nisam ni rekao napisao , nego sastavio, kompilirao , čuvao i prihvatio
ali reformirani često kada pričaju o bibliji , pričaju na taj način i dovode ljude do zabune, kao da katolici ( i ortodoksni) nemaju nekog velikog doticaja sa biblijom , kao da se u njihovim crkvama ne čitaju reci iz biblije- evanđelja , poslanice, psalmi itd - nego nas neuki svećenici mudlaju žedna preko vode , bez da smo čuli išta valjano iz biblije:!:
moraš priznati da se želi stvoriti takav , krivi dojam
Brate hrki, jesam li kazao da katolicki vernici nemaju blage veze sa Biblijom, da je ne citaju i sl.? OK, tacno je sto kazes da se zeli stvoriti krivi dojam. Medjutim, taj 'krivi dojam' postoji i sa strane katolika, i to moras zamijetiti, jer retko da sam sreo nekog tradicionalistu koji bi razumio prosecan konzervativan protestantski stav prema Bibliji.
Fokus mojih istrazivanja ovih dana jeste upravo ovaj-odnos izmedju tradicije i Biblije, u kojoj se meri oni poklapaju, gde se razilaze, kome pripada primat i zasto, itd itd itd. I vrlo realno zelim sagledati cinjenice, pa kakve god da su one, jer mene istina ne plasi vec me raduje. Uvek sam je ljubio i bio presrecan zbog nje, pa tako i sada. Nema razloga za brigu. Pa lepo cemo videti za svoju dusu sta je tu toliki problem.
Dakle, ono sto nijedan katolik ne zna valjano objasniti jeste: sta znaci "Sola scriptura" pozicija?? Iz protestantske perspektive, naravno?? Ja stalno cujem gde se kritikuje ovaj princip, ali vrlo retko cujem da iko to razume (osim sto k'o papagaji ponavljaju nesto sto su negde culi, ili copiraju necije recenice, a sami nemaju blage veze sa vezom da objasne o cemu je rec).
Sve ovo je prosto iz jednog razloga bitno-razumevanje. Da bismo se razumeli, da bismo znali o cemu pricamo kada vec pricamo. Nema potrebe da se mrzimo, Boze sacuvaj, nema potrebe da se nipodostavamo i slicno. Ljudi smo koje Bog voli, tu smo gde jesmo i ko zna zasto je to dobro. Eto, lepse stvari ne mogu zamisliti nego li medjusobno uvazavanje i razumevanje, bar u onoj granici u kojoj je to moguce (jer nije moguce uvek, na zalost...)
Izrail:Ma to nije Kršćanstvo jer je krist ustanovio zajednicu vjernika.
Kršćanstvo nije vjera pojedinca već zajednice tj Crkve prema tome nikad nemože biti mjerodavan onaj koji tvrdi suprotno i ide za nekim svojim osobnim porivima. Takve sotona lako zavede.
Vidis, brate izrailu, ovo moze da bude nezgodan stav. Jer, i hriscani su svasta radili u ime Boga, i pravdali su svoje stavove (koje si i ti i mnogi drugi osudjivali cak i na ovom forumu, ako se ne varam!) upravo razlozima koje ti navodis, a to je jako opasno. Stvoriti neki sistem i biti slepo dosledan tom sistemu kome je sve dozvoljeno-ne verujem da je Bog tako nesto zelio. Zajednica vernika podrazumeva ljubav, uvazavanje, prastanje, pa i nevolje zbog Hrista, a ne politiku, intrige, ratove, itd itd itd. Da me pogresno ne razumes, ne govorim o tvojoj crkvi, nego uopste o raznim hrisacnskim institucijama koje su slicne prirode. I ovakve ljude sotona jos lakse zavede.
No to nije tema ovdje drago mi je da smo se složili kako je Katolička Crkva očuvala Bibliju.
da li je ovo dobro kazano?? Da li to znaci da je crkva i spaljivala Biblije i proganjala/bacala anateme na one koji su je citali?? Zanima me odgovor prosto iz nekoliko razloga, reci cu ti drugi put. Ovo je isto vrlo nezgodna izjava. A osim toga, da nema protestanata, danas ne bi bilo ni jednog jedinog prevoda na neke od mnogih svetskih jezika pa nikom nista. Zapravo ljudi je nikada ne bi ni citali, verovatno bi samo akademski upuceni gradjani znali da ona postoji negde kao nekakav antikvitet, totalno nebitan za ljudsku istoriju.
Isto tako važno je reći da niste fer da unatoč toj činjenici napadate prošlost jer je ona svakakva i tko zna na kojoj bi vi stranibili da ste živjeli u vrijeme protestantizma ili cara Konstantina.
I sa ovim se u potpunosti slazem, zaista nije fer. Ja je licno nikada ne napadam, osim kada vidim svece sa oreolima koji prodaju maglu, i koji vide papirice u tudje dvoriste a ne vide smece u svoje. Naravno, ne mislim ni na jednu crkvu, zajednicu, sta god, ni na kog pojedinca. Uopste receno mislim. To mi smeta. Tako, kada katolici, npr., pominju Lutera i ismejavaju ga zbog njegovo 'kanona u kanonu', imam sto reci deset puta vise katolicima o njihovoj istoriji u vezi ovoga, znaci nije fer ni sa katolicke pozicije gledati jednostrano stvari. A osim toga, naravno da se moze sto sta zameriti i Luteru i Kalvinu i ostalim reformatorima. Nemam ja problem sa time, ali kao sto vec rekoh, hvala Bogu sto ne zelim slediti crkvene oce hriscanstva, pa koji god da oni bili, vec ono sto Bog govori, a ono sto On govori-jasno je zapisano.
Isto tako Isus nije osuđivao farizeje zbog prošlosti nego zbog sadašnjosti a priznat ćete da današnji papa nije nikog ubio niti ražapeo niti mučio a to ne čini nitko iz Katoličke Crkve.
A ja cu otvoreno reci: ni jedan jedini papa nije nikog razapeo, mucio, ubio! Slazes li se sa time?? Samo, postoji ovde jedan mnogo veci problem, ali to nije tema.
Stoga braćo koji napadate Crkvu protestanti i manite se ćorava jer ne činite dobro ni sebi ni bližnjima.
Ili sta?? Mislim...sta ce se desiti ako se neki protestanti nece okanuti 'corava posla', bas me zanima...???
Mislim...okakve stvari me pomalo izbacuju iz takta. Zaista. Bez uvrede, jer nikog ne zelim vredjati. Sta kao svi sveci, fini, cokoladni, pa nesto kazes, ispadas demoniziran ili sta...? Kakvi su protestanti u ocima katolika no otpadnici, jeretici, i da nije bilo reformacije ziveli bi u vekovima lomaca, sujeverja ili sta...??? Mislim, dragi prijatelju, bolje je okanuti se corava posla sa obe strane, ovo me stvarno iritira, i zaista nikuda ne vodi. Ili sagledajmo stvari onakve kakve jesu, ili nemojmo nista pricati.
Hrki:uopće nama veze količina , nego duh , poruke koje zavjeti-pisma nose:!:
ako smo mi kršćani- sljedbenici Isusa Krista- koje knjige govore više o njegovom životu , djelovanju , spasonosnoj i otkupiteljskoj ulozi
da li NZ ili SZ:?:
U, prijatelju, ovde si dao neke problematicne izjave!! Prvo kazes:
uopće nama veze količina , nego duh , poruke koje zavjeti-pisma nose
Tacno tako, ali sta kaze Pavle za Pisma, a mislio je na starozavetna Pisma?? Sve je Pismo bogomnadahnuto! Eto kakvog je duha stari zavet.
ako smo mi kršćani- sljedbenici Isusa Krista- koje knjige govore više o njegovom životu , djelovanju , spasonosnoj i otkupiteljskoj ulozi
da li NZ ili SZ
A koje, reci mi molim te?? Iz cega su rani hriscani dokazivali da je Isus Mesija, da je trebao umreti, vaskrsnuti...??? Na sta su se oni pozivali ako ne na stari zavet?? Ovo je krajnje neozbiljna izjava koju si ti dao, zaista tako mislim. Ili si neupucen, nesto od toga jeste.
Biblija prvih hriscana je bila stari zavet, a ne novi koji je tek bio u procesu nastanka. Prema tome, govoriti o Isusu mimo starog zaveta znaci biti slep na jedno oko. A govoriti o Isusu mimo novog zaveta znaci biti slep na drugo oko. Ili cemo gledati na oba oka, ili cemo biti slepi, trece ne postoji.
da li se mi prvenstveno sjećamo židovske povijesti ,štujemo toru ili ipak pokušavamo živjeti i prisjećati se Isusa , koji je Glava naše Crkve i naše vjere
ili smo ipak sljedbenici prvenstveno Jahve , a ne Isusa ( znam da je i Jahve Bog- što mi kažemo Bog Otac, da me netko nebi hvatao za riječ!)- ali kad bismo uzimali samo tom logikom , onda Isus nije trebao ni dolaziti na zemlju
Ne mozemo se prisecati ni Isusa ukoliko zaboravimo i zanemarimo da je On zaista Yahwe, Bog u tijelu, zar ne, ako zanemarimo i zaboravimo da je On bio zidov, poslusan Zakonu, Tori, da je govorio aramejski, poznavao Pisma, bio deo istorije i tradicije zidovskog naroda, i mnogo toga jos. Ista, apsolutno ista stvar je i sa novozavetnom Crkvom, odnosno apostolima. Ako pricamo o svemu tome, a zanemarimo i/ili zaboravimo tu istorijsko/teolosko/kulturno/sociolosku pozadinu-onda ne pricamo o Pravom Isusu, vec o izmisljenom Isusu.
Crkva ima svoje korene u starom zavetu, svi novozavetni termini imaju jaku teolosku pozadinu u starome zavetu, puni su hebraizma i jevrejskog nacina razmisljanja i pisanja, i jos desetine drugih stvari, i pokusati odvojiti sve to da bi se pricalo samo o Isusu je-cist promasaj. Nije u pitanju nula, nego deset nula. Zato malo da budemo obazrivi kada govorimo o ovim i slicnim temama, jer citavo rano hriscanstvo je duboko ukorenjeno i utemeljeno u judaizmu i starom zavetu.
Pozdrav, braco ljubazna.