jony je napisao/la:
Priča o sinu razmetnom je usporedba. To nije jedina usporedba o kaljevstu nebeskom. Čitaš NZ i znaš da je u mnogim usporedbama Isus govorio i svaka od njih pokriva jedan aspekt kraljevstva nebeskog – u nekima se više govori u kazni, u nekima se govori talentima i kazni, u nekima od dvije skupine onih koji čekaju dolazak Krista, itd.. Tako usporedba o sinu razmetnom govori o aspektu mogućnosti našeg povratka Bogu i stavlja naglasak na to – a ne na ono što je Bog za nas učinio. To je uspredba jednog aspekta kraljevstva nebeskog - a ne cijeli plan spasenja!
Ne tvrdim ja da opisuje sve što se može znati o Bogu, naravno da nije tako. Ali sasvim dobro i točno opisuje Božji odnos prema čovijeku i Njegov pogled na čovijeka koji sagriješi, ode od Boga, nakon toga se pokaje i vrati. Sasvim je očito da ne postoji nikakva dodatna kazna za platiti, nego ga otac širom otvorenih ruku dočekuje i kaže "
slavite, jer sin mi bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"jony je napisao/la: Konin je napisao/la:
Isus kaže: Iv 5:24 „Zaista, zaista, kazem vam: tko slusa moju rijec i vjeruje onom koji me posla, ima zivot vjecni i ne dolazi na sud, nego je presao iz smrti u zivot.“
Svi ovi citati su istina: Ako slusamo i vjerujem Božjoj Riječi – vjerovat ćemo i onaj dio Riječi koji kaže da je Isus umro za naše grijee!
Isus kaže "tko sluša moju riječ" , gdje On to kaže da je On umro za naše grijehe?
jony je napisao/la: Konin je napisao/la:
Pokaži ti meni gdje Isus kaže da nije dovoljna Njegova Riječ, nego je potrebno platiti kaznu?
Isus je došao ispuniti SZ – evo jednog od stihova koji je On ispunio.
Iz. 53: 3 Prezren je bio, odbačen od ljudi, čovjek bolova, vičan patnjama, kao jedan, od koga čovjek zaklanja lice svoje, tako je bio prezren, i nijesmo ga cijenili.
A on je nosio patnje naše, žalosti je naše uzeo na se, mi smo ga držali udarenim, pogođenim od Boga i mučenim,
Ali je on bio ranjen za naše grijehe, izbijen za naša zlodjela. Za spasenje naše ležala je kazna na njemu, modricama njegovim mi smo se iscijeljeni.
Ja tebe pitam, gdje Isus nešto kaže, a ti meni vadiš citat iz SZ, od proroka Izaije.
Sada ću ja tebe citirati, "no coment"!
jony je napisao/la:
Istina – razmišlajm binarnom logikom, jer je Biblija pisana binarnom logikom. Tvoj je pristup, ono što u tehnici zovemo fuzzy logic. Budući da imam nekog pojma upravo o fuzzy logic – moram ti reći da se ona opet svodi na binarnu logiku i da opet koristi binarnu logiku ili je inače beskorisna.
Ne vjerujem da je sve relativno u ovom svijetu.
Vjerujem da je postoji apsolutna istina – na kraju kraje Isus nije rekao da je On većinski ili ugalvnom Istina – već da je On istina. Dakle, On je asolutna Istina, živ je i danas je prisutan u svijetu i isti je jučer, danas i zauvijek (Heb. 13: Cool. Dakle, ako danas u svijetu postoji Isus – postoji i apsolutna istina istao kao štoje to bilo prije 2000 godina kad je Isus bio na zemlji.
Pa nije ovaj svijet kompjuter, da radi po binarnoj logici.
Isus je Istina, onaj aspekt Isusa koji to progovara je isti onaj koji govori "prije nego Abraham posta, Ja Jesam". Ta Istina je apsolutna i u potpunosti izvan sfere ovoga svijeta. Kada se ta Istina manifestira i objavljuje kao bljesak koji prodire u materijalni svijet, dobiješ ideju koji ima Isus u glavi u odnosu na neki trenutni kontekst, kada on tu ideju pretvara u govor, dobiješ Njegove Riječi. Onda imaš čovijeka koji sve to sluša, imaš osobu koja zapisuje ono što mu prepričava ovaj prvi čovijek i onda još imaš prijevod svega toga. Isus je apsolutna Istina, ono što je zapisano u Bibliji je samo sjena te Istine.
To je stvarnost negdje 4.-5. reda. Ako je tebi to apsolutno, neka...
Pokaži gdje Isus kaže da to radi za sve grijehe svijeta?
A on im reče: "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva.
..pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva."
Znači „za mnoge“ ili „za vas“ o tome možemo raspravljati, ali gdje On to kaže da daje svoju krv za sve ljude?
1. Iv. 2:1 Dječice moja, ovo vam pišem, da ne griješite. I ako tko sagriješi, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista, pravednika. I on je pomirna žrtva za grijehe naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta.
Dakle, Bog je dao svog sina da umre za grijehe svijeta – ali samo oni koji budu vjerovali u Sina (Iv. 3: 14 Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako se mora podići i Sin čovječji, Da svaki, koji vjeruje u njega, ne pogine, nego ima život vječni.), imat će vječni život. Slažem se da je krv za mnoge odnosno za nas, i da za mnoge nije – odnosno nije za sve, ali ne zato što im Bog nije dao svima ili što nije umro za sve – nego što sami neće! Dakle, Bog je otvorio pristup spasenju svima – mnogi, većina, neće doći k Njemu, a neki hoće.
Mda, a ima i baš suprotnih citati, recimo, kada se Isus moli za svoje učenike:
"Ja za njih molim: ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji."Vjera u Isusa nije prihvaćanje njegove žrtve, nego vjera u Njegov nauk, jer Iv 14:23
"Ako me tko voli, držat će se moga učenja i moj će ga otac voljeti.".
Riječ posta tijelom i nastani se među nama, svjetlost koja prosvjetljuje svakog čovijeka. Gdje je svjetlo, nema tame. Njegova Riječ je svijetlo, koja čisti od tame. Amen!
jony je napisao/la:
Pa možeš ti sam platiti kaznu za svoj grijeh – to je smrt (duhovna smrt). Ali onda si zauvijek odvojen od Boga. Međutim, Njegova se milost i ljubav i pravednost vidi u tome što je On platio našu kaznu – na nama je da to prihvatimo ili ne!
Ma zašto bi bio zauvijek odvojen od Boga, to se dešava tek kada u potpunosti odbaciš sve ono što Bog predstavlja. Da bi se to desilo, moraš prvo u potpunosti spoznati Boga.
jony je napisao/la:
Grijeh ne može stojati u prisustvu svetog Boga. Kao što tama ne može stajati u prisustvu svjetla. Dakle, kad pogriješiš, ta se tama mora udaljiti od Boga. Znači – trebaš se riješiti grijeha da možeš doći Bog – a riješiti se grijeha ne možeš do kazna za grijeh nije plaćena!
Ne kužim tu logiku. Gledaj, kazna(odvojenost od Boga) je direktna posljedica činjenja grijeha, kada taj grijeh više ne postoji, kada ga se odrekneš, ne postoji više kazne, nema razloga da ona postoji, nije pravedno da postoji.
Zašto gledaš na to kao na ljudski oblik kazne, koji je sam po sebi nesavršen i nije u potpunosti pravedan?
Kao što je Bog postavio zakone fizike, tako postoje i duhovni zakoni.
Primjer: Držiš ruku iznad vatre, "kazna" za to je osjećaj boli i pečenja, kada makneš ruku, još neko vrijeme osjećaš tu bol, koja lagano popušta i na kraju prestane.
Isto je sa grijehom, "kazna" za grijeh je odvojenost od Boga, jer u tebi je tama, a tamo gdje je tamo tamo nema Svjetlosti, kada se odrekneš grijeha, ona više ne prebiva u tebi, i možeš doči u blizinu Boga.
Opet, nema tu binarne logike, svi smo mi u nekoj mjeri odaljenji od Boga, neki više, neki manje. U onoj mjeri u kojoj si grešan, u toj mjeri si udaljen od Boga. Kako se odričeš grijeha, tako postupno sve više dolaziš u Božju blizinu.
Da li je Isus platio kaznu svojom patnjom ili svojom smrću?
Svojom smrću – kad je rekao „Oče moj, oče moj zašto si me ostavio?“ To je trenutak kad je na sebe uzeo sve grijehe svijeta i kao takav „griješan“ nije mogao stajati u prisutnosti Boga, ali je time platio kaznu za naše grijehe. Isus je čak otišao u pakao, ali je uskrsnuo jer je o tome bila pisana Božja Riječ da će uskrsnuti (s SZ), a Bog svaku svoju Riječ mora ispuniti da bi bio Bog.
Čekaj da li je isus platio kaznu svojim potpunim odvajanjem od Boga (duhovnom smrću) ili fizičkom smrću?
jony je napisao/la:
1. Ne možeš se odreći platiti kaznu za krivi parking riječima i to je to. Možeš se odreći ako je netko platio to za tebe. Tako u tom trenutku ti možeš odreći = što je jednako prihavtiti da je tvoju kaznu netko drugi platio.
2. Tada taj grijeh u Božjim očima ne postoji. Njegova je kazna plaćena. Međutim, mi se ljudi još uvijek možemo sjećati to grijeha, loše se osjećati zbog njega itd. (Sjećanje, osjećaji su osobine ljudskog duha – dakle tu je na neki način i dalje prisutan – međutim u Božjim očima ga više nema!) Dakle, pitanje je tko gleda, mi ljudi ili Bog na grijeh koji smo priznali i prihvatili da je Isus platio kaznu za taj grijeh. U Božjim očima taj grijeh više ne postoji. A može i dalje biti prisutna uspomena na njega u našem duhu.
1.Božja kazna nije ta vrsta kazne, ta ljudska-financijska kazna. Ta kazna nije dovoljno dobra, šta tebe spriječava da opet pogrešno parkiraš, nakon što si jednom platio kaznu?
To je više u smislu, da ako si lud, ideš u ludnicu, što ti je kazna za ludilo, tamo te liječe i kada si izlječen, kada više nema psihičke bolesti u tvome umu, možeš slobodno izaći. Nema tu dodatne kazne za platiti, ludnica je kazna sama po sebi.
2.Da, ali šta je sa onim grijehom kojeg se nisi odrekao u trenutku kada si prihvatio Isusovu žrtvu?
Recimo, shvatio si da si grešan i odrekao si se, sebičnosti, pohlepe, bludnosti... uglavnom svega onoga što ti u tom trenutku možeš pojmiti kao grešno, prihvatio si Isusa i sada si kao spašen. Ali i dalje ti je fora otići van i napiti se (što je recimo grijeh), šta je sada sa tim grijehom. Da li je on opravdan, da li takav možeš bit spašen?
jony je napisao/la:
Isusovo učenje je ono što nam pomaže da se možemo odreći grijeha – a Njegova žrtva je platila kaznu za taj grijeh. U protivnom, da je Isus samo iznio nauku, i da nije umro kao žrtva – mogli bi se odricati grijeha koliko god hoćemo i nikakve koristi – jer bi i dalje morali sami platiti kaznu za naše grijehe.
U potpunosti se slažem – o tome i govorim. Ali svatko je od nas nekad pogriješio. Dakle, postoje posljedice grijeha. Dakle, kažeš malu neistinu ili bilo što i odmah si zaslužio duhovnu odvojenost od Boga jer tvoj grijeh (tama) ne može biti u pristustvu savršenog Svjetla. Da bi se vratio Bogu moraš platiti kaznu ili je netko drugi nevin može platiti za tebe. I to je za nas napravio Isus.
Opet se vraćamo na staro. Kada se odrekneš grijeha, nema više potrebe za kaznom.
Od kuda ti takva ideja? Di u bibliji piše tako nešto? Gdje Isus kaže, možete se vi odricati grijeha koliko god hoćete, ali ništa vam to ne vrijedi bez moje žrtve?
Ja apsolutno ne vidim tu nikakve potrebe za nekom dodatnom kaznom, osim te koja je direktna posljedica činjenja grijeha, a to je odvojenost od Boga.
Isus kaže da Bog ništa ne zamjera i da ne pamti zlo.
Znači ako si se odrekao grijeha, šta je to što Bog zamjera?
Pa nije to neka druga kazna – Isus je platio tu jednu jedinu kaznu za grijeh (odvojenost od Boga – Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio). Ja cijelo vrijeme govorim o samo jednoj kazni za grijeh koju je Isus platio.
Vidi, cijelo vrijeme govoriš ovo: ja pogriješim i zaslužio sam kaznu za grijeh da budem odvojen od Boga. Ja tu kaznu neću platiti samo ako se odrečem tog grijeha.
Moje pitanje: Onda Božja Riječ nije istina – jer evo tu je neki grijeh čija kazna nije smrt (odvojenost od Boga) – već je njegova kazna odricanje i to je to!
Mislim da smo napokon došli do biti naše teme.
Isus je kaznu platio tako što je bio odvojen od Boga (Mt. 27:46 Oko devete ure povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lama sabaktani?" to jest: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?")
Zatim je otišao u pakao – to je bio razlog da je morao i fizički umrijeti, te da bi mogao uskrnsuti što je bilo prorokovano za Njega – morao je ispuniti Božju Riječ koja je rekla za njega da će umrijeti i uskrsnuti.
Međutim, odvojenost od Boga i pakao (kao mjesto gdje nema Boga) je kazna koju smo mi trebali platiti, a On je platio umjesto nas.
Jer to je kazna svakog grijeha. I kad lažemo ili bilo što – ukoliko je dovoljno samo se odreći i nije potrebno platiti kaznu – onda nije istina Božja Riječ koja kaže da je kazna za grijeh smrt – jer evo jednog grijeha čija je kazna nešto drugo ili uopće nije kažnjen.
Ma nije kazna odricanje, ne kužiš. Kazna je direktna posljedica djelovanje iz grijeha, kada se toga odrekneš i poželiš vratiti Bogu, on te prihvača otvorenih ruku.
Evo primjer, odgajanje djeteta. Daš djetetu stari mobitel koji je više ne radi i želiš ga naučiti da ne baca taj mobitel, nego da pazi na takve stvari. Djete naravno u početku ne kuži i baca mobitel okolo po sobi.
Prva metoda, djete prvo upozoriš svaki put kada baci mobitel, onda kada vidiš da upozorenja ne funkcioniraju, svaki put kada baci mobitel daš mu neku kaznu (recimo odi stati u kut), a ako ni to ne funkcionira, onda svaki put kada baci mobitel ga lupiš i tako postepeno pojačavaš kaznu sve dok dijete ne skuži da nije dobro bacati mobitel. U tome trenutku, kada dijete shvati da nije dobro bacati mobitel, nego paziti na njega, ti si zadovoljan, dijete je naučilo i više mu nije u naravi da baca mobitel. Kažeš bravo, nasmješiš se, daš mu nagradu, a mobitel ionako baciš u smeće jer je poslužio svojoj svrsi.
Druga metoda, napišeš na papir "ne smiješ bacati mobitel, posljedica bacanja mobitela su batine" i zaljepiš ga u djetetovu sobu. Djete ponovo baca okolo mobitel, nakon nekog vremena skuži da to nije dobro i prestane, počne paziti na mobitel. I onda ti kažeš, bravo, prestao si bacati mobitel, ali da bi dobio nagradu, prvo te moram ubiti od batina za sve ona bacanja koja si napravio.
Kakve koristi su sada te batine, ako je dijete naučilo da nije dobro bacati mobitel, ako mu taj postupak više nije u naravi.
Koji je pravedniji, pametniji i bolji otac?
Vidiš, Bog je kao Otac, a mi smo Njegova djeca. Bog jedino želi da budemo savršeni poput Njega i zato postoji ovaj svijet da to naučimo. Kada radimo suprotno Njegovoj volji, postoji kazna, u jednom vidu kao neke karmičke batine, a u drugom vidu kao patnja zbog odovjenosti od Boga. Kada naučimo bolje i tog grijeh nema više u našoj naravi, batine više nisu od koristi i Bog je zadovoljan s nama , što se manifestira kao Ispunjenost Duhom i osjećaj sreće i blaženstva.
Bogu opće nije važan ovaj svijet, ovaj svijet je propadljiv i u prirodi mu je da nestane, da bude uništen, prije ili kasnije. Ovo je jedno veliko igralište, gdje nemožemo napraviti veliku štetu. Boga je jedino briga za našu dušu, jer želi da naša duša bude čista i ispunjena svjetlošću, sve drugu je podređeno k tome. Cijeli svemir je stvoren s tom svrhom.