Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

SZ vs. NZ i smisao Isusovog dolaska

power_settings_newLogin to reply
+7
vivi
jony
Bhakti
dominik
10
Justin
Konin
11 posters

descriptionSZ vs. NZ i smisao Isusovog dolaska - Page 5 EmptyRe: SZ vs. NZ i smisao Isusovog dolaska

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

da li itko od vas dvoje zastupa tvrdo stajalište da se samo kršćani mogu spasiti ( po Kristu)
Ako da tko?

Kome je malo dano - malo se od njega i traži. Kome je puno dano - od njih se puno traži. Dakle, kršćani imaju Bibliju koja im o Bogu otkriva puno - i ako ne ispune ono što Bog od Njih traži i ne odluče se slijediti Krista (o čemu bi se dalo razgovarati, jer vjerujem da je ta sintagma danas krivo shvaćena) - sigurno se neće spasiti.

Međutim, ljudi koji nikad nisu čuli za Krista, njima je dano puno manje, i na osnovi toga će se od njih manje tražiti. Npr. u prirodi je Bog stavio neke zakone o Sebi i iz njih se može učiti o Bogu i živjeti po tome... U svakom slučaju, Bog je pravedan!

descriptionSZ vs. NZ i smisao Isusovog dolaska - Page 5 EmptyRe: SZ vs. NZ i smisao Isusovog dolaska

more_horiz
jony je napisao/la:

Dakle, ponavljam - Bog je stvorio sotonu i On je bio savršen kad je stvoren. Uzoholio se i tada je degradiran s položaja i iz stanja u kojem je bio. Prema tome - nije stona taj koji je ljudima pružio slobodnu volju - već Bog koji ih je takve stvorio.

Naravno da je tako, ali ako je bog ljudima dao slobodnu volju, onda je morao stvoriti alternativu savršenstvu, a to je ovaj nesavršeni svijet. Nije ovaj svijet odraz Boga, da bi bio savršen, ovaj svijet je alternativa Bogu, koji je Bog stvorio savršeno nesavršen.

jony je napisao/la:

I nema nikakve logike da je savršen Bog - Bog čija je osobina savršen mir, zdravlj, vječni život i slično - stvorio bolest, nemir, smrt itd... To je kao da savršen brodograditelj napravi brod koji potone... Znači - nije savršen. Međutim, ako savršen brodograditelj napravi savršen brod, a ti dođeš i deformiraš taj brod i on potone - ti si kriv za to. A slobodna je volja ono što je Bog dao ljudima - a što su oni (potakunti sotonom) iskoristili da deformiraju i pokvare savršeno Božje stvorenje.

Kriva ti je analogija. Ako ćemo o brodograditeljima, Bog je poput profesora na fakultetu brodogradnje, koji stvori maketu nesavršenog broda i onda ga da studentima, da ih testira, koji dio će prepoznati kao loš i naučiti raditi suprotno, a koji dio će prepoznati kao dobar, dok istodobno u svom kabinetu drži savšrenu maketu broda kao primjer.

jony je napisao/la:

Međutim, Bog ne bi bio Bog da to nema načina da to vrati nazad u početno stanje - čega je dio žrtva Isusa Krista.

Bog ne bi bio Bog, da mu netko drugi pokvari planove, pa da ih kasnije mora ispravljati i intervenirati, ili ako ćeš informatičkim riječnikom, isprogramira program, za koji ustvrdi da ne radi dobro , jer je na komp došao virus, pa mora smisliti nekakvu "zakrpu", verziju 1.1, koja će popraviti bug iz prethodne verzije.

jony je napisao/la:

Inače, zaista nema logike da savršeno zdravlje stvori bolest (koja je samo po sebi izopačenje zdravlja) i da tvrdimo da je zapravo bolest savršena jer je njezina svrha savršena... Bolest je deformirano zdravlje. Laž je iskrivljena istina. Preljub je pravi čin između krivih ljudi.

Opet kriva analogija, studentima medicine je primjer, istodobno zdravog tkiva i bolesnog tkiva, savršen primjer, jer mogu naučiti razliku.

more_horiz
Svjetlos je napisao/la:
bhakti Very Happy ima još...najstarija religija na svijetu je radila žrtvovanja, dok još nije bilo pomena nekim drugim religijama, evo idem naći link.... pa malo puhći, ko što sam i ja... Twisted Evil

http://www.ifa-orisa.com/Eng/divinacija.htm

"""
Prvi poznati do savršenstva doveden sistem vjerovanja se rodio na tlu današnje Afrike u Nigeriji.

Razvili su ga preci današnjega YURUBA naroda (plemena) prije više od 10.000 godina prije Krista.

Iz toga sistema, (koji se je raširio po čitavoj Evropi i Aziji) rodilo se ono što danas zovemo PAGANSTVO ili POGANSTVO.

Taj sistem vjerovanja je monoteističan i zove se IFA. Prisutan je još i
danas u Africi, u izvornom obliku i naglo se širi. Posebno u Latinskoj
Americi. Pomalo u Americi i Evropi.

Mnoge prakse sistema IFA su preuzele današnje religije Kršćanstvo, Islam i Židovska vjera.....

Jedna od najraširenijih praksi je krvno žrtvovanje.

Poznaju ga sve religije od žrtvovanja goluba, jagnjeta ili bilo čega živoga pa čak i čovjeka.

Sam sistem IFA je gledano iz perspektive današnjeg posmatrača vrlo univerzalan i potpun.

Daje odgovore na sva egzistencijalna, psihološka, sociološka i filozofska pitanja koja može postaviti "savremeni čovjek".

Iako je stvoren oko 6000 godina prije pisma, sistem IFA vrlo detaljno upotrebljava matematičke zakonitosti.

Vrlo je zahtjevan za učenje.

Prosječan učenik treba najmanje tri godine da nauči osnove sistema,

a oko 15 godina da postane dobar "divinator" (onaj koji komunicira sa učenicima)

Na netu je mnogo toga o IFA. Najviše na engleskom jeziku.

Pa ko voli nek izvoli...
"""

Ako smijem reći, malo si profulao temu.
I pobrkao neke stvari.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Nastavljam ovdje raspravu sa Justinom, prenesenu sa teme o budhizmu, pošto tamo ne spada.

I tako dalje sve ono što si napisao.

Moj prijedlog tebi je da pogledaš optužbe farizeja i svoje optužbe, pa pogledaš šta im je Isus odgovorio, te da se zapitaš šta to sve skupa znači.

Ako treba pomoć samo reci, ili ovde ili na PP.

Tu sam.

more_horiz
Alem je napisao/la:
Konin je napisao/la:
Nastavljam ovdje raspravu sa Justinom, prenesenu sa teme o budhizmu, pošto tamo ne spada.

Moj prijedlog tebi je da pogledaš optužbe farizeja i svoje optužbe, pa pogledaš šta im je Isus odgovorio, te da se zapitaš šta to sve skupa znači.

Tu sam.

Aha... idemo mene suptilno uspoređivati s farizejima?
Kako je ova rasprava vrlo dugačka i raširena. Na koje točno moje optužbe misliš?

more_horiz
Konin je napisao/la:
Alem je napisao/la:
Konin je napisao/la:

Tu sam.

Aha... idemo mene suptilno uspoređivati s farizejima?
Kako je ova rasprava vrlo dugačka i raširena. Na koje točno moje optužbe misliš?

Prilično na sve.
Jer je veoma veliki broj njih upućen Isusu od strane njih, ili "pismoznanaca" ili njima sličnih (da sada ne iemo u detalje, mislim da znaš).
Uporedi ih, vidjeti ćeš da su skoro iste.

Ovo su samo neki od primjera.
(A već sam vidio da su ti drugi odgovorili)
Pa sam ti zato predložio ono.

<table align="center" border="0" cellpadding="3" cellspacing="1" width="90%"><tr><td>Justin je napisao/la:</td></tr><tr><td class="quote">
- nije postio (Mt 9:14) - postio je, i to 40 dana u pustinji (pogledaj 5 poglavlja ranije).
</td></tr></table>
Ovo se ustvari odnosi na Isusove učenike, koji nisu poštivali zakon da se redovito posti, a Isus je tu praksu opravdavao.

Konin
Kada smo već kod kamenovanja, zar nije poništio SZ zakon da se preljubnice moraju kamenovati?

<table align="center" border="0" cellpadding="3" cellspacing="1" width="90%"><tr><td class="quote">a. U savkoj preljubi učestvuje dvoje, zar ne? Pored žene koju su doveli,
gdje je i čovjek sa kojim je napravila preljubu? I on, po zakonu, bi
morao biti kamenovan, zar ne?
b. Na Isusov prijedlog " Ko nije počinio grijeha, neka baci prvi kamen. " šta su
oni, svi, uradili? Odustali od kamenovanja. Iako nije eksplicitno
rečeno, ali se iz reakcije njih svih može zaključiti, da su barem
učinili neki grijeh, te samim time nemaju pravo da sude i osuđuju druge
(jel primječuješ princip?) Te, na osnovu istog, mada malo,....ahhh,
delikatnije, i ne tako očigledno, ali postoji mogućnost da su neki od
njih činili isto sa tom istom ženom, jer kako bi znali da je bludnica,
a da je ostala živa do tada.
</td><td style="vertical-align: top;">
</td></tr></table>

more_horiz
Alem je napisao/la:

Prilično na sve.
Jer je veoma veliki broj njih upućen Isusu od strane njih, ili "pismoznanaca" ili njima sličnih (da sada ne iemo u detalje, mislim da znaš).

Nemoj se ljutiti, ali očito nisi pročitao cijelu raspravu i nisi opće shvatio o čemu ja pričam.
Moje mišljenje je upravo suprotnost farizejskom, oni su umanjivali Isusa jer im se nije uklapao u SZ, ja umanjujem SZ, jer se on ne uklapa u Isusa. Meni su Bog i Isus centralna točka, ono što je najbitnije, dok je farizejima, a nažalost i večini kršćana (pogotovo onih s kojim sam vodio ovu raspravu) najbitnija pisana riječ, a Bog im je negdje na periferiji.

more_horiz
Ovo nije točno. Nisu farizeji umanjivali Isusa jer im se nije uklapao u SZ, već zato što se On nije uklapao u njihove tradicionalističke poglede.

Isus je centralna točka čitavog Pisma-to je i On sam kazao, Pisma su Ga najavljivala, novozavetni pisci to govore na dosta mesta, a sad, to što neki drugačije vide stvari-hiljade ljudi hiljade ćudi.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Alem je napisao/la:

Prilično na sve.

Nemoj se ljutiti, ali očito nisi pročitao cijelu raspravu i nisi opće shvatio o čemu ja pričam.
Moje mišljenje je upravo suprotnost farizejskom, oni su umanjivali Isusa jer im se nije uklapao u SZ, ja umanjujem SZ, jer se on ne uklapa u Isusa. Meni su Bog i Isus centralna točka, ono što je najbitnije, dok je farizejima, a nažalost i večini kršćana (pogotovo onih s kojim sam vodio ovu raspravu) najbitnija pisana riječ, a Bog im je negdje na periferiji.

Kako misliš "ja umanjujem SZ, jer se on ne uklapa u Isusa"?
U kojem smislu? Zar Isus nije "došao da sipuni Zakon i Proroke"?

Osim toga, kako ti može biti Bog i Isus centralna tačka bez njegovih riječi?

Evo ti hronologija SZ sa glavni temama, događajima i likovima po hronologiji pisanja, pa mi reci da ne vidiš kako se razvijao plan, kako je Bog "Isti danas jušer i sutra" kako je "milostiv" kako je Hebreje učui principe kao "paća za grih je smrt", te "svi su sagriješili" (levitikus), itd.

Era 1: OD STVARANJA DO PATRIJARHA

Knjiga

Vrijeme

Glavni Događaji

Tema
Postanak

Stvaranje – 1875 PK

vStvaranje
vPad
vPoplava
vBabilonski toranj
vAbrahamov poziv

Početci svega,

**** PK =Prije Krista.

Era 2: ERA MOJSIJA

Knjiga

Tema

Najvažniji
događaji

Mjesto

Vrijeme PK
Izlazak

Bog koji otkupljuje
i
Otkupljeni narod.

1. Izraelsko
ropstvo u Egiptu

2. Izlazak iz egipta

3.
Mojsije dobija Zakon od Boga

4. Konstruisanje
Šatora Sastanka

U Egiptu

Planina Sinaj

1875 – 1445

(431 godina)

Levitikus

ili

Levitski
Zakonik

Sveti Bog
i
sveti narod.

Uspostavljanje sveštenstva ,
žrtvi i praznika.

Planina Sinaj

1445

(1 mjesec)

Knjiga
Brojeva

Lutajući narod
i
Milostivi Bog

1. 40-to godišnje lutanje pustinjom Sinaja.

2. Aronova smrt.

Divljina

Pustinja

1445 – 1405

40 godina

Ponovljeni
Zakonik

Obnovljeni narod ,
i
Bog kao njegov gospodar.

1. Bog
obnavlja svoj savez sa Izraelom

2. Mojsijeva
Smrt.

Ravnice Moaba

1405

(1 mjesec)

more_horiz

Era 3: ERA JOŠUE I SUDACA

Knjiga

Tema

Najvažniji
događaji

Mjesto

Vrijeme PK
Jošua

Osvajanje
obećane zemlje

1. Osvajanje
Kanana

2. Naseljavanje
u Kananu

Rijeka Jordan,

Kanan

1405 –
1390

(c.
15 godina)

Sudci

Konfuzija
u obećanoj zemlji

1. Moralna
i duhovna pokvarenost kroz neposlušnost.

2. Bog
spašava Izrael kroz Sudce

Kanan

1390 –
1045

(345 godina)

Ruta

Odanost
u obećanoj zemlji

Bog šalje Zaštitnika, Rođaka Otkupitelja za Rutu.

Kanan

Vrijeme
Sudaca

Zadnja promjena: ; pon 04 vel 2008, 00:19; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Era 4: ERA UJEDINJENOG KRALJEVSTV

Knjiga

Tema

Najvažniji
događaji

Mjesto

Vrijeme PK
Jošua

Osvajanje
obećane zemlje

1. Osvajanje
Kanana

2. Naseljavanje
u Kananu

Rijeka Jordan,

Kanan

1405 –
1390

(c.
15 godina)

Sudci

Konfuzija
u obećanoj zemlji

1. Moralna
i duhovna pokvarenost kroz neposlušnost.

2. Bog
spašava Izrael kroz Sudce

Kanan

1390 –
1045

(345 godina)

Ruta

Odanost
u obećanoj zemlji

Bog šalje Zaštitnika, Rođaka Otkupitelja za Rutu.

Kanan

Vrijeme
Sudaca

more_horiz
Era 5: ERA PODIJELJENOG KRALJEVSTVA

Stoljeće

Događaji

Tema

Proroci / Knjige

10-ti vijek

Podijela
kraljevstva nakon Solomonove vladavine

Podjela

1
Knjiga kraljeva

2
Knjiga kraljeva

9-ti vijek

1.
Izrael se okreće ka obožavanju Baala.

2. Bog
šalje pošasti I sušu da bi okrenuo Izrael ka sebi.

Veliki
Dan Gospodnji

Joel

Obadija

8-mi vijek

1. Asirska
vojska osvaja sjeverno kraljevstvo (722) i raseljava narod.

2. Asirska
vojsko opsjeda Jerusalem
ali Bog izbavlja grad is opsade.

Božija
osuda dolazi

Jona

Amos

Hošea

Mihej

Izaija

7-mi vijek

1. Babilonci
osvajaju Asirsko carstvo.

2. Babilonci
osvajaju Judeju ( južno kraljevstvo), uništavaju Jerusalem, i Hram (586 PK).

3. Babilonsko
progonstvo počinje.

Božija
osuda je stigla

Nahum

Sefanija

Habakuk

Jeremija

more_horiz
10-ti Vijek

Knjiga

Glavni Događaji

Teme

Vrijrme PK
Prva Knjiga o Kraljevima

v
Solomonova vladavina i smrt.

v Izgradnja
Hrama u Jerusalemu.

v Podijela
Kraljevstva (931 PK)

v
Ahabova vladavina i obožavanje Baala.

v
Ilijina
Služba.

Podijele

971 –
840

Druga Knjiga o Kraljevima

v
Asirija osvaja Sjeverno Kraljevstvo (722)

v Babilon
Osvaja Judeju (586 )

Zarobljeništvo

840 –
586

more_horiz
9-ti Vijek

Prorok

Vrijeme

Gdje je služio

Kraljevi

Teme

Obadija

c. 840
PK

Južno
Kraljevstvo

Atalija
/ Joaš

Dan
Gospodnji i Edom

Joel

c. 830
PK

Južno
Kraljevstvo

Atalija
/ Joaš

Dan
Gospodnji i najezda skakavaca

more_horiz
8-mi Vijek

Knjiga / Prorok

Vrijeme

Gdje je prorokovao

Kraljevi

Teme

Jona

c. 760 PK

Sjeverno Kraljevstvo

Niniva

Jeroboam
II (sjever)

Božija osuda, i pokajanje Ninive

Amos

c. 760 – 750 PK

Sjeverno Kraljevstvo

Jeroboam
II (sjever)

Uzija (jug)

Božija osuda i sjeverno
kraljevstvo

Hošea

c. 755 – 710 PK

Sjeverno Kraljevstvo

Sjever

Jeroboam II

Zadnjih 5 kraljeva do 722PK

Jug

Uzija

Jotam

Ahaz

Ezekija

Nevjeran narod I vjeran Bog

Mihej

c. 739 – 700 PK

Južno kraljevstvo

Jotam Ahaz
Ezekija

(jug)

Božija osuda i Judeja

Isaija

c. 739 – 680 PK

Južno kraljevstvo

Jotam Ahaz
Ezekija

(jug)

Božija osuda i spasenje

more_horiz
7-mi Vijek

Knjiga / Prorok

Vrijeme

Gdje je prorokovao

Kraljevi

Teme

Nahum

c. 650 pk

Južno kraljevstvo

Manaše / Amon

Osuda Ninive je tu

Sefanija

c.635 pk

Južno kraljevstvo

Jošija

Osuda Jueje je tu

Habakuk

c. 630 pk

Južno kraljevstvo

Jošija

Božija osuda je pravedna

Jeremija***

c. 627 – 580 pk

Južno kraljevstvo

Jošija, Joahaz, Jojakim,
Jojakin, Sidkija

Božija osuda i Novi Savez
***I Tužaljke (585 pk); Tema: Božija osuda je bolna

more_horiz
Era 6: ERA ZAROBLJENIŠTVA I POVRATKA

Vrijeme

Događaji

Teme

Proroci

Za vrijeme Babilonskog Zarobljeništva (605 – 538 PK)

• Nabukodonozor odvodi
    stanovnike judeje u zarobljeništvo. (605, 597, 586 PK)

• Babilonska vojska uništava
    I spaljuje Jerusalem I Hram (586 PK)

• Medo – Perzijsko carrctvo
    osvaja Babilon (539 PK)

Božija obećanja u stranoj zemlji.

Ezekijel:

Božija
osuda i Obnova (restoracija) Izraela.

Danijel:

Božije
obećanje i Vrijeme Pagana.

Nakon babilonskog Zarobljeništva (538 – 425 PK)

• Kir dozvoljava Jevrejima da
    se vrate kući (538 PK)

• Jervrejski ostatak se vraća
    u Jerusalem
    (536, 457, 445 PK)

• Oni grade Hram u Jerusalemu
    (536 – 516 PK)

• Haman pohušava da uništi
    Jevreje (473 PK)

• Oni obnavljaju zidove
    Jerusalema (445 PK)

Božiji narod u Vrijeme Pagana.

1 i 2 Ljetopisi:

Objašnjenje
Kraljevske istorije Izraela

Hagaj:

Obnavljanje
Hrama.

Zaharija:

Mesija
koji dolazi.

Ezra:

Povratak
i obnova Hrama.

Ester:

Božija
zaštita njegovog naroda.

Nehemija:

Povratak
i obnova gradskih zidina.

Malahija:

Povratak
i naredni Božiji govornik.

more_horiz
ZA VRIJEME BABILONSKOG ZAROBLJENIŠTVA

(605 – 538 PK)

Knjiga / Prorok

Vrijeme

Gdje je prorokovao

Kraljevi

Teme

Ezekiel

592 – 570 PK

Babilon (Rijeka Kebar)

U
Izraelu:

Jojakim, Jojakin, Sidkija.

U
Babilonu:

Nabukodonozor

Božija osuda i Obnova
(restoracija) Izraela.

Daniel

605 – 535 PK

Babilon

( grad)

U Izraelu:

Jojakim, Jojakin, Sidkija.

U
Babilonu:

Nabukodonozor

Nabonid / Belšazar.

U Medo
– Perziji:

Kir

Božije obećanje i Vrijeme Pagana

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply