http://protestantzg.wordpress.com/Tarcisio Tadeu Spricigo bio je katolički svećenik u Brazilu, sada je u zatvoru. Crkva je prikrivala ono što se događalo. Prvi put optužen je za zlostavljanje 1991., četri puta je zbog toga mijenjao župu, svaki put je opet zlostavljao djecu. Crkva ga nije prijavila policiji.
Spricigo je živjeo tri vrata od jedne svoje žrtve, vjerojatno se nikada ne bi saznalo za ono što je radio da petogodišnji dječak nije jednog dana došao baki i rekao: “Bako, znam kako voditi ljubav.“
Katolička crkva naredila je dječakovoj obitelji da šuti o tome, druga djeca su ga zadirkivala i zvala “svećenikova mala žena”.
Međutim, policija je sumnjala na njega i napravila pretres, sud ga je osudio na 15 godina zatvora. Međutim ono što je šokiralo sve, bio je njegov dnevnik u kojem je opisao kako pronači idealnu žrtvu…
“Godina: 7, 8, 9, 10
Spol: muško
Socijalni status: siromašan
Obiteljska situacija: sin bez oca, sa usamljenom majkom ili sestrom
Gdje tražiti: na ulici, u školi i u obitelji
Kako ih privući: lekcije gitare, zbora ili ministrant
Vrlo bitno: sprijateljiti se sa obitelji
Ako je moguće: dečko koji traži ljubav, mir i koji te cijeni. potreban mu je otac i nema seksualnih skrupula
Moj stav: vidi što dječak voli, onda ga pitaj da mi da sebe meni kao sredstvo plačanja poklona“
“Uvijek budi dominantan. Budi brižan i ne požuruj. Nemoj postavljati pitanja, nego budi siguran. Zgrabi dečke koji trebaju sigurnost i u potrebi su, koji nemaju oca i koji su siromašni. Izbjegavaj bogatu djecu.”
Felix Barbosa Carreiro, jedan drugi svećenik uhvaćen je u hotelskoj sobi sa četvoricom mladića “na djelu”.
Jedan dječak ovako je opisao iskustvo sa Edson Alves dos Santos-om (također katoličkim svećenikom):
“Svećenik sa mnom čini ono što muškarac čini sa ženom. Skine me do gola, zadigne habit, stavi me na svoja koljena, veli mi da budem miran…“.
Vatikan kaže da je 10% katoličkih svećenika u Brazilu uključeno u prijestupe spolne naravi (među njima zlostavljanje djece i žena) (link).
U Hrvatskoj toga zasigurno nema. To se događa nekom drugom i negdje drugdje. Ili možda ima ali djeca/roditelji šute?