Sinke je napisao/la: Jamnija je povijesna misterija, i ne zna se mnogo o njoj, ali povijesni slijed nakon nje daje nam argumente za shvaćanje njihvovih odluka. Provjeri koji sve protestantski apologeti pričaju o Jamniji kao o koncilu na kojem se dala potvrda protestantskom kanonu, i uvidjeti ćeš zašto tvrdim da se ne može pozivati na taj argument.
Jamnija je povijesna misterija zato što nije trajala dva ili tri dana, nego zato što je čitava jevrejska elita premeštena tamo, nakon razorenja jerusalema 70 AD. Što se tiče protestantskih izvora-ne čitam samo njih, no ono što pouzdano znam jeste da se tamo uopšte nije raspravljalo o kanonu Biblije na način kako ti predstavljaš. Priča o kanonizovanju jevrejske Biblije u Jamniji je čista imaginacija a ne povijesna fikcija. To je ono što sigurno znamo, a u pravu si da mnogo toga nam nije jasno, kao uostalom i sa čitavom poviješću.
Vrlo objektivne. Židovi nisu Sola Scriptura, i vjeruju u posebnost objave kroz Božju Riječ- i tu se slažu s Katolicima, a ne slažu s Protestantima.
Pa ni ovo nije tačno iz više razloga. Židovi jesu sola scriptura jer smatraju Pismo svojim osnovnim izvorom vere. To je sola scriptura. A drugo-i protestanti imaju tradiciju i poštuju je, no ne na način kao katolici.
O čemu pričaš? Ti spisi i nisu doli reakcija na progone koje su Židovi činili nad Kršćanima! Sjeti se Stjepana ( Apostolska Djela 6:4 )! Zar trebamo sad reći što je još išlo nakon toga?
Pazi brate, slažem se ja sa tobom, no i dalje bih volio da vidim povijesno neke dokumente o progonu hrišćana i slično? Ovo što navodiš iz Djela nema veze sa onim što sam pitao i o čemu smo ranije pričali. Kazao si "
Progoni Kršćana od strane Židova u prvim vijekovima nisu samo povjesna, već i Biblijska činjenica. " no da ne zaboravimo da su prvi kršćani bili židovi+pagani. Valjda se slažeš sa time? Taj text iz Dela ne govori ni o kakvom proganjanju i slično.
Dao sam svoje argumente, i nisam dužan vjerovati drukčije. A ti u enciklopedijama Židova probaj naći gdje piše da su bili Sola Scriptura, i vjerojatno ćeš tamo naći i kanon židovske dijaspore.
Pa možemo tako da se natežemo 100 godina i nikom ništa. Ja nigdi kod njih nisam našao apsolutno ni jedan jedini relevantni citat o kanoničnosti bilo kojih knjiga kao kanonske osim onih koji su i dan danas kanonske. Osim toga, našao sam kod brojnih pisaca i autoriteta da su kanonske knjige upravo one koje se i dan danas smatraju kanonskima. Ako to nije dovoljno-ne znam što je? Sad, da li oni veruju u sola scriptura kako ti pretpostavljaš da sola scriptura znači ili obrnuto-to je pitanje za diskusiju prosto zato što ne misli jedan katolik o sola scriptura isto kao protestant ili židov. Nisam nikada vidio da mi objasniš što za tebe znači sola scriptura? Ja kao protestant mogu dosta dobro da razumem razne doktrinarne pozicije sa kojima se ne moram slagati, ali ih mogu bar razumeti. Zato te i pitam-što za tebe znači sola scriptura??
Moraš jednostavno shvatiti da rabini nisu Sola Scriptura i ne možeš od njih tražiti da Sveto Pismo promatraju iz kuta tvojih teoloških nadzora. Njima je u kanonu sve što smatraju najvažnijim, ne jedinim.
Moraš i ti shvatiti da rabini nisu stvari posmatrali iz tvog ugla.
"Tora je temelj Judaizma. Judaizam ne može postojati bez Tore" (A. J. Heshel). Ovo je nešto što je osnovno u judaizmu. Sad, naravno, kao što ti je servus dei kazao, postoje izvesne razlike među samim jevrejima oko kojih se oni i dan danas raspravljaju. Karaiti jesu sola scriptura, dok neki drugi rabini ili škole su pod uticajem njihove tradicije koja ima svoje mesto u judaizmu.
Krivo misliš. Židovi ne prihavaćaju princip "Sola Scriptura", kao niti Katolici.
Pa sad. I jedni i drugi ga prihvaćaju, ali dodaju i tradiciju. Katolici imaju 3 izvora objave a ne samo jednu.
No to je samo njihov stav a ne nešto što svako treba slediti, ne znam i zašto bi.
Hebrejima 11.
Bog meni ne treba dva puta reći.
I šta on tu konkretno kaže?? Da su Makabejcima kanonske knjige ili šta?? Mislim da ovo više nema smisla.
Stari moj, o ovome se već mnogo puta ovdje raspravljalo. Dosad su mnogi na ovom forumu pokušavali ostaviti krivi dojam da se u Bibliji ne citiraju knjige Deuterokanona. Kad je ispalo da se citiraju, odjednom počinje priča da takvo što ništa ne znači.
Pa šta ja imam s time?? Možda te jesu drugi ubeđivali u što god, no nisu u pravu. Pismo citira mnogo toga što se ne nalazi u samom Pismu, no za mene to i dalje ne predstavlja neki veliki problem. Najiskrenije. Zato što sola scriptura ne posmatram kako ga ti posmatraš i čak nesvesno namećeš (valjda protestanti bolje znaju što je sola scriptura?), zato što ne verujem u mehanički diktat etc.
Ja sam ovdje taj koji ne vjeruje u princip Sola Scriptura, i jedino što me čudi je na koji vi način pokušavate odrediti kanon, ako ne autoritetom Crkve. Ja sigurno ne tvrdim da se kanon može utvrditi mjestima gdje jedan dio Biblije poziva na drugi.
Ne tvrdim ni ja da se tako kanon može utvrditi, ali ne tvrdim ni da se tako može proširiti.
Citiranjem vanbiblijskog spisa ne znači automatsko nadahnuće tog citiranog texta. Mislim da katolici ovom pitanju prilaze sa jedne druge strane, i ne bih baš kazao da bi oni mogli uzeti kao dokaz "za" tvoje argumente. Možda poneki, ali ne svi, u to sam siguran. No što znam. Ja i dalje nemam protiv da bilo ko veruje drugačije, i drago mi je da razmenjujem mišljenje, samo ne mogu da prihvatim neke stvari koje nisu tako očigledne kako se čine. Možda tebi jesu i tako ih predstavljaš, ali ja sam pokušavao problemu prići iz više strana, i došao sam do drugačijeg zaključka.