Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

power_settings_newLogin to reply
+9
moki72
Totus Tuus
forestsilvy
Izrail
No Nick
jony
hrvoje hrki
kainos
Sinke
13 posters

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 6 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
jony je napisao/la:
Papa ne može biti crkveni nadglednik po Bibliji - ako ne radi ničeg drugog, onda radi ova dva razlgoa:
1. nije jedne žene muž
2. jer nema poslušnu djecu sa svom čestitošću

Ovo ti nije ispravno tumačenje. Pavle ne insistira da episkop (επίσκοπος) mora da bude oženjen, već da bude moralan i pošten.

Pavao je rekao što je mislio reći! Lijepo piše!

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 6 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
I znači po tebi ko nema dece ne može da bude episkop?

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
I znači po tebi ko nema dece ne može da bude episkop?

Mogu odgovoriti upravo ovo:

Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči, Ne odan piću, ne nasilan, nego i krotak, ne svadljivac, ne lakom; Koji svojom kućom dobro upravlja i ima poslušnu djecu sa svom čestitošću.A ako tko ne zna svojom kućom upravljati, kako će se starati za crkvu Božju?
1. Tim. 3:2-5

more_horiz
To nije odgovor, nego izbegavanje odgovora.

Da ili ne?

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
To nije odgovor, nego izbegavanje odgovora.

Da ili ne?

Nije izbjegavanje odgovora - vec odgovor!

Dakako da ljudi koji nisu ozenjeni mogu sluziti Bogu. Biblija ne kaze da nadglednik mozes postati tek nakon sto si se ozenio i dobio djecu. Stoga, ako je netko nadglednik a nije ozenjen - ne bih ga odmah osudio da radi nesto sto niej Božja volja. Međutim, kao potvrdu da ga je Bog pozvao za nadglednika ocekivao bi da ce mu Bog jednog dana dati zenu i djecu. Međutim, ako bi nadglednik i nikad u zivotu se nisi ozenio i imao djecu - znaci da ga Bog nikad nije pozvao za nadglednika i da si cijeli zivot radio nešto što nije bila Božja volja za njega.  (A da ne govorim sto to govori o KC - cija je to sluzbena doktrina. Dakle, prihvatiti doktrinu KC i papu kao vrhovnog poglavara koji ne odgovara zahtjevima koje Biblija postavlaj pred nadglednika - ako smo iskreni vjernici - sigurno necemo napraviti.)

more_horiz
Pavle nije bio oženjen:

"A neoženjenim i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja što sam." (1.Kor 7:8)

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
Pavle nije bio oženjen:

"A neoženjenim i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja što sam." (1.Kor 7:Cool

Pavao je bio apostol. Nije bio pastor!

more_horiz
A ono što sam ja napiso nitko ne šljivi ni 5% Sad

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Pogledajte ovo što je meni zapelo za oko. Prisjetite se Djela Apostolskih. U jednom trenutku su odlučili da Apostoli ne mogu se brinut za udovice i neke druge službe, pa su ustanovili službu đakona koji će se bavit tim stvarima, među kojima su Stjepan i Filip (Dj 6,1-7). (ovo pišem jer vidim da se rasprava okrenula na to jeli Božja volja imati hijerarhiju). Znamo da je Stjepan ubijen, i time postao prvi kršćanski mučenik (Dj 7,54-60).
Nakon toga, svi su se osim apostola raspršili, i tako i Filip koji je imao službu đakona. Ima nekoliko zgoda o njemu, ali jedna mi je jako zanimljiva. On je prema Djelima prvo pošao u Samariju. Tamo je propovijedao sa velikom silinom, mnogi su bolesni ozdravljali, nečisti dusi su bježali vičući (Dj 8,7), ljudi su se obraćali Bogu. Čak se i Šimun čarobnjak dao pokrstiti.

Znači ovako da rezimiram: Filip je svet čovjek s velikom gorljivošću za Krista propovijeda i služi Bogu. Dolazi u Samariju, tamo ostaje neko vrijeme (pretpostavljam nekoliko mjeseci ili više), propovijeda, čini čuda, krsti. Ali nad svih njegovih osobina mene je najviše zapanjila njegova poniznost i poslušnost. On je znao da je on đakon, i kao takav nesmije polagati ruke na ljude da prime Duha Svetoga; to je služba apostola. Zato tek kad apotoli koji su ostali u Jeruzalemu čuju da se Samarija obratila, šalju tamo Petra i Ivana, i oni polažu na njih ruke (Dj 8,14-17). To izričito piše u Bibliji.

Tako, iako su svi oni bili kršćani, jednaki pred Bogom, možda je čak Filip bio svetiji od Petra ili kojeg apostola, to nije bitno. On nema tu službu, i zato se pokorava hijerarhiji i ne polaže ruke.

Što mislite o tome?

A ono što sam ja napiso nitko ne šljivi ni 5% Sad

Ej, stari, evo sljivim ja, ako je dovoljno 5%, onda je to to...Smile

Pa ne znam sto reci, jako zanimljivo razmisljanje i zapazanje.

Pozdrav.

more_horiz
Jony,

Ja slušam Božju Riječ, ali je pratim s razumijevanjem- odbacujem bilo kakve fundamentalizme i bilo kakva zastrašivanja. Neka Božja Riječ opravda samu sebe ( a i neka tebe prosvijetli, jer ovim načinom razgovora graničiš već pomalo s fundamtenalističkim ponašanjem ).

Iskreno, ovakvo ponašanje me malo iritira. Ja nikad nikome na ovome forumu nisam rekao da je antikrist, đavo, inkvizitor, ubojica- a ti ovdje prijetiš s Biblijom u rukama koja govori protiv tebe svakih deset stranica.

Uvjeravam te da su moja uvjerenja u potpunosti s Biblijskom istinom, od Pape kao Petrova nasljednika do činjenice da Pavao govori kako bi on osobno volio da svi budu poput njega neoženjeni ( 1 Korićanima 7:7 ) te da je najbolje ostati u onakvom stanju kakvim se čovejk zatekne na ovom svijetu kad primi Evanđelje- ako je čovjek oženjen neka se ne rastavlja, ako nije, neka se ne ženi (1 Korićanima 7:26 ) .

Za razliku od tebe, ljubljeni brate Jony, koji govoriš da je Bog objavio nakon Biblijskih vremena da je zabranjeno piti i pušiti- ja bilo da pijem, bilo da jedem- sve radim na slavu Božju u skladu s Biblijom ( 1 Korićanima 10:31 ) koju ti ignoriraš, kao i poruku njene radosti.

Molim za tebe, i nadam se da ćemo svi stići u radost spasenja. Jer Bog je jedini Sudac, a mi smo tek sluge koje traže Njegove zapovijedi.

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Pogledajte ovo što je meni zapelo za oko. Prisjetite se Djela Apostolskih. U jednom trenutku su odlučili da Apostoli ne mogu se brinut za udovice i neke druge službe, pa su ustanovili službu đakona koji će se bavit tim stvarima, među kojima su Stjepan i Filip (Dj 6,1-7). (ovo pišem jer vidim da se rasprava okrenula na to jeli Božja volja imati hijerarhiju). Znamo da je Stjepan ubijen, i time postao prvi kršćanski mučenik (Dj 7,54-60).
Nakon toga, svi su se osim apostola raspršili, i tako i Filip koji je imao službu đakona. Ima nekoliko zgoda o njemu, ali jedna mi je jako zanimljiva. On je prema Djelima prvo pošao u Samariju. Tamo je propovijedao sa velikom silinom, mnogi su bolesni ozdravljali, nečisti dusi su bježali vičući (Dj 8,7), ljudi su se obraćali Bogu. Čak se i Šimun čarobnjak dao pokrstiti.

Znači ovako da rezimiram: Filip je svet čovjek s velikom gorljivošću za Krista propovijeda i služi Bogu. Dolazi u Samariju, tamo ostaje neko vrijeme (pretpostavljam nekoliko mjeseci ili više), propovijeda, čini čuda, krsti. Ali nad svih njegovih osobina mene je najviše zapanjila njegova poniznost i poslušnost. On je znao da je on đakon, i kao takav nesmije polagati ruke na ljude da prime Duha Svetoga; to je služba apostola. Zato tek kad apotoli koji su ostali u Jeruzalemu čuju da se Samarija obratila, šalju tamo Petra i Ivana, i oni polažu na njih ruke (Dj 8,14-17). To izričito piše u Bibliji.

Tako, iako su svi oni bili kršćani, jednaki pred Bogom, možda je čak Filip bio svetiji od Petra ili kojeg apostola, to nije bitno. On nema tu službu, i zato se pokorava hijerarhiji i ne polaže ruke.

Što mislite o tome?

Brate, ja u ovome ne vidim hijerarhiju, nego jednostavno vidim da je Petar imao službu (ključeve = autoritet) da otključa vrata kraljevstva trima rasama (biblijski gledano tri rase su pogani, Židovi i Samarijanci): Stoga je na dan pentekosta otljučao vrata Židovima, u ovom slučaju Samarijanicma, i u slučaju Kornelija - Poganima (odnosno svim nežidovskim narodima).

Dalo bi se pričati o tome - kako je otljučao vrata. Vjerujem da je to bila formula koju je rekao na dan Penteksota kad su ga pitali kako se spasiti:

1. POKAJANJE
2. KRŠTENJE U IME GOSPODA ISUSA KRISTA
3. PRIMANJE DUHA SVETOG

Stoga, ne vjerujem da su nam vrata ulaska u kraljevstvno nebesko otključana, ako ne napravimo ovo troje redosljedom i doslovno onako kako nam ih je Petar otključao. Pitam se koliko se ljudi pokajalo prije krštenja (pogotvo ako se krštavaju djeca), pitam se koliko je ljudi kršteno u Ime Oca, Sina i Svetog Duha, što Petar ovdje nije naveo - te im stoga vrata kraljevstva nisu otključana.

Dragi brate Sinke, nije mi bila namjera prijetiti s Biblijom u ruci - kako ti kažeš. Naprotiv, upravo suprotno. Zaista ti želim sve najbolje i Božji blagoslov.

more_horiz
Brate, ja u ovome ne vidim hijerarhiju, nego jednostavno vidim da je Petar imao službu (ključeve = autoritet) da otključa vrata kraljevstva trima rasama (biblijski gledano tri rase su pogani, Židovi i Samarijanci): Stoga je na dan pentekosta otljučao vrata Židovima, u ovom slučaju Samarijanicma, i u slučaju Kornelija - Poganima (odnosno svim nežidovskim narodima).

Gdje u Bibliji piše da postoje tri rase: pogani, Židovi i Samarijanci? I koje je ključeve imao Filip kada je "otključao" kraljevstvo Etiopljaninu?

Dalo bi se pričati o tome - kako je otljučao vrata. Vjerujem da je to bila formula koju je rekao na dan Penteksota kad su ga pitali kako se spasiti:

1. POKAJANJE
3. PRIMANJE DUHA SVETOG

Koje, naravno, treba gledati u svijetlu odgovora kojeg je Isus dao na isto pitanje ( "Kako se spasiti?")

I upita ga neki uglednik: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" Reče mu Isus: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar, doli Bog jedini. Zapovijedi znaš: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca svoga i majku!" A onaj će: "Sve sam to čuvao od mladosti." Čuvši to, Isus mu reče: "Još ti jedno preostaje: sve što imaš prodaj i razdaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." Kad je on to čuo, ražalosti se jer bijaše silno bogat.
Luka 18:18

Drugim riječima, Isus govori da je za spasenje važno činiti dobra djela i poštovati zapovijedi, a Petar govori kako je važno imati sakramente.

Interesantno- jedan drugog u Katoličkoj interpretaciji ne isključuju, ali Protestanti ne znaju objasniti ta dva Biblijska citata usporedno.

more_horiz
Interesantno- jedan drugog u Katoličkoj
interpretaciji ne isključuju, ali Protestanti ne znaju objasniti ta dva
Biblijska citata usporedno.

na sto konkretno mislis?? Ajd da ne komentarisem ostalo, vidim da su u pitanju licne prepiske. :)

Prijatno svima.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Interesantno- jedan drugog u Katoličkoj
interpretaciji ne isključuju, ali Protestanti ne znaju objasniti ta dva
Biblijska citata usporedno.

na sto konkretno mislis?? Ajd da ne komentarisem ostalo, vidim da su u pitanju licne prepiske. :)

Prijatno svima.

Lične prepiske?

Katolici oba citata prihvaćaju u skladu sa svojom teologijom koja govori i o važnosti dobrih djela ( Zapovjedi ) i o važnosti sakramenata ( primanja Krštenja ). Protestanti će puno teže objasniti zašto Isus govori da za spasenje treba pratiti zapvijedi a Petar da je važno krštenje.

more_horiz
Jesi li siguran da je to tako?? Ili ne razumem sto tocno zelis kazati? Pokusaj mi bolje objasni, cisto da te razumem.

Pozdrav.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Ej, stari, evo sljivim ja, ako je dovoljno 5%, onda je to to...Smile
Pozdrav.
Hvala Very Happy

jony je napisao/la:

1. POKAJANJE
3. PRIMANJE DUHA SVETOG

Stoga, ne vjerujem da su nam vrata ulaska u kraljevstvno nebesko otključana, ako ne napravimo ovo troje redosljedom i doslovno onako kako nam ih je Petar otključao. Pitam se koliko se ljudi pokajalo prije krštenja (pogotvo ako se krštavaju djeca), pitam se koliko je ljudi kršteno u Ime Oca, Sina i Svetog Duha, što Petar ovdje nije naveo - te im stoga vrata kraljevstva nisu otključana.
Hmm, jako zanimljivo razmišljanje i ta veza koju si povuko između Petreove uloge i triju stvari poterbnih za spasenje. Razmislit ću o tome.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Jesi li siguran da je to tako?? Ili ne razumem sto tocno zelis kazati? Pokusaj mi bolje objasni, cisto da te razumem.

Pozdrav.

Ako smo spašeni vjerom i samo vjerom, zašto Isus govori imućnom mladiću da mora poštovati Božje zapovijedi?

more_horiz
Sinke je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

Pozdrav.

Ako smo spašeni vjerom i samo vjerom, zašto Isus govori imućnom mladiću da mora poštovati Božje zapovijedi?

Spašeni smo vjerom, a vjera bez dijela je mrtva (Jak. 2:26). Djela su posljedica vjere - a ne neka dodatna odvojena komponenta. Ako ne postoje dijela - to je znak da nema vjere. Ali isto tako djela mogu postojati,
bez da postoji vjera - i od njih nikakve koristi!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply