Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

power_settings_newLogin to reply
+9
moki72
Totus Tuus
forestsilvy
Izrail
No Nick
jony
hrvoje hrki
kainos
Sinke
13 posters

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 7 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
jony je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
No Nick je napisao/la:
Jesi li siguran da je to tako?? Ili ne razumem sto tocno zelis kazati? Pokusaj mi bolje objasni, cisto da te razumem.

Pozdrav.

Ako smo spašeni vjerom i samo vjerom, zašto Isus govori imućnom mladiću da mora poštovati Božje zapovijedi?

Spašeni smo vjerom, a vjera bez dijela je mrtva (Jak. 2:26). Djela su posljedica vjere - a ne neka dodatna odvojena komponenta. Ako ne postoje dijela - to je znak da nema vjere. Ali isto tako djela mogu postojati,
bez da postoji vjera - i od njih nikakve koristi!

Upravo tako- to je Katoličko učenje. Ne možemo reći da smo spašeni na ovome svijetu jer Isus će proučiti naša djela zapisana u Knjizi života kako bi prosudio da li smo vjerovali ili ne ( Otkrivenje 20:12 ).

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 7 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
Ajde neka smo se ja i ti makar jednom u nečemu donekle složili. Neka te Gospod blagoslovi...

more_horiz
jony je napisao/la:
Ajde neka smo se ja i ti makar jednom u nečemu donekle složili. Neka te Gospod blagoslovi...

I tebe jednako. Iako mi nije jasno- zar ne smatraš da si spašen vjerom ( Sola Fide ).

more_horiz
Sinke je napisao/la:
I tebe jednako. Iako mi nije jasno- zar ne smatraš da si spašen vjerom ( Sola Fide ).

jony je napisao/la:
Spašeni smo vjerom, a vjera bez dijela je mrtva (Jak. 2:26). Djela su posljedica vjere - a ne neka dodatna odvojena komponenta. Ako ne postoje dijela - to je znak da nema vjere. Ali isto tako djela mogu postojati,
bez da postoji vjera - i od njih nikakve koristi!

more_horiz
Dakle Jony, ti nisi Sola Fide, ali si Sola Scriptura?

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Dakle Jony, ti nisi Sola Fide, ali si Sola Scriptura?

Samo vjera - čija su plodovi djela. Nikako ne djela (isforsirana, namještena, proizvod ljudskog htijenja i volje) - već ona dijela koja su spontana posljedica vjere.

Evo primjer, treba li mužu koji voli svoju ženu reći da ne tuče svoju ženu. Ne, jer je to posljedica ljubavi. To su prava dijela. Ali ako ju on ne voli i ne tuče ju zato što zna da to ne bi trebao raditi - u ovom kontekstu o kojem govorimo - to nisu prava dijela. (Izvana i jedno i drugo izgleda isto). Stoga nadam se da si razumio o kakvim djelima govorim.

Što se tiše Sola Scriptura - stvar je jednostavna. Bog će jednog dana suditi ovaj svijet. Da bi ga sudio - mora postojati nešto na osnovi čega će suditi. Ako ne postoji znak zabrane vožnje više od 60 km/h - policajac ti ne može naplatiti kaznu jer si vozio 70. Stoga - Bog će suditi svijet na osvnovi svoje Riječi. Njegova je dužnost da se pobrine za tu Riječ - jer da bi bio pravedan - mora ljudima dati "pravila" prije kazne. Ja vjerujem da je on tu Riječ sačuvao i da se ona zove Biblija - i da je to jedino po čemu će suditi svijetu - nikako i po ljudskim tradicijama i predajama, što ti vjeruješ brate Sinke.

more_horiz
Ja vjerujem da će ljubav biti jedini "kriterij" po kojem će Bog suditi.
"Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'"
Naravno da ova "djela ljubavi" treba gledati u svijetlu kako je to brat Jony napisao, a ne kao djela zbog prisile. Vidimo da su njihova djela bila upravo takva (iz ljubavi) upravo po njihovom odgovoru:
"Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?"

more_horiz
Samo vjera - čija su plodovi djela. Nikako ne djela (isforsirana, namještena, proizvod ljudskog htijenja i volje) - već ona dijela koja su spontana posljedica vjere.

Evo primjer, treba li mužu koji voli svoju ženu reći da ne tuče svoju ženu. Ne, jer je to posljedica ljubavi. To su prava dijela. Ali ako ju on ne voli i ne tuče ju zato što zna da to ne bi trebao raditi - u ovom kontekstu o kojem govorimo - to nisu prava dijela. (Izvana i jedno i drugo izgleda isto). Stoga nadam se da si razumio o kakvim djelima govorim.

Ovdje se slažemo, dakle čovjek ne može na ovome svijetu reći da li je spašen ili nije, već smo svi dužni ići na Sud.

Što se tiše Sola Scriptura - stvar je jednostavna. Bog će jednog dana suditi ovaj svijet. Da bi ga sudio - mora postojati nešto na osnovi čega će suditi. Ako ne postoji znak zabrane vožnje više od 60 km/h - policajac ti ne može naplatiti kaznu jer si vozio 70. Stoga - Bog će suditi svijet na osvnovi svoje Riječi. Njegova je dužnost da se pobrine za tu Riječ - jer da bi bio pravedan - mora ljudima dati "pravila" prije kazne. Ja vjerujem da je on tu Riječ sačuvao i da se ona zove Biblija - i da je to jedino po čemu će suditi svijetu - nikako i po ljudskim tradicijama i predajama, što ti vjeruješ brate Sinke.

Slažem se, ali nigdje u Bibliji ne piše da je ona osnova na temelju koje će se suditi čovjek na Sudu.

Ja ne vjerujem u "ljudske predaje", već one "apostolske", a apostoli nam nisu ostavili samo sveto pismo već i pomenute Tradicije.

Jer Biblija jasno uči da je pravi Kršćanin upoznat i sa Svetim Pismom i s Apostolskom Tradicijom ( 2 Solunjanima 2:15 )

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Ja vjerujem da će ljubav biti jedini "kriterij" po kojem će Bog suditi.
"Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'"
Naravno da ova "djela ljubavi" treba gledati u svijetlu kako je to brat Jony napisao, a ne kao djela zbog prisile. Vidimo da su njihova djela bila upravo takva (iz ljubavi) upravo po njihovom odgovoru:
"Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?"

Slažem se. Vjera bez djela je mrtva ( Jakovljeva 2: 20, Jakovljeva 2:22 ) .

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Ovdje se slažemo, dakle čovjek ne može na ovome svijetu reći da li je spašen ili nije, već smo svi dužni ići na Sud.

1. Kor. 6:2. Zar ne znate da ćemo mi sveti jednoga dana suditi svijet? Pa ako ćete suditi svijetu, ne možete li sami presuđivati i o tim sitnicama?

Prema tome, vjerujem da je za svete Sud ovdje na zemlji i da nakon naše smrti hoćemo ići na sud, ali ne da nam se sudi nego da mi sudimo. Stoga, vjerujem da možemo ovdje na zemlji reći jesmo li spašeni ili ne!

Sinke je napisao/la:

Ja ne vjerujem u "ljudske predaje", već one "apostolske", a apostoli nam nisu ostavili samo sveto pismo već i pomenute Tradicije.

Jer Biblija jasno uči da je pravi Kršćanin upoznat i sa Svetim Pismom i s Apostolskom Tradicijom ( 2 Solunjanima 2:15 )

A ja vjerujem da su te apostolske predaje nama predane u poslanicama koje su postavljene u Novi zavijet - nikako da su oni ostavili nešto sastrane što će se prenositi s koljena na koljeno i biti podložno ljudskim dodavanjima i oduzimanjima. (Ne znam da li si kao dijete igrao igru "gluhi telefon" - to je igra u kojoj se djeca poredaju u red i prvi iz reda šapne jednu riječ prvom do sebe, a onda on dalje prvom do sebe i tako sve do kraja - i nakon što prođe par ljudi - zadnji gotovo uvijek kaže nešto drugo.) Stoga, sve što se prenosi s koljena na koljeno svako tko to prenosi donekle izmijeni... Radi toga ne vjerujem u takvu "apostolsku predaju", već samo onu koju su nam predali u pisanoj formi!

more_horiz

1. Kor. 6:2. Zar ne znate da ćemo mi sveti jednoga dana suditi svijet? Pa ako ćete suditi svijetu, ne možete li sami presuđivati i o tim sitnicama?

Prema tome, vjerujem da je za svete Sud ovdje na zemlji i da nakon naše smrti hoćemo ići na sud, ali ne da nam se sudi nego da mi sudimo. Stoga, vjerujem da možemo ovdje na zemlji reći jesmo li spašeni ili ne!

Kome ćeš ti suditi na Sudnjem Danu?

A ja vjerujem da su te apostolske predaje nama predane u poslanicama koje su postavljene u Novi zavijet - nikako da su oni ostavili nešto sastrane što će se prenositi s koljena na koljeno i biti podložno ljudskim dodavanjima i oduzimanjima.

Drugim riječima ,vjeruješ u usmenu predaju Protestanata iz 16. stoljeća koji govore da je Biblija jedini izvor vjere iako se nigdje Biblija u samoj Bibliji niti ne spominje.

more_horiz
Drugim riječima ,vjeruješ u usmenu predaju Protestanata iz 16. stoljeća koji govore da je Biblija jedini izvor vjere iako se nigdje Biblija u samoj Bibliji niti ne spominje.

Smile Jesi li siguran? Smile

more_horiz

100 %

more_horiz
No Nick je napisao/la:

sinke je lijepo poentirao

jony i masa drugih sola scriptura govornika, nikad mu nije odgovorila ,a odakle ta teza " da samo pismo"

i to je usmenom predajom , samo dalje prenošena pogrešna teza od strane reformiranih:!: Twisted Evil
nigdje u bibliji se ne spominje ni biblija, ni sola scriptura:!: study

i šta ćemo sada:heart: Rolling Eyes

treba se dobro ispitati , griješimo li oko sola scriptura

more_horiz
Vi braćo koji ne vjeruejte sola scripta pogledajte temu Teologija->Relikvije, jer proizvod toga pristapa Bibliji, gdje crkva dodaje razne stvari je život crkve kroz povijest! Između ostalih stvari koje su na taj način usvojene u KC, također su i relikvije, 
te se ljudi klanjanju pred posmrtnim ostacima ljudi koje je samo KC ubila nekoliko godina ili stoljeća prije.

Ista se stvar dogodila protestantskim crkvama. One su u početku počele s nekom biblijskom istinom, a poslije se organizirali i stvorili svoj statut i doktrinu. Nakon toga su se počeli držati svoje doktrine i statuta - a ne više SOLE SCRIPTA, i više nisu mogli prihvatiti kad je Bog ljudima otkrio neku drugu biblijsku istinu! Dakle, protestanti danas samo deklarativno vjeruju Sola Scripta, a u praksi vjeruju "Samo moja ckrva i njezina doktirna".

Po tome nema razlike između KC i protestantskih - osim što one možda imaju manje ljudskih tvorevina koje su prihvatili uz Bibliju od KC jer su ipak mlađi od KC. A KC je toliko zastranila - da se klanjaju posmrtinim ostacima ljudi!

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 7 Emptysus s

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

sinke je lijepo poentirao

jony i masa drugih sola scriptura govornika, nikad mu nije odgovorila ,a odakle ta teza " da samo pismo"

i to je usmenom predajom , samo dalje prenošena pogrešna teza od strane reformiranih:!: Twisted Evil
nigdje u bibliji se ne spominje ni biblija, ni sola scriptura:!: study

i šta ćemo sada:heart: Rolling Eyes

treba se dobro ispitati , griješimo li oko sola scriptura

Isus je citirao Bozju Rijec i zivio po njoj tako i Krscani, oni koji su se pozivali na svoje predaje i tumacenja vjere bili su tadasnji svecenici i vodje Zidova.Ako se dobro sjecas oni su Isusa razeapeli a ucenike progonili...

OTK 22:18 Svjedočim svakome, koji čuje riječi proročanstva knjige ove: Ako tko što dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj."

OTK 22:19 I ako tko oduzme od riječi knjige proročanstva ovoga, Bog će oduzeti njegov dio od drveta života i od grada svetoga, o kojima je pisano u knjizi ovoj.

2TI 3:15 I jer iz djetinjstva znaš Sveta Pisma, koja te mogu učiniti mudrim na spasenje po vjeri, koja je u Kristu Isusu.

2TI 3:16 Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božji, spreman za svako dobro djelo.

Jer je živa riječ Božja, i djelotvorna i oštrija od svakoga mača oštra s obje strane i prodire sve do rastavljanja duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i namjerama srca.

more_horiz
jony je napisao/la:
Vi braćo koji ne vjeruejte sola scripta pogledajte temu Teologija->Relikvije, jer proizvod toga pristapa Bibliji, gdje crkva dodaje razne stvari je život crkve kroz povijest! Između ostalih stvari koje su na taj način usvojene u KC, također su i relikvije, 
te se ljudi klanjanju pred posmrtnim ostacima ljudi koje je samo KC ubila nekoliko godina ili stoljeća prije.

Ista se stvar dogodila protestantskim crkvama. One su u početku počele s nekom biblijskom istinom, a poslije se organizirali i stvorili svoj statut i doktrinu. Nakon toga su se počeli držati svoje doktrine i statuta - a ne više SOLE SCRIPTA, i više nisu mogli prihvatiti kad je Bog ljudima otkrio neku drugu biblijsku istinu! Dakle, protestanti danas samo deklarativno vjeruju Sola Scripta, a u praksi vjeruju "Samo moja ckrva i njezina doktirna".

Po tome nema razlike između KC i protestantskih - osim što one možda imaju manje ljudskih tvorevina koje su prihvatili uz Bibliju od KC jer su ipak mlađi od KC. A KC je toliko zastranila - da se klanjaju posmrtinim ostacima ljudi!

Ovo je tema "Ispovijed", dakle ako nemaš znanja niti hrabrosti sudjelovati u njoj široko ti polje.

Ja sam u životu posjetio mnogo posmrtnih ostataka svetaca, i nikada se niti jednom nisam poklonio, mada sam se molio Bogu pred njima vjerujući da je jednako molim li se na Marsu ili tu gdje jesam što se tiče Boga koji čuje molitve.

Nastavite o ispovijedi. Mada mislim da su dosadašnji odgovori dokaz kako Katolici imaju pravo što se tiče te prakse.

Zadnja promjena: ; pet 29 lip 2007, 03:57; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Isus je citirao Bozju Rijec i zivio po njoj tako i Krscani, oni koji su se pozivali na svoje predaje i tumacenja vjere bili su tadasnji svecenici i vodje Zidova.Ako se dobro sjecas oni su Isusa razeapeli a ucenike progonili...

Sola Scriptura je jednako tako usmena predaja i tumačenje. Inače, Isus je bio Božja Riječ.

OTK 22:18 Svjedočim svakome, koji čuje riječi proročanstva knjige ove: Ako tko što dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj."

OTK 22:19 I ako tko oduzme od riječi knjige proročanstva ovoga, Bog će oduzeti njegov dio od drveta života i od grada svetoga, o kojima je pisano u knjizi ovoj.

Kako je već bilo puno puta rečeno "knjiga" u Otkrivenju nije Biblija već samo knjiga Otkrivenja koja je do 4. stoljeća bila posve neovisna od ostatka Biblije. Do četvrtog stoljeća knjiga Otkrivenja je bila u svojim koricama, nije bila u istim koricama s Matejem, Markom, Lukom, Ivanom, Poslanicama i djelima Apostolskim ( da ne spominjem Stari Zavjet Katolika ).

Reći da Otkrivenje govori o Bibliji cijeloj značilo bi dodati knjizi Otkrivenja ostale knjige Biblije ( kontekst se mijenja, što je jasno iz tvojeg primjera) , dakle ljudi koji tako čine upravo rade grijeh na koji Otkrivenje upozorava.

2TI 3:15 I jer iz djetinjstva znaš Sveta Pisma, koja te mogu učiniti mudrim na spasenje po vjeri, koja je u Kristu Isusu.

2TI 3:16 Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božji, spreman za svako dobro djelo.

Jer je živa riječ Božja, i djelotvorna i oštrija od svakoga mača oštra s obje strane i prodire sve do rastavljanja duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i namjerama srca.

Gdje ovdje piše da je Biblija potpuna Riječ Božja? Ja ovdje čitam samo da je Pismo važan izvor vjere i objave, što će ti svaki Katolik potvrditi. Biblija za sebe govori da je nepotpuna ( Ivan 21:25 ). I gdje se uopće spominje "Biblija" u Bibliji, i ako te riječi nema, tko je tu knjigu nazvao "Biblia" ( plural od "knjiga" ) , i kada?

Biblija u potpunosti govori o Apostolskim predajama, priznaje i ohrabruje njihovo držanje, te jasno govori da je Usmena predaja Apostola jednako važna kao i pismena Riječ.

Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti.
2 Timoteju 2:1

Hvalim vas što me se u svemu sjećate i držite se predaja kako vam predadoh.
1 Korićanima 11:2

Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom.
2 Solunjanima 2:15

Zadnja promjena: ; pet 29 lip 2007, 03:50; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply