Konin je napisao/la:Justin je napisao/la:
- Protivio se osveti (Mt 5:38-39) - ovu stvar nije lako za razumjeti, ako ne uzmemo u obzir povijesni kontekst. Netko će reći da je Bog SZ-a bio okrutan i grub i da je uspostavio u Izraelu krvnu osvetu, da je prihvatio zakon "lex talionis", koji je bio zastupljen u okolnim poganskim narodima. Međutim, ako pažljivo proučavamo SZ, vidjet ćemo da Bog uopće nije podržavao taj zakon i da je On radio na drukčijem principu (o ovome bismo mogli otvoriti novi topic, ali ako treba, objasnit ću sve detaljno kasnije).
Bog u SZ naređuje princip "oko za oko, zub za zub" , Isus govori da to nije dobra praksa!
Želiš li doista temeljito proučiti Matej 5. poglavlje, uzevši u obzir povijesni i tekstualni kontekst? Spreman sam da za to otvorim posebni topic, specijalno za tebe, buraz. Garantiram da se nećemo toliko "svađati", kad stavimo Isusove riječi u pravi kontekst.
- nije mrzio neprijatelje (Mt 5:43-44) - Želiš li reći da je Bog SZ-a rekao da Izraelci trebaju mrziti neprijatelje? Prouči npr. Izlazak 23:4-5, Levitski zakonik 19:18, pa razmisli još jednom.
Isus kaže da je rečeno "ljubi svog bližnjega, a mrzi neprijatelja" . Dakle, da li je to rečeno ili nije. Ako to nije rečeno u SZ, onda Isus laže, ako je rečeno onda Isus govori protiv toga.
Odgovor je: NE. To nigdje u SZ-u nije rečeno. Nađi taj tekst u SZ-u i dobit ćeš besplatno ljetovanje u Crikvenici. Vidiš da stvari nisu tako jednostavne, kako se čine.
- nije postio (Mt 9:14) - postio je, i to 40 dana u pustinji (pogledaj 5 poglavlja ranije).
Ovo se ustvari odnosi na Isusove učenike, koji nisu poštivali zakon da se redovito posti, a Isus je tu praksu opravdavao.
Bilo bi korisno pročitati i Isusov odgovor, u Mateju 9:15. Isus objašnjava ZAŠTO Njegovi učenici ne poste. Ovo se uopće ne sukobljava s biblijskim učenjem o postu. A post koji su Ivanovi učenici i farizeji držali, nije bio post koji Biblija propisuje, nego se tu ponovno radi o posebnim LJUDSKIM pravilima, pomoću kojih su farizeji pokušali biti PRAVEDNI. Farizeji su postili dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom (nađi gdje u Bibliji imamo propis o tome?), jer su se htjeli razlikovati od običnog puka, htjeli su biti posebno sveti... Pogledati što Isus govori o tom farizejskom postu u Luka 18:11-12!
- nije poštivao subotu (Mt 12:1) - poštivao je subotu, ali nije poštivao rabinske propise o suboti, koji su naknadno nastali. O ovome bih ti mogao poslanicu napisati. Isus je stalno pitao farizeje: "Što treba u subotu činiti?" (pogledati Marko 3); On nije ukidao subotu, nego se borio protiv tereta ("jarma") kojeg su rabini nametnuli suboti. A o Mateju 12 bih baš volio detaljno porazgovarati.
Ma daj, sasvim je očito iz konteksta, da Isus nije smatrao subotu bitno različitom od ijednog drugog dana. (ali o ovom postoji već druga rasprava)
Tako je. O tome možemo pod topicom "Marko 2:27-28".
- nije poštivao obredno pranje ruku (Mt 15:3) - već sam pod "buddhizam" objasnio da to nema nikakve veze ni sa higijenom, ni sa SZ-om, nego je taj propis nastao tek u periodu od 4. stoljeća prije Krista. Taj zakon ne postoji u SZ-u.
Ajde, nek' ti bude ovo.
- nije poštivao majku (Mt 12:48 i Iv 2:4) - STVARNO? Kako onda objašnjavaš da je druge poučavaju da trebaju poštivati majku (Marko 10:19)? Po tvome ispada da je Isus bio licemjer, blago rečeno. Ne kužim što ovime želiš reći? Da ne trebamo poštivati roditelje? Da trebamo kršiti 5. zapovijed Dekaloga?
Mt 10:19, se odnosi na ponovljenjih deset zapovijedi, za koje je kasnije ionako rekao da nisu bitni.
Neznam kakav ti odnos imaš sa majkom, ali da meni mama kaže (parafraziram) "odi u podrum, donesi pića, nestalo nam je", a je je mrtav hladan pogledam i kažem "ŽENO, šta ja imam s tobom" ...hm.... nekako imam osjećaj da nebi baš smatrala da je poštujem?
Želiš li reći da je Isus ukinuo Deset Zapovijedi? Nisi objasnio kako onda razumiješ Marko 10:19 (a ima još takvih tekstova)? A što se tiče poštivanja majke, zar nije ljudski (a ne samo kršćanski) da uvijek poštujemo i volimo svoje roditelje, čak i onda kad se s njima ne slažemo?
- i najvažnije, proglašavao je sebe Bogom (Iv 10:30) - Kako je ovime kršio SZ? Zar ne govori cijeli SZ o Mesiji, Spasitelju, Otkupitelju, koji će doći? Zar nije jasno da je to Bog? Zar Isus nije doista BIO taj Mesija i taj Bog u kojemu su se sva ta proročanstva ispunila? On je i sam za sebe rekao da je On taj. Dakle, što želiš reći ovime? Kako je Isus ovom izjavom prekršio SZ?
[sarkazam] Ma naravno, to uopće nije bilo zabranjeno, praviti se Bogom, zato ga i nisu farizeji krenuli kamenovati... [/sarkazam]
Kada smo već kod kamenovanja, zar nije poništio SZ zakon da se preljubnice moraju kamenovati?
Izgleda da nisi razumio pitanje. Ponavljam: Kako dokazuješ da je Isus UKIDAO SZ, izjavom da je On Bog? Zar nije to u potpunom skladu sa SZ-om, koji kaže da je Mesija koji će doći Bog? A to što su Ga farizeji htjeli kamenovati, samo pokazuje da ONI nisu dobro razumjeli SZ, zar ne?
Što se tiče kamenovanja, razvoda, ropstva i sličnih stvari, u Bibliji vidimo PROGRES u tim stvarima. Zanimljivo je da nigdje u Bibliji, ni u SZ-u ni u NZ-u nemamo direktnu zabranu robovlasničkog sustava. Isto je i po pitanju državnog zakonodavstva, tj. načina kažnjavanja zločinaca. Bog je u SZ-u Izraelce POSTEPENO vodio prema sve većem svjetlu, kad su u pitanju ove stvari (koje su imale jako puno veze s KULTUROM u kojoj su Izraelci živjeli). Ako proučavamo poganske narode koji su živjeli u isto vrijeme, možemo jako lijepo to vidjeti.
JEDAN PRIMJER: Zanimljivo je, da Bog nije Abrahamu rekao da ne smije spavati sa Sarinom sluškinjom, jer ne bi bilo nikakve koristi da mu je to zabranio, budući da Abraham ne bi nikako mogao razumjeti ZAŠTO mu Bog to brani, budući da je u onoj kulturi to bila sasvim normalna praksa.
Međutim, kad su u pitanju MORALNI PRINCIPI, ti principi su jasno izraženi od samog početka, u obliku Deset Zapovijedi (koje su odmah bile i objašnjene, ali Isus ih je kasnije ponovno objasnio, jer su očito Židovi zaboravili njihovo prvobitno značenje).
Ma nije ova stvar jednostavna, kažem, treba dobro proučiti povijesni kontekst, da imamo širu sliku.
Dakle, da se vratim na kamenovanje, Bog nigdje ne zabranjuje u Bibliji kamenovanje, ali ne zbog toga što je Bog grub ili ne znam kakav, nego zbog toga što je Bog najbolji odgajatelj koji postoji i zna da ne može odmah svoju djecu s "tvrdim srcem" PREOBRATITI 100%. - Mislim da se iz ovog Božjeg postupanja s Izraelcima svatko od nas može itekako poučiti o tome, KAKO trebamo svjedočiti ljudima koji ne razumiju "što ima loše u tome i tome"? Ali, ponavljam, moralne principe je Bog od samog početka jasno izrazio i postavio granice. I zato ne možemo reći da je Bog u SZ-u radio na jedan način, a u NZ-u da je promijenio način spašavanja čovjeka. Možeš li razumjeti ovo što pišem, ili sam nejasan?
Brate, molim te nemoj kritizirati ovako Bibliju, jer Biblija je Božja Riječ, koja je cijela nadahnuta i Isus je to posvjedočio. Jednog dana ćemo stati pred Autora Biblije i dat ćemo odgovor za sve.
Ne kritiziram ja bibliju, nego SZ i to sigurno ne u većoj mjeri nego Isus.
Gledaj ne pokušavam ja reći da je Isus bio grešan, samo želim objasniti da je Isus imao bitno drugačiji pogled na SZ nego što većina kršćana misli.
Molim svakoga da razmisli o ovoj mogućnosti: Isus nije ukidao ni kritizirao SZ, nego ga je ispunjavao i objašnjavao.
Sve što PIŠE u SZ-u da je Bog rekao i učinio, sve je On to doista i rekao i učinio i sve je to što je Bog rekao i učinio bilo DOBRO.
A postavio si i pitanje kako objašnjavamo negativne Božje antropomorfizme u SZ-u (npr. gnjevan, ljubomoran, itd.)? To je još jedna posebna tema, ali zanima me kako ih ti objašnjavaš?
Sve najbolje.