Uh...sad videh...izvinjavam se sto je u ovom formatu izasao post, nemam pojma kako...
Pa nisi to kazao, ali si kazao "Židovi su kanon kojeg koriste Protestanti formirali u prvom stoljeću- kada je Kršćanska Crkva već bila aktivna."
I to nije tacno, vec sam napomenuo.
Naravno, mnogi Židovi prihvaćaju Septuagintu kao Kanon.
Danas?? Danas mnogi zidovi veruju da je Isus Mesija, mnogi ne.
Danas mnogi uopce ne veruju u Boga, itd.
Međutim, veoma malo pažnje
se poklanjalo oblasti kanona, posebno ne standardizaciji teksta. Kao
što su neki skolari naglasili, Mišna (Yadayim 3:5) govori jedino o
diskusiji Pesme nad Pesmama i Propovednikovoj knjizi. Koliko znam,
konačnu reč o Pesmi je dao rabi Akiba, a nećemo pogrešiti ako kažemo da
je samo potvrđena njihova kanoničnost. Dakle, nema nikakve diskusije ni
u vezi apokrifnih knjiga ni u vezi kanona uopšte u Jamniji.
A sta je Talmud a sat Enohova knjiga, da li znas? Kako za zvanicni judaizam, tako i za nas danas?? Zidovi mozda nisu tako "čvrsto"
drzali kanon kao protestanti upravo iz razloga jer je njima to bilo
jasno.
Eseni su ih smatrali kao interpretativni apendiks već standardnom kanonu, ne kao deo njega!
Isus Samaritanca smatra Božjim čovjekom, iako su Samaritanci imali drukčije verzije Starog Zavjeta.
Pa?? Kakve to veze ima sa kanonom? Hoces kazati da je Isus sa njime
nasamo pricao o kanonu ili...? Ad hominem, ovo ti ne uvazavam. Hajde
molim te da drugi put ne koristis neke drugorazredne 'argumente'
pokusavajuci opravdati praxu i verovanje tvoje crkve kao 'nepogresivo',
no uzmi cinjenice takve kakve jesu, pa da onda donesemo zakljucak,
kakav god on bio, moze tako??
Prilično smiješno- po tebi Kanon se formira na
osnovi težnji da se bude različit od korijena i Židovske Tradicije ( i
što god ! )
Pa nije po meni. Mislim da je vise no poznato, bar onima koji se
bave ovim pitanjem, da je zaista bila teznja hriscana da se odvoji od
judaizma, pitanje prosirenog kanona je samo jedan u nizu svih tih
odvajanja.
Mislim da se treba razumeti da je proces pisanja/stvaranja kanona
trajao. Mi ga danas imamo u konacnom obliku, hvala Bogu na tome.
Nisu ga doneli, vec sam spomenuo to, a opet pitam: koje je to vreme kada su zidovi proganjali hriscani? Da li si svestan tezine ove izjave??
Probaj mi samo pokazi da sam te vredjao i slicno, i ja cu ti se
najiskrenije i javno izviniti?? Daj mi neki citat
Problem je sto oni ( veterinari )ne mogu razumeti i baviti se teoloskim sistemima.
Pa, onda razume sto sam htio reci.
Hm...bas cudno. Taj isti Pavle jos nesto kaze. Naime, u Delima 17:28 je citiran Aratus
ili pak Cleanthes, u Titu 1:12 je citiran Epimenides, a u 1. Kor. 15:33
je citiran Menander. Znaci li to da ih je Pavle smatrao nadahnutima?? Znaci li to da oni moraju biti deo kanona??
Ako je Pavle i citirao makabejce, opet polazis hipoteticki (a meni je
svejedno je ili nije)
Pored toga, nigde u Novom zavetu neces naci da su apokrifi nazvani
"Pismom"! Oni jesu citirani, ali gde su nazvani Pismom??
Eto, ja ti otvoreno kazem da te ne mrzim, a ti me drugim recima nazivas
lazovom? Jer to rade svi katoli ili? Jer to fer i u redu? Jer mozes
stati pred Boga i znati da si u pravu?
Pa sad ne znam kakve veze ima ovo sa temom, ali ok. Izvoli idi na teme
o suboti pa procitaj, pitaj?? Ko je pobegao, ne znam zasto tako
razmisljas?? I kada smo kod toga, ko je od njih govorio o nedelji?? Bar
od ranih pisaca?
A konkretno zasto si bio izbacen? Ja sam se pitao zasto, ali nisam ni ja tada imao vremena da se vise pozabavim ovom temom.
Sinke
A kako Biblijska teologija već prilično dugo govori o svjesnim dušama mrtvih ljudi ( Evanđelje po Luki 9:30 , Hebrejima 11:4 , 1 Petrova 3:19 Otkrivenje 6:10 )-
mislim da ćeš se na Nju i Njenu teologiju moći pozivati kada će moje
stavove prokazivati pogrešnima, a tvoje ispravnima. Dotad ja mirno
spavam , s Biblijom pored glave, i Njenom Teologijom koja jasno govori
tko ovdje vjeruje ispavno, a tko ne.
No Nick
I sta sad?? Ja treba da pokrenem temu na ove textove, i to je to?? Ma i
ja mirno spavam kada znam da je Moj Isus meni Posrednik a ne bilo koji
covek ili pak zena, znas kako mi lepo? Super mi. Eto, nasli smo se,
idemo dalje.
Nema ih u onom obliku kao u srednjem veku ( lomača ) ali ih
ima na drugacije nacine. samo se ne bavim i opterecujem time, tako mi
je svejedno.
Pa sta su konkretno lomace, za tebe?
A sto se tice Makabejaca, gde tamo imas pricu o vaskrsenju? I
o tome se nesto govorilo, a gde Pavle kaze da su u pitanju Makabejski
periodi? I nisam mislio na knjigu Jeremije, nego na samog Jeremiju.
Cudo
da nisu ni svi crkveni oci bili saglasni jedni sa drugima, pa nikom
nista.
Pa nista, ocekujem da mi pokazes gde je Pavle zapisao da je ta knjiga deo kanona i Pisma.
Budi siguran da su i tradicinalisti ucinili previse a ne puno, za moju
veru, ne samo ovde, nego bilo gde, i u licnim razgovorima. Njihovu
neuspesi da sruse autoritet Bozje reci, Biblije, u meni su izgradili
veru i jos vece poverenje u istu knjigu kao nepogresivi izvor i
autoritet po pitanju vere, ucenja i praxe.
Euro je napisao/la:Pozdrav Sinke,
Drago mi je da ponovo pišeš, jer je tvoje logičko pisanje i naobrazba vrlo velika i sa njom se na žalost niti mnogi protestanti ne mogu mjeriti. Također mi je drago da nisi fanatik poput pojedinih katolika na ovom Forumu.
Nešto bih te htio pitati - da li je Protestantska Biblija ona Biblija bez Deuterokanonskih spisa? Već mi je Zvonko nešto napisao o tome, ali mi nije baš jasno.
Pročitao sam ovo u 2 Mak 12:43. To bi doista moglo značiti da postoji čistilište. No interesira me ovo što si spomenuo da Makabejce citira i Pavao u Poslanici Hebrejima.
Ne mogu to naći - možeš li mi ti citirati koji je to stih?
Inače imam Katoličku Bibliju i Baptističku ( protestantsku ) Bibliju koju je izdala "Kršćanska sadašnjost", ali piše da je to Biblija bez Deuterokanonskih spisa. Zvonko mi je objašnjavao da u njoj nema 1 i 2 Makabejcima. Sad me zaintrigiralo ovo o čistilištu. Ja inače čitam Katoličku Bibliju, jer vidim da nema nekih knjiga iz SZ u ovoj mojoj Baptističkoj Bibliji.
puno pozdrava
Euro
Dragi No Nick, badava širiš diskusiju na nepotrebne teme. To što kada ti ja dajem povijesne dokaze kako si u krivu kažeš da ne uvažavaš argument jer se radi o "ad hominemu" ili copy/pastiraš desetine kilobajta teksta da bi ostavio dojam nekakvog dugačkog i konstruktivnog odgovora ( koji izostane, naravno- jer budući da Pavao citira Makabejce "boli me uvo" za Jamnijski koncil ) umjesto da kao apologetik napišeš činjenicu i daš link na izvor - jasno pokazuje da već dugo ne znaš što bi rekao.
Nikada neću zaboraviti kada te Zvonko pitao na temi koju si sam i počeo "Štovanje Subote - Ranokrščanski spisi" da nabrojiš jednog ranog Kršćanskog pisca koji govori da se ne slavi Nedjeljom, već Subotom. Ta je diskusija imala nekoliko desetina stranica, na kojima nisi rekao niti jednog takvog pisca, ali smo govorili o nacizmu, Grčkom kazalištu, Židovskoj kulturi i Lutheru koji je došao više od 1000 godina kasnije.
Da li Protestanti koriste Židovski kanon iz prvog stoljeća- koriste.
A što si napomenuo, nisi dokazao.
Pa zašto ti je onda važno reći da Protestanti imaju isti Kanon kao i Židovi, kad isti ne vjeruju u Isusa?
I nigdje nisam upotrijebio riječ "danas".
I nigdje nisam upotrijebio riječ "danas".
Dakle, Židovi dotad nisu bili sigurni da li "Pjesma nad Pjesmama" ide u Kanon ili ne- u potpunosti dokazujući da u doba Isusa Židovi nisu imali formiran Kanon.
Zvanični Judaizam će ti reći da njima Stari Zavjet nije jedini izvor vjere, dakle ne drže "čvrsto" Kanon jer mogu priznati da su Makabejci autentični , a ne kanonski. Tako i Talmund može pozvati na Enohovu knjigu, iako nije u kanonu.
Da su Židovi Sola Scriptura, ne bi razmišljali o Metatronu, jer ga niti jedan spis današnjeg Starog Zavjeta ne spominje, a priznaju ga.
Budući da se o Esenima prilično malo zna, možeš li mi dati literaturu otkud ti ovaj podatak?
Inače, Sveti Matej je koristio Septuagintu, ne mazoretske tekstove.
„što je rečeno preko Izaije proroka: ... I u Ime NJegovo uzdaće se narodi.”
Matej 12:21
Gdje Izaija kaže „u Ime Njegovo uzdaće se narodi.”?
U mazoretskim tekstovima - nigdje
U Septuaginti - Izaija 42:4
Katolici:Adventisti 2:0
Prvi gol za Katolike dao je Sveti Pavao, drugi je dao Sveti Matej.
Isus spominje Samaritance koji imaju drukčiji kanon od Farizeja i Saudiceja.
Ne radi se o Katoličkom učenju, već o Biblijskoj i povijesnoj činjenici da Židovski vjernici nisu imali iste Kanone, a da Isus čak tu razliku ne negira, dajući Samartianca kao primjer osobe različite i mrske tradicionalnim Židovima.
Ad Hominem? Daj, vrati se na temu, ljubljeni- nećeš samo tako pobjeći.
Dakle, kada su Kršćani složili Kanon, htjeli su samo biti drukčiji od Židova? Pa zašto su onda o Kanonu razgovarali 395 godina, što odmah nisu dali Kanon?
I ako je opće poznato da su Kršćani tako činili da se odvoje od judaizma, zašto misliš da je grijeh slaviti Nedjelju? Pa i tamo se odvajaju od Judaizma.
Kršćani su složili kanon ne u želji da se odvoje od Židova, već su godinama istraživali koje su Starozavjetne knjige u skladu s učenjem Isusa, a koje ne. Kanon nije pitanje politike, već teologije.
Ako je proces pisanja i stvaranja kanona trajao, tada prvi Kršćani nisu mogli biti Protestanti jer nisu mogli biti Sola Scriptura- nisu imali na čemu bazirati svoja vjerovanja jer nije bilo Biblije.
Ova izjava daje potvrdu da nisi sugovornik koji zna temeljne činjenice Kršćanske povijesti. A niti Biblijske. Što je Savao činio prije nego je postao Pavao? Tko je organizirao njegove akcije. Tko je smaknuo Stjepana( Djela Apostolska 6:8 )? Tko progoni Crkvu u Bibliji, No Nick?
Ova izjava daje potvrdu da nisi sugovornik koji zna temeljne činjenice Kršćanske povijesti. A niti Biblijske.
Veterinar te pozdravlja, ljubljeni! Možeš slobodno i dalje, meni ništa ne znači.
Ako ih je koristio u teološkom smislu slažući se s njima- da, smatrao ih je nadahnutima i autentičnim Kršćanskim spisima. Zašto bi Katolici imali te ljude u kanonu? Mi ne vjerujemo da je Biblija potpuna Riječ Božja. Mi ne moramo uopće niti imati Makabejce u Kanonu ako priznajemo njihovu autentičnost.
Hm...bas cudno. Taj isti Pavle jos nesto kaze. Naime, u Delima 17:28 je citiran Aratus
ili pak Cleanthes, u Titu 1:12 je citiran Epimenides, a u 1. Kor. 15:33
je citiran Menander. Znaci li to da ih je Pavle smatrao nadahnutima?? Znaci li to da oni moraju biti deo kanona??
Samo je činjenica jedna: Pavao je citirao Makabejce, smatrajući da sve što tamo piše kršćanskim- dakle i čistilište.
Da nije smatrao Makabejce kršćanskim spisom, ne bi uopće spominjao njihovu muku. Kanonski ili ne, meni je svejedno- ja ih priznajem kao kršćanski dokument, kao i Pavao.
Pavle je citirao Makabejce, činjenica- ne hipoteza.
Ako je tebi svejedno što ti Biblija kaže da fale knjige u kojima je zapisana Božja Riječ, što hoćeš od mene?
Koje knjige Novi Zavjet naziva Pismom? Gdje u Bibliji piše da je poslanica Hebrejima kanonska a Makabejci nisu?
44 On im reče: "Ovo je ono, što sam vam govorio, dok sam još bio s vama: "Sve se mora ispuniti, što stoji napisano o meni u zakonu Mojsijevu, kod proroka i u psalmima."
45 Tada im otvori um, da razumiju Pismo
Rekao si vrlo jasno- ne mrzim te iako si Katolik. Znači, inače su Katolici nešto što se treba mrziti?
Nema veze-idemo dalje.
Barnaba, Ignacije, Justin, Tertulijan, Origen, Victorinus, Eusebius, Atanasius....
Već smo pričali o tome, mada si ti vukao temu na raspravu kako su Katolici ohrabrivali naciste.
Jer Abraham je tvrdio kako Katolici spremaju pokolj Adventista u budućnosti- a kada sam mu zamjerio moderatoru se nije dopalo pa je izbacio člana bez upozorenja, kršeći pravilnik vlastitog foruma.
Mislim da ne moraš, ali ja ne bih mirno spavao da znam kako moja Crkva govori učenja u direktnoj opoziciji s Biblijom.
Za razliku od mene, koji mirno spavam u učenjima Katoličke Crkve da je Isus jedini posrednik Boga i čovjeka, iako sveci mogu moliti za nas- uključujući Mariju, jer su svjesni sebe i njihove molitve se prinose na nebu, kako i Biblija govori.
Za razliku od mene, koji mirno spavam u učenjima Katoličke Crkve da je Isus jedini posrednik Boga i čovjeka, iako sveci mogu moliti za nas- uključujući Mariju, jer su svjesni sebe i njihove molitve se prinose na nebu, kako i Biblija govori.
Greška Katolika i Protestantata.
Ali niti u jednom slučaju doktrinalna- nigdje u Crkvi nećeš pročitati da je Papa proglasio ex cathedra takva ubojstva.
Pročitaj Makabejce, pa prouči što su govorili.
Što se tiče Jeremije, Pavao tako jasno govori da su "neki prihvatili muke da bi bili dijelom Uskrsnuća" da se može pripisati samo Makabejcima, koji su tim riječima i umrli.
I nisu. Zato su na koncilima donosili odluke o konačnom učenju.
Posebno se nisu mogli dogovoriti u vezi kanona. Što dokazuje da prvi Kršćani nisu bili Sola Scriptura, jer nisu imali Scripturu.
Reci gdje Sveti Pavao uopće spominje Kanon. Gdje Pavao govori "ove knjige su kanonske, ove nisu".
Eto, sada ti je došao tradicionalist koji te pita zašto nemaš u Bibliji knjigu koju Pavao citira, a koja ima u sebi molitve za mrtve i ne znaš mu odgovoriti. Pa jačaš moju vjeru u moju Bibliju kao nepogrešivi izvor i autoritet po pitanju vjere, učenja, prakse i doktrine.
Citat:
„što je rečeno preko Izaije proroka: ... I u Ime NJegovo uzdaće se narodi.”
Matej 12:21
Gdje Izaija kaže „u Ime Njegovo uzdaće se narodi.”?
U mazoretskim tekstovima - nigdje
U Septuaginti - Izaija 42:4 Oko ovog, valjda, niko ne pravi problem, ne znam zašto vi pravite. Ja ne vidim problem, LXX citira izgubljeni jevrejski text, što nije ništa neobično. Ali postoje i još neka objašnjenja, samo ti stvarno ne mogu kazati u ovom trenutku, jer nisam kod kuće, zapravo sam daleko, tamo su mi izvori.
Da, ali ja bih samo postavio podpitanje: gde Pavle uči da se treba moliti za mrtve
Ljubjeni No Nick, imaš previše neodgovorenih pitanja za konstruktivan nastavak diskusije, pa ću svoje vrijeme provesti s Eurom i objasniti mu Makabejce.
Na ovom mjestu Pavao citira Septuagintu, i dokazuje moje stajalište.
Da sam na tvom mjestu, imao bih golemih problema s kanonom. Ako ih ne priznaješ, ne znači da nisu tamo- kao što ne priznaješ da Biblija spominje svjesne duhove nakon smrti, iako ih spominje na već od prije danim mjestima.
Ako apostoli koriste Septuagintu- koristim je i ja. Tko tako ne misli, neka raspravi sa svojim kanonom zašto je tako.
Što se tiče tvojih "izvora"- isto ovo pitanje ti je postavio Zvonko prije par mjeseci i nisi mu znao odgovoriti. Mogao si već odavno svoje izvore provjeriti i dati odgovor.
U svojoj poslanici Hebrejima, kada spominje mučeništvo Makabejaca i njihove riječi, citirajući knjigu koja piše o molitvama za mrtve, dokazujući čistilište.
Židovi će ti istu stvar reći- u svojim Bogoslužjima koriste molitve za umrle, i slave praznik Makabejcima.
U svakom slučaju, zahvaljujem ti na diskusiji- nemam osjećaj da trebam više braniti svoja stajališta s tobom i nisam baš previše uvjeren da netko tko kaže da su "Katolici napravili Kanon u 16 vijeku" ima znanje da bi nastavili ovu temu. Ne mislim da si glup, ali ovakve greške se ne mogu dešavati.
Katolici su do 16 stoljeća rukama prepisivali Biblije
što misliš koji Kanon su prepisivali i koji je Luher kanon prepisivao u svojoj Bibliji , mada vjerujući da tzv. "apokrifi" nisu iste vrijednosti?
Ne moraš odgovoriti, čisto sam ilustrativno pokazao zašto mislim da nemam razloga uložiti vrijeme u diskusiju s tobom. Zato ću sada pisati objašnjenje Euru.
Zahvaljujem na diskusiji do sad.
Pozdrav Sinke,
Drago mi je da ponovo pišeš, jer je tvoje logičko pisanje i naobrazba vrlo velika i sa njom se na žalost niti mnogi protestanti ne mogu mjeriti. Također mi je drago da nisi fanatik poput pojedinih katolika na ovom Forumu.
Nešto bih te htio pitati - da li je Protestantska Biblija ona Biblija bez Deuterokanonskih spisa? Već mi je Zvonko nešto napisao o tome, ali mi nije baš jasno.
Pročitao sam ovo u 2 Mak 12:43. To bi doista moglo značiti da postoji čistilište. No interesira me ovo što si spomenuo da Makabejce citira i Pavao u Poslanici Hebrejima.
Inače imam Katoličku Bibliju i Baptističku ( protestantsku ) Bibliju koju je izdala "Kršćanska sadašnjost", ali piše da je to Biblija bez Deuterokanonskih spisa. Zvonko mi je objašnjavao da u njoj nema 1 i 2 Makabejcima. Sad me zaintrigiralo ovo o čistilištu. Ja inače čitam Katoličku Bibliju, jer vidim da nema nekih knjiga iz SZ u ovoj mojoj Baptističkoj Bibliji.
A vaš je ogroman problem što mi večito pokušavate prilepiti da mućkam, podvaljujem, i slično, Bog neka vam sudi jer znam da pred Njim stojim kao neko ko se ni najmanje ne bavi time u cilju da opravda "istinu" i slično, pa neka i meni sudi ukoliko sam pokvaren i nepošten, javno Ga prozivam da raskrinka svakog onog koji je pokvaren, nepošten, licemer, lažov, a da je toga svestan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sinke:
Katolici su do 16 stoljeća rukama prepisivali Biblije, vjerujem na tisuće njih, u svojim samostanima- što misliš koji Kanon su prepisivali
No Nick:
i u isto vreme spaljivali ponekog ko bi je čitao, zabranjivali čitanje iste, što je kontradiktorno...
Sinke je napisao/la:Pozdrav Sinke,
Zahvaljujem na ovoj pohvali, i iako se baš ne sjećam da smo previše razgovarali, siguran sam da ćemo imati divnih iskustava u našoj (brzoj- jer ću se morati povući u pisanje diplomskog ) korespondenciji. Ispričavam se za sve fundamentalizme Katolika bilo gdje koji nisu bili u skladu s ekumenizmom i Kršćanskom solidarnošću.
Uglavnom- probati ću biti sažet i kratak. Luther je u svojim spisima smatrao mnoge knjige Novog Zavjeta nekanonskim- u prvome redu sve koje su govorile da vjera nije odvojena od dijela kao spasonosno prihvaćanje Isusa i koje su spominjale Sud po djelima. U svojem spisu koji se zove "Septembarski testament" je rekao kako Otkrivenje nema ništa od Isusa u sebi- primjerice. Želio je izbaciti i Poslanicu Hebrejima, te Poslanicu Jakovljevu ( jer posljednja je ubojita za "Sola Fide" praktički svakih par redova ). Kada je došao tren odluke, Luther je želio napraviti svoj Kanon- ali nastala je prilična panika kada je pokušao izbaciti te knjige iz Biblije. Na kraju je prvi protestantski kanon bio tiskan s "apokrifima" iako je bilo naznačeno da nisu kanonski, već samo Kršćanski ohrabreni. Luthera se napalo u njegovom prijevodu Biblije da je dodavao riječi, što je kasnije i priznato.
Protestanti su znali jednu prilično veliku kontradikciju u svojim vjerovanjima. Ako "Sola Scriptura" znači da postoji zatvoreni kanon van kojeg se ne smije pristupti doktrinalnoj osnovi- zašto u Biblijama koje tiskaju ima knjiga koje nisu kanonske, već ohrabrene da se čitaju, a govore o molitvama za mrtve. Stoga su Protestanti bili prisiljeni izbaciti deuterokanonske knjige kako bi uskladili svoja vjerovanja o Sola Scripturi ( nije im pomoglo, Jakovljeva poslanica spominje i dalje kako su djela sastavni dio vjere bez kojih se čovjek ne spašava, te da postoje rituali kojima se brišu grijesi- dakle Biblija sama govori da se grijesi opraštaju ritualno dajući slavu Bogu, a ne samo priznanjem Isusa ).
Židovi, Katolici i Pravoslavci nisu Sola Scriptura, tako da mogu davati doktrinalni kontekst tekstovima koji nisu u kanonu. Kako kanon nije tako doktrinalno važan kao Protestantima, moguće je priznavati istovjetnost Kanona Katolika i Pravoslavaca. Pravoslavci, za razliku od Katolika koji imaju dvije, imaju četiri knjige o Makabejcima. Ali budući da Katolici priznaju da su 3 i 4 knjiga Makabejaca autentičan Kršćanski spis koji nije u Kanonu jer ponavlja drugim riječima 1 i 2 Makabejcima- Katolici i Pravoslavci priznaju jedni drugima istovjetnost vjere.
Moguće je da ćeš biti malo zbunjen takvom logikom, ali zapamti da Katolici i Pravoslavci ne vjeruju da je kanon "zatvoren" u Sola Scripturu. Ima naznaka da su prvi Kršćani u kanon željeli staviti rane Kršćanske spise poput Didahe i Klementova pisma u kanon, ali nisu. Tu dolazimo do područja kanonskog i autentičnog o kojem sam prije govorio.
Rani Kršćani su rekli "Didahe nije umjetnički vrijedna kao neki drugi spisi , a Klementova pisma samo ponavljaju što već znamo iz Evanđelja koja imamo-" - pa zašto da ih imamo u kanonu, učiti ćemo ljude da ih čitaju ako žele upoznati dublje svoju vjeru- ali ćemo narodu čitati ove dosad" Reći ćemo da su Evanđelja koja imamo kanonska, a Didahe i Klementova pisma autentična i da nisu u sukobu s Evanđeljima"
Istu stvar su napravili i Židovi s knjigama Makabejaca . Kako nisu Sola Scriptura, priznali su doktrinalnu autentičnost knjige Makabejaca iako je nisu imali u kanonu. Da Židovi ne vjeruju u knjigu Makabejaca, ne bi slavili praznik u njihovu spomen, te u svojem Bogoslužju sigurno bi izbacili molitve za mrtve.
I konačno- da raspravimo gdje Pavao citira Makabejce.
Vjerom zidine jerihonske padoše nakon sedmodnevnoga ophoda. Vjerom Rahaba, bludnica, ne propade zajedno s nepokornicima jer s mirom primi uhode. I što još da kažem? Ta ponestat će mi vremena, počnem li raspredati o Gideonu, Baraku, Samsonu, Jiftahu, Davidu, pa Samuelu i prorocima, koji su po vjeri osvojili kraljevstva, odjelotvorili pravednost, zadobili obećano, začepili ralje lavovima, pogasili žestinu ognja, umakli oštrici mača, oporavili se od slabosti, ojačali u boju, odbili navale tuđinaca. Žene su po uskrsnuću ponovno zadobile svoje pokojne. Drugi pak, stavljeni na muke, ne prihvatiše oslobođenja da bi ih zapalo bolje uskrsnuće.
Hebrejima 11:30
Pavao ovdje spominje heroje Starog Zavjeta i tu ubraja i sedmoricu braće iz 2 Makabejcima 7 glave koji konkretno govore da će bez straha prihvatiti muke kako bi uskrsnuli na život.( 2 Makabejci 7:9, 2 Makabejcima 7:14, 2 Makabejci 7:22, 2 Makabejcima 7:29, 2 Makabejcima 7: 36 i kontekstualno 2 Makabejci 7:33. )
Za sve koji nemaju Katoličku Bibliju, ovdje copy/pastiram 2 Makabejcima glava 7
Uhvatiše tako i sedmoricu braće zajedno s njihovom majkom. Kralj naredi da ih biju bičevima i volovskim žilama: htio ih je prisiliti da jedu zabranjeno svinjsko meso. Jedan od njih progovori u njihovo ime: "Što nas želiš pitati i od nas saznati? Radije ćemo umrijeti nego da prestupimo zakone svojih otaca!" Izvan sebe od bijesa, kralj zapovjedi da se užare tave i kotlovi. Kad ih užariše, zapovjedi da se, naočigled ostale braće i majke, odreže jezik onomu koji je u njihovo ime govorio, da mu se s glave oguli koža i odsijeku udovi. Osakativši ga posvema, zapovjedi da ga još živa primaknu vatri i prže na tavi. Dok se para s tave širila nadaleko, drugi se uzajamno poticali s majkom da junački umru. "Gospodin Bog gleda", govorahu, "i zaista će nam se smilovati, kao što Mojsije objavljuje pjesmom koja svečano svjedoči: 'I svojim ću se slugama smilovati.'" Kad je prvi tako preminuo, dovedoše drugoga na mučenje. Pošto su mu s glave ogulili kožu s kosom, upitaše ga: "Hoćeš li jesti svinjetine prije nego ti ud po ud izmučimo tijelo?" On odgovori jezikom svojih otaca: "Neću!" Zato su i njega podvrgli mučenju kao i prvog. Izdišući reče: "Ti nam, zlikovče, oduzimaš sadašnji život, ali će nas Kralj svijeta, zato što umiremo za njegove zakone, uskrisiti na život vječni." Poslije njega mučili su trećega. On spremno isplazi jezik kad su zatražili i hrabro pruži ruke. Junački reče: "Od Neba sam primio ove udove, ali ih zbog njegovih zakona prezirem i nadam se da ću ih od njega natrag dobiti." I sam kralj i njegova pratnja zadiviše se hrabrosti mladića koji je prezirao muke. Kad je taj preminuo, podvrgli su četvrtoga istim mukama. Prije nego što je izdahnuo, reče ovo: "Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti - za tebe nema uskrsnuća na život!" Zatim dovedoše petoga i stadoše ga mučiti. On upilji oči u kralja i reče: "Iako si smrtan, imaš vlast nad ljudima i radiš što hoćeš. Ali ne misli da je Bog naš narod ostavio! Samo čekaj, već ćeš vidjeti njegovu veliku moć: mučit će on tebe i tvoje sjeme!" Poslije toga doveli su šestoga, koji pred smrt reče: "Ne zavaravaj se ludo; mi ovo trpimo zbog sebe jer smo sagriješili protiv svog Boga, i odatle nam sva ova strahota. Ali nemoj misliti da ćeš izbjeći kazni ti koji se drsko boriš protiv Boga." Nadasve vrijedna udivljenja i dostojna svijetle uspomene bijaše majka, koja je u jednom jedinom danu gledala smrt svojih sedam sinova: veledušno je to podnijela zato što se ufala u Gospodina. Svakoga od njih poticala je jezikom otaca. Puna plemenitih osjećaja, ona je svoju ženstvenost oživljavala muškom hrabrošću. Govorila im je: "Ne znam kako ste nastali u mojoj utrobi, jer nisam vam ja darovala ni duh ni život niti vam tkivo složila. Zato će vam Stvoritelj svijeta, koji je sazdao ljudski rod i koji svemu dade početak, milosrdno vratiti i duh i život, jer vi sad ne marite za se iz ljubavi prema njegovim zakonima." Antioh pomisli da ga ona omalovažava; u njezinim je riječima nazrijevao porugu. Kako je najmlađi još živio, on ga poče ne samo riječima poticati nego mu se i zaklinjati i uvjeravati ga da će ga obogatiti i usrećiti, sprijateljit će se s njim i povjerit mu visoke službe ako se odrekne pradjedovskih predaja. Kako mladić za to nije ništa mario, kralj dozove majku i uze je nagovarati neka mladiću savjetuje da sebi spasi život. Poslije duga nagovaranja pristala je da savjetuje sina. Sagnula se k njemu pa je, zavaravajući okrutnog silnika, ovako progovorila jezikom svojih otaca: "Sinko moj, smiluj se meni koja sam te devet mjeseci nosila u utrobi i dojila te tri godine, zatim te othranila i podigla do sadašnje dobi i odgojila. Molim te, dijete, pogledaj nebo i zemlju i sve što je na njima i znaj da je sve to Bog načinio ni od čega i da je tako nastao i ljudski rod. Ne boj se toga krvnika, nego budi dostojan svoje braće i prihvati smrt, da te s tvojom braćom u vrijeme milosti opet nađem!" Tek što je svoje dorekla, mladić reče: "Što čekate? Ne pokoravam se kraljevoj zapovijedi, nego se pokoravam zapovijedi Zakona što ga našim ocima dade Mojsije. A ti, začetniče svake zloće protiv Hebreja, nipošto nećeš izbjeći ruci Božjoj. Mi trpimo zbog svojih grijeha. Pa ako se živi Gospodin na trenutak na nas i razgnjevio, da nas pokara i pouči, on će se opet i pomiriti sa svojim slugama. A ti, bezbožniče, od svih ljudi najpoganiji, ludo se ne uznosi i ne uljuljavaj se ispraznim nadama dižući ruku protiv sinova Neba, jer još nisi izbjegao sudu Boga Svevladara, Svevida. Naša braća, pretrpjevši sada muku prolaznu za život neprolazni, pala su za Božji Savez, a ti ćeš već na sudu Božjemu primiti pravednu kaznu za svoju oholost. Ja sa svojom braćom za zakone otaca i tijelo i dušu rado predajem i molim Boga da se našem narodu naskoro smiluje, a tebe mukama i bičevima prinudi da priznaš da je on Bog jedini. Neka se napokon na meni i na mojoj braći zaustavi srdžba Boga Svevladara kojom se s pravom oborio na naš narod." Sav izvan sebe, kralj se na ovoga razbjesnio još i više nego na druge: napose je gorko osjećao tu porugu. Tako je i ovaj preminuo a da se nije okaljao, pun pouzdanja u Gospodina. Posljednja je, poslije svojih sinova, umrla majka. Toliko, evo, o obrednim gozbama i prekomjernim progonstvima.
2 Makabejcima 7:1 - 7:42
Jasno, kako Pavao ovdje spominje Makabejce u kontekstu heroja Starog Zavjeta- jasno je da priznaje kanonsku prirodu druge knjige o Makabejcima gdje je zapisana njihova muka na slavu Gospodnju. A knjiga Makabejaca na drugom mjestu govori:
Sabravši vojsku, Juda se uputi u grad Odolam. Kako je upravo osvanuo sedmi dan, ondje se prema običaju očistiše i proslaviše subotu. Sutradan su došli Judini ljudi - jer je već bio posljednji čas - da pokupe tjelesa onih što su pali i da ih pokopaju uz njihove rođake u grobovima otaca. Tu su pod odjećom svakoga mrtvaca našli predmete posvećene jamnijskim idolima, što Zakon Židovima zabranjuje. Tako je svima postalo jasno da je to uzrok njihove smrti. Zato su svi stali blagoslivljati Gospodina, pravednog suca koji otkriva ono što je sakriveno. Zatim se pomoliše da bi se počinjeni grijeh sasvim oprostio. Plemeniti Juda opomenu vojnike da se čuvaju čisti od grijeha, jer sad vide što je zbog grijeha zadesilo one koji su pali. Nato je sabrao oko dvije tisuće srebrnih drahmi i poslao u Jeruzalem da se prinese žrtva okajnica za grijeh. Učinio je to vrlo lijepo i plemenito djelo jer je mislio na uskrsnuće. Jer da nije vjerovao da će pali vojnici uskrsnuti, bilo bi suvišno i ludo moliti za mrtve. K tome je imao pred ovima najljepšu nagradu koja čeka one koji usnu pobožno. Svakako, sveta i pobožna misao. Zato je za pokojne prinio žrtvu naknadnicu da im se oproste grijesi.
2 Makabejcima 12:38
Koja dokazuje da molitve za mrtve nisu pogrešne po apostolu Pavlu, jer za osobe u Raju se ne treba moliti, a osobe u paklu su van spasiteljske moći- dakle postoji čistilište.
Time sam dokazao ne samo da Katolici imaju pravi Kanon, već da imaju i pravo u pitanju čistilišta, kako i Sveti Pavao govori u svojoj poslanici Hebrejima. Rani Kršćani su jednako tako vjerovali, kao što povijest daje potvrdu. Eto, ako imaš koje pitanje, biti ću sretan da ti odgovorim. Želim ti obilje Božjeg blagoslova.
Uglavnom- probati ću biti sažet i kratak. Luther je u svojim spisima smatrao mnoge knjige Novog Zavjeta nekanonskim- u prvome redu sve koje su govorile da vjera nije odvojena od dijela kao spasonosno prihvaćanje Isusa i koje su spominjale Sud po djelima. U svojem spisu koji se zove "Septembarski testament" je rekao kako Otkrivenje nema ništa od Isusa u sebi- primjerice. Želio je izbaciti i Poslanicu Hebrejima, te Poslanicu Jakovljevu ( jer posljednja je ubojita za "Sola Fide" praktički svakih par redova ). Kada je došao tren odluke, Luther je želio napraviti svoj Kanon- ali nastala je prilična panika kada je pokušao izbaciti te knjige iz Biblije. Na kraju je prvi protestantski kanon bio tiskan s "apokrifima" iako je bilo naznačeno da nisu kanonski, već samo Kršćanski ohrabreni. Luthera se napalo u njegovom prijevodu Biblije da je dodavao riječi, što je kasnije i priznato.
Protestanti su znali jednu prilično veliku kontradikciju u svojim vjerovanjima. Ako "Sola Scriptura" znači da postoji zatvoreni kanon van kojeg se ne smije pristupti doktrinalnoj osnovi- zašto u Biblijama koje tiskaju ima knjiga koje nisu kanonske, već ohrabrene da se čitaju, a govore o molitvama za mrtve. Stoga su Protestanti bili prisiljeni izbaciti deuterokanonske knjige kako bi uskladili svoja vjerovanja o Sola Scripturi ( nije im pomoglo, Jakovljeva poslanica spominje i dalje kako su djela sastavni dio vjere bez kojih se čovjek ne spašava, te da postoje rituali kojima se brišu grijesi- dakle Biblija sama govori da se grijesi opraštaju ritualno dajući slavu Bogu, a ne samo priznanjem Isusa ).
Rani Kršćani su rekli "Didahe nije umjetnički vrijedna kao neki drugi spisi , a Klementova pisma samo ponavljaju što već znamo iz Evanđelja koja imamo-" - pa zašto da ih imamo u kanonu, učiti ćemo ljude da ih čitaju ako žele upoznati dublje svoju vjeru- ali ćemo narodu čitati ove dosad" Reći ćemo da su Evanđelja koja imamo kanonska, a Didahe i Klementova pisma autentična i da nisu u sukobu s Evanđeljima"
Dakle, No Nick , ne moram uopće pokazivati kako "mućkaš" ovdje, -pokušavajući pobjeći od činjenice da si izvalio kako Katolici nisu imali kanon do 16. stoljeća, iako su ga prepisivali rukama dotad- govoreći da su Katolici palili i zabranjivali čitati Bibliju.
Kao prvo- u to vrijeme palili su ljude i Protestanti, iz kojih su došli Adventisti ( osim ako niste primili svoja vjerovanja , kako Ellen Gould White tvrdi, od ljudi koji vjeruju u dva boga , od kojih niti jedan nije Isus (koji nije došao u tijelu) koji je prezirao meso i volio da se njegovi sluge ubijaju u ritualnim obredima )
A kao drugo- uvijek me je zanimala logika Protestanata da je Katolička Crkva priječila ljudima da čitaju Bibliju. Ideja je sasvim na mjestu: mi se tako bojimo što u Bibliji piše, i da će ljudi početi čitati, da smo stotinama godina Božju Riječ prepisivali u svojim samostanima rukama i perom.
Inače, praksa je bila da se u Crkvi uvijek nalazila Biblija na klupama vezana lancem. Ne zato da je ljudi ne bi čitali ( jer zašto bi bila na klupi, ako ne želimo da je ljudi čitaju ) već da je netko ne bi uzeo sa sobom. Biblije su bile vrlo važne, budući da je za jednu kopiju trebalo par godina da se prepiše.
Sretno ti bilo, No Nick. Drugi put razmisli prije nego podvališ nešto nepostojeće i apsurdno kao nekakvu povijesnu činjenicu.
Druže, pa baš jesi bio sažet i kratak. Mislim da je ovo prilično neobjektivno što si kazao o Lutheru i kanonu. Postoji na netu nešto tipa:
Luther’s View of the Canon of Scripture
mogu navići kad je koja....
“In keeping with early Christian tradition, Luther also included the Apocrypha of the Old Testament. Sorting them out of the canonical books, he appended them at the end of the Old Testament with the caption, ‘These books are not held equal to the Scriptures, but are useful and good to read.’”[8] James Swan
Čuj, druže, ako misliš da na taj način podvaljujem i slično, onda mi samo nešto odgovori. Ako su katolici imali tako jasan i definisan kanon kao što se čini da ti kažeš, zašto im je trebao sabor u Trentu koji je trajao, nemam pojma, više od deset godina, i zašto su konačno ili tek 8 aprila 1546 doneli konačan popis starozavetnih knjiga, zaključno sa anatemom protiv onih koji isto ne prihvataju?
A da, jesu, zabranjivali su čitati Bibliju, takav duh je preovladavao do II Vaticansko koncila, kada se krenulo drugom linijom, te upravo od onda imaš mnoštva katoličkih izdanja odnosno prevoda Biblije. Tako se meni čini.
Taj text što si ti citirao iz Jevrejima poslanice pod pretpostavkom je da je iz Makabejaca, no ne mora da znači, ali kao što sam više puta kazao-citat iz nekanonske knjige ne čini je kanonskom. Jer Pavle je citirao i neznabožačke pisce (!) pa oni nisu deo kanona. Ja sam bio šokiran kada sam saznao da je citirao te pisce dok nisam razumio poantu.