jony je napisao/la:
Ne možeš se ostaviti svojih grijeha samo tako što ih se odrečeš - već da bi Bog bio pravedan mora se platiti kazna za grijeh! Ne možeš ubiti čovjeka i odreći se toga i to je to. Da bi se pravda zadovoljila - taj grijeh mora biti plaćen. A to ja za nas napravio Isus.
Ajmo ovako, pojednostavljeno, Bogu nije bitno šta ti radiš, nego kako i zbog čega to radiš, odnosno iz kojeg stanja duha to radis. Ako djeluješ iz grijeha, onda si rob grijeha i to te udaljava od Boga.
Bog niti ne kažnjava, niti ne zamjera. Bog želi da budeš slobodan.
Grijeh je taj koji uzrokuje patnju, udaljenost od Boga je ta koja je sama po sebi kazna.
Nije Bog taj koje je bliži li dalji od tebe. Bog je tamo gdje Je. Ti si taj koji se udaljavaš ili približavaš Bogu. Ako si bliži Bogu, bolje ti je, ako si dalje od Boga patiš. Narav ovoga svijeta i zakonitosti su te koje ta kažnjavaju, odnosno koje uzrokuju patnju.
Duh je veza sa Bogom. Tamo gdje je grijeh, nema Duha. Tamo gdje je Duh, nema grijeha.
Kada se pokaješ i oslobodiš grijeha, taj grijeh ti više nije svojstven, tada si slobodan.
Ono što ti govoriš je židovski nauk, ovo što ja govorim je Isusov nauk, "kršćanstvo" je negdje između.
Kako ti Bog može nešto zamjerati, što ti više nije svojstveno?
jony je napisao/la:
Iv. 1: 29 Sutradan vidje on Isusa, gdje dolazi k njemu. Tada reče: "Evo Janje Božje, koje oduzima grijeh svijeta!
Dakle - Ivan jest rekao da je Isus Janje koje oduzima grijehe! To ti ruši cijelu tvoju koncepciju!
Zašto bi to rušilo cijelu moju konpcepciju?
Već smo zaključili da je Biblija puna kontradiktornosti, ako ne to onda barem izjava različite vrijednosti i utemeljnosti u Istini.
Jedino je pitanje, da li ćeš ozbiljnije shvaćati najbližeg Isusovog učenika, ili Ivana Krstitelja?
jony je napisao/la:
I katolička tradicija proizlazi iz kršćanstva pa su radili stvari koje nemaju veze s kršćanstvom! Isus nije prekršio ni jedan SZ zakon - već jedino židovsku tradciju i mnoge stvari koje su oni dodali ili izmijenili iz zakona! Sam Isus je za sebe rekao da je došao ispuniti SZ - a ne možeš ispuniti zakon tako što ga u nekim stvarima prekršiš. Isus nije kontradiktirao sam sebi!
Već sam objasnio da kada Isus spominje Zakon da ne misli na pisanu riječ.
Isus je rekao Mt 7:12
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."Koliko je poštivao zapisane zakone je očito iz njegova djelovanja. Isus je djelovao u skladu sa Zakonom (božjom voljom), a ne zakonom.
jony je napisao/la:
Bog za sebe kaže da je ljubomoran Bog. Točka! Što je pod tim mislio - to je druga priča.
Pa očito je šta je pod time mislio. Bog nije to rekao za sebe, jer nemože to reći, kada to bi to rekao, lagao bi, a Bog ne laže.
Zar ti je važnije ono što piše u Bibliji od Istine?Kako ćeš znati da li je nešto od Boga? Po Duhu, po plodovima, ako je nečiji plod ljubomora, onda taj nije od Boga.
jony je napisao/la:
Vrijedi danas jer je sada imamo mogućnost primiti oprošetnje jer je kazna za naše grijehe plaćena. Ajde, nađi mi gdje je u SZ bilo moguće samo se pokajati. Nigdje! Zato su i morali prinosti žrtve i za neke grijehe bili kamenovani. Jer za njihove grijehe nije bila plaćena kazna i mogli su se kajati koliko god - svejedno bi bili kamenovani! Pogledaj primjer Akana u Jošui.
Pa nije Božja kazna tjelesna, da bi se Božja volja provodila tako da se za grijeh kamenuje.
Ma mogli su se pokajati, ali to ništa ne bi značilo, jer i dalje nisu bili u mogućnosti spoznati Boga. Ljudi su onda bili primitivni i nisu poznavali Duha, nisu poznavali put do Boga.
Kada je Isus došao, pokazao im je taj put!
jony je napisao/la:
Kamenovat su ga htjeli oni koji su se opterećviali svojom crkvenom tradicijom - ne Pismom. Razdvoji SZ i židovsku tradiciju - jer je zato Isus i došao i osudio farizeje i ostale! Zbog njihove tradicije!
Ali shvati da zakoni u SZ propisuju da se Isusa kamenuje zbog stvari koje je tada čino.
jony je napisao/la:
Gal. 3:18-20 Jer ako je baština od zakona, onda nije od obećanja; a Abrahamu se je Bog iskazao milostiv obećanjem. Čemu dakle zakon? Postavljen je zbog prestupaka, dok ne dođe potomak, kojemu je bilo dano obećanje, određen po anđelima, rukom posrednika. A posrednika nema doli jednoga, a Bog je jedan. Je li dakle zakon protivan obećanjima Božjim? Bože sačuvaj, jer kad bi bio dan zakon, tako da bi mogao život dati, zaista bi od zakona bila pravda.
Mislim da sad znaš o čemu Pavao govori - da je jedan posrednik - a ne da nema posrednika!
Dakle, Isus (čovjek) je posrednik do Boga - tako što je platio cijenu za naše grijehe i ako se mi pokajemo i prihvatimo plaćenu cijenu - mi ju ne moramo platiti i imamo pristup Bogu. Inače nemamo pristup!
Imaš krivi prijevod.
Iz mog prijevoda izgleda da Pavao govori, "čemu zakon?" Zakon je sastavljen preko posrednika, a gdje je jedan nije potreban posrednik. a Bog je jedan. To je očito čak i iz konteksta.
Da ne shvatiš krivo, ja vjerujem da je Isus bio posrednik između ljudi i Boga.
Inače zanimljivo kako samo male izmjene u prijevodu, mogu skroz izmjeniti smisao. Malo se zamisliš šta se sve izmjenilo tijekom svih tih godina i prijevoda...
jony je napisao/la:
Nema logike - za njih je morao umrijeti da prime Duha Svetog - a za nas ne treba.
Primjeti da su Duha Svetog primili samo oni koji su ostali s Njim u trenutku njegove smrti - a ostali koji su slušali propovijed na gori i slično - ti su vikali: Razapni ga! I u tome je caka. Isus je govorio o Bogu mnogima, o Božjoj naravni, nanovorođenju itd - i ti su ga razapeli. Oni koji su ostali s Njim u trenutku smrti i koji su shvatili važnost i vrijednost novog saveza u Njegovoj krvi - ti su dobili Duha Svetoga.
Ima logike. Isusovi učenici su u to vrijeme imali jako nerazvijeno duhovno tijelo, tako da je Isus mogao čekati godinama da se oni očiste svojom spoznajom i rastom ili ih je on morao "inicirati" i očistiti, ubrzati njihov razvoj i na taj način ih ovlastiti da oni dalje krste Duhom svoje učenike.
To ti je kao sa trenjem, da bi nešto pokrenuo moraš ogromnu silu upotrijebiti, kada se to tijelo jednom pokrene tada samo treba održavati utjecaj sa manjom silom.
Shvati da je značaj Isusa i njegova briljantnost u tome što je on prvi iz ničega ostvario vezu sa Bogom, ispunio se duhom, spoznao Boga, postao sinom Božjim.
Kao što tebi sada električna struja ne predstavlja nešto posebno i da se sada nađeš u 18.st mogao bi sam "izumiti" struju, zato jer imaš znanje. Kužiš, ali prvi put se toga sjetiti, to izumiti, za to je potrebna velika briljantnost i takve osobe treba neizmjerno slaviti. Kako u znanstvenom području, tako i u duhovnom.
jony je napisao/la:
Još nešto:
Mt. 11:11 Zaista, kažem vam: "Između onih, koji su rođeni od žene, nije ustao veći od Ivana Krstitelja. Ipak je najmanji u kraljevstvu nebeskom veći od njega.
Dakle, Ivan Kristitelj je veći od Abrahama i Davida itd.
Je, a kada se Isusu pokazao Bog osobno pred učenicima i potvrdio da je Isus Njegov sin, kada je potvrdio njegovu slavu, sa Isusom su stajali Mojsije i Ilija.
S druge strane logika ti ne štima. To što je Ivan veći od Abrahama i Davida, ne znači da oni također neće baštiniti kraljevstvo nebesko.
Zar želiš reći da Abraham nije spašen?
jony je napisao/la:
A Isus govori da je kraljevstvo nebesko zapravo Duh Sveti (s njima je i bit će u njima). Dakle - svi oni nakon Isusa s Duhom Svetim su veći od bilo kojeg SZ svetca. Zašto - jer imaju pristup Bog, a jedini način da oni griješnici dođu k savršenom Bogu i budu prihvaćeni je da dođu bez grijeha. A da bez grijeha dođeš - moraš platiti cijenu za taj grijeh. A to je Isus napravio za nas i sad imamo pristup Bogu po Isusu i Njegovoj žrtvi za naše grijehe.Primjeti - Apostli nisu mogli primiti Duha Svetog dok Isus nije platio cijenu za njihove grijehe! Isto je i s nama! SZ sveti nikad nitko nije primio Duha Svetog!
Sa prvim dijelom se slažem. Ali kaznu za grijeh plaćaš dok je taj grijeh tebi svojstven, kada ti više nije svojstven nemaš za šta plaćati.
Ne može se Isus umjesto tebe odreči grijeha, moraš ga se sam odreči, a kada ga se odrekneš nemaš za šta plaćati.
Druga je stvar da se grijeha jako teško istinski odreči, ne odričeš se grijeha tako da samo kažeš "odričem se", treba očistiti sve posljedice, uzroke i ostatke tog grijeha. To je ono što je Isus odradio za svoje učenike.