No Nick, A ti smatras da se milost prenosi transferom preko ruku? Kako to da u Bibliji pise: koji Ga veruje ima zivot? I nisam kazao da nije ili je bitan pojedinac, ne razumem sto si time htio poentirat. Nego, moze li pojedinac ozdraviti sam pred Bogom, moze li sam doci pred Boga i reci: smiluj se meni gresnome? I dobiti oprost, i eventualno izlijecit se??
Još uvijek ne shvaćam baš tvoje pitanje. Laici i kler zajedno čine Crkvu. Kad kažemo Crkva, načelno ljudi misle na kler- ali mi smo svi jednako Crkva. Papa i ja smo jednako Katolici kao što smo Mesić i ja jednako Hrvati- samo oni su viši u hijerarhiji i imaju veće odgvornosti u upravljanju Crkvom /državom.
Katolička teologija uči da je Bog u potpunosti prisutan u svojim svetim sakramentima, ali nije ograničen samo na njih. Bog može ozdravljati koga želi i kako želi- ali Biblija nas uči da je želio ljudima objaviti se "kroz ljude".
Naime, čemu 12 apostola? Oni su bili ljudi koji nisu ni čitati znali- pa ipak Bog je njima naredio da šire Radosnu vijest. Njegova je odluka bila da Evanđelje šire svijetom ljudi od krvi i mesa- pa ako su ljudi imali tako golemu zadaću, zašto je čudno očekivati da su imali i mogućnost oprosta grijeha (kad i Bibilija sama govori tako).
Marko nam govori vrlo jednostavno da Bog daje suradnju s ljudima koji Ga slušaju i šire Radosnu vijest.
Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima. Marko 16:20Drugim riječima, Bog se može objaviti čovjeku kako On želi, ali ako pratimo Bibliju i ako smo vjerni Bibliji, shvaćamo da je uspostavio svoju Crkvu, da kroz ljude dopire do svih krajeva svijeta.