Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Jedan ili tri Boga? ( Jezici )

power_settings_newLogin to reply
+17
braslav
melkisedek
Eutanasije
KRAJVREMENA
biblijski-hriscanin
crusader
mickey_mouse
hrvoje hrki
Perica
dominik
Aladin
Daniel
Darko
forestsilvy
cubela
No Nick
Stena
21 posters

descriptionJedan ili tri Boga? ( Jezici ) - Page 4 EmptyRe: Jedan ili tri Boga? ( Jezici )

more_horiz
Zdravo No Nick

Sa tobom se potpuno slazem oko prenaglasavnja dara jezika, pa cak i ostalih darova. Ali ne prihvatam ni negaciju toga. Dar jezika i jeste najmanji dar u crkvi.
A sto se tice darova, ima ih devet, jer apostoli, proroci, evandjelisti, ucitelji i pastiri nisu darovi vec sluzbe u crkvi. Dakle devet darova i pet sluzbi da budem tacniji.

Brat Aladin

descriptionJedan ili tri Boga? ( Jezici ) - Page 4 EmptyRe: Jedan ili tri Boga? ( Jezici )

more_horiz
Ali ne prihvatam ni negaciju toga.

Pa ni ja ne prihvatam da ne postoji taj dar.

A sto se tice darova, ima ih devet, jer apostoli, proroci, evandjelisti, ucitelji i pastiri nisu darovi vec sluzbe u crkvi. Dakle devet darova i pet sluzbi da budem tacniji.

Eto, nisam juce htio reci da postoji 27 duhovnih darova u novozavetnom spisku, a sem toga-pa svi darovi su za sluzbu, nemozemo odvojiti te dve stvari.

more_horiz
Pavle ih razdvaja. No samo da kazem, neko moze da ima odredjeni dar koji deluje na njemu ali ne mora imati tu sluzbu. Mojsije je imao prorocku sluzbu i bio glavnik prorok svog vremena ali bilo je i drugih ljudi koji su imali prorocki dar koji je delovao na njima ali to nije bila sluzba.
Samuilo prorok je imao prorocku sluzbu i bio glavni prorok svog vremena ali kada je prorocki dar dosao na Saula, on nije presao u prorocku sluzbu vec je ostao kralj u Izraelu a ne prorok. Ljudi su cak rekl: E dali je i Saul medju prorocima.
To su rekli jer su videli prorocki dar na Saulu, ali su znali da on nije bio u sluzbi i poziciji proroka, nego kralja. Proroci su ljudi kojima dolazi Rec Gospodnja prema samim recima Isusa Hrista u Jovanovom Evandjelju. Ili naprimer Amos 3:7. Ima previse primera o tome.
Naprimer, lokalni pastir moze da ima odredjeni dar koji povremeno deluje na njemu, naprimer da tumaci jezike. Alu sluzbu koju obavlja je pastirska. Ovo bi trebalo biti prilicno jasno, zar ne?

Shalo!
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pavle ih razdvaja.

Da li?

No samo da kazem, neko moze da ima odredjeni dar koji deluje na njemu ali ne mora imati tu sluzbu. Mojsije je imao prorocku sluzbu i bio glavnik prorok svog vremena ali bilo je i drugih ljudi koji su imali prorocki dar koji je delovao na njima ali to nije bila sluzba.

Ovo je kontradiktorno samo po sebi. Ne mozes imati dar a da ga ne koristis u nekoj sluzbi. Mozes, ali to je zloupotreba.

A sto se Saula tice, on je samo u jednom delu svoje sluzbe bio prorok, a i to je pitanje sta text zeli reci. Saul uopste nije bio prorok, jer prorok je mnogo vise no 'proricati buducnost', kako danas to ljudi gledaju.

Ovo bi trebalo biti prilicno jasno, zar ne?

O, pa ne, sad vidim da ti ne delis sluzbu od dara. Jedno je imati talenat zidarstva, krecenja, lupam, sivenja, cega god! A duhovni darovi nisu dati ni najmanje u tu svrhu! Dar tesenja, poucavanja, ucenja, davanja, lecenja, govorenja jezicima, tumacenja jezicima, dar milosti, saosecanja, opominjanja, sluzenja, govorenja(propovedanja), u, podugacak je spisak tih darova, i uopste se ne mora odnositi ili biti vezan za bilo koju profesiju!

Da, dar razlikovanja duhova je jaaako zanimljiv dar. Meni se on svidja.

more_horiz
Izvini ali mislim da ne razumes najbolje ovu stvar. Naravno, moje misljenje.

Saul nikada nije bio u prorockoj sluzbi, on je bio pomazan za KRALJA ne za proroka. Dok je Samuel bio u prorockoj sluzbi. Da je Saul bio u prorockoj sluzbi nebi stalno pitao Samuela sta ima Gospod da kaze. To samo pokazuje da njemu nije dolazila Bozija Rec, a prorocima dolazi Rec Bozija prema Pismu. A sta je onda Saul iskusio. Iskusio je prorocki dar, pomazanje dok je bio medju ostalim prorocima, kao kada neko danas govori u jezicima a ne tumaci ih. To je dar za licnu izgradnju u tom slucaju, a ne za izgradnju crkve, i takvi treba da cute u crkvi. Vidis, imati dar ne znaci da time obavezno moras drugima i da sluzis. A prorok u sluzbi je osoba koja ima TAKO KAZE GOSPOD i koja tumaci Rec Gospodnju. Saul to nikada nije cino, on je bio kralj koji je cekao TAKO KAZE GOSPOD od Samuela.
Mozda se neces sloziti sa ovim, ali po meni to je ono sto uci Pismo na ovu temu.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Proročka služba se razlikuje od proročkog dara. Proročka služba je onda kada jedna osoba ima objedinjeno više darova. Proročki dar ne spada u proricanje, nego u nadahnuto duhom božjim izricanje skrivenog, objelodanjivanje božje volje u specifičnim situacijama, čak i razotkrivanje nekih skrivenih djelovanja za koje prorok ne zna da ih netko čini, ali Duh Božji zna i to kroz proroka otkrije.

Proročka služba nosi pomazanje od Boga za više korisnih darova, te se u jednom trenutku dogodi i riječ znanja, i dar razotkrivanja duhova i dar iscjeljenja ...

Dalje, ponekad i govor u jezicima može da razotkrije neku istinu iz života pojednica, a bilo je primjera da se ljudi molili u crkvi u jezicima, onaj sa darom tumačenja je izrekao da se Duh molio za vjerne koji su u opasnosti, da bi se kasnije saznalo da se takva situacija dešavala za vrijeme molitve u jezicima i da je Bog na divan način intervenirao.

Mogu samo da budem zadivljena veličinom Božjom kako se brine za svoj narod i na različite načine pomaže svojoj djeci, pa i kroz djelovanje Duha Svetoga kojeg se nikada ne može ograničiti.

more_horiz
Da sestro Naomi,

Prorocka sluzba i dar su potpuno razlicite stvari u Pismu. U Delima Apostolskim ima raznih ljudi sa darom prorostva cak i zena, ali Pavle, Agav, i jos neki su bili u prorockoj sluzbi. Pavlu je dolazila Rec Gospodnja za tu generaciju, ali u isto vreme u lokalnim crkvama delovao je prorocki dar koji je razotkrivao tajne srca prema I. Korincanima 14:23-24. Tamo Pavle kaze da cak svi mogu i da prorokuju. Ali nigde ne pise da svi mogu biti u prorockoj sluzbi kao u Efezanima: Jedne je dao za apostole, jedne za proroke, jedne za evandjeliste, jedne za ucitelje i jedne za pastire.
To su sluzbe koje deluju u crkvi, ali darova ima vise. A ocito je da svi ne mogu biti u prorockoj sluzbi, a Pavle kaze da svi u lokalnoj crkvi mogu cak prorokovati. Iako toga danas nema bas puno, ali prva crkva je to zasigurno imala.

Boziji blagoslov,
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Saul nikada nije bio u prorockoj sluzbi, on je bio pomazan za KRALJA ne za proroka. Dok je Samuel bio u prorockoj sluzbi. Da je Saul bio u prorockoj sluzbi nebi stalno pitao Samuela sta ima Gospod da kaze. To samo pokazuje da njemu nije dolazila Bozija Rec, a prorocima dolazi Rec Bozija prema Pismu. A sta je onda Saul iskusio. Iskusio je prorocki dar, pomazanje dok je bio medju ostalim prorocima, kao kada neko danas govori u jezicima a ne tumaci ih. To je dar za licnu izgradnju u tom slucaju, a ne za izgradnju crkve, i takvi treba da cute u crkvi. Vidis, imati dar ne znaci da time obavezno moras drugima i da sluzis. A prorok u sluzbi je osoba koja ima TAKO KAZE GOSPOD i koja tumaci Rec Gospodnju. Saul to nikada nije cino, on je bio kralj koji je cekao TAKO KAZE GOSPOD od Samuela.
Mozda se neces sloziti sa ovim, ali po meni to je ono sto uci Pismo na ovu temu.

Ne mora da znaci da ovo Pismo uci, bas tako. Mozda je to samo tvoja interpretacija. Nije mi jasno zasto se odmah hvatati "Pismo uci", a druge stavri zanemarivat? No nema veze. Reci koji je kontext Saulovog pomazanja za proroka, i zasto? A drugoj, kada kazes:

"Da je Saul bio u prorockoj sluzbi nebi stalno pitao Samuela sta ima Gospod da kaze."

Gde je to Saul stalno pitao Samuela sta govori Gospod?

Naravno da se ne moramo u potpunosti sloziti, zato i postoji razlicitost, zato i postoje forumi! Hvala Bogu sto je stvorio coveka takvog kakav si ti.

Poz.

more_horiz
Samo da napomenem da sumnjam da danas postoji starozavjetna prorocka sluzba. Tko zeli neka procita malo o proroku Agabu u Djelima. Njemu je objavljeno da ce biti glad i da ce Pavao biti svezan. Ali, zanimljivo, nije dao nikakav savjet.

more_horiz
Mozda si u pravu. Sve zavisi kako posmatramo prorocku sluzbu. U sustini, zato imamo Pismo koje nas deli od tradicionalista. "Duhovi prorocki pokoravaju se prorocima", kaze u Pismu. Jako zanimljivo.

more_horiz
Moram priznati da nisam potpuno jos shvatio prorocku sluzbu. Osobno poznajem brata koji ima dar raspoznavanja duhova i to je poprilicno zanimljiva stvar. Moze ti vidjeti uvijek u kakvom si duhovnom stanju. Sto dobro djeluje na karakter i ubija svaku licemjernost. Jer ne samo da Bog zna gdje si i kako si vec sad i tvoj brat zna. Sto mene uglavnom potice da potpuno odbacim svaku glumu i budem sto jesam. Te se ne sramim ako sam lose. I ne glumim da je sve ok i dobro i da sam ja i dalje duhovan i mudar.

Takodjer znam za primjere kada proroci otkrivaju (tj. biva im dano) tajne srca. Takodjer znam da proroci izgradjuju i utvrdjuju vjernike.

Ali nema cesto da netko dodje i kaze: "Rijec je Bozja: ...ovdje ubaci poruku....morate uciniti ovo ili ono..."

receno je da nitko nece uciti svog brata - spoznaj Gospodina.

Ali avaj, ja jos ne znam sve o tome i u mnogo detalja.

more_horiz
Pa jedna stvar je sigurna dominik sto se proroka tice, oni znaju sta govore i na cemu stoje je li tako?

Samo postoji bitna razlika izmedju prorocke i uciteljske sluzbe, prorok u Starozavetnom smislu te reci znaci videlac ili jednostavnije receno covek koji je imao viziju od Boga i mogao predvideti buducnost.

Pri cemu je jedini nacin da ljudi znaju da li je on od Boga ili ne bio vrlo jednostavan da ono sto oni kazu moralo bi se uvek i dogoditi.

Tako su Izraelci znali da li je prorok prorok, po tome da li se njihova prorostva ispunjavaju ili ne.

U Novom Zavetu Rec prorok dobija i novi smisao pa bi pod tom recju mogli pored videlaca smatrati i propovednike, jer rec propovednik znaci onaj koji govori Boziju Rec pod nadahnucem.

Inace da je Staro Zavetna prorocka sluzba prestala ne bih se slozio, Bog je rekao da ce u zadnje dane izliti svoga Duha na svako telo i da ce ljudi imati vizije i sanjati snove.

Dakle dok ima vizija ima i proroka.

Sada otkrivanje tajni srca je nesto sustinski vazno za pridobijanje ljudi u Bozije Kraljevstvo.
Zato sto je receno u Poslanici Korincanima, da ako svi budemo govorili u jezicima ako dodje nevernik i vidi to reci ce da smo poludeli, ali je takodje receno da ako se koristi prorocki dar i otkrivaju se tajne srca onda ce se on obratiti i dati Slavu Bogu.

Sada po meni to je sustina mi danas imamo jako puno ljudi koji govore u jezicima, jako puno ali koliko ih imamo koji istinski prorokju i otkrivanju tajne srca.

Skoro niko. Zasto? Zato sto je prorostvo za razliku od jezika proverljiv dar, ako ja kazem nekom nesto iz njegovog zivota sto mi je samo Bog mogao otkriti, pa on zna da li je to tako ili ne? Lako se proveri, ako prorokujem da ce nesto biti a to se ne desi svi mogu videti da nije ispravno.

Ovako kad svi govore u jezicima a niko ne tumaci, ili prorokuje lako je veoma sve staviti pod Boziji dar i onda svu tu konfuziju jos proglasiti Krstenjem u Svetom Duhu.

Stvar je po meni poprilicno jednostavna, onaj koga Bog salje Bozije Reci govori, a Pismo je reklo u Hebrejima 4 12 da je Bozija Rec ostrija nego dvosekli mac i zna misli i zelje srca.

Ako pazljivo pogledamo Pismo videcemo da je ucenike ka Isusu upravo privukao taj veliki dar, znao je sve o njima a niko mu nista nije morao govoriti. On je bio Bog i znao sve o svima.

Oni nisu uvek razumeli sve ono sto je on propovedao ili zastupao ali to sto je znao njihova srca je bilo nesto sto ih je fasciniralo i privlacilo tom coveku nasem dragom Spasitelju Gospodu Isusu.

Ostali su mozda imali pravilniju teologiju ili se bar tako cinilo ali On je jednostavno imao sustinu.
Znao je njihova srca.

Sada sta cemo sa tim? Onaj koji veruje u Mene dela koja Ja cinim i on ce ciniti takodje?

Je li Isus to tako rekao? On nije nikada rekao onaj koji u mene veruje dela koja sam ja cinio pa on ce o njima pricati, da li je tako rekao? Naravno da ne! Ako veruju, istinski veruju ne da se foliraju nego ako veruju, onda ce same stvari koje je On cinio i oni ciniti.

A sta je Isus radio otisao i napravio teoloski fakultet? Delio traktate? Davao milostinju?

O moj Boze kako je to jednostavno, On je lecio bolesne i otkrivao tajne srca. Zar ne?
I sta sada mi kao vernici bi trebali ciniti stvari koje je On cinio, to je zahtevno ja znam ali je on to tako rekao.

Mozes li i zamisliti dominik kako je biti u kozi toga brata koji zna tajne srca, on bi morao stati pred tebe tako nekako i govoriti o necemu sto te tisti, muci a sto ti jedva izrazis i kazes i najboljim drugarima.

Mislis da mu je lako stati pred ljude kriticare, mislis da je uvek lako da kaze stvari koje mora reci.
Zahtevna je to sluzba, sveta takodje i nimalo laka.

Sada zasto mi imamo tako malo darova u crkvama, nislim na istinske darove ne imitacije. Zbog manjka zelje i drugo sto ljude nema ko nauciti kako da to dobiju.

No to je druga i duga prica.

more_horiz
Juda i Sila, i sami proroci, mnogim riječima ohrabriše i utvrdiše braću. dj 15,32

Zanimljivo da kada je trebalo odrediti da li da se krscani poganskog porijekla trebaju drzati Zakona nije ustao ni jedan prorok. Nije dosao Petar Veliki Prorok i rekao: "Ne trebaju krscani poganskog porijekla se drzati Mojsijevog Zakona!" Procitaj Djela 15. Vec Crkva djeluje poput tijela! Jer Crkva jest Kristovo Tijelo. I Crkvi zapovijeda glava - Krist, a ne usta. Tijelo se mice zbog toga sto glava zapovijeda a ne zato jer usta govore!

Starozavjetni pristup ima starozavjetni rezultat. Brzo otpadanje nakon prestanka rada proroka.

Charles Finney, jedan od najvecih voditelja probudjenja ikada, nije sam radio niti se izdavao za velikog proroka. On je jednostavno bio covjek koji se pouzdao u Boga. I nije bio sam. Kada je Finney propovjedao, negdje u gradu u podrumu bi se zatvorili brat Nash i jos nekolicina posrednika i u suzama molili Boga. Individualno krscanstvo ne postoji. Takvo krscanstvo vodi u opasno zastranjenje ili farizejstvo - kako kada. Vidi poslanicu Kolosanima. Gnosticizam ili farizejstvo nastaju tamo gdje nema Tijela!

Previse gledas na to s perspektive Branhama i Starog Zavjeta. Isus - koji je bio Bog, u trenucima krize i najteze stvari koje je trebao uciniti, sam Isus Krist, uzeo je 3 ucenika i zamolio ih da s Njim MOLE. Kako je to nekome poput Krista trebalo? Isus nam je sam pokazao da u krscanstvu nema individue. Krscanstvo je Tijelo. Isus je prao noge svojim ucenicima. I samom Judi. I Tomi. Nije li?

Dragomire, ja znam da su vizije i snovi dobri (i potpuno se slazem s onim o otkrivanju tajni srca), slava Bogu na tome. Ali dobro (sto se tice vizija i snova) je neprijatelj savrsenome. Ja tezim necemu visem:

...reče Jahve:

"Saslušajte riječi moje:
Nađe li se među vama prorok,
u viđenju njemu ja se javljam,
u snu njemu progovaram.
Ali nije tako sa slugom mojim
Mojsijem. Od svih u kući mojoj najvjerniji
je on. Iz usta u usta njemu ja govorim,
očevidnošću, a ne zagonetkama,
i lik Jahvin on smije gledati... (Br 12,6-Cool

Mojsije je bio u neku ruku preteca Isusa. Isus je imao isti stav s Bogom. Licem u lice. Elizej je trazi dvostruko od pomazanja Ilijinog. Meni je jedan brat rekao da uvijek mozemo od Boga traziti dvostruko od nekoga. Ali ja to ne zelim. To je dobro, ali nije savrseno. Ja ne zelim biti Ilija, ja ne zelim biti Ivan Kristitelj. Ja zelim biti kao Isus. Isus je najbolje. Samo je On uzor. Ostalo su samo sporedne nagrade.

more_horiz
Za No Nick

Vidis kako ne prija kada neko svoj stav izneses "ovako uci Pismo", pa kada se s time ne slazes onda se osecas odmah ka da si u necemu pogresnom. To meni stalno rade na forumu. Kazu Pismo uci ovo, Pismo uci ono. A mozda je to samo njihova interpretacija, kao sto si ti to rekao meni.
Zelim samo da shvatis kako je u tudjoj kozi dok mu se dele packe kao jeretiku. No nase nas druzenje ipak moze pribliziti Bogu.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Moram priznati da nisam potpuno jos shvatio prorocku sluzbu. Osobno poznajem brata koji ima dar raspoznavanja duhova i to je poprilicno zanimljiva stvar. Moze ti vidjeti uvijek u kakvom si duhovnom stanju. Sto dobro djeluje na karakter i ubija svaku licemjernost. Jer ne samo da Bog zna gdje si i kako si vec sad i tvoj brat zna. Sto mene uglavnom potice da potpuno odbacim svaku glumu i budem sto jesam. Te se ne sramim ako sam lose. I ne glumim da je sve ok i dobro i da sam ja i dalje duhovan i mudar.

Dominik, sa ovim se savrseno slazem! Ne znam zasto, ali taj dar je tako potreban danas da ja nemam reci!!!!!

Aladine, pa naravno! Ti si za mene i dalje brat u Hristu koga Isus toliko voli, pa nista manje nego mene. Smile Pa sta ja da ti radim kada te Isus toliko voli? Ok, pogresujemo nekad, prenagljujemo, itd itd itd...Mislim da su ove stvari ovde savrsene za izgradnju naseg karaktera, jer ko zna gde nas Gospod jednog dana moze odvesti...??

Ma Bog vas bre sve ljubi, sto bih ja bio drugaciji?? Smile Sem toga, hvala Bogu za nasu razlicitost, pa i u verovanjima. Svima to manje-vise smeta, jer svi nekako mislimo da smo u pravu, ali ako se ugledamo na Hrista, onda cemo trpeti mnogo vise jereticare (ili ce neko nas trpeti? Smile, svojim primermo cemo svedociti za istinu.

Raspravljanja? Prepucavanja? Ma 'ubio' sam ko zna koliko ljudi, likovao zbog toga, i sta na kraju? Izgubio sam ih za prijatelje, a to nikako nisam hteo. Smile Sreca te Bog vidi i poznaje nasa srca, i zna nase pomisli...Smile Prasta nam, daje nam nove prilike...

Eto, mislim da je i sada tako.

Pozdrav svima.

more_horiz
Za brata Dominika

Sto se prorocke sluzbe tipa starozavetnih proroka tice, moj mali komentar.

Da, Agav je bio covek koji je predskazao glad itd, i nije zabelezeno u tom slucaju da je dao neko ucenje itd.

No kada sam pomenuo prorocku sluzbu tipa Mojsija ili Jovana Krstitelja u Novom Zavetu, pre svega mislio sam na sluzbu Apostola Pavla, pa nadalje. Pavle je uzor kako treba da izgleda prorocka sluzba Novog Zaveta. Pavle nije bio samo apostol, evandelista, i ucitelj pagana, vec i PROROK. Pogledaj samo koliko prorostava ima u njegovim poslanicama. I to su cak prorostva koja nisu vezana samo za dogadjaje kao kod Agava, vec i za samu Hriscansku nauku. A naravno u 2000 godina hricanstva, Pavle nije bio jedini covek sa takvom prorockom sluzbom u Novom Zavetu, njega samo uzimam kao uzor ili primer novozavetnog proroka.

Mozda se iz ovoga vidi jasnije sta sam hteo reci.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Da, vidi se, a sve vise smatram da je prorocka sluzba mnogo sira nego li sto to cesto ljudi pojednostavljuju.

Pozdrav.

more_horiz
Amen, brate Nick. Potpuno si u pravu!

Shalom!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply