Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Tko je sastavio kanon knjiga-Bibliju- KC ili Luther?

power_settings_newLogin to reply
+8
Totus Tuus
Daniel
dominik
No Nick
Aladin
dragan
Izrail
hrvoje hrki
12 posters

descriptionTko je sastavio kanon knjiga-Bibliju- KC ili Luther? - Page 3 EmptyRe: Tko je sastavio kanon knjiga-Bibliju- KC ili Luther?

more_horiz
Da, ali kada G. konferencija donese neku određenu odluku, sve Adventističke crkve moraju to prihvatiti. A šta ako nije to po Reči? OPA Brate! Slepo možeš slediti G. konferenciju samo ako misliš da oni nose apostolsko nasleđe, ali to je onda KATOLICIZAM!

Brat Aladin

descriptionTko je sastavio kanon knjiga-Bibliju- KC ili Luther? - Page 3 EmptyRe: Tko je sastavio kanon knjiga-Bibliju- KC ili Luther?

more_horiz
Ovo sto si napisao je potpuno pogresno sto se tice nas Adventista.

Ne mora mesna Crkva to prihvatiti, niti je to G.Konferencija tera da cini.

Kod nas ne odlucuje Generalna Konferencija, vec skupstina Generalne Konferencije. I to delegati iz svih delova sveta.

To je ono sto mi prihvatamo kao neko vrhovno telo koje donosi odluke i usmerava Crkvu sta treba ciniti, sto je cinila inace i apostolska Crkva. A opet to ne znaci da ce neka mesna Crkva i sprovesti sve kako su oni to kazali ili preporucili. Jer se radi najvise o preporukama. Niko nikoga tu ne sili niti namece nesto. Nece valda G. Konferencija znati sta je ovde u mom selu najpotrebnije raditi*? To bar znas da nije moguce.

U katolicizmu je nesto drugo, tu papa ima glavnu rec sa svojim kardinalima ako uopste znam kako oni to rade sto rade.

more_horiz
Ne, oni se ni nebave sa tvojim selom brate, ali oni će odlučiti šta će tvoja lokalna crkva verovati. Pitam jedno obično pitanje. Šta ako su pogrešili? Hoće li lokalna crkva moći to odbaciti a da nepočnu vizite propovednika iz drugih centara koji će pokušati zalutalu braću da vrate sa krivog puta? A šta ako oni greše?

Brat Aladin

more_horiz
Ma Aladine,

molim te, uopste nije tako. Ja prvi nikada ne bih bio adventista kada bi neko za mene odlucivao sta cu ja verovati. Tvoja tvrdnja je neverovatna.

Ma ti me ne poznajes. Ne poznajes vecinu adventista. Niko, ili bar vecina nas ne veruje ovako zato sto tako Crkva od nas trazi. Molim te, pazi malo, razmisli. Crkva jeste tu da nam kaze sta je ono sto ona uci, ali mi svi proveravamo da li je to bas tako. To je politika nase Crkve. Ujedno, evo i tebi da kazem, ja nisam adventista zato sto me je neko od mojih ranije pridobio da tako verujem. Mene je Bog tu doveo jer sam u Bibliji jos pre nego sam cuo za adventiste prihvatio ono sto oni uce. Citajuci sam Bibliju uz pomoc Svetog Duha prihvatio sam adventnu istinu.
I ko je taj ko bi me mogao naterati da verujem sta kaze Generalna ili neka druga konferencija. Ujedno, odavno imam neka svoja razmisljanja o nekim teoloskim pitanjima, koja nisu sto posto u skladu sa nasom doktrinom. Pa me niko ne tera iz Crkve niti me progoni.

To sto ti pricas je cista prica iz neznanja.

Da li kod vas kada neko drugacije veruje, idete kod njega u vizitu da mu kazete da je pogresio? Vidim da i na ovom forumu gurate vasu pricu. Da li smo mi sada duzni da verujemo kao vi, jer ako ne verujemo kao vi, necemo biti spaseni? Naravno znam vas odgovor, vi cete kazati da nismo duzni. Ali i te kako napadate neke koji ne veruju kao vi i trazite da prihvate vase stavove, pa ne ponasate li se vi i gore od nekih rukovodecih tela Crkava koje su dobile vlast od njih, kada niste deo tela koji veruje drugacije od vas, a terate ili pokusavate da ih navedete da veruju drugacije?
Ujedno, ozbiljno pokusavate da dokazete predestinaciju. Ako smo neki "predodredjeni za spasenje", sta ce nam vera u Boga? Pa On nas je vec odredio. Zasto se to cini, ako mi imamo svi pravo da radimo sta hocemo i verujemo kako hocemo. Sto ti i dragomir onda ne govorite samo o ljubavi za one navodno vec spasene koje je Bog unapred odredio. Nego ipak iznosite svoje poglede?

Ili se kod vas moze kako ko hoce verovati? Ja ovo ti ono i svako za sebe. I to nikoga od vas ne pogadja? Sto je Pavle poucavao ranu Crkvu? Sto je nije pusti da cini sta hoce, i sto je u ta pitanja mesao Apostole u Jerusalimu? A kao sto vidimo, ipak su oni gore u Jerusalimu odlucili sta je ispravno a sta ne.

Nisam primetio da se ti i radomir ne slazete u stavovima i da on ima neko drugo misljenje od tvog. Zasto je tako? Da li mu ti nedas ili on tebi, da veruje drugacije?

Valda je Crkva telo koje funkcionise po ucenjima i stavovima, koji su u skladu njenog tumacenja Biblije, kako bi bila jedno telo?`

Pozdrav.

more_horiz
Ujedno sta ako ti Aladine sada gresis u svojim stavovima a samoubedjen si da te Bog vodi?

Ovo bi smo pitanje svi mogli postaviti jedni drugima. Medjutim, takva i slicna logicna pitanja ne dokazuju da si ti u pravu. Logika nije uvek pravi pokazatelj pravca u veri prema Bogu.

Pa te tako ja pitam, sta ako ti nisi u pravu?

more_horiz
Znaci ti kazes Jevrejine da je adventisticka crkva Telo. A pentakostalci, jesu li oni dio tog tela? batisti? luterani? ili su oni neko drugo telo? a krscani koji ne drze subotu, jesu li oni telo? Ima li Isus vise tela? ??

more_horiz
Zar ja to da ti kazem? Pa vidim da vec znas sta cu ti kazati, zar ne?

Sto mene cikas? Sta je tebi toliko tesko oko adventista?

Primetio sam da gde god stignes ti se ocepis o adventiste. A poseban brvno u oku ti je Subota. Pa evo nabasao si i na mene.

Sta si ti, Pentekostalac?

Sta vi kazete za nas Adventiste? I hocemo li mi biti izgubljeni sto svetkujemo Subotu i drzimo legalisticki Zakon?

I ima li po tebi Isus vise tela*?

more_horiz
Hrki:pa ako se slažemo da smo spoznali ulogu i vrijednost SZ i da je Bog preko Isusa dao nam Novi testament- NZ , čemu onda i dalje proučavanje SZ , kao da ne vjerujemo šta on zbači i koja je njegova uloga

zar ne bi bilo logično da dalje težište damo na NZ jer je on nastavak SZ
Isto tako smatram , da je suludo , kruto stati i na NZ i reći gotova je Božja objava , kad se zna da Bog je živi bog ida on i dalje djeluje , daje preko Duha Svetoga ljudima poruke i savjete
bilo bi prekruto reči , poslije apokalipse nema objave , kad znamo da Bog s nama sve do kraja svijeta
ako ništa onda preko svojih proroka, mistika , vidjelaca
slažeš li se??
ili samo sola scriptura , nikakve objave , mistici , ukazanja?

Eh, prijatelju, citas li ti stogod od mojih pisanija?? Ako citas, pitanje: "pa ako se slažemo da smo spoznali ulogu i vrijednost SZ i da je Bog preko Isusa dao nam Novi testament- NZ , čemu onda i dalje proučavanje SZ , kao da ne vjerujemo šta on zbači i koja je njegova uloga" je besmisleno, jer sam vec vise puta rekao na ovu temu.

Jednostavno, ne mozes razumeti Novi zavet bez starog, jer pozadina novoga zaveta lezi u starom zavetu, zato je on bitan. On je kljuc za razumevanje novoga zaveta, zato je on bitan.

Teziste i naglasak nije ni na jednom ni na drugom, mada su temelji Biblije prvih 5 mojsijevih knjiga, ali nema sad to veze. Hristos je centralna licnost celog Pisma, a Njega ne objasnjava samo novi vec posebno na Njega ukazuje stari zavet.

A sto se tice objava koje si pomenuo, mistika, i slicno-cuj, ja sam licno otvoren za te stvari, ali jedino ukoliko se slazu sa vec datom objavom-Biblijom. Nemam problem sa time, zaista. Pa i ti i ja mozemo govoriti potaknuti od Duha, sto da ne? Ali, ako pocnemo pricati stvari koje su suprotne toj objavi-e tu vec nastaje problem.

Poz.

more_horiz
Brate Jevrejine

Evo kako je prva crkva to činila.

Znam tvoja djela i trud tvoj i strpljivost tvoju, i da ne možeš podnositi zlih,
i iskušao si one, koji govore, da su apostoli, a nijesu, i našao si ih kao
lašce;

Dolazili su ljudi koji su tvrdili da su apostoli itd, ali nisu mogli zavesti lokalne crkve. Ovo nije bilo pisano apostolima Jovanu, Petru, Jakovu...itd, već lokalnim crkvama.

Lično znam i iskusio sam na svojo koži šta znači kada crkvene vođe i starešine odstupe od Reči i zloupotrebe svoj položaj i uče pogrešne stvari. Ja sam morao napustiti tu crkvu. A šta je sa onima koji su ostali zato što su verovali da su njihove starešine u pravu?

Zato gore navedeni princip je ključ. Lokalna crkva ima pravo svakog da iskuša i da se ne pokorava nikom do samom Duhu koji je vodi.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladine,

sto mislis da moja ili necija druga lokalna Crkve na proverava sto nam se namece ili uci?

A i skrenuli smo sa teme. Mozda ce se ljudi ljutiti.

Pozrd

more_horiz
Da malo smo skrenuli sa teme, ali ne previše.

Inače jako mi je dobro poznato koliko Adventisti imaju prava da se udalje od odluka G. konferencije, isto kao i druge organizacije koje imaju piramidalnu šemu hjerarhije.

Cela porodica moja žene su Adventisti, njen deda je rođen u Adventističkoj porodici, normalno time i majka. A i otac joj je bio decenijama Adventista. I ja cenim Adventiste kao ljude i kao braću, i veoma mi je poznato kako funkcioniše AC, bio sam na njihovim velikim saborima, upoznao starešine, čuo njihove stavove, video njihove postupke, i gledao kako skupljaju novac za svoje projekte. Video sam i kako su prošli oni koji su ukazali na nepravilnosti unutar te organizacije. Ne mora to niko da mi priča, video sam svojim očima. Zato i kritikujem neke stvari u toj organizaciji, ali da ima fine braće sigurno da ima. Nikada nisam protiv ljudi i hrišćana, ali sistemi koji ih drže, tu su problemi.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Hehe...Smile prijatelju, pa i ja isto tako znam mnoge vodje, i ne bih bas rekao da su svi crni djavoli, i da djavoli vode tu Crkvu.

Uostalom, ja sam u njoj zbog otkrivene joj istine, a ja za nju cu odgovarati a ne zbog nekih drugih.

Ima razloga zasto su neke stvari takve kakve jesu u nasoj crkvi, ali to je totalno of topic. Smile Ovo je tema o necem drugom.

more_horiz
Ovo na kraju se Jevrejin i ja malo družimo, nemojte zameriti. On će me razumeti ako se i ne složi!

Brat Aladin

more_horiz
Ma menjaj temu, ili ce biti problema.

Ja te razumem i o tome mozemo i privatno pricati.

Nisi samo znao, a trebalo bi da znas, da je sve to proreceno da ce tako biti u adventizmu.

Medjutim drugi put cu vise o tome.

Pustimo ljude da pricaju o tome ko je sastavio kanon Biblije.

Ptz

more_horiz
OK!

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
dragan je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Pa zanimljivo je da se Katolička crkva nesmiljeno napada a zahvaljujići njoj imamo Bibliju sačuvanu.

Iako se ne svrstavam u one koji kako ti kažeš, nesmiljeno napadaju Rimokatoličku crkvu, mogu reći i da je ista stvar sa farizejima i svećenicima u Isusovo vrijeme. I oni su danas u kršćanstvu napadani, a zahvaljujući njima imamo sačuvan Stari Zavjet.

SZ su čuvali katolički oci i naučitelji
krajem 4.stoljeća je utvrđen kanon SZ i ne znam otkud terije da su katolici protiv sz

samo sam isto tako primjetio da su mnogi reformirani puno više se pozivaju na SZ negoli NZ-pogotovo adventist

meni je to jako čudno?

Kanon SZ utvrdila je židovska sinoda u Jamniji a ne rimska crkva.

more_horiz
Da sigurno, brate, Katolici nemaju ništa sa SZ. Bilo bi smešno tako nešto tvrditi ili verovati.

Brat Aladin

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
1. Zar ja to da ti kazem? Pa vidim da vec znas sta cu ti kazati, zar ne?

2. Sto mene cikas? Sta je tebi toliko tesko oko adventista?
Primetio sam da gde god stignes ti se ocepis o adventiste. A poseban brvno u oku ti je Subota. Pa evo nabasao si i na mene.

3. Sta si ti, Pentekostalac?
Sta vi kazete za nas Adventiste? I hocemo li mi biti izgubljeni sto svetkujemo Subotu i drzimo legalisticki Zakon?

I ima li po tebi Isus vise tela*?

1. ne mogu ja znati sto ces kazati, iako mozda naslucujem, ali bi to rado cuo iz tvojih usta

2. Ne cikam ja tebe ni adventiste. Vec nauk iskljucivi, koji odbacuje bracu zbog denominacijskih doktrina!

3. Nisam pentakostalac. Suprotno, iz bratske sam zajednice.
Sto mi kazemo, mi nista ne kazemo jer ja ne mogu govoriti u ime zajednice. Ali mogu govoriti u ime svoje. A to je da ne vjerujem da cete biti izgubljeni. Imate svoje uvjerenje o suboti i nemam nista protiv toga, niti protiv toga sto ne jedete neke hrane ili kakvog drugog obicaja i nauka, Pavao je sve to jasno izlozio u poslanici Korincanima.

Ono sto mene smeta, da tako kazem, je vas iskljucivi stav prema drugim denominacijama, oni lazni-babilon-pentakostalci-i-ostali-ne-drze-subote-ici-ce-u-pakao. Time sudite druge i krnjite Tijelo i bratstvo. To mene smeta. Slicne stvari vidim i u drugim nekim denominacijama. Sad i to me rastuzuje i ljuti. A vjerujem da ni Bogu nije drugacije, kada vidi da ruka tuce nogu, zubi grizu ruku i slicne stvari - a sve zbog denominacijskih nauka koji nisu kljucni za dubinu Istine i vjere. Sad

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply