Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

power_settings_newLogin to reply
+9
moki72
Totus Tuus
forestsilvy
Izrail
No Nick
jony
hrvoje hrki
kainos
Sinke
13 posters

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 5 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
pa ne vjerujem da si ti i svi drugi pripadnici tvoje reformirane crkve , baš u svemu isti sa pastorima

O kakvoj reformranoj crkvi pricas? Brate, ne znam odakle si mogao zakljuciti da sam pripadnik neke denominacije. Stoga mi nije jasno na sto mislis?

descriptionSakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? ) - Page 5 EmptyRe: Sakrament Ispovijedi ( da li anđeli opraštaju grijehe? )

more_horiz
Sinke je napisao/la:
No Nick je napisao/la:
Pa ako kler ima neku ulogu, crkva, sto je sa pojedincom? On nikako ne moze istupiti pred Boga?

Crkva i kler nisu isto. Kler je svečenićki red- iako smo svi jednaki pred Bogom, njihova zadaća i naobrazba je drukčija.

Bog je mogao ozdravljivati bolesne bez apostola, ali je odabrao da njihovim dodirom u ime Kristovo ozdravljaju.

jako slikovito rečeno

da je pojedinac kao solist , individualac bitan, sam izvan zajednice i regula zajednice, onda bi on sam sebi mogao pomoći
zašto su onda apostoli- svećenici , rukopolagali i prenosili milost preko ruku?

kao što reče sinke, zašto ih Bog nije izlječio bez apostola?

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
No Nick je napisao/la:
Pa ako kler ima neku ulogu, crkva, sto je sa pojedincom? On nikako ne moze istupiti pred Boga?

Crkva i kler nisu isto. Kler je svečenićki red- iako smo svi jednaki pred Bogom, njihova zadaća i naobrazba je drukčija.

Bog je mogao ozdravljivati bolesne bez apostola, ali je odabrao da njihovim dodirom u ime Kristovo ozdravljaju.

jako slikovito rečeno

da je pojedinac kao solist , individualac bitan, sam izvan zajednice i regula zajednice, onda bi on sam sebi mogao pomoći
zašto su onda apostoli- svećenici , rukopolagali i prenosili milost preko ruku?

kao što reče sinke, zašto ih Bog nije izlječio bez apostola?

A ti smatras da se milost prenosi transferom preko ruku? Kako to da u Bibliji pise: koji Ga veruje ima zivot? I nisam kazao da nije ili je bitan pojedinac, ne razumem sto si time htio poentirat. Nego, moze li pojedinac ozdraviti sam pred Bogom, moze li sam doci pred Boga i reci: smiluj se meni gresnome? I dobiti oprost, i eventualno izlijecit se??

Prijatno.

more_horiz
Opa, No Nick polako kapira i ijekavicu!

Imaš samo jednu grešku - "vjeruje"... Smile

more_horiz
Brzinski odgovori:

Jony,
Iako hijerahija postoji, ne znači da je jedan čovjek u njoj vredniji od drugoga. Jednako tako provjeri svoje Biblijske prijevode:

Starješine dakle među vama opominjem, ja sustarješina i svjedok Kristovih patnja, a zato i zajedničar slave koja se ima očitovati:
1. Pet. 5:1

Petar nije bio starješina, već sustarješina- naime on je kao apostol putovao i nije ostajao na jednom mjestu, pa nije mogao održavati jednu Crkvu. Ipak, kao sustarješina mogao je voditi računa o radu drugih starješina na jednom općem nivou, kao što danas radi Papa.

Što se tiče Prve Timoteju....

Starješine koji su dobri predstojnici dostojni su dvostruke časti, ponajpače oni koji se trude oko Riječi i poučavanja.
1. Timoteju 5:17

Pavao ovdje govori o dvostrukoj časti dobrih starješina. Drugim riječima, sam starješina ima čast koju laici nemaju, ali dobar starješina radi svojeg službovanja u kvaliteti ima još časti jer sjajno obavlja svoj posao.

Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči, Ne odan piću, ne nasilan, nego i krotak, ne svadljivac, ne lakom; Koji svojom kućom dobro upravlja i ima poslušnu djecu sa svom čestitošću.A ako tko ne zna svojom kućom upravljati, kako će se starati za crkvu Božju?
1. Tim. 3:2-5

Kao Katolik, protivim se instituciji svećeničkog celibata, ali ovdje nije tema celibat. Gornji citat kaže da ljudi u višim sferama hijerarhije imaju posebne odgovornosti i moraju više paziti na etiku od laika.

more_horiz
No Nick,
A ti smatras da se milost prenosi transferom preko ruku? Kako to da u Bibliji pise: koji Ga veruje ima zivot? I nisam kazao da nije ili je bitan pojedinac, ne razumem sto si time htio poentirat. Nego, moze li pojedinac ozdraviti sam pred Bogom, moze li sam doci pred Boga i reci: smiluj se meni gresnome? I dobiti oprost, i eventualno izlijecit se??

Još uvijek ne shvaćam baš tvoje pitanje. Laici i kler zajedno čine Crkvu. Kad kažemo Crkva, načelno ljudi misle na kler- ali mi smo svi jednako Crkva. Papa i ja smo jednako Katolici kao što smo Mesić i ja jednako Hrvati- samo oni su viši u hijerarhiji i imaju veće odgvornosti u upravljanju Crkvom /državom.

Katolička teologija uči da je Bog u potpunosti prisutan u svojim svetim sakramentima, ali nije ograničen samo na njih. Bog može ozdravljati koga želi i kako želi- ali Biblija nas uči da je želio ljudima objaviti se "kroz ljude".

Naime, čemu 12 apostola? Oni su bili ljudi koji nisu ni čitati znali- pa ipak Bog je njima naredio da šire Radosnu vijest. Njegova je odluka bila da Evanđelje šire svijetom ljudi od krvi i mesa- pa ako su ljudi imali tako golemu zadaću, zašto je čudno očekivati da su imali i mogućnost oprosta grijeha (kad i Bibilija sama govori tako).

Marko nam govori vrlo jednostavno da Bog daje suradnju s ljudima koji Ga slušaju i šire Radosnu vijest.

Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima.
Marko 16:20

Drugim riječima, Bog se može objaviti čovjeku kako On želi, ali ako pratimo Bibliju i ako smo vjerni Bibliji, shvaćamo da je uspostavio svoju Crkvu, da kroz ljude dopire do svih krajeva svijeta.

more_horiz
nepostoji hijerarhija u crkvi Hristovoj , Hristos je Gospod i učitelj a mi smo svi braća

more_horiz
moki72 je napisao/la:
nepostoji hijerarhija u crkvi Hristovoj , Hristos je Gospod i učitelj a mi smo svi braća

Neće ići. Prva Crkva bila je bazirana na starješinama, kojima je Petar bio sustarješina.

more_horiz
dali je Petar bio veći od ostalih ako je bio to što je bio ?
ili manji ?  a šta kaže pavle  ?  a šta kaže Isus ?
 ko je najveći ?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Zvonko M. je napisao/la:

Zvonko,ovakve provokacije na ovom forumu nisu dopustene-u ime foruma,te molim ne cini to a ovo uzmi kao prvu opomenu,pri dnu foruma stoji moral i etika foruma-hvala:lol!: lol! lol! lol! </BLOCKQUOTE>

more_horiz
To je samo šala.lol!

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Zvonko M. je napisao/la:
To je samo šala.lol!

Zvonko,takve sale su ovdje NEDOPUSTIVE i neumjesne,ne doprinose kulturnom dijalogu,a to necemo dopustit.lol! lol! </BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pogledajte ovo što je meni zapelo za oko. Prisjetite se Djela Apostolskih. U jednom trenutku su odlučili da Apostoli ne mogu se brinut za udovice i neke druge službe, pa su ustanovili službu đakona koji će se bavit tim stvarima, među kojima su Stjepan i Filip (Dj 6,1-7). (ovo pišem jer vidim da se rasprava okrenula na to jeli Božja volja imati hijerarhiju). Znamo da je Stjepan ubijen, i time postao prvi kršćanski mučenik (Dj 7,54-60).
Nakon toga, svi su se osim apostola raspršili, i tako i Filip koji je imao službu đakona. Ima nekoliko zgoda o njemu, ali jedna mi je jako zanimljiva. On je prema Djelima prvo pošao u Samariju. Tamo je propovijedao sa velikom silinom, mnogi su bolesni ozdravljali, nečisti dusi su bježali vičući (Dj 8,7), ljudi su se obraćali Bogu. Čak se i Šimun čarobnjak dao pokrstiti.

Znači ovako da rezimiram: Filip je svet čovjek s velikom gorljivošću za Krista propovijeda i služi Bogu. Dolazi u Samariju, tamo ostaje neko vrijeme (pretpostavljam nekoliko mjeseci ili više), propovijeda, čini čuda, krsti. Ali nad svih njegovih osobina mene je najviše zapanjila njegova poniznost i poslušnost. On je znao da je on đakon, i kao takav nesmije polagati ruke na ljude da prime Duha Svetoga; to je služba apostola. Zato tek kad apotoli koji su ostali u Jeruzalemu čuju da se Samarija obratila, šalju tamo Petra i Ivana, i oni polažu na njih ruke (Dj 8,14-17). To izričito piše u Bibliji.

Tako, iako su svi oni bili kršćani, jednaki pred Bogom, možda je čak Filip bio svetiji od Petra ili kojeg apostola, to nije bitno. On nema tu službu, i zato se pokorava hijerarhiji i ne polaže ruke.

Što mislite o tome?

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:

Hehehe...Smile Prijatelju, ne brojis mi dobro greske...Smile

gresnome-grijesnome

razumem-razumijem

mozda ima jos koja...Smile

prijatno

more_horiz
Dina je napisao/la:
Zvonko,takve sale su ovdje NEDOPUSTIVE i neumjesne,ne doprinose kulturnom dijalogu,a to necemo dopustit.lol! lol!

Ispričavam se

more_horiz
Sinke je napisao/la:
moki72 je napisao/la:
nepostoji hijerarhija u crkvi Hristovoj , Hristos je Gospod i učitelj a mi smo svi braća

Neće ići. Prva Crkva bila je bazirana na starješinama, kojima je Petar bio sustarješina.

Biti sustarješina ne znači biti nagdlednik starješina. Ja sam sugrađanin ljudi u mojoj državi i nisam predsjednik. Naprotiv, mogu biti najniži u nekoj državnoj hijerarhiji i biti sugrađanin! Tako je Petar bi sustarješina - nikakav nadglednik starješinama!

more_horiz
Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči, Ne odan piću, ne nasilan, nego i krotak, ne svadljivac, ne lakom; Koji svojom kućom dobro upravlja i ima poslušnu djecu sa svom čestitošću.A ako tko ne zna svojom kućom upravljati, kako će se starati za crkvu Božju?
1. Tim. 3:2-5

Papa ne može biti crkveni nadglednik po Bibliji - ako ne radi ničeg drugog, onda radi ova dva razlgoa:
1. nije jedne žene muž
2. jer nema poslušnu djecu sa svom čestitošću

Sinke je napisao/la:

Kao Katolik, protivim se instituciji svećeničkog celibata, ali ovdje nije tema celibat. Gornji citat kaže da ljudi u višim sferama hijerarhije imaju posebne odgovornosti i moraju više paziti na etiku od laika.

Brate Sinke - ako si iskren vjernik - slušat ćeš Božju riječ, a ne crkvu. Ako ti to, između ostalog, nije dovoljno da izađeš iz svoje crkve i prihvatiš Krista i njegovu Riječ - moraš biti spreman preuzeti odgovornost koju to nosi. Ne možeš reći da si iskren kršćanin i biti katolik, imati papu za crkvenog nadglednika, a dovoljno si pametan da možeš pročitati i razumijeti što piše u 1. Tim. 3:2-5.

Ti odluči koga ćeš slušati - crkvu ili Boga? Na žalost u svom slučaju ne možeš odabrati jedno i drugo - jer je izbor između Božje Riječi i crkvene dogme i teologije.

more_horiz
jony je napisao/la:
Papa ne može biti crkveni nadglednik po Bibliji - ako ne radi ničeg drugog, onda radi ova dva razlgoa:
1. nije jedne žene muž
2. jer nema poslušnu djecu sa svom čestitošću

Ovo ti nije ispravno tumačenje. Pavle ne insistira da episkop (επίσκοπος) mora da bude oženjen, već da bude moralan i pošten.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply