Totus Tuus je napisao/la: Pogledajte ovo što je meni zapelo za oko. Prisjetite se Djela Apostolskih. U jednom trenutku su odlučili da Apostoli ne mogu se brinut za udovice i neke druge službe, pa su ustanovili službu đakona koji će se bavit tim stvarima, među kojima su Stjepan i Filip (Dj 6,1-7). (ovo pišem jer vidim da se rasprava okrenula na to jeli Božja volja imati hijerarhiju). Znamo da je Stjepan ubijen, i time postao prvi kršćanski mučenik (Dj 7,54-60).
Nakon toga, svi su se osim apostola raspršili, i tako i Filip koji je imao službu đakona. Ima nekoliko zgoda o njemu, ali jedna mi je jako zanimljiva. On je prema Djelima prvo pošao u Samariju. Tamo je propovijedao sa velikom silinom, mnogi su bolesni ozdravljali, nečisti dusi su bježali vičući (Dj 8,7), ljudi su se obraćali Bogu. Čak se i Šimun čarobnjak dao pokrstiti.
Znači ovako da rezimiram: Filip je svet čovjek s velikom gorljivošću za Krista propovijeda i služi Bogu. Dolazi u Samariju, tamo ostaje neko vrijeme (pretpostavljam nekoliko mjeseci ili više), propovijeda, čini čuda, krsti. Ali nad svih njegovih osobina mene je najviše zapanjila njegova poniznost i poslušnost. On je znao da je on đakon, i kao takav nesmije polagati ruke na ljude da prime Duha Svetoga; to je služba apostola. Zato tek kad apotoli koji su ostali u Jeruzalemu čuju da se Samarija obratila, šalju tamo Petra i Ivana, i oni polažu na njih ruke (Dj 8,14-17). To izričito piše u Bibliji.
Tako, iako su svi oni bili kršćani, jednaki pred Bogom, možda je čak Filip bio svetiji od Petra ili kojeg apostola, to nije bitno. On nema tu službu, i zato se pokorava hijerarhiji i ne polaže ruke.
Što mislite o tome?
Brate, ja u ovome ne vidim hijerarhiju, nego jednostavno vidim da je Petar imao službu (ključeve = autoritet) da otključa vrata kraljevstva trima rasama (biblijski gledano tri rase su pogani, Židovi i Samarijanci): Stoga je na dan pentekosta otljučao vrata Židovima, u ovom slučaju Samarijanicma, i u slučaju Kornelija - Poganima (odnosno svim nežidovskim narodima).
Dalo bi se pričati o tome - kako je otljučao vrata. Vjerujem da je to bila formula koju je rekao na dan Penteksota kad su ga pitali kako se spasiti:
1. POKAJANJE
2. KRŠTENJE U IME GOSPODA ISUSA KRISTA
3. PRIMANJE DUHA SVETOG
Stoga, ne vjerujem da su nam vrata ulaska u kraljevstvno nebesko otključana, ako ne napravimo ovo troje redosljedom i doslovno onako kako nam ih je Petar otključao. Pitam se koliko se ljudi pokajalo prije krštenja (pogotvo ako se krštavaju djeca), pitam se koliko je ljudi kršteno u Ime Oca, Sina i Svetog Duha, što Petar ovdje nije naveo - te im stoga vrata kraljevstva nisu otključana.
Dragi brate Sinke, nije mi bila namjera prijetiti s Biblijom u ruci - kako ti kažeš. Naprotiv, upravo suprotno. Zaista ti želim sve najbolje i Božji blagoslov.