[color=black]
[color:497f=black:497f]Ne pricamo o semantici, vec o tumacenju, etimologiji. Bog je sam naredio da se ne grade nikakvi kipovi, predstave Boga, nicega. I sam je naredio pravljenje herubima. OK, neka bude iz tvog ugla da su kerubimi "kipovi", ja i dalje nemam problem sa time (iako se ne slazem, ali nema veze) prosto zbog toga sto nemas zapovesti da se tako nesto gradi. Covece, ti pricas o katolickoj crkvi koja je "ukipila" (napravila kip) od koga sve ne, po cijoj to zapovesti? Osim toga, to je sve bilo deo starozavetnog sistema, koji je nasao svoje ispunjenje u Hristu, pa cemu kipovi, koja je njihova uloga? Posrednici? Nemoj meni prebacivat o konstruktivnoj raspravi.
Mi ovdje ne pričamo o etimologiji, već o potpuno objektivnom pristupu Bibliji da je Bog naredio da se kipovi grade ali da se ne obožavaju,
Kerubini i kipovi nisu isto, i iskreno, smiješno je tvrditi suprotno. Zapravo, graniči s idolopoklonstvom jer ti smatraš te kipove stvarnim anđelima.
Budući da je zabrana idolopoklonstva jednako tako dio Staroga Zavjeta, mogao bih se ja sad pozvati da mi možemo obožavati kipove jer zabrana je našla ispunjenje u Isusu Kristu. Ali taj nivo rasprave je apsurdan, i ne znam zašto se vraćaš na njega.
Moja selektivnost se sastoji u tome da nikada se rec "pesel" nije koristila za izgradnju kerubima u hramu (bar koliko ja znam), vec je koristena za idole, kipove. Oni su bili "pesel". Ovo sto ti pokusavas kazati jeste da je Bog odobravao-pesel! Pa izvini molim te, nije! Svejedno mi je to verujes, samo pokusaj nadji drugacije opravdanje za tako nesto, a nemoj doci i meni pricati o tome, posebno ne o selektivnosti. Licno mi ne smeta sto god, ali ustajem protiv tvog selektivnog pristupa. Izvini sto sam selektivan u tom smislu, ali sta da ti radim. Takva je biblijska teologija, zlato teologije.
Koja se riječ koristila za kerubine u Božjem hramu? Ako ćeš mi reći da nema te riječi, te da se samo radi o "podigni kerubine", tada mi reci koja je razlika između tog kerubina i kerubina na Nebu.
Moje opravdanje sam našao gdje Bog naređuje u Bibliji da se grade kipovi, ali ne idoli. Katolici rade kipove, ne idole.
Biblijska teologija je na mojoj strani, dokazao sam to i ovdje i na mnogim drugim mjestima. Ne znam što pokušavaš, ali kao što Protestanti kažu- neka Biblija opravda samu Sebe.
Sto si ovim zelio kazati? Koji je to Bog zapovedio katolicima da imaju predstave andjela, svetaca, koga god, mozes li mi kazati? I mozes li mi kazati koja je funkcija kipova? U usporedbi sa paganskim idolima opisanim u Bibliji??
Kada je to Protestantima zabranio? Funkcija je estetska, s ciljem razvoja duhovnosti neovisno od kipa samog. Dakle ne radi se o Biblijskom idolopoklonstvu. Protestanti koji govore da je Biblija Živa Riječ Božja su idolopoklonici, jer misle da im mrtva knjiga govori istinu o Bogu.
[color=black]Sto sa ovim ( 1. Brojevi 21:8 ) ? Ne razumem sto zelis poentirat?
Da Mojsije nije stavio pravu zmiju na stup već kip, dakle Biblija opravdava da Mojsije ne shvaća Boga doslovno. Tako ni ti ne bi trebao smatrati kerubine u Hramu doslovno, samo zato što se ne koristi "pesel". Nisu idoli zato sto im niko nije ni kadio, niti su oni bili ikakvi posrednici, niti se koristi rec "idol" u textu, no "cherubim", da sad ne ostavljam zidovsku rec. Zasto bi bili idoli?? Pa Bog je zabranio idole, covece, da li ti citas sto ja pisem i sto je Bog kazao??
Pa kome Katolici kade? Kipovima? Ne budi smješan. Bog je zabranio idole, ali je naredio gradnju kipova. Reći bilo što drugo bilo bi u direktnoj suprotnosti s objektivnim Biblijskim naukom.