Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

power_settings_newLogin to reply
+9
moki72
Totus Tuus
forestsilvy
Izrail
No Nick
jony
hrvoje hrki
kainos
Sinke
13 posters

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 3 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
Sinke je napisao/la:
forestsilvy je napisao/la:
ma koje su to gluposti, da nadeo oprasta ljudima, a Krist je zalud umro onda jel? Hereza!!!

Iskrivljuješ moje riječi. Anđeo proglašava grijeh oproštenim ( u Bibliji, sestro, u Bibliji ) ne oprašta ga sam od sebe kao što i Katolički svećenik ne oprašta grijeh već ga proglašava oproštenim- kako mu je Isus dao autoritet da tako čini.

I sve to imamo u Bibliji- i vašoj i našoj.

Vi ćete sad vikati da smo heretici, idolopoklonici , samoproglašeni posrednici, inkvizitori- ali mi ćemo samo citirati Bibliju tamo gdje vam je vaši pastori možda nikad nisu citirali.

Slava Bogu na nebesima! Neka istina stigne i neka Biblija sama sebe opravdava!

Bog je dao svakom covjeku autoritet da dode kod kriza i primi oprost OD KRISTA, ne treba mu svecnik niti andeo za to. To su temelji krscanstva.
hereza!!! https://izaija95.forumcroatian.com/users/30/30/79/smiles/icecream.gif
slad

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 3 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Ako je tako, zašto na taj način nije grijeh oprošten čovjeku koji mora ići starješinama da se nad njim izvede ritual ( Jakovljeva 5:14) ?

Ovo je ritual za molitvu za bolesnog - a ne za molitvu za oproštenje grijeha! Stih počinje: "Boluje li tko među vama..." i onda navodi ritual. A ne kaže "Ako tko treba proglašenje da mu je oprošteno..."

Sinke je napisao/la:
Kao što sam već i sam rekao negdje prije- čak i da padaju ničice pred kipovima to ne znači da ih obožavaju. Jakob kleči pred Ezavom ( Izlazak 33: 3) a Jošua pred anđelom kojeg naziva gospodarem ( Jošua 5:14 ).

Jošua kleči pred ANĐEOM - ne pred kipom! Drugo, anđeo Jošui ne oprašta grijehe.

Ne znam zašto navodiš stihove koji nemaju nikakve veze s onim što govoriš?

more_horiz

Bog je dao svakom covjeku autoritet da dode kod kriza i primi oprost OD KRISTA, ne treba mu svecnik niti andeo za to. To su temelji krscanstva.
hereza!!! https://izaija95.forumcroatian.com/users/30/30/79/smiles/icecream.gif
slad

Kakav je to Krist koji je još na križu? Pa Isus je već 2000 godina na Nebu u Slavi Očevoj. Kome ti ideš na križ danas? Tko ti udjeluje oprost- jer Isus nije sigurno, On je s križa sišao.

Igramo se riječima i smajlijima- ali neka Biblija opravda samu sebe kad kaže da anđeli i ljudi mogu proglašavati grijehe oproštenim ( i u Starom i u Novom Testamentu )

Za potankosti pročitati moj prvi post na ovoj temi.

Zadnja promjena: ; sub 12 svi 2007, 01:19; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Ovo je ritual za molitvu za bolesnog - a ne za molitvu za oproštenje grijeha! Stih počinje: "Boluje li tko među vama..." i onda navodi ritual. A ne kaže "Ako tko treba proglašenje da mu je oprošteno..."

Jednom je jedan Katolički apologetik rekao da od Protestanta, kad citira Bibiliju, treba tražiti da uz svoj citat kaže dva reda prije i dva reda iza citata kako bi stavio svoj citat u kontekst. Ja ću sad citirati cijeli taj dio, kako bih dokazao kako je taj ritual uistinu ritual za oprost grijeha....

Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se.
Jakovljeva 5:14

Drugim riječima, ovdje se u potpunosti opravdava Katolička ispovijed upravo na način na koji ja objašnjavam. Radi se o tome da starješine Crkve mole, a Bog oprašta grijeh. Čovjek koji boluje, boluje radi svojih grijeha( kako je i moguće- Ivan 9:2 ) i oproštenjem grijeha vraća se i zdravlje.

Jošua kleči pred ANĐEOM - ne pred kipom! Drugo, anđeo Jošui ne oprašta grijehe.

Ovo je već kao malena djeca kad se svade. Pred kime bi ti klečao i nazvao ga gospodarem a da nije Bog?

I ja se slažem da anđeo Jošui ne oprašta grijehe. On mu, kao i Katolički svećenici, proglašava grijeh oproštenim.

Ne znam zašto navodiš stihove koji nemaju nikakve veze s onim što govoriš?

Samo ih ti čitaj, brate. Znam ja zašto ih govorim- da donesem istinu i da te podučim o pravim vjerovanjima Katoličke Crkve. Bog kuca na vrata naših srdaca. Hoćemo li Mu otvoriti, ili ćemo se sakriti pod krevet i reći " ti stihovi nemaju veze" ?

more_horiz
Mogu se ja umiješat i donjet 2 Biblijska mjesta gdje se osoba ispovjeda, to jest, gdje se implicira na ispovijed.
LK 15, 17-24; i Iv 21, 15-17

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Mogu se ja umiješat i donjet 2 Biblijska mjesta gdje se osoba ispovjeda, to jest, gdje se implicira na ispovijed.
LK 15, 17-24; i Iv 21, 15-17

Ja se ne bih možda složio, možeš malo bolje objasniti?

more_horiz
Sinke, hoćeš reći da samo kad si bolestan treba ići na ispovijed i da se crkvene starješine (množina) trebaju moliti za nekoga samo kad je bolestan?

P.S.
Ovdje se crkvene starješine (množina - ne jedan) mole za bolesnog - a ne određuju mu broj zdravo marija koje on treba izmolti klečeći pred kipom i ljubeći kipa!

Ajmo viditi što točno Biblija kaže da treba raditi!

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Pa u Evanđelju priča o izgubljenom sinu. Zar njegov povratak Ocu nije jedna od indikacija što bi ispovijed trebala sadržat? Pokajano srce. Ustat ću i poći Ocu svome. To je jedna od stvari potreba za ispovijed. Druga je ova situacija s Petrom. Petar je zatajio Isusa 3 puta. Vidi se u ovom odlomku Evanđelja (Iv 21, 1 pa nadalje) kako se Petar nelagodno osiječa pred Isusom. Prvi trči do njega, ali ništa ne govori. Dok ga Isus ne pita: ljubiš li me. To je druga stvar važna za ispovijed. Ljubiti Isusa. Petar se ispovijedio svojim predanjem Isusu "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim."
I, naravno, što je još važno za ispovijed oprostiti svima koji su nas povrijedili.
Naravno, što se tiče same sakramentalnosti ispovijedi, ima još i Iv 20, 22,23.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Pa u Evanđelju priča o izgubljenom sinu. Zar njegov povratak Ocu nije jedna od indikacija što bi ispovijed trebala sadržat? Pokajano srce. Ustat ću i poći Ocu svome. To je jedna od stvari potreba za ispovijed. Druga je ova situacija s Petrom. Petar je zatajio Isusa 3 puta. Vidi se u ovom odlomku Evanđelja (Iv 21, 1 pa nadalje) kako se Petar nelagodno osiječa pred Isusom. Prvi trči do njega, ali ništa ne govori. Dok ga Isus ne pita: ljubiš li me. To je druga stvar važna za ispovijed. Ljubiti Isusa. Petar se ispovijedio svojim predanjem Isusu "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim."
I, naravno, što je još važno za ispovijed oprostiti svima koji su nas povrijedili.

Oprosti, ali promašio si temu... Ne razgovaramo o tome... Ili ti je namjera skrenuti temu u drugom pravcu...

more_horiz
jony je napisao/la:
Sinke, hoćeš reći da samo kad si bolestan treba ići na ispovijed i da se crkvene starješine (množina) trebaju moliti za nekoga samo kad je bolestan?

P.S.
Ovdje se crkvene starješine (množina - ne jedan) mole za bolesnog - a ne određuju mu broj zdravo marija koje on treba izmolti klečeći pred kipom i ljubeći kipa!

Ajmo viditi što točno Biblija kaže da treba raditi!

Da, ali se na tom mjestu uopće ne govori o sakramentu ispovijedi već o sakramentu bolesničkog pomazanja ( koji jednako tako otpušta grijehe ).

Kada danas svećenik daje broj molitava, on govori vjerniku što mora učiniti za pokoru. Broj molitva znači zapravo- uvjetno rečeno- "dubinu meditacije".

Svećenik ti može dati i nešto drugo za pokoru- primjerice ako si krao slatkiše, da kupiš slatkiše za siromašne.

Iz Biblije se jasno vidi da bolesnik mora otići Crkvenim Starješinama kako bi izveli ritual. Naravno, Bog ga može ozdraviti i bez rituala, ali je NJegova volja bila da taj ritual postoji, kao što je i naredio da se gradi Hram s kipovima, mada ljude čuje bilo gdje na svijetu.

Zadnja promjena: ; pon 14 svi 2007, 14:59; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Aha- sad mi je jasno. Izvini, uglavnom pričamo o sakramentalnoj ispovijedi gdje Bog oprašta grijehe kroz svoje sluge, kako je jedini posrednik Boga i ljudi- Isus Krist- i naredio.

more_horiz
jony je napisao/la:
Oprosti, ali promašio si temu... Ne razgovaramo o tome... Ili ti je namjera skrenuti temu u drugom pravcu...
Ispričavam se onda, nisam pomno pratio temu; vidio sam da je naslov sakramenat ispovijedi, nisam znao da ste stavili naglasak na ove anđele i posrednike Wink

more_horiz
Hajde da probamo neki drugi pristup ovoj temi.

Na primer, kako naši sagovornici Protestanti razumeju i praktikuju pokajanje i ispovest?

more_horiz
Nije mi nešto jasno - kad pričate da anđeli opraštaju grijehe - jesu li svećenici anđeli?

more_horiz
jony je napisao/la:
Nije mi nešto jasno - kad pričate da anđeli opraštaju grijehe - jesu li svećenici anđeli?

I ta je interpretacija moguća- jer Otkrivenje na svojem početku kaže da Isus šalje svojim anđelima poruke u sedam Crkava. Iz jkonteksta je moguće da se radi o svećenicima, jer anđeo i ne znači ništa drugo nego "onaj koji se šalje". Mada je pitanje otvoreno.

U primjeru iz Staroga Zavjeta kojeg sam dao u prvom postu nastojao sam dokazati da proglašavanje grijeha oproštenim u ritualu ne znači da je netko posrednik Boga i čovjeka ako tako čini, tj. da je zamjena za Isusa Krista.

more_horiz
pitam vas ko može opraštati grehe ??? ko ima tu vlast na zemlji ???

neko ima zar ne ???

more_horiz
Sinke je napisao/la:
jony je napisao/la:

I ta je interpretacija moguća- jer Otkrivenje na svojem početku kaže da Isus šalje svojim anđelima poruke u sedam Crkava. Iz jkonteksta je moguće da se radi o svećenicima, jer anđeo i ne znači ništa drugo nego "onaj koji se šalje". Mada je pitanje otvoreno.

U primjeru iz Staroga Zavjeta kojeg sam dao u prvom postu nastojao sam dokazati da proglašavanje grijeha oproštenim u ritualu ne znači da je netko posrednik Boga i čovjeka ako tako čini, tj. da je zamjena za Isusa Krista.

Slažem se da su anđeli u Otkrivenju 1,2,3 ljudi - mislim na sedam anđela. To se vidi iz konteksta, kao što si i sam naveo. Međutim, njih je 7! To je 7 ljudi koje je Bog poslao s određenim porukama!

Stoga, tu govori o 7 ljudi - poslanika koji:
1. Nisu poslani opraštati grijehe.
2. Njih je 7, i to nisu obični svećenici - jer običnih svećenika ima više od 7.

more_horiz
moki72 je napisao/la:
pitam vas ko može opraštati grehe ??? ko ima tu vlast na zemlji ???

neko ima zar ne ???

Da, Ivan 20:23 kaže da je Bog dao autoritet apostolima da opraštaju grijehe. Ponavljam, radi se o danom autoritetu, tako da apostoli ne mogu opraštati sami od sebe grijehe već im je dano od Krista. Svećenstvo, kao nasljednici apostola, imaju tu moć jer je zdravorazumski prenesena na njih ( čemu bi služila kada bi otišla sa smrću posljednjeg apostola? )

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply