt XVI. zatražit će molitvu na svjetskoj razini za žrtve svećenika pedofila, nekom vrstom planetarne “mea culpe” (moj grijeh) zbog pedofila u Katoličkoj crkvi i skandala koji su prouzrokovali ti strašni događaji, piše u nedjelju vatikansko glasilo Osservatore Romano.
Molitvu na svjetskoj razini za “žrtve teških situacija moralnog i seksualnog ponašanja malog dijela klera”, dakle za žrtve svećenika pedofila, najavio je pročelnik Kongregacije za kler kardinal Claudio Hummes, koji drži kako je potrebno pokrenuti veliki duhovni pokret molitve.
Bilo je oduvijek problema među svećenicima, jer “svi smo griješnici, ali u posljednje vrijeme bilo je stvarno vrlo teških slučajeva”, kaže Hummes, premda, kako naglašava, mora se uvijek imati na umu kako je minimalni broj svećenika uključen u te slučajeve.
Inicijativa je pokrenuta na prijedlog propovjednika Papinske kuće oca Raniera Cantalamesse, koji je u prosincu 2006., u prisutnosti Benedikta XVI. kazao kako bi Katolička crkva trebala postom i pokorom tražiti oprost za seksualna nasilja u koja su uključeni crkveni predstavnici.
Hummes će u ime Pape uputiti pismo svim biskupima u svijetu kako bi organizirali stalne molitve za žrtve pedofila svećenika. Istodobno će se traži pravedna i brza sudska rješenja protiv odgovornih svećenika koji su počinili seksualne zločine.
Izgleda kako Crkva neće ni na koji način štititi svećenike pedofile, na što ukazuje čin nadbiskupa Cosenze Salvatore Nunnari koji je odmah izopćio dvojicu svećenika optuženih za pedofiliju.
Više se, kako se čini, neće čekati konačne presude, već će se iz Crkve izbacivati, svećenike koji su samo optuženi za pedofiliju.

HINA, 06.01.2008

more_horiz
amos:

Mudro zboriš, brate. Veoma mudro. Bog neka te blagoslovi!

more_horiz
Dina je napisao/la:

[quote]Moj post ninakoji nacin nije suprostavljen papinoj izjavi.Dali papa govori istinu nije moj problem.Nego pedofilija koja se prisiva vernicima, a vernici nisu pedofili.Ali ih ima puno koji se pretvaraju da su vernici a nisu.Cak mogao bih reci u ovo poslednje vreme ih je vise.!I da licno mislim da papa nije ni trebao da se izvinjava jer on nije ni pocinio ta dela, ali je krajnje korektno sto je prihvatio deo odgovornosti kao poglavar Katolicke crkve koji ima odgovornost kao staresina da disciplinije one koji su pod njegovim autoritetom.Ali ti ljudi nisu pod autoritetom crkve, jer i nisu deo crkve sto su i pokazali svojim delima jasno.I verujem da tu ima i nepravedno optuzenih svestenika i to sve trebaju papa i Katolicka crkva da ispitaju, a ne ja.Neka se proslavi ime Bozije medju narodima kroz Njegovu crkvu, one koji su spremni da se odreknu svega zbog Njegovog imena

Zadnja promjena: amos; sub 29 stu 2008, 13:14; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
I stvarno mislim da krajnje nije uredu da se likuje nad tudjim problemom, i da se gleda samo nacin kako kome da isisam poslednju kap krvi, zato sto ima problema u svojoj zajednici.Apostol Pavle kaze Korincanima, a vi likujete.Katastrofa, kada cujem da se takve stvari desavaju zao mi je ljudi koji nepravedno nose sramotu zbog nazovi vernika.Kako iko moze nad tim da likuje, gde je tu pobeda.130 decaka zlostavljano, i umesto da se zgrozimo nad tim cinom, da likujemo.Katastrofa.Pa nemojmo tako, to nije nesto cime treba da se hvalimo.Pa u svakoj zajednici ima koza, one treba da snose odgovornost, a ne vernici.Nasa braca i sestre koji sluze Bogu i trpe prozivanja za nesto sto nisu ucinili.Pa mi bi to najbolje trebali znati sta znaci biti omalovazan.Zar to isto i mi da radimo?Ja neverujem u takvo Hriscanstvo.Ne, i nikada necu.Imam mnogo stvari u kojima se neslazem sa Katolicima, ali da prikupljam poene na tudjoj nesreci to necu nikada da radim, to mi je strasno.Gadi mi se takav stav.Volim svoju bracu i sestre i saosecam sa njima u trenutcima kada na njih bacaju kamenje, bilo kojoj denominaciji da pripadaju.I zato ubuduce molim da se pripazi barem kada je u pitanju crkva.Ko hoce da cuje neka cuje!

more_horiz
[quote="amos"]
Dina je napisao/la:

Daj probudi se vec jednom i pocni da citas, jer moguce da toliko nevidis.Uzmi jednom pa procitaj sta pise.Kako citas bibliju molim te reci mi?Jel posmatras kada sta je pisac hteo da kaze.Nemam nista protiv da iznosis svoj stav, ali prekini da mi stavljas u usta reci zbog svoje kratkovidosti.Moje strpljenje je dosta dugo, ali ti prelazis granicu.Pogledaj malo sta pises.Upozoravam te!Moj post ninakoji nacin nije suprostavljen papinoj izjavi.Dali papa govori istinu nije moj problem.Nego pedofilija koja se prisiva vernicima, a vernici nisu pedofili.Ali ih ima puno koji se pretvaraju da su vernici a nisu.Cak mogao bih reci u ovo poslednje vreme ih je vise.Daj prekini vise.Dosta je bilo.!I da licno mislim da papa nije ni trebao da se izvinjava jer on nije ni pocinio ta dela, ali je krajnje korektno sto je prihvatio deo odgovornosti kao poglavar Katolicke crkve koji ima odgovornost kao staresina da disciplinije one koji su pod njegovim autoritetom.Ali ti ljudi nisu pod autoritetom crkve, jer i nisu deo crkve sto su i pokazali svojim delima jasno.I verujem da tu ima i nepravedno optuzenih svestenika i to sve trebaju papa i Katolicka crkva da ispitaju, a ne ja.Neka se proslavi ime Bozije medju narodima kroz Njegovu crkvu, one koji su spremni da se odreknu svega zbog Njegovog imena

Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 Icon_minitimepet stu 28, 2008 12:31 am
I stvarno mislim da krajnje nije uredu da se likuje nad tudjim problemom, i da se gleda samo nacin kako kome da isisam poslednju kap krvi, zato sto ima problema u svojoj zajednici.Apostol Pavle kaze Korincanima, a vi likujete.Katastrofa, kada cujem da se takve stvari desavaju zao mi je ljudi koji nepravedno nose sramotu zbog nazovi vernika.Kako iko moze nad tim da likuje, gde je tu pobeda.130 decaka zlostavljano, i umesto da se zgrozimo nad tim cinom, da likujemo.Katastrofa.Pa nemojmo tako, to nije nesto cime treba da se hvalimo.Pa u svakoj zajednici ima koza, one treba da snose odgovornost, a ne vernici.Nasa braca i sestre koji sluze Bogu i trpe prozivanja za nesto sto nisu ucinili.Pa mi bi to najbolje trebali znati sta znaci biti omalovazan.Zar to isto i mi da radimo?Ja neverujem u takvo Hriscanstvo.Ne, i nikada necu.Imam mnogo stvari u kojima se neslazem sa Katolicima, ali da prikupljam poene na tudjoj nesreci to necu nikada da radim, to mi je strasno.Gadi mi se takav stav.Volim svoju bracu i sestre i saosecam sa njima u trenutcima kada na njih bacaju kamenje, bilo kojoj denominaciji da pripadaju.I zato ubuduce molim da se pripazi barem kada je u pitanju crkva.Ko hoce da cuje neka cuje!

Kao prvo ovakvim se tonom ne diskutira na ovom forumu,tebi je to jako dobro poznato.
Kao drugo,naslov topika nije Pedofilija medju vjernicima.I nemoj za svoje nekorektno diskutiranje optuzivati replicara kad vidis argumente.
.Nego pedofilija koja se prisiva vernicima, a vernici nisu pedofili.Ali ih ima puno koji se pretvaraju da su vernici a nisu.Cak mogao bih reci u ovo poslednje vreme ih je vise.Daj prekini vise.Dosta je bilo.!I da licno mislim da papa nije ni trebao da se izvinjava jer on nije ni pocinio ta dela,

A to sto je Papa napravio ,je bila duznost vodje KC,a ako i to nije napravio je ljudski onako kako bi svaki normalni i zdrave pameti covjek napravio.
Za ovakav ton u replici ovo ti je PRVA OPOMENA,a tema ce biti zakljucana do daljnjeg,jer sam ja na svojoj kozi u vise navrata osjetila strpljenje tvoje.

more_horiz
A nepodmitljiva istinoljubivost mora započeti sa svakim vjernikom, koji - uza svu kritiku podmuklih oblika sablazni - nikada ne smije ostati slijep za vidljivu i skrivenu svetost u Crkvi.

amos:

Tvrdnja da - "Nažalost nije samo slučaj u katoličkoj crkvi"
ne slaže se sa uvjerenjem - "Vjerujem da nema pedofila nego samo onih koji glume da su crkva a nisu." misliš glume da su vjernici jer jedan dio cjeline ne može se imenovati cjelinom..Radi se o fenomenu a ne o slučaju..Fazlija , koji nije kršćanin je pokušao objasniti taj fenomen te je nabrojao neke uzroke..kao monaški život..Pitanje skale vrednovanja uzročnih faktora na koje sociologija , psihologija, kriminalistika, medicinska psihologija, medicinska sociologija, sociologija religije itd. u faktorskoj analizi odgovaraju ovisi i o etičkim normativima istraživanja i o akciji pravovremenog detektiranja slučajeva u fenomenu..Amerika prigovara Vatikanu da nije poduzeo na vrijeme ništa da zaštiti žrtve kada je već bio slučaj u fenomenu statistički raširen i kada su posljedice na žrtvama bile teške...
Žrtva i njenokolina moraju znati da je počinitelj kažnjen jer se djeca ili već odrasla djeca tada lakše liječe..

amos:
Nego pedofilija koja se prisiva vernicima, a vernici nisu pedofili.Ali ih ima puno koji se pretvaraju da su vernici a nisu.Cak mogao bih reci u ovo poslednje vreme ih je vise

Dakle ima puno pedofila tj. lažnih vjernika ..
Da li su svi lažni vjernici pedofili?

Tko likuje nad tuđim problemima ?

citiram iz Glasa Koncila:

Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 Menu_strelica_blink
Komentar
"
I policijsko privođenje župnika Banjola na Rabu, a mnogi se s čuđenjem pitanju zašto je baš priveden a nije pozvan na policiju, mnogi su mediji pretvorili u otvoreni obračun s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj. U okolnostima kad je Krčka biskupija, u manje od tri sata nakon što je saznala od policije da je taj župnik priveden u Rijeku na ispitivanje, objavila izjavu o njegovu privođenju i zatražila da se »potpuno rasvijetli istina« i »da se zaštite diskrecija i zakoniti interesi svih zainteresiranih osoba«, neki mediji optužuju Crkvu za tobožnju šutnju. Činjenica je da je mjesna Crkva postupila apsolutno ispravno i korektno, te je umjesto stvarno zaslužene pohvale dobila neosnovane prigovore na koje je bila prisiljena reagirati i dodatnom izjavom od subote 16. lipnja. No, da u naše doba - kad gotovo nema tjedna da ne bi netko bio optužen za pedofiliju - takva vijest postane glavna medijska atrakcija za naslovnice i to nekoliko dana, onda je očito da nije riječ ni o naravi eventualnog kaznenog djela ni o stvarnom interesu javnosti nego o iskorištavanju prilike da se što je moguće više ocrne svećenici a time i Katolička Crkva. Nitko u Crkvi ne želi osporavati činjenice niti išta prejudicirati, ali se ne može ne prepoznati medijsku prije svakog suda ispisanu presudu i insinuacije stvarnih ili izmišljenih, ali javnosti skrivenih informatora. Pritom se neki novinari ponašaju kao da oni nisu nimalo odgovorni što će priopćiti javnosti, kao da je po novinarskim profesionalnim kriterijima dovoljno da postoji bilo kakav izvor i kao da taj skriveni izvor može biti pred javnošću odgovoran za (ne)istinitost određenih podataka umjesto novinara.
Veoma je nekorektno i krajnje neprofesionalno ponavljati - kako to čini komentator u Slobodnoj Dalmaciji od 16. lipnja - demantiranu odnosno ispravljenu dezinformaciju nedavno emitiranog BBC-eva dokumentarca da crkveni dokument »Crimen sollicitationis« predviđa kaznu ekskomunikacije svakome tko bi o seksualnom zlostavljanju unutar Crkve svjedočio pred civilnim tijelima vlasti - jer je istina upravno suprotna, tj. taj dokument predviđa tu najoštriju crkvenu kaznu za svakoga onoga tko takav zločin ne prijavi. Očito nekim našim medijskim poslenicima nije uopće važna istina, ni vjerodostojnost, ni objektivnost, već je važno da oni izvršavaju naredbe svojih nalogodavaca te dezinformiranjem javnosti ocrnjuju Crkvu."
Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi??? - Page 8 Menu_strelica_blink

Vjerojatno si mislio i na medije i na neke vjernike koji skrivaju svoje grijehe ili druge denominacije žele omalovažiti kao da su one denominacije sumnjive koje imaju pedofile u svojim strukturama , službama , među vjernicima laicima...:
dakle ovako:
Naši razgovori

Zatim :

A vjeruješ da pedofila ima i u drugim crkvama , na primjer neke vrste Korintskih crkava?, ima li u Njegovoj crkvi?

Početno pitanje je:
Sto mislite o ogromnom broju pedofila u RK Crkvi???

Ovdje je nagalasak na ogromnom broju..Što je to ogroman broj pedofila u RKC?
Kad je broj ogroman?
No da vidimo pojavu kako je ona opisana u Glasu Koncila:

Naši razgovori
"
U današnjim je društvima došlo do pojave da se i u javnim nastupima često pogrešnim pristupom »simpatičnim« želi učiniti svako »odstupanje od norme«, svaka »neobičnost« i »novost«, a da se pri tome vrlo rijetko ili gotovo nikada ne vodi računa o moralnoj strani te »neobičnosti« ili »novosti«. Ne čudi stoga što je čitateljica u »Vjesniku« tako reagirala jer osjeća da je emisijom što je spominje hrvatskoj javnosti »plasirana« - kako kaže - »'ljubav' zrele žene i maloljetnika kao najnormalniji socijalni odnos«. A svi znamo da to nije tako. No, mi ovdje ne želimo govoriti o konkretnom slučaju kojim se emisija bavila, već ćemo isključivo iznijeti što o pedofiliji uči katolički moralni nauk.
Moralni teolog Bernhard Häring pedofiliju ubraja u »spolna odstupanja« koja treba shvatiti kao »najozbiljnije smetnje«, kao zastranjenje. Prema njegovu mišljenju u ta spolna odstupanja spadaju ekshibicionizam, transvestizam, pedofilija, voajerizam i tako redom, a iza njih u krajnjoj liniji stoji strah pred potpuno zrelim, tj. partnerskim spolnim odnosom. Njih bi trebalo liječiti, nastavlja Häring: »Ne može se dovoljno naglasiti da moralna osuda ovdje nije primjerena i da bi mogla još samo pogoršati zlo. Ovdje stojimo pred psihičkim problemima koje treba tumačiti najviše nesređenim životnim prilikama i razornim iskustvima iz djetinjstva. Zaziranje od štetnog moralizma ipak ne isključuje pozivanja pacijenata, u pravom trenutku, na njihovu odgovornost kako bi iskoristili onaj stupanj slobode koji im je još na raspolaganju, težeći prema ljudskoj zrelosti, prema shvaćanju ljudske spolnosti i njezinu usmjeravanju prema Bogu, samom sebi i bližnjemu«, piše i dodaje kako bi bez sumnje mnogo više trebalo poraditi »ne samo na području individualne terapije, nego i na razračunavanju s društvenim patologijama. Moglo bi se, također, mnogo više postići na preventivnom planu odgojem i boljim obiteljskim savjetovanjem negoli pukim naglašavanjem strožih norma i okrutnim osudama nastranoga ponašanja«.
Društvo pedofiliju s pravom smatra zločinom. To je istaknuo papa Ivan Pavao II. kada je 23. travnja 2002. u audijenciju primio sudionike susreta između predstavnika više dikasterija Svete Stolice i kardinala iz Sjedinjenih Američkih Država. Kao što znate, tamo je više svećenika osuđeno zbog pedofilije, tj. spolne zloporabe maloljetnika, što je dovelo do toliko patnje mladih ljudi, a i javnoga skandala. Papa Wojtyła izrazio je svoju duboku ožalošćenost zbog toga te je zloporabu nazvao »velikim zlom«: »Zloupotreba koja je prouzrokovala ovu krizu pogrešna je po svakome kriteriju i društvo je ispravno smatra zločinom; ona je također užasan zločin u očima Božjim.« Zloporabe nad mladim ljudima težak su simptom krize koja pogađa ne samo Crkvu već i cijelo društvo. Zapravo, riječ je o krizi spolnoga morala koja ima duboke korijene jer je riječ čak o krizi međuljudskih odnosa čije su glavne žrtve obitelj i mladi.
Katolička Crkva uči da spolnost obuhvaća sve aspekte ljudske osobe, i to u jedinstvu njezina tijela i duše. Ona se posebno odnosi na osjećajnost, sposobnost voljenja i rađanja te na općenitiji način, na sklonost sklapanju veza zajedništva s drugima. Svatko - i muško i žensko - treba prepoznati i prihvatiti svoj spolni identitet, a fizička, moralna i duhovna razlika i komplementarnost spolova usmjerene su prema dobrima braka i razvoju obiteljskog života. Sklad bračnog para i društva dijelom ovisi od načina na koji su življeni komplementarnost, obostrana potreba i potpora između spolova. U slučaju odnosa maloljetne osobe s navodno zrelom odraslom osobom o toj komplementarnosti, o toj obostranoj potrebi i potpori između spolova ne može biti riječi. Zato Crkva i preko Zakonika kanonskoga prava svećenike potiče da nastoje odvraćati mlade od sklapanja ženidbe prije dobi u kojoj se prema ustaljenim krajevnim običajima običava sklapati ženidba (ZKP, kan. 1072). Jednako se tako u kan. 1071, par. 1, 2 i 6 ističe: »Izuzevši slučaj prijeke potrebe, neka nitko bez dopuštenja mjesnog ordinarija ne sudjeluje u sklapanju: ...ženidbe koja se prema odredbi građanskog zakona ne može priznati ili sklopiti; kao i... ženidbe maloljetnika bez znanja ili protiv razborita protivljenja roditelja.«
Iz svega rečenoga vidi se jasni stav, ali i oprez Katoličke Crkve koja je svjesna da maloljetna osoba još nije postigla zrelost da bi mogla, potpuno svjesno i razborito, odlučivati o sebi. Zato nesposobnim za ženidbu smatra one koji nisu dovoljno sposobni služiti se razumom, one koji boluju od teškoga manjka prosuđivanja o bitnim ženidbenim pravima i dužnostima koje se trebaju uzajamno predavati i primati, te one koji zbog razloga psihičke naravi ne mogu preuzeti bitne ženidbene obveze. A u temelju svega - i prava i moralne teologije je, zapravo, poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe."

more_horiz
Ovo sto sada nameravam da uradim nije nimalo lako, ali potrudicu se onako lagano od pocetka.
Moj stav je da pripadnost crkvi ne odredjuje odlazak na sastanke iste, nego nacin na koji zivimo.Posto verujem da onaj koji jeste vernik nikada nebi popustio sotoni da ga na takav nacin prevari, jer ima u svom zivotu Duha Svetog koji ga jasno upozorava da to sto radi nije dobro ni ugodno Bogu, a kako se jedan vernik brine kako da ugodi Bogu a ne sebi, on nebi sebi dopustio tako nesto.Ali u skupini ljudi koji se nazivaju crkvom se nalaze i ljudi koji nisu duhovni i samim tim misle da ugadjanje telesnim strastima je nesto sto ispunjava zivot, sami u zabludi ovoga sveta i jos ne poznavajuci istinu cine dela gore navedena, sto neprijatelj crkve sotona svojski korist protiv crkve trudeci se da je oblati omalovazi, i smatram da to nije samo slucaj u Katolickoj, nego da ima i u drugim delovima tela Hristovog.Da postoje takvi ljudi koji imaju izgled poboznosti a u stvari su daleko od Boga i njegovog Duha koji upozorava verne kada su blizu greha, a ne kada vec pogrese.Jer smatram da Bog stvara htenje i delovanje da mu se mozemo svideti.I upozorava nas kada pogresimo.
I to me dovodi do sledece stvari:
I ja kao vernik nisam nepogresiv i nervoza kojoj sam dopustio da zavlada samnom namesto ljubavi koja je od Boga, i moja zanesenost u zastupanju onoga usta verujem je odvela do toga da zauzmem neispravan stav koji u sebi nema ljubavi prema Dini.Zao mi je Dina zbog moje grubosti i oprosti ako sam te povredio i u pp i na forumu.Nadam se da cemo moci u buducnosti da imamo vise strpljenja i ljubavi u nasim odnosima.Posto sam opomenut da to nije nacin na koji treba da komuniciram, izvinavam se i prihvatam ukor.

Neka se proslavi ime Bozije medju narodima kroz Njegovu crkvu, kroz one koji koji su spremni da se odreknu svega radi Njegovog imena.

more_horiz
abraham je napisao/la:
A nepodmitljiva istinoljubivost mora započeti sa svakim vjernikom, koji - uza svu kritiku podmuklih oblika sablazni - nikada ne smije ostati slijep za vidljivu i skrivenu svetost u Crkvi......
Ne bih ti mogao naci nijednu zamerku na sve sto si napisao.Da to mislim.Jedno samo pitanje postoji na koje mislim dati odgovor.Naravno da ne mislim da su svi lazni vernici pedofili.I da mislim da je sam naziv teme po sebi dovoljno provokativan da izlazi iz Hriscanske ljubavi.I zato sam regovao.

more_horiz
Slazem se s tobom da mnogo ljudi misle da ako idu u Crkvu su sami po sebi duhovni, medutim to je daleko od istine, nazalost.
Malo ste se pomakli od teme ovdje zapocete! Very Happy

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply