bhakti
ima još...najstarija religija na svijetu je radila žrtvovanja, dok još nije bilo pomena nekim drugim religijama, evo idem naći link.... pa malo puhći, ko što sam i ja...
http://www.ifa-orisa.com/Eng/divinacija.htm"""
Prvi poznati do savršenstva doveden sistem vjerovanja se rodio na tlu današnje Afrike u Nigeriji.
Razvili su ga preci današnjega YURUBA naroda (plemena) prije više od 10.000 godina prije Krista.
Iz toga sistema, (koji se je raširio po čitavoj Evropi i Aziji) rodilo se ono što danas zovemo PAGANSTVO ili POGANSTVO.
Taj sistem vjerovanja je monoteističan i zove se IFA. Prisutan je još i
danas u Africi, u izvornom obliku i naglo se širi. Posebno u Latinskoj
Americi. Pomalo u Americi i Evropi.
Mnoge prakse sistema IFA su preuzele današnje religije Kršćanstvo, Islam i Židovska vjera.....
Jedna od najraširenijih praksi je krvno žrtvovanje.
Poznaju ga sve religije od žrtvovanja goluba, jagnjeta ili bilo čega živoga pa čak i čovjeka.
Sam sistem IFA je gledano iz perspektive današnjeg posmatrača vrlo univerzalan i potpun.
Daje odgovore na sva egzistencijalna, psihološka, sociološka i filozofska pitanja koja može postaviti "savremeni čovjek".
Iako je stvoren oko 6000 godina prije pisma, sistem IFA vrlo detaljno upotrebljava matematičke zakonitosti.
Vrlo je zahtjevan za učenje.
Prosječan učenik treba najmanje tri godine da nauči osnove sistema,
a oko 15 godina da postane dobar "divinator" (onaj koji komunicira sa učenicima)
Na netu je mnogo toga o IFA. Najviše na engleskom jeziku.
Pa ko voli nek izvoli...
"""